LPT projesinden tablo çift kliklenerek ya da sağ klikten open > LPT Table Editor seçilerek açılır.

Tablo oluşturulması sırasında girilen tüm değerler buradan izlenip değiştirilebilir. İki ana tab penceresinden oluşur.

Genel Özellikler ve Alanlar

 

Fiziksel Ad (Physical Name)

Physical Name Ön Eki (Physical Name Prefix)

Tablo Adı (Table Name) ve diğer parametreler bu ekranda değiştirilebilir.

İsim parametreleri (Name parameters) tabloda saklanacak olan verinin kapsamını belirler. Eğer tablo alanı şirket numarası içeriyorsa, her firma için yeni bir tablo oluşturulacak ve her firmanın tablosunda kendine ait bir içeriği bulanacaktır. Daha fazla açıklama için tablodaki örneklere bakalım:


Fiziksel Tablo Ön Eki

İsim Seçenekleri

Tanım

Country/Ülke

(Yok)

Ülke tanımları firmalar arasında paylaşılabilir. Veri global olduğundan, herhangi bir ad varyantına ihtiyaç duyulmaz.

Material/Malzeme

firm/firma

Her firmanın kendine ait malzeme tanımları bulunur. Sonuç olarak isim varyantı olarak firma (firm) isime dahil edilir.

Sales Orders (Satış Siparişleri)

firm, period / firma, dönem

Her firmanın, mali yıla ait satış siparişleri vardır ve bunların ömrü dönem bağımlıdır. Bu yüzden isim varyantı hem firmayı hem de periyodu kapsar.







Physical-Name: Tablonun veri tabanında kullanılacak fiziksel ismini belirtir. Burada kullanılan isim veritabanı/tablo isimlendirme kurallarına uygun olmalıdır ve veri tabanları tarafından yasaklanmış kelimelerden (her veri tabanı sistemi için yasaklı kelime listelerine internetten aramayla ulaşılabilir) biri olmamalıdır. Tablonun fiziksel adı veri tabanı içinde tekil olmalıdır (aynı ismi 2 tablo kullanamaz), ve isim çok uzun olmamalıdır (veri tabanı sistemleri tablo adı olarak kullanılacak isim uzunluğunu kısıtlar). Java veri katmanı içinde bir tablonun fiziksel ismi en fazla 27 karakterden oluşabilir. Tabloların fiziksel isimleri genellikle tamamı büyük harften oluşacak şekilde tanımlanır.

Name: Tablonun uygulama içinde kullanılacak mantıksal adını belirtir. Ürün kodlarında bu tabloya ulaşmak için, başka tablolardan bu tabloya link oluşturmak için (İlerleyen bölümlerde detaylı anlatılacak.) bu isim kullanılır. Bu isim de ürün içinde tekil olmalı ve yine çok uzun olmamalıdır. Bu isim veri tabanına yollanan SQL cümlelerinde kullanılır, uzun bir isim vermek veri tabanına yollanan SQL cümlesini uzattığı için tercih edilmemelidir.

Description: Tabloya ait programcılara ve kullanıcılara bilgi vermek amaçlı kullanılan açıklama metnidir. Tabloları listeleyen araçlarda (örneğin ObjectExplorer) tablo açıklaması olarak kullanılır.

İsim parametrelerini “Name Parameters” butonuna tıklayarak seçebilirsiniz. Gerçek fiziksel adın ne olacağı physical name prefix alanının hemen altında gösterilir. Description alanı tablonun amacını belirtmek için kullanılır, bu alana serbest formatta yazılır.

Tek bir tablo için neden iki isim olduğunu merak edebilirsiniz. Tablo adı sanal bir isimdir ve LPT ortamındaki bir tabloya referans göstermek istediğiniz zaman bu adı kullanabilirsiniz. Fiziksel ad aynı amaç için kullanılamaz. Çünkü yürütme süresinde hedef veritabanı yönetim sisteminin kısıtlamaları sebebiyle kırpılabilir ve değiştirilebilir.

Set Values alanı, “Name Parameters” bölümünden “set” seçilmiş ise kullanılır. Bu değerler tablo adına geçirilir. Eğer birden fazla değer girildiyse (aralarına virgül koyarak) bu değerler ayrıştırılacak ve tablolar çalışma sürecinde oluşturulacaktır.

Work-Product-Table: Tablodaki kayıtların süreç yönetimi modülünde bulunan iş ürünü tanımı olup olmadığını belirtir. İş ürünü tanımı olan kayıtlar için altyapı tarafından bir iş ürünü anahtar değeri (workproduct identifier) üretilir. Değeri true ise, tablo tanımına altyapı tarafından TE_WPIID alanı eklenir ve bu tablonun kayıtlarına karşılık gelen iş ürünü kayıtlarının anahtar değerleri bu alanda tutulur. Değeri false ise tablonun kayıtları bir iş ürününe karşılık gelmiyor demektir. Varsayılan değeri true'dur.

Record-Info: Tabloya ait kayıtlar için güncelleme tarihi ve güncelleme yapan kullanıcı bilgilerinin tutulup tutulmayacağını belirtir. Değeri true ise bu tabloya altyapı tarafından CREATEDON, CREATEDBY, MODIFIEDON, MODIFIEDBY alanları otomatik olarak eklenir ve tabloya veri girişi ve veri güncelleme işlemlerinde bu alanlar altyapı tarafından doldurulur. Değeri false ise tabloda bu özellik bulunmaz ve kayıt giriş ve güncelleme tarihleri takip edilmez. Varsayılan değeri false'tur.

Auth-Enabled: Tabloya ait kayıtlarda yetki kodu kontrolü yapılıp yapılmayacağını belirtir. Değeri true ise bu tabloya AUTHCODE adında bir alan eklenir ve bu alan bu tablodaki kayıtların yetki kodlarını kaydetmek için kullanılır. Değeri false ise tabloda bu özellik bulunmaz ve bu tablodaki kayıtlar için yetki kodu üzerinden yetkilendirme yapılmaz. Varsayılan değeri false'tur.

Multi-Company: Tablonun çoklu kurum çalışma özelliğini beliritir. Üç seçeneği vardır:

None: Tablonun çoklu kurum çalışma durumunda sadece global kayıtları tutacağını beliritir. Tabloya ait kayıtlar herhangi bir bağlı kuruma ait olmazlar ve her kurum için kullanılabilirler.

Only-Subcompany: Tablonun çoklu çalışma durumunda bağlı kurumlara ait kayıtları tutacağını belirtir. Bu özellik seçili ise, tabloya altyapı tarafından TE_SUBCOMPANY alanı eklenir. Bu alan kaydın ait olduğu bağlı kurumları tutar. Varsayılan seçenek budur.

All: Tablonun çoklu kurum çalışma durumunda hem bağlı kurumlara ait kayıtları tutacağın, hem de bağlı kurumlar arası kayıt kopyalama işlemlerine dahil olacağını belirtir. Bu özellik seçili ise, tabloya altyapı tarafından only-subcompany seçeneğindeki alanlara ek olarak TE_ORIGINALREF ve TE_COPYBITLIST alanları eklenir. Bu alanlar sırasıyla bağlı kurumlar arası kayıt kopyalama yapılmışsa kopyalanmış kaydın ana kaydına ait birincil anahtar değerini ve bağlı kurumlar arası kopyalama yapılmış kaydın hangi bağlı bağlı kurumlara kopyalandığı bilgisini tutar.

Cross-Enabled: Tablodaki kayıtların çapraz hareket altyapısına dahil olup olmadığını belirtir. Değeri true ise bu tabloya altyapı tarafından TE_SOURCEREF, TE_DESTREF, TE_SOURCECOMPANY ve TE_DESTCOMPANY alanları eklenir. Bu alanlar çapraz hareketler sonucu oluşan kayıtlar ve bu kayıtlara kaynak olan kayıtlar için eşleşme bilgilerini tutar. Varsayılan değeri false'tur.

Exchangeable: Tablodaki kayıtların veri aktarımına dahil olup olmadığını belirtir. Değeri true ise bu tablodaki kayıtlar sistemler arası veri aktarımıyla dışarı ya da içeri aktarılabilirler. Bunun için altyapı tarafından bu tabloya TE_RIGHTS alanı eklenir. Bu alanda eğer veri aktarımı ile içeri alınan kayıt üzerinde bazı işlemler kısıtlanacaksa bu bilgiyi tutar. Örneğin, aktarımla içeri alınan kaydın sadece inceleme amaçlı kullanılması, üzerinde değişiklik yapılmaması ihtiyacı olabilir. Bu durumda bu alanda değiştirilemez bilgisi tutulur ve kaydın değiştirilmesine izin verilmez. Varsayılan değeri true'tur.

Package-Name: Bu tablo için bir arayüz oluşturulacaksa bu arayüz sınıfının içinde bulunacağı paketi tanımlar. Detaylı bilgi için Veri Nesnelerinde Arayüz Kullanımı dokümanına başvurun.

Trigger-Control: Bu tablo içindeki bazı kayıtlar için tetikleyicilerin çalışıp çalışmayacağını belirleyebilmeyi sağlar. Değeri true ise altyapı bu tabloya TE_TRGCTRL alanı ekler. Bu alan içindeki değeri 0 olan kayıtlar için tetikleyicilerin çalışmaması veri katmanı tarafından sağlanır. Varsayılan değeri false'tur.

Archive-Table: Bu tablodaki kayıtların dönem arşivlemeye dahil olup olmadığını belirtir. Değeri true ise bu tabloya TE_ARCHSTAT alanı eklenir. Bu alan arşivleme işlemi sırasında durum bilgisini tutar. Varsayılan değeri false'tur.

Lock-Enabled: Bu tablodaki kayıtların uygulama kodlarından çeşitli amaçlarla özel bir şekilde kilitlenip kilitlenmeyeceğini belirtir. Değeri true ise bu tabloya TE_LOCKED alanı eklenir. Bu alan kaydın kilitli olup olmadığı bilgisini tutar. Varsayılan değeri false'tur.

Template: Tablonun bir şablon olarak kullanılıp kullanılmadığını belirtir. Şablon olarak kullanılan tablolar isimleri içerisinde bir uygulama değişkeni barındırır ve bu tabloların yaratılma, güncellenme ve silinme işlemleri ürün içerisinde altyapı tarafından yapılmaz. Şablon tabloyu kullanan programcı bu tablo için gerekli uygulama değişkeninin farklı değerleri için tablo yaratma, güncelleme ve silme işlemlerini koddan kendisi yapar. Varsayılan değeri false'tur.

Set-Values: Tablo tanımı set uygulama değişkenine bağlı olarak çoğaltılacaksa bu özellik içinde ',' (virgül) ile ayrılmış bir değer listesi bulunur. Tablo adında kullanılmış olan set uygulama değişkeni için bu listede bulunan her değer sırayla kullanılarak bir set tablo oluşturulur. Altyapı tarafından bu tablo üzerinde yapılan tablo yaratma, güncelleme ve silme işlemlerinin herbiri, bu set değerlerinin herbiri için tekrarlanır. Böylece bir tablo seti oluşturulmuş olur.

Template-Name: Tablo tanımı için temel olarak bir şablon tanımı kullanılacaksa bu şablon tanımının adını belirtir. Tablo şablonları ve kullanımları ilerleyen bölümlerde anlatılacaktır.

“Non-Schema Table” kutucuğu işaretlenirse, tablo tanımı tablo oluşumda ve başlatma sürecinde dahil edilmeyecektir.

LOGICALREF alanı varsayılan olarak tablonun birincil anahtarıdır ve tabloda tek seferde yalnızca bir tane birincil anahtar olabilir. Bu da her türlü veritabanı sistemiyle uyum sağlamak için sistem esnekliği sağlamaktadır. Bir başka tanıtıcı (identifier) ile değiştirilemez.


Alan tanımlarına örnek olarak;

Name alanın fiziksel adı olmakla birlikte zorunlu bir alandır.

Alias alanlar için isteğe bağlıdır. Ancak ihtiyaç olduğunda nesne kodu oluşturmada kullanılacaktır.

Type tablo alanının türüdür. String, integer, float, double, numeric, date, time, datetime, binary, byte, smallint, int64, blob veya clob türlerinden biri olabilir.

Size alandaki verinin uzunluğunu gösterir.

Primary Key alanın birincil anahtar olup olmadığını belirler. Bir tabloda yalnızca bir tane birincil anahtar olabilir. Bu yüzden yeni bir anahtar eklenirse, önceden seçilen anahtar silinecektir.

Auto Increment alan değerinin otomatik olarak artmasını sağlamaktadır.

Allow Null alan değerinin boş (null) olup olamayacağını belirler.

Encrypted alanı tablo alan değerinin şifreli ya da şifresiz saklanacağını açıklar.

User Can Encrypt alanı tablo alan değerinin kullanıcı şifreleme konfigürasyonu (user encryption configuration) ile şifrelenip saklanacağını açıklar.

DX Required, alanın uygulamaya ait veri alma/verme (data impor/export) mekanizmasına dahil olup olmayacağını belirler.

Init Required nesne kod oluşturma sürecinde, veri için başlangıç metotları oluşturulurken kullanılır.

Default Value tabloya yeni bir satır eklerken alan verisinin varsayılan değeridir. Bu veri isteğe bağlıdır.

Description tablo alanının amacını açıklayan ufak bir not alanıdır. Bu veri isteğe bağlıdır.


Telif HakkıKullanım KoşullarıGizlilik
Copyright © 2018 Logo Yazılım