Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Anchor
Stok Kartı-2
Stok Kartı-2

Stok Kartı-2 



Fiyatlar Ekranı
Stok Kartı Kayıtları Ekranı
Stok KoduStok kodu ve isim bilgisinin program tarafından otomatik olarak aktarıldığı alandır.

Birim Ağırlık

Stokun birim ağırlığının girildiği alandır. Birim ağırlık bilgisi, cari sabit kartlarındaki nakliye katsayısı ve fatura modülündeki birim ağırlık iskontosu uygulamalarıyla bağlantılı olarak çalışır. Uygulamaların aktif hale gelmesi için ilgili modüllerden düzenleme yapılması gerekir. Bunun haricinde irsaliye veya faturada toplam mal ağırlığının görülmesi veya dizayn üzerinde basılması için bu alana birim ağırlığın girilmesi gerekir.

Info
Nakliye uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için; Fatura → Kayıt → Alış Parametreleri/Satış Parametreleri → Ek Maliyet

Nakliye Tutar

Cari kartta yer alan "Nakliye Katsayısı" alanıyla bağlantılı olarak çalışır. Birim ağırlık başına hesaplanan nakliye tutarının girilmesi gerekir.  

Info
Nakliye uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için; Fatura → Kayıt → Alış Parametreleri/Satış Parametreleri → Ek Maliyet

Önceki Kodu

Stoklarda kod değişikliği yapılması halinde, eski kodun program tarafından aktarıldığı alandır. Stok → İşlemler → Kod Değiştirme bölümünden değiştirilen yeni kod stok kodu alanına, eski kod ise bu alana aktarılır. Alanın sağ tarafında yer alan görüntüle butonu ile, "Stok Kodu Tarihçesi" ekranına ulaşılır. Bu ekran "Kod Değiştirme" işlemiyle yapılan stok kodu değişikliklerinin raporlanmasını sağlar. Kod üzerinden birden çok değişiklik yapıldığında, değişikliklerin tamamı geçmiş senelerdeki şirketler de dikkate alınarak raporlanır. Kullanıcı tarafından, geçmiş yıllardaki şirketlere ait stok kodu tarihçesi tanımlanabilir fakat kod değiştirme işlemi ile oluşan kayıtlar üzerinde değişiklik yapılamaz.



Info
Stok kod değişikliği ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → İşlemler → Kod Değiştirme

Sonraki Kodu

Stok kartlarında değiştirilen kodun yenisinin girildiği alandır. Firmalar bu alana bakarak ilgili stok hareketlerinin hangi stok koduna aktarıldığını görebilir.

Info
Stok kod değişikliği ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → İşlemler → Kod Değiştirme

Son Stok Kodu

Stok kartlarında kodu birden fazla değiştirilmiş stok için verilen yeni kodlardan sonuncusunun girildiği alandır. Firmalar bu alana bakarak ilgili stok hareketlerinin en son hangi stok koduna aktarıldığını görebilirler.

Info
Stok kod değişikliği ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → İşlemler → Kod Değiştirme

Barkod 1, 2, 3

Barkod cihazları ile çalışma yapan (örneğin; süpermarket vb.) firmalarda, stokların barkod numaralarının girildiği alandır. Birden fazla satıcıdan alım yapan firmalar, aynı mallar için değişik barkod kodu kullanmak zorunda kalabilirler. Böyle durumlarda en çok kullanılandan en az kullanılana doğru malların 2.ve 3. barkod kodları da ilgili alanlara girilir.

Info
Bir stok kartına ait aynı barkod numarası birden fazla girilemez.

Stoka ait barkod bilgisinin bu alanlara girilmesi ile, fatura belgelerinde kalem girişi sırasında stok kodu yerine barkod bilgisi de kullanılabilir.

C.D

Stok → Kayıt → Stok Parametreleri → "Check Digit Kontrolü" parametresinin işaretlendiği durumlarda, "Stok Kartı Kayıtları" ekranında barkod alanlarının yanına "C.D" seçenek alanı eklenir. Stok kodunda sorgulanan "C.D" seçeneği, stok kodunu barkod numarası olarak tanımlayan firmalar tarafından kullanılır. Barkod numaraları belirli bir düzen içinde tanımlanır. Barkodun en sonunda yer alan numara bir tür hesaplamayla bulunur ve bu hesaplama tüm barkodlar için aynı şekilde yapılır.

Örneğin;

7 karakterlik bir stok kodu girilip "C.D" seçeneğinin işaretlendiğinde, girilen karakterler için hesaplama yapılır ve bulunan rakam 8. karakter olarak stok koduna eklenir.

Stok Kartı Kayıtları EkranıRapor Kodları

Cari/S Kodu

Tanımlanan stokun hangi satıcıdan alındığı bilgisinin stok kartında görülmesi ve buna göre diğer uygulamalarda kullanılması için, ilgili satıcının cari hesap kayıtlarındaki kodunun girildiği alandır.

Bu durumda, Üretim → MRP → İşlemler → "Malzeme Gereksiniminden Sipariş Oluşturma" ve Stok → İşlemler → "Netsis Sipariş Önerisi" bölümleri ile oluşturulan siparişlerde, bu alana girilen satıcı kodları kullanılır.

Info
Cari/S kodunun sipariş oluşturma işlemlerinde kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için; Üretim → MRP  → İşlemler → "Malzeme Gereksiniminden Sipariş Oluşturma" ve Stok → İşlemler → "Netsis Sipariş Önerisi"

Üretici Kodu

Tanımlanan stoka ait alış faturalarındaki kodların girildiği alandır. Böylece, satıcının/alıcının ilgili stok için kullandığı kod bilgisi kayıt altında olur ve fatura belgelerinde de satıcının/alıcının stoka vermiş olduğu kod kullanılabilir.

Info
Stok, birden fazla satıcıdan alındığında ya da birden fazla alıcıya satıldığında, içlerinde en fazla kullanılan kodlama sisteminin tercih edilmesi gerekir.
Info
Cari hesap bazında kullanılan stok kodları, Stok → Kayıt → Müşteri/Satıcı Stok Kayıtları bölümünden tanımlanır.

Grup Kodu

Stoklarla ilgili gerçekleştirilen bazı işlemlerin daha hızlı ve kolay, alınan raporların da daha hızlı ve ayrıntılı olması için kullanılan alandır. Grup kodu alanı, stokların sahip oldukları özellikler bazında gruplanarak sadece belli bir mal grubu için işlem yapılmasını ya da rapor alınmasını sağlar. Bunun için ilgili mal grubuna en fazla 8 karakter uzunluğunda bir kod tanımlayarak, gruba ait malların kodu bu alana girilir. Rehber butonu ile, tanımlanmış grup kodlarına ulaşılır.

Örneğin;

Malların alındığı yere göre grup kodlaması yapılabilir.

Grup kodu, Stok → Stok Kod Kayıtları → Grup Kodu Kayıtları bölümünden kaydedilmediyse, "Stok Parametreleri" bölümünde yer alan "Grup Açıklama" parametresi işaretlenerek, stok kartından grup kodlarına ait açıklama girişi yapılabilir. Kaydederken açılan ekrana grup kodunun ismi girildiğinde, "Grup Kodu Kayıtları" bölümüne bu bilgi otomatik olarak aktarılır.


Info

"Grup Kodlarının Tanımlanması" ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → Stok Kod Kayıtları → Grup Kodu Kayıtları

"Grup Açıklama" parametresinin kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → Kayıt → Stok Parametreleri

Kod-1/Kod-2/Kod-3/Kod-4/Kod-5

Stok işlemleri ve raporlamalarda kullanılmak üzere, gruplama mantığı ile 8 karakter uzunluğunda

, serbestçe kayıt yapılabilecek sahalardır

kod bilgisinin girildiği alanlardır. Bu

sahaların

alanların kullanım amaçları "Grup Kodu

sahası

" alanı ile aynıdır. "Stok Kod Kayıtları

menüsünde

" bölümünde bulunan Kod-1, Kod-2, Kod-3, Kod-4, ve Kod-5

Kayıtları

kayıtlarının alt menülerinde tanımlanan kod bilgilerine

stok kartında ilgili sahanın rehber tuşu ile ulaşılabilir. Bu sahaya, daha önceden Stok Kod Kayıtlarında bulunan menülerden tanımlanmamış kod bilgisi girişi mümkündür. Ancak

, rehber butonu Image Added yardımı ile ulaşılır. Daha önce "Stok Kod Kayıtları" bölümünde bulunan menülerden tanımlaması yapılmayan kod , bu alana girilebilir. Fakat bu şekilde yapılan girişlerde koda ait açıklama

tanımlanamayacaktır

tanımlanamaz.

Ebat Bilgileri

Stoğa Stoka ait en, boy ve genişlik gibi ebat bilgilerinin girileceği sahalardırgirildiği alanlardır.

İşletmelerde OrtakTanımlanan stoğun hangi işletme ya da işletmelerde kullanılacağı, bu alana girilen işletme koduna göre belirlenecektir. İşletmelerde Ortak sahası sadece Fusion paketinde ve Ortak30 işletmesinin 32767 nolu şubesine girildiğinde aktif hale gelecektir. Bu sahaya

Tanımlaması yapılan kodların hangi işletmede kullanılacağının belirlendiği alandır. Rehber butonu Image Added ile işletme kodları arasından seçim yapılır. Bu alana -1 değerinin girilmesi halinde,

stoğun

stokun tüm işletmelerde kullanılacağı

anlaşılacaktır. Stoğun sadece belirli bir işletmede kullanılması isteniyorsa, sahanın sağ tarafında bulunan rehber ile tanımlı işletmelere ulaşılarak, istenen işletme seçilebilir. İşletme kavramı

anlaşılır.

Info
İşletme ile ilgili detaylı bilgi için
bakınız Şirket /Şube/
; Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket - Şube Parametre Tanımları
/
İşletmeler
.
Şubelerde OrtakTanımlanan stoğun, işletmenin hangi şubesinde ya da şubelerinde kullanılacağı, bu alana girilen değere göre belirlenmektedir. Bu sahaya

Tanımlaması yapılan kodların hangi şubede kullanılacağının belirlendiği alandır. Rehber butonu Image Added ile şube kodları arasından seçim yapılır. Bu alana -1 değerinin girilmesi halinde,

stoğun

stokun tüm şubelerde kullanılacağı

anlaşılacaktır. Stoğun sadece belirli bir şubede kullanılması isteniyorsa, sahanın sağ tarafında bulunan rehber ile tanımlı şubelere ulaşılarak, istenen şube seçilebilir. Bu saha,

anlaşılır. "Şubelerde Ortak" alanı, sadece içinde bulunulan şubenin merkez şube olması halinde aktif

gelecektir

hale gelir.

Info
İşletme
kavramı
ile ilgili detaylı bilgi için
bakınız Şirket /Şube/
; Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket - Şube Parametre Tanımları
/
İşletmeler
.


  • Bir stok kartı tüm işletmelerde ortak kullanılacaksa;

İşletme Kodu

sahası

alanı -1

olacaktır

değerini alır

  • Bir stok kartı X işletmesinin tüm şubelerinde ortak olacaksa;

İşletme Kodu

sahası X’in isletme

alanı X’ işletmesinin değeri, Şube Kodu

sahası

alanı da -1 değerini

alacaktır

alır.

  • Eğer X işletmesinin kodu 2, X merkezinin
de
  • şube kodu 200 ise, X işletmesinin merkezine özel bir stok kartı açıldığında;

İşletme Kodu=2 ve Şube Kodu=200 değerini

alacaktır

Fiyatlar Ekranı

Image Removed

alır.

Hariç Tutulacak Şube Tanımlamaları

"Hariç Tutulacak Şube Tanımlamaları" yazısının üzerine tıklandığında, mevcut şubeler içinde, hariç tutulması istenen şubeler için sol fare tuşu ile çift tıklanarak seçim yapılan alandır.


Anchor
Fiyatlar
Fiyatlar

Fiyatlar 


Image Added


Fiyatlar
Stok KoduStok kodu ve isim bilgisinin program tarafından otomatik olarak aktarıldığı alandır.

Satış fiyatı 1, 2, 3, 4

Stok satış fiyatlarının girilebileceği sahalardırgirildiği alanlardır. Özellikle vadelere göre farklı fiyat uygulaması olan firmalar, tek stok için birden fazla fiyat tanımlayarak istedikleri fiyatı fiyatın fatura kaydı sırasında çağırarak ekrana gelmesini sağlayarak işlem yapabilirler.

Alış fiyatı 1, 2, 3, 4

Stok alış fiyatlarının girilebileceği sahalardırgirildiği alanlardır.

Özel Fiyat

Stok Modülü/ Stok Parametre Kayıtları/ Özel Fiyat Sistemi parametresini işaretleyen firmalarda işlev kazanacak sahalardır. Stok/Stok Fiyat İşlemleri bölümünün kullanılması halinde bu bölümden oluşturulan fiyat listelerinin stok kartlarıyla bağlantılarının yapılmasında kullanılacak sahalardır.

Stok fiyat işlemleri başlığı altında bulunan menüler yardımıyla, stok kartlarında tanımlı olan fiyatlar kullanılmadan, çok farklı amaçlı tarihsel fiyat listelerinin oluşturulması, oluşturulan bu fiyat listelerindeki fiyatların, alış ya da satış fiyatlarının sorumlu gruplar tanımlanarak değiştirilebilmesi ve girilen bu fiyatların Fatura modülünden kullanılabilmesi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda oluşturulan fiyat listeleri Cari modülde bulunan “Koşul Kayıtları” bölümüyle de bağlantılı kullanılabilmektedir. Tarihsel fiyat listelerinin oluşturulması ve kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Stok/Stok Parametre Kayıtları, Stok/Stok Fiyat İşlemleri. Koşul Uygulamasında fiyat listesi kullanımı için bakınız Cari/Koşul Kayıtları/Detay Koşul Kayıtları ve Cari/Koşul Kayıtları/Genel Koşul Kayıtları

Fiyat Kodu

Tanımlanan stoğun bağlı olacağı fiyat kodunun, Stok/Stok Fiyat İşlemleri/Fiyat Kodu Tanımlamaları bölümünden kaydedildikten sonra, girileceği sahadır. Alış ve/veya satış fiyat değişikliği yapılırken, belirlenen fiyat koduna ait stokların fiyatları değiştirilebilecektir. Bu sahadaki rehber tuşu kullanılarak kaydedilmiş fiyat kodları rehberine ulaşılabilir.

Fiyat Sırası

Stok Fiyat İşlemleri bölümünden toplu ürün fiyat değişikliği yapılırken girilen fiyat koduna ait stokların listede kaçıncı sırada listelenmesi isteniyor ise ilgili sıra numarası bu sahaya girilebilir. Örneğin, Aynı fiyat koduna ait 100 adet stok kodu olsun. A malını kaydederken fiyat sırasına 5 girdiğinizde fiyat değişikliği listesinde A malı 5.sırada listelenecektir

Döviz Bilgileri

Tanımlanan stoğun farklı döviz birimleri ile alımı ya da satışının yapılabilmesi için kullanılan bölümdür.

Alış Tipi

Dövizle takip edilecek stok kartlarında Alış Tipi sahasına, döviz takibi modülünde döviz isimleri tanımlama bölümünde girilen döviz sıra numarası girilmelidir.  Döviz tiplerinin tanımlanması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Döviz Takibi/Döviz İsimleri Tanımlama. Özellikle Dövizli alım yapan firmalarda bu saha boş geçilmemelidir. Döviz tipi girilmediği takdirde fatura işlemleri yapılırken stoğun dövizli çalıştığı program tarafından bu sahaya bakılarak anlaşılmaktadır. Bu saha boş ise bu stokla ilgili döviz fiyatı girilemeyecektir. Sonuç olarak stokla ilgili dövizli işlem yapılamayacaktır. Bu sahada belirlenen döviz tipi, fatura kaydı sırasında kullanıcı tarafından değiştirilerek farklı bir döviz tipi ile alım yapılabilir.

Alış Fiyatı

Alış Fiyatı sahasına, kaydı oluşturulan stoğun döviz biriminden alış fiyatı girilebilir. Bu sahaya girilen döviz fiyatı fatura işlemi yapılırken anlık değiştirilebilir. Hatta kullanıcı işlem sırasında gelen döviz bilgisini silmek suretiyle TL kaydı da işleyebilir

Maliyet

Döviz Maliyet ise kaydı oluşturulan stoğun dövizli alışlarında döviz birim fiyatına yansıyan (nakliye vb.) ve maliyetini etkileyen tutarı döviz alış tipinde belirlediğiniz para biriminden giriş yapabileceğiniz, sadece raporlamaya yönelik sahadır.

Satış Tipi

Dövizle takip edilecek stok kartlarında Satış Tipi sahasına, döviz takibi modülünde döviz isimleri tanımlama bölümünde girilen döviz sıra numarası girilmelidir.  Döviz tiplerinin tanımlanması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Döviz Takibi/Döviz İsimleri Tanımlama. Özellikle dövizli satış yapan firmalarda bu saha boş geçilmemelidir. Döviz tipi girilmediği takdirde fatura işlemleri yapılırken stoğun dövizli çalıştığı program tarafından bu sahaya bakılarak anlaşılmaktadır. Bu saha boş ise bu stokla ilgili döviz fiyatı girilemeyecektir. Sonuç olarak stokla ilgili dövizli işlem yapılamayacaktır. Bu sahada belirlenen döviz tipi, fatura kaydı sırasında kullanıcı tarafından değiştirilerek farklı bir döviz tipi ile satış yapılabilir.

Satış Fiyatı

Satış Fiyatı sahasına, kaydı oluşturulan stoğun döviz biriminden satış fiyatı girilebilir. Bu sahaya girilen döviz fiyatı fatura işlemi yapılırken anlık değiştirilebilir. Hatta kullanıcı işlem sırasında gelen döviz bilgisini silmek suretiyle TL kaydı da işleyebilir.

...