Cari Planlama Kayıtları, Finans Bölümü'nde Kayıt/Cari menüsünün altında yer alır. Cari Planlama Kayıtları, sipariş politikaları ile ilgili bilgileri sadece satıcı bazında detaylandırmak isteyen firmaların kullandıkları bölümdür. Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları ve Kullanıcı Tanımlı Sahalar olmak üzere iki sekmeden oluşur.

Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları

Cari Planlama Kayıtları ekranı Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Cari Planlama Kayıtları Ekranı
Cari Kodu

Planlaması yapılacak cariye ait kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, cari kodlar arasından seçim yapılır.

İşletmelerde Ortak

Yapılan cari planlama tanımlamalarının hangi işletme/işletmelerde geçerli olacağının belirlendiği alandır. Alana -1 yazıldığında tanımlamaların tüm işletmelerde geçerli olacağı anlamına gelir. Bu alan merkez işletmede aktif hale gelir. Rehber butonu ile, işletmeler arasından seçim yapılır.

Şubelerde Ortak

Yapılan cari planlama tanımlamalarının hangi şube/şubelerde geçerli olacağının belirlendiği alandır. Alana -1 yazıldığında tanımlamaların tüm şubelerde geçerli olacağı anlamına gelir. Bu alan merkez şubede aktif hale gelir. Rehber butonu ile, şubeler arasından seçim yapılır.

Kilit

Tedarikçi bazında yapılan tanımlamaların, malzeme gereksinim planlamada dikkate alınmasının istenmediği durumlarda işaretlenmesi gereken seçenektir.

Kayıt TarihiGünün tarihinin otomatik olarak ekrana getirildiği alandır.

Sipariş Politikası

Firmaların satıcılarla anlaşma koşullarına göre ya da malzeme ihtiyaçlarına göre saptadıkları sipariş politikalarının seçildiği alandır. Malzeme ihtiyaç planlaması yapılırken, sipariş miktarları bu alanda verilen bilgiye göre belirlenir. Her hammadde ya da yarı mamul için sipariş politikaları değişkenlik gösterir. Bu nedenle, her hammadde ya da yarı mamul için sipariş politikası alanına gerekli ve doğru yanıtlar girilmeli. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu yardımı ile "Sabit" ve "Kesikli" çeşitlerinden biri seçilir.

Sabit Sipariş Miktarı (Fixed Order Quantity): Firmaların yarı mamul ya da hammadde aldıkları satıcıların, firma için belirlemiş olduğu sipariş miktarlarına göre, hammadde ya da yarı mamuller için kullanılan seçenektir. Eğer bir satıcı, kedisinden alınan mallara sabit bir sipariş miktarı ve onun katlarını belirlemiş ve bu miktar dışında (altında ya da üstünde) sipariş kabulü yapmamışsa, bu satıcıdan alınan ilgili hammadde veya yarı mamuller için "Sabit" seçeneği seçilir. Satıcı tarafından belirlenen sipariş miktarları, Sipariş Miktarı (parti büyüklüğü) alanına girilir.

Kesikli Sipariş Miktarı (Lot For Lot): Firmaların hammadde ya da yarı mamul ihtiyaçlarını karşılayan satıcı firmalara, üretimlerinde ihtiyaçları olduğu miktarda sipariş verme politikasıdır. MRP Modülünün "Malzeme Gereksinim Planlama" bölümünde, üretim için gereksinimi olan hammadde ya da yarı mamullerde bu seçenek tanımlı ise, sipariş gereği olarak belirtilir. Ayrıca ihtiyaç gerekleri herhangi bir kısıta bağlı kalınmadan verilebilir.

Parti Büyüklüğü

Sipariş Politikalarında, "Sabit Sipariş Miktarı" seçeneğinin tanımlandığı hammadde ve yarı mamullerde sipariş miktarının girildiği alandır. Bu alana girilen sipariş miktarına göre,  MRP Modülündeki "Malzeme Gereksinim Planlama" bölümünde, sipariş gereksinimi olan hammadde ve yarı mamuller için sipariş gereği, bu alanda belirtilen değer veya katları olarak hesaplanır.

Minimum Sipariş Miktarı

Sipariş politikalarının tüm seçenekleri için geçerli olan, firmaların satıcılara veya müşterilerin firmalara verecekleri siparişlerde en az miktarın (limit miktarın) girildiği alandır. Firma, satıcısına ilgili mal için vereceği sipariş miktarını burada tanımlanan miktardan daha az veremez. Aynı şekilde müşteri de bu alana girilen miktardan daha az sipariş veremez. MRP Modülündeki "Malzeme Gereksinim Planlama" bölümünde hammadde ya da yarı mamuller için doğacak sipariş gereksinimlerinde bu alan kontrol edilerek, belirlenen miktarın altında bir miktara ihtiyaç olsa bile, program bu alandaki miktarı baz alarak sipariş gereği oluşturur.

Fazla Teslimat Oranı

MRP Modülündeki "Malzeme Gereksinim Planlama" bölümünden sipariş oluşturmada gereksinimlere göre hesaplanan miktarların, tedarikçi bazında burada belirtilen oran kadar fazla teslimat verilmesini sağlayan alandır.

Örneğin: Fazla teslimat oranı %10 olarak belirtilmişse, sipariş gereksinimi de "10" adet ise, bu miktar istendiğinde "11" adet olarak değiştirilebilir.

Nakliye Süresi  

Satıcı bazında farklılık gösteren nakliye sürelerinin tanımlanması için kullanılan alandır. Bu sayede, MRP uygulamasında farklı nakliye süreleri dikkate alınarak planlama yapılabilir.

MRP uygulamasında, satıcının malı yükleme ve teslim tarihi hesaplanırken nakliye süresine bakılır.

Satış/Alış KDV Oranı

Finans → Car i→ Kayıt → Cari Hesap Kayıtları → Cari Kart 2 sekmesinde “Müşteri Bazında Farklı KDV Sistemi“ seçeneğinin işaretlenmesi halinde kullanılan ve cari hesap bazında farklı KDV oranları uygulanmasını sağlayan alandır. Böylece, ilgili cari hesap için fatura kaydı yapıldığında stokun kartındaki KDV oranına bakılmaksızın "Cari Planlama Kayıtlarında" girilen orana göre KDV hesaplaması yapılır.

Öncelik

MRP sırasında hangi cariye ait ihtiyaçlara öncelik tanınacağının belirlendiği alandır. Cariye göre öncelik parametresi, Üretim → Kayıt → MRP Parametreleri → "Müşteri Sipariş Önceliği İçin Planlama Kayıtlarına Bakılsın" parametresinin seçilmesi durumunda çalışır.

Kullanım detayı ve örnek uygulama için, 8.0 sanayi uygulamaları yenilikleri dokümanında "MRP uygulamasında "Müşteri Siparişi Önceliklendirme Desteği" başlığı altına bakılabilir.

Yükleme Periyodu/Süresi

Haftanın veya ayın belli bir gününde yükleme yapan satıcı firmalar için kullanılan alandır. Periyot tipi olarak hafta seçildiğinde o haftaya ait yükleme günü, ay seçildiğinde ise o aya ait yükleme günü belirlenir. Her gün yükleme yapıldığında, periyot tipi haftanın hangi günü yükleme yapıldığı, ay seçilirse ayın hangi gününde yükleme yapıldığı belirlenir. Her gün yükleme yapılabiliyorsa periyot tipi "Günlük" seçilir.

MRP uygulamasında yükleme tarihi hesaplanırken buradaki bilgiler dikkate alınır. Malzemenin teslim edilmesi gereken tarihten nakliye süresi kadar geri gidilerek, satıcının malı yüklemesi gereken tarih bulunur. Bulunan yükleme günü, tanımlamalara göre uygun bir gün değilse, ilk yükleme günü tespit edilerek yükleme tarihi olarak saptanır ve satıcıya bildirilir.

Burada hesaplanan tarih, satıcı siparişinin yükleme tarihidir. Sipariş teslim tarihi ise MRP ile hesaplanacak gereksinim tarihidir.

Örneğin: Satıcının 26.03.2003 tarihinde teslim etmesi gereken bir hammadde için nakliye süresinin "üç gün" olduğu ve yüklemenin her hafta "Cuma" günü yapıldığı varsayıldığında, MRP sonucu bulunan yükleme tarihi Cuma gününe denk gelen 21.03.2003 tarihi olur. Bu durumda nakliye süresi üç gün olduğundan mal 24.03.2003 tarihinde teslim edilir (Gereksinim tarihi olan 26.03.2003 tarihinden iki gün önce. Her gün yükleme yapılsaydı, yükleme tarihi 23.03.2003 olurdu.

Bildirim/Üretim Periyod Süresi

Bazı uygulamalarda, yan sanayiciye yükleme tarihinden belli bir süre önce siparişi bildirmek gerekir. Aynı şekilde üretimi yapılan yarı mamuller için de, gerekli olan üretim süresi bu alanda belirlenir. Bu süre MRP çalışması sırasında, üretilen yarı mamuller için üretim süresi olarak algılanır. Satıcı siparişlerinde ise MRP bölümünde hesaplanan yükleme tarihinden, belirlenen bildirim süresi kadar geriye gidilerek, bildirim konusunda herhangi bir gecikme olup olmadığı belirlenir.

Kesin. Periyodu/Süresi

Özellikle otomotiv yan sanayide kullanılan bu uygulama ile, müşteriler siparişlerini belli periyotlarda tekrarlar.

Örneğin: Her hafta sipariş verildiği varsayıldığında, içinde bulunulan haftada gelen sipariş, bir sonraki hafta Pazartesi gününden itibaren haftanın belli bir günü olarak kesinleşmiş ve bundan sonraki ayın belli bir günü için planlanan sipariş miktarlarını kapsar. Bir sonraki hafta içinde tekrar aynı süreleri kapsayan yeni siparişlerin geldiği ve ana siparişlerin dışında ek siparişlerin de geldiği varsayılsın. Haftalık siparişlerin geçmişe yönelik kayıtlarının saklanarak sipariş sistemine kaydedilmesi, "Sipariş Revizyon Sistemi" ile yapılabilir.  MRP uygulamasında ise tedarikçilere verilen siparişler söz konusudur. Satıcılarla benzer şekilde periyodik bir sipariş sistemi üzerine anlaşmaya varılmışsa, verilecek her siparişte (örneğin haftalık) başlangıçtan itibaren ne kadar süreyle kesinleşmiş sipariş ve sonrasında ne kadar süreyle planlanan sipariş verileceği belirtilebilir. MRP sonuçlarında kesinleşmiş siparişler başlangıç tarihinden üretim/bildirim süresi kadar sonrasında başlar. Bu tarihten kesinleşme süresi kadarki zaman aralığında bulunan siparişler "kesin" olarak işlenir. Eğer üretim/bildirim süresi zaman aralığında verilmesi gereken bir sipariş olduğu sonucu çıkarsa, bu siparişin daha önceden verilmiş olması gerektiği (gecikmiş) olduğu düşünülür. Çünkü, tedarikçinin kendi üretimini yapması için artık zamanı yoktur.

Üretim Transfer SüresiMRP modülündeki üretim süresine eklenerek MRP bildirim tarihlerinin miktardan bağımsız hesaplanması için kullanılan alandır. 

Planlanan Hafta Sayısı

Kesinleşme süresinden sonra MRP sonuçlarından oluşan satıcı siparişlerinin, "Planlanan Siparişler" olarak satıcıya bildirilmesi istendiğinde kullanılması gereken alandır. Kesinleşme süresinin sonundaki siparişler, istenilen hafta sayısı kadar haftalara kümüle edilerek, planlanan haftalık siparişler oluşturulur.

Planlanan Ay Sayısı

Planlanan hafta sayısının sonraki tarihlerde, MRP bölümünde oluşan siparişlerin "aylık planlanan siparişler" olarak satıcıya bildirilmesi için kullanılan alandır.

Örneğin:

Üretim/Bildirim Süresi: 1 hafta
Kesinleşme Süresi: 1 hafta
Planlanan Hafta Sayısı: 1
Planlanan Ay Sayısı: 1
MRP Başlangıç Tarihi : 01/04/2003 ise;
MRP başlangıç tarihinden itibaren, bildirim periyodu cinsinden ilk gün bulununcaya kadar ileri gidilir ve bildirim süresi bu günün sonrasında başlar.

Örneğin:

01.04.2003 tarihi gün olarak Salı gününe gelir. Bildirim periyodu hafta olduğu için, bildirim süresi bir sonraki haftanın ilk günü olan 07.04.2003 tarihinde başlar. 07.04.2003-13.04.2003 tarihleri bildirim süresi olarak düşünülür.
MRP sonucu; 14.04.2003-20.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler, ilgili tarihlere günlük ve kesin siparişler olarak işlenir. 21.04.2003-27.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler bir haftaya kümüle edilir ve yükleme tarihi 21.04.2003, teslim tarihi 27.04.2003 olan tek satırlık, haftalık planlanan sipariş oluşturulur. 28.04.2003-30.04.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler kümüle edilerek, yükleme tarihi 28.04.2003 ve teslim tarihi 30.04.2003 olan tek satırlık, aylık planlanan sipariş olarak oluşturulur. 01.05.2003-31.05.2003 tarihleri arasında yükleme tarihi bulunan siparişler bir aya kümüle edilir ve yükleme tarihi 01.05.2003 ve teslim tarihi 31.05.2003 olan tek satırlık, aylık planlanan sipariş olarak oluşturulur.

Bu uygulama için "sipariş revizyon sistemi" kullanılır. Müşteri/Satıcı Stok Kayıtlarındaki; sipariş politikası, nakliye süresi, bildirim süresi, yükleme günleri, kesinleşme ve planlama periyodunun MRP uygulamasında dikkate alınması için mutlaka sipariş oranının girilmiş olması gerekir.

Kabul Edilebilir Teslimat YüzdesiMRP Modülünde gereksinim planı oluşturma sırasında dikkate alınacak müşteri siparişi ihtiyaçları için kullanılan alandır. Buraya girilecek oran sayesinde, ilgili cariye ait müşteri sipariş kaleminin teslimat oranı, kabul edilebilir teslimat oranına eşit veya büyük ise, gereksinim planı oluşturma işleminde müşteri sipariş kalemi dikkate alınmaz ve ihtiyaç çıkarılmaz.
Satıcı Siparişlerini Onaylı OluşturVarsayılan, Evet ve Hayır olmak üzere iç seçenekten oluşur. Satıcı siparişlerinin onaylı oluşturulması seçeneklere göre belirlenir.

İlgili alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra klavyeden <Tab> tuşuna basılarak ilerlendiğinde oluşturulması istenen kayıt alt ekrana aktarılır. Banka seçeneği ile yapılan kaydın iptali için, silinmesi istenen kaydın üzerinde çift tıklandıktan sonra “Kayıt Sil” butonuna tıklanması gerekir.

Kullanıcı Tanımlı Sahalar

"Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları" bölümündeki tanımlamalar ile ilgili olarak rapor amaçlı 8 adet Alfa Sayısal ve 8 adet Sayısal bilgi girişinin yapıldığı alanlardır. Bu alanlarda yapılan tanımlamalara göre "Cari Planlama Kayıtları" ile ilgili rapor alınır.