Bütçeler, gelecek bir faaliyet dönemi için gelir ve gider tahmini yapılmasını ve dönem içinde bu tahminlere uygunluğun sağlaması için gerekli tanımların yapılmasını sağlar. Bütçeler, işletmenin amaçlarına, hedeflerine ve politikalarına uygun olarak hazırlanan ve gelecek dönem faaliyetlerine ait planlamaları yaparak bunların gerçekleşmelerini izledikleri raporlardır. 

Bütçeler, Bütçe Yönetimi modülünün Hareketler seçeneği altında yer alır. Bütçe kayıtları ile ilgili tüm işlemler bu kayıt listesi penceresinde gerçekleştirilir.
Bütçe uygulamaları, işletmeden işletmeye farklılık gösterse de temelde şu yararları sağlamaya yöneliktir:

  • Gelecek çalışma dönemi için plan yapılması ve koordinasyon.
  • Planların, onları uygulamaktan sorumlu olanların bilgisine sunulması.
  • Gerçekleşen faaliyet sonuçlarının değerlendirilerek kontrol edilmesi.

Bütçe Yönetimini Etkileyen Tanım, Parametre ve Öndeğerler

Bütçe parametre ve öndeğerleri ile bütçe kartlarına öndeğer olarak gelmesi istenen bilgiler girilir, yapılacak kontroller ve yapılış şekilleri kaydedilir. Sistem Ayarları program bölümünde Ticari Sistem Öndeğerler ve Parametreler-Genel-Öndeğerler ve Parametreler menüsünde Bütçe Yönetimi altında yer alır.

Bütçe Dönemleri

Bütçenin kaydedilebilmesi için öncelikle hangi dönem için yapılacağı tanımlanmalı ve belirlenmelidir. Bütçe dönemleri, Sistem Ayarları program bölümünde Tanımlar menüsündeki Ticari Sistem altında yer alan Dönemler seçeneği kullanılır.

Bütçe Analiz Boyutları

Özellikle maliyet muhasebesi işlemlerinde muhasebe hesaplarının yanı sıra, yapılan masrafların hangi birim ya da projelere dağıtılacağı gibi detaylar önemlidir. İşlemlerle ilgili ayrıntılı detay bilgi almak için analiz boyutlarının tanımlanması, proje bağlantısının kurulması ve dağıtım oranlarının belirlenmesi önemlidir. Böylece bilgiye hızlı ve hatasız ulaşım sağlanır.
Analiz boyutları Sistem Ayarları program bölümünde Tanımlar Genel menüsünde yer alan Analiz Boyutları seçeneği ile tanımlanır.