Stok Planlama Kayıtları, Lojistik - Satış Bölümü'nde, "Kayıt/Stok" menüsünün altında yer alır. Stok Planlama Kayıtları, sipariş politikaları ile ilgili stok bazında tanımlama yapılmasını sağlar. Stok Planlama Kayıtları; Planlama-1, Planlama-2, Kullanıcı Tanımlı Sahalar olmak üzere üç sekmeden oluşur.

Planlama-1 

Planlama-1 sekmesi, "Malzeme Gereksinim Planlama" işlemi sırasında, gereksinim tarih ve miktarların tespitinde gerekli bilgilerin stok bazında girişi için kullanılan sekmedir.

Stok Planlama Kayıtları Ekranı

Stok Kodu

Planlaması yapılacak stoka ait kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, kodlar arasından seçim yapılır.

İşletmelerde Ortak

Tanımlaması yapılan kodların hangi işletmede kullanılacağının belirlendiği alandır. Rehber butonu ile işletme kodları arasından seçim yapılır.

Şubelerde Ortak

Tanımlaması yapılan kodların hangi şubede kullanılacağının belirlendiği alandır. Rehber butonu ile şube kodları arasından seçim yapılır.

Ölçü Birimi

İlgili stokun işlem gören ölçü biriminin girildiği alandır.

PlanlanacakTanımı yapılan stok için "Malzeme Gereksinim Planlama" işlemi sırasında planlama yapılıp yapılmayacağının belirlenmesini sağlayan seçenektir. İlgili stok için gereksinim planlanması istendiğinde işaretlenmesi gerekir

Sipariş Politikası

Firmaların satıcılar ile anlaşma koşullarına göre ya da malzeme ihtiyaç belirlemelerine göre saptadıkları sipariş politikalarının seçildiği alandır. Malzeme ihtiyaç planlaması yapılırken, sipariş miktarları bu alanda verilen bilgiye göre belirlenir. Her hammadde ya da yarı mamul için sipariş politikaları değişkenlik gösterir. Bu nedenle, her hammadde ya da yarı mamul için sipariş politikası alanına gerekli ve doğru yanıtların girilmesi gerekir. Sabit ve Kesikli olmak üzere iki çeşit sipariş politikası bulunur.

Sabit (Fixed Order Quantity): Firmaların yarı mamul/hammadde aldığı satıcıların, belirlemiş olduğu sipariş miktarlarına göre, çalışma yöntemi olan hammadde/yarı mamuller için seçilen seçenektir. Eğer bir satıcıdan alınan mallara satıcı, sabit bir sipariş miktarı ve onun katlarını belirleyerek, bu miktar dışında (altında ya da üstünde) sipariş kabulü yapmıyor ise, bu satıcıdan alınan hammadde/yarı mamuller için bu seçeneğin seçilmesi gerekir. Satıcı tarafından belirlenen sipariş miktarları, "Sipariş Miktarı" (parti büyüklüğü) alanına girilir.

Kesikli (Lot For Lot): Firmaların hammadde/yarı mamul ihtiyaçlarını karşıladıkları satıcı firmalara, üretimde ihtiyaçları olduğu miktarda sipariş vermelerini sağlayan politikadır. "Malzeme Tedarik Planlama" bölümünde üretim için gerekli olan hammadde/yarı mamullerde bu seçenek tanımlı ise, sipariş ihtiyacı olarak belirtilir. İhtiyaçlar, herhangi bir kısıta bağlı kalmaksızın sipariş edilebilir.

Parti Büyüklüğü

"Sipariş Politikası" alanında "Sabit Sipariş Miktarı" seçildiğinde, hammadde/yarı mamullerde siparişe ait miktarın girildiği alandır. Bu alanda girilen sipariş miktarına göre, "Malzeme Tedarik Planlama" bölümünde sipariş gereksinimi olan hammadde/yarı mamuller için sipariş ihtiyacı, bu alanda belirlenen değer veya katları olarak hesaplanır.

Minimum Sipariş Miktarı

Sipariş politikalarının tüm seçenekleri için geçerli olan firmaların, satıcılara veya müşterilerin firmalara verecekleri siparişlerde, en az miktarın (limit miktarın) girildiği alandır. Firma, satıcısına ilgili mal için vereceği sipariş miktarını burada tanımlanan miktardan daha az veremez. Aynı şekilde müşteri de bu alana girilen miktardan daha az sipariş veremez. Program, "Malzeme Tedarik Planlama" bölümünde hammadde/yarı mamuller için doğacak sipariş gereksinimlerinde bu alan kontrol edilerek, belirlenen miktarın altında bir miktara ihtiyaç olsa dahi, bu alandaki miktarı baz alarak sipariş ihtiyacı oluşturur.

Fazla Teslimat Oranı

Girilen siparişlerin teslimatı sırasında, sipariş miktarından daha fazla stokun teslimatının yapılması için kullanılan alandır. Bu alanda, cari hesap bazında ne kadar fazla teslimat yapılacağı belirlenir. Girilen oran kadar fazla teslimat yapılması için öncelikle, Fatura Modülünde bulunan Alış ve Satış Parametrelerindeki “Sipariş bağlantılı fatura/irsaliyede fazla teslimat yapılsın” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Aksi takdirde bu alana girilen oran bilgisi dikkate alınmaz ve sipariş miktarından fazla teslimat yapılmasına izin verilmez.

Nakliye Süresi

Stok bazında farklılık gösteren nakliye sürelerinin tanımlanması için kullanılır. Böylece, MRP Uygulamasında farklı nakliye süreleri dikkate alınarak planlama yapılır.

MRP Uygulamasında, satıcının malı yükleme ve teslim tarihi hesaplanırken nakliye süresine bakılır.  

Bu alanın "MRP Modülünde" kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için; MRP → Kayıt → Malzeme Gereksinim Planlama dokümanına bakılabilir.

Öncelik

MRP → Kayıt → MRP Parametreleri → MRP1 → “MGP Oluşturmada Satıcı Belirleme Yöntemi” parametresinde Öncelik/Kapasite seçilmesi halinde kontrol edilen ve bir stokun birden fazla satıcıdan alınması durumunda, MRP bölümünden satıcı siparişi oluşturulurken öncelikli olarak hangi satıcıya sipariş verileceğinin belirlenmesinde kullanılan alandır. Siparişin ilk önceliğe sahip satıcıya verilmesi için, ilgili satıcının o dönem için yeterli kapasitesinin olması gerekir.

Yükleme Periyodu ve Günü

Satıcı firma ve stok bazında yükleme günlerinin tanımlanması amacıyla kullanılan alandır.

Satıcı-stok bazında "Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları" bölümünde, yükleme düzeni tanımlanır. Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok butonu ile periyot tipleri listelenir.

Gün: Yüklemenin her gün yapılması halinde seçilen periyot tipidir.

Hafta: Haftada bir gün yükleme yapılması halinde seçilen periyot tipidir. Hafta seçilmesi halinde, alanın sağ tarafında aktif hale gelen diğer alanda, haftanın hangi gününde yükleme yapıldığı belirlenir.

Ay: Ayda bir gün yükleme yapılması halinde seçilen periyot tipidir. Alanın sağ tarafında aktif hale gelen diğer alanda, ayın hangi gününde yükleme yapıldığı belirlenir.

Çoklu Hafta: Haftada bir yerine birkaç gün yükleme yapılması halinde seçilen periyot tipidir. "Çoklu Hafta" seçildikten sonra <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde açılan ekrandan, çoklu gün girişi yapılır. Yükleme günlerinin girişi için öncelikle "Yükleme Günü" sütununun altındaki hücreye farenin sağ tuşuile çift tıklanması gerekir. Böylece hücre içinde, haftanın günleri listelenir. Günlerden birinin seçilip <Enter> tuşuna basılmasıyla "Yükleme Saati" sütununa geçilir. Buraya yüklemenin hangi saatte olacağı girildikten sonra, diğer yükleme günlerini girmek için ekranın sol üst köşesinde bulunan Ekle  butonu kullanılır.

Bir hafta içinde yapılan yüklemelerin günleri yukarıda anlatılan şekilde girildikten sonra, ekranın sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine basılır ve bilgiler kaydedilerek ekran kapanır.

Çoklu Ay: Ayda bir yerine birkaç gün yükleme yapılması halinde seçilen periyot tipidir. "Çoklu Hafta" seçildikten sonra <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde açılan ekrandan, çoklu ay girişi yapılır. "Çoklu Yükleme Günü Girişi" ekranının kullanımı, "Çoklu Hafta" seçeneğinde olduğu gibidir. Tek fark, yükleme günü olarak hafta günü yerine, ayın kaçıncı gününde yükleme yapılacağının belirlenmesidir.

"MRP Uygulamasında" yükleme tarihi hesaplanırken buradaki bilgiler dikkate alınır. Malzemenin ihtiyaç duyulduğu tarihten nakliye süresi kadar geri gidilerek satıcının malı yüklemesi gereken tarih bulunur. Yükleme günü tanımlamalara uygun bir gün değilse, bu günden önceki ilk yükleme günü tespit edilerek yükleme tarihi saptanır ve satıcıya bildirilir.

Burada hesaplanan tarih, satıcı siparişinin yükleme tarihidir. Sipariş teslim tarihi ise, MRP ile hesaplanacak gereksinim tarihidir.

Herhangi bir hammadde için "Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları" bölümünde "Yükleme periyodu/Günü" tanımlanmışsa, öncelikli olarak buradaki tanımlama dikkate alınır. Herhangi bir tanımlama yapılmamışsa, satıcının "Cari Planlama Kayıtları" bölümündeki tanımlaması dikkate alınır. Eğer burada da herhangi bir tanımlama yoksa, "Stok Planlama Kayıtları" bölümünde stok bazında tanımlanan periyot tipi ve günü dikkate alınır.

"Cari Planlama Kayıtları" bölümü ile ilgili detaylı bilgi için; Cari → Kayıt → Cari Planlama Kayıtları dokümanına bakılabilir.

"Stok Planlama Kayıtları" bölümü ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → Kayıt → Stok Planlama Kayıtları dokümanına bakılabilir.

Örneğin: Satıcının 26.03.2003 tarihinde teslim etmesi gereken hammadde için nakliye süresinin 3 gün olduğu varsayıldığında, yüklemenin her hafta "Cuma" günü yapıldığı düşünülürse, MRP sonucu bulunan yükleme tarihi "Cuma" gününe denk gelen 21.03.2003 tarihi olur. Bu durumda nakliye süresi 3 gün olduğu için, mal 24.03.2003 tarihinde ulaşır. Yani gereksinim tarihi olan 26.03.2003 tarihinden iki gün önce. Her gün yükleme yapılıyor olsaydı, yükleme tarihi 23.03.2003 tarihi olacaktı.

Üretim/Bildirim Süresi

Bazı uygulamalarda yan sanayiciyi, siparişi yükleme tarihinden belli bir süre öncesinde bilgilendirmek gerekir. Aynı şekilde ,üretilen yarı mamuller için de, ihtiyaç olan üretim süresi bu alanda belirtilir.

Üretim/Bildirim Süresi, stok bazında "Stok Planlama Kayıtları" bölümünde sadece gün olarak girilir. Satıcı bazında "Cari Planlama Bilgileri" bölümü veya satıcı-stok bazında "Müşteri-Satıcı Stok Bilgileri" bölümünde, gün/ay/yıl periyotlarından biri seçilerek tanımlanır. Bu süre MRP çalışması sırasında, üretilen yarı mamuller için üretim süresi olarak algılanır. Satıcı siparişlerinde ise MRP bölümünde hesaplanan yükleme tarihinden, belirlenen bildirim süresi kadar geriye dönerek, bildirim konusunda herhangi bir gecikme olup olmadığı belirlenir.

Bildirimi veya yüklemesi gecikmiş ihtiyaçlar ayrıca raporlanır.

Örneğin: Satıcının 26.03.2003 tarihinde teslim etmesi gereken hammadde için yükleme günü 3, bildirim günü ise 2 olduğu varsayıldığında, yükleme periyodu ve bildirim periyodunun günlük olması durumunda MRP sonucu oluşan rapor aşağıdaki gibi alınır.


Kesinleşme Süresi

Özellikle otomotiv yan sanayide kullanılan bu uygulamada, müşteriler siparişlerini belirli periyotlarda tekrarlar.

Örneğin: Her hafta sipariş verildiği varsayıldığında, içinde bulunulan haftada gelen sipariş, bir sonraki hafta "Pazartesi" gününden itibaren (herhangi bir sayıda) haftalık kesinleşmiş, bundan sonraki (herhangi bir sayıda) aylık planlanan sipariş miktarlarını kapsar. Bir sonraki hafta içinde tekrar aynı süreleri kapsayan yeni siparişler gelir. Aynı zamanda, "Haftalık" ana siparişlerin dışında ek siparişler de gelebilir.

"MRP Uygulamasında" ise, tedarikçilere verilecek siparişler söz konusudur. Satıcılarla benzer şekilde periyodik bir sipariş sistemi üzerine anlaşılmışsa, bunun sağlanması için verilecek her siparişte (örneğin haftalık) başlangıçtan itibaren ne kadar süreyle kesinleşmiş sipariş ve sonrasında ne kadar süreyle planlanan sipariş verileceği belirtilir.

MRP sonuçlarında kesinleşmiş siparişler, başlangıç tarihinden üretim/bildirim süresi kadar sonra başlar. Kesinleşme süresi kadar zaman aralığında bulunan siparişler kesin olarak işlenir. Eğer üretim/bildirim süresi kadar olan zaman aralığında, verilmesi gereken bir sipariş sonucu çıkarsa, bu siparişin daha önceden verilmiş olması gerektiği, gecikmiş olduğu düşünülür. Böyle bir durum, tedarikçinin kendi üretimini yapması için yeterli zaman kalmadığını gösterir.

Üretim Transfer SüresiMRP modülündeki üretim süresine eklenerek MRP bildirim tarihlerinin miktardan bağımsız hesaplanması için kullanılan alandır.

Planlanan Hafta Sayısı

Kesinleşme süresinden sonra MRP sonuçlarında oluşan satıcı siparişlerinin, "Planlanan Siparişler" olarak satıcıya bildirilmesi istendiğinde kullanılan alandır. Kesinleşme süresi sonrasındaki siparişler, istenen hafta sayısı kadar haftalara kümüle edilerek, planlanan haftalık siparişler oluşturulur.

Planlanan Ay Sayısı

Planlanan hafta sayısının sonrasındaki tarihlerde, "MRP Bölümünde" oluşan siparişlerin aylık planlanan siparişler olarak satıcıya bildirilebilmesi için kullanılan alandır.

Örneğin:

Üretim/Bildirim Süresi: 1 hafta

Kesinleşme Süresi: 1 hafta

Planlanan Hafta Sayısı : 1

Planlanan Ay Sayısı: 1

MRP Başlangıç Tarihi : 01.04.2003 ise; MRP başlangıç tarihinden itibaren, bildirim periyodu cinsinden ilk gün bulununcaya kadar ileri gidilir ve bildirim süresi bu günün sonrasında başlar.

Örneğin:

01.04.2003 tarihi Salı gününe denk gelir. Bildirim periyodu "Hafta" olduğu için, bildirim süresi bir sonraki haftanın ilk günü olan 07.04.2003 tarihinde başlar.

07.04.2003–13.04.2003 tarihleri bildirim süresi olarak düşünülür.

MRP sonucu, 14.04.2003–20.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler, ilgili tarihlere günlük ve kesin siparişler olarak işlenir. 

21.04.2003–27.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler bir haftaya kümüle edilir. Yükleme tarihi 21.04.2003 ve teslim tarihi 27.04.2003 olan tek satırlık, haftalık planlanan sipariş oluşturulur.

28.04.2003–30.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler kümüle edilir. Yükleme tarihi 28.04.2003 ve teslim tarihi 30.04.2003 olan tek satırlık, aylık planlanan sipariş olarak oluşturulur.

01.05.2003–31.05.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler bir aya kümüle edilir. Yükleme tarihi 01.05.2003 ve teslim tarihi 31.05.2003 olan tek satırlık, aylık planlanan sipariş olarak oluşturulur.


Bu uygulama için sipariş revizyon sisteminin kullanılması gerekir.

"Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları" bölümündeki sipariş politikası, nakliye süresi, bildirim süresi, yükleme günleri, kesinleşme ve planlama periyodunun MRP Bölümünde dikkate alınması için sipariş oranının mutlaka önceden girilmesi gerekir.

FasonFason seçimi yapılan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, Sipariş Açılsın veya İş Emri Açılsın seçeneklerinden biri seçilerek işlem gerçekleştirilir.

Satış KDV Oranı

Cari bazında satış KDV oranının tanımlanması için kullanılan alandır. Satış fatura belgelerinde girilen stok koduna ait, satış fatura belgelerinde girilen cari kod için, "Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları" bölümünden "Satış KDV" oranı girilmesi halinde, stok kartındaki KDV oranı yerine, burada girilen KDV oranı baz alınarak KDV tutarı hesaplanır.

Alış KDV Oranı

Cari bazında alış KDV oranının tanımlanması için kullanılan alandır. Alış fatura belgelerinde girilen stok koduna ait, alış fatura belgelerinde girilen cari kod için, "Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları" bölümünden "Alış KDV" oranı girilmesi halinde, stok kartındaki KDV oranı yerine, burada girilen KDV oranı baz alınarak KDV tutarı hesaplanır.

Kapasite Periyod Tipi

Kapasite miktarının hangi periyod için geçerli olduğunun belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, kapasite periyot Tipleri arasından (Haftalık, Aylık, Çeyrek ve Yıllık) seçim yapılır.

İş Emrinden Fazla Üretim Oranıİş emrinden daha fazla üretim oranının girildiği alandır.

Kapasite

Satıcının ne kadar kapasitesi olduğu, miktar bazında girildiği alandır.
Kesinleşen Satıcı Siparişleri GüncellenmesinKesinleşen satıcı siparişlerinin güncellenmesi istemediğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Planlama-2 

Stok Planlama Kayıtları ekranı Planlama-2 sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Stok Planlama Kayıtları Ekranı
Stok KoduPlanlaması yapılacak stoka ait kod bilgisinin izlendiği alandır.

Performans Kodu

Bilgi amaçlı alandır.

ABC Kodu

Bilgi amaçlı alandır.

Üretim Sonu Kaydı Yeri

"Üretim Sonu Kayıtları"; Üretim, Kalite Kontrol ve Üretim Akış Kontrol Modüllerinden yapılır. Üretim Modülünden üretim sonu kaydı oluşturmak için herhangi bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur. Ancak, Kalite Kontrol ve/veya Üretim Akış Kontrol Modüllerinden mamul/yarı mamul için üretim sonu kaydı oluşturulması isteniyorsa, öncelikle ilgili mamul/yarı mamul için bu alanda üretim sonu kaydının hangi modülden yapılacağının belirlenmesi gerekir. Bu durum, Kalite Kontrol ve Üretim, Akış Kontrol Modüllerinin ikisi de mevcut ve kullanılıyorsa, bu modüllerden sadece birinde üretim sonu kaydı oluşturulmasından kaynaklanır.

Üretim Modülünden üretim sonu kaydı oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi için; Üretim → Kayıt → Üretim Sonu Kaydı dokümanına bakılabilir.

Kalite Kontrol Modülünden üretim sonu kaydı oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi için; Kalite Kontrol → Kayıt → Üretim Sonu Kayıtları dokümanına bakılabilir.

Üretim, Akış Kontrol Modülünden üretim sonu kaydı oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi için; Üretim, Akış Kontrol → Kayıt → Üretim Sonu Kaydı dokümanına bakılabilir.

Bileşen Opsiyon Kodu

Örnek ile açıklamak gerekirse; tanımlanan stok kartı bir opsiyonsa ve gömlekteki armanın stok kartını tanımlıyorsa, armanın opsiyon kodunun girildiği alandır.

Genel Kilit

İlgili stok kaydına ait herhangi bir işlem yapılmasına izin verilmemesi için işaretlenmesi gereken seçenektir. Herhangi bir nedenle, özellikle sipariş karşılığı bir sefere mahsus üretilen, üretiminden ya da satışından vazgeçilen bir mala ait fatura, sipariş, irsaliye, üretim vb. bölümlerden herhangi bir kaydın yapılmaması ve aktarılmaması için bu alan işaretlenir ve diğer durumlarda boş bırakılır.

Satıcı Sipariş Kilitle

İlgili stok kartına ait satıcı siparişi girilmesine izin verilmemesi için işaretlenen seçenektir.

Müşteri Sipariş Kilitle

İlgili stok kartına ait müşteri siparişi girilmesine izin verilmemesi için işaretlenen seçenektir.

Satın Alma Kilit

İlgili stok kartına ait herhangi bir alış kaydı yapılmasına izin verilmemesi için işaretlenen seçenektir.

Satış Kilit

İlgili stok kartına ait herhangi bir satış kaydı yapılmasına izin verilmemesi için işaretlenen seçenektir.

Sipariş Limitleme Var

Sipariş limitleme için kullanılan seçenektir.
AUP Oluşturulurken Siparişlere BakılsınAUP oluşturulurken siparişlere bakılarak oluşturulması için kullanılan seçenektir.

Azami Limit

Stok miktarının azami (en fazla bulunması istenen) limit bilgisinin girildiği alandır. Sadece raporlama yapılmasına yönelik bir alandır. Azami stok seviyesinin kontrol edilmesi ve mal siparişlerinin daha dikkatli izlenmesini sağlar.

Asgari Limit

Stok miktarının asgari (en az bulunması istenen) limit bilgisinin girildiği alandır. Sadece raporlama yapılmasına yönelik bir alandır. Asgari stok seviyesinin kontrol edilmesi ve mal siparişlerinin daha dikkatli izlenmesini sağlar.

Üretim → MRP → Kayıt → Malzeme Gereksinim Planlama bölümündeki listelerde bu alan sorgulanır ve bu değerler göz önüne alınarak sipariş ihtiyacı oluşturulur.

Kullanım Miktarı

Üretici firmanın, üretim programlarına göre tanımlayacağı zaman birimi içinde kullandığı malzeme miktarının girildiği alandır.

Rezervasyon Bakiyelerinin Takibi YapılsınRezervasyon bakiyelerinin takibinin yapılması için kullanılan seçenektir.
Rezerve Miktar Hesabına Dahil EdilmesinRezerve miktar hesabına dahil edilmemesi için kullanılan seçenektir.
Reçeteden İş Emri Oluşturmaya Dahil EdilsinReçeteden iş emri oluşturmaya dahil edilmesi için kullanılan seçenektir.

Kullanıcı Tanımlı Sahalar

Stok Planlama Kayıtları ekranı Kullanıcı Tanımlı Sahalar sekmesi, stok bazında rapor amaçlı sekizer adet sayısal ve alfa sayısal bilgi girişi yapılması için kullanılan sekmedir. İlgili alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra klavyeden <Tab> tuşuna basılarak ilerlendiğinde oluşturulması istenen kayıt alt ekrana aktarılır.

Yapılan kaydın iptali için, silinmesi istenen kaydın üzerinde çift tıklandıktan sonra “Kayıt Sil”  butonuna tıklanması gerekir.