You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

Belge türleri ve metaveri alanlarını gerçek bir örnekle anlatalım.

Üretim sektöründeki bir firma müşterilerine verdiği teklifleri ve siparişe dönüşen formlarını yönetmek istemektedir. Sistemde tanımlayabileceği metaveri alanları ve belge türleri aşağıdaki tabloda anlatılmıştır. 

Sisteme tanımlı metaveri alanları

Metaveri AlanıVeri TipiListe Verileri
Müşteri AdıMetin ListesiMüşteri1, Müşteri2
Teklif TarihiTarih-
Sipariş TarihiTarih-
ÜrünlerÇoklu SeçimKalem, Defter, Kitap
Toplam FiyatSayı-
Döviz TipiMetin ListesiTL, USD, Euro

Teklif belge türü

Belge türü oluşturulurken sistemde tanımlı metaveri alanlarından bazıları seçilmiş ve 

Metaveri AlanıForm AlanıZorunlu Alan mı?
Müşteri AdıMetin Listesi
Teklif TarihiTarih
ÜrünlerÇoklu Seçim

Sipariş Belge Türü

Metaveri AlanıForm AlanıZorunlu Alan mı?
Müşteri AdıMetin Listesi
Teklif TarihiTarih
ÜrünlerÇoklu Seçim
Toplam FiyatSayı
Döviz TipiMetin Listesi



Logo Doküman Yönetimi Servisi içerisinde ihtiyaç duyduğunuz sayıda metaveri alanı ve belge türü tanımlayabilirsiniz. Anlatılan örnekte kolaylık amacıyla alan sayısı azaltılmıştır.



Uygulamaya giriş yaptıktan sonra, sol menüde bulunan "Ayarlar" butonuna basılır ve gelen ekranda "Sistem Değişkenleri" yazılı alana basılır. Sistem değişkenleri ekranında belge türüne eklenecek olan değişkenler eklenir. Değişkenler eklendikten sonra tekrar  sol menüde bulunan "Ayarlar" butonuna basılır ve gelen ekranda "Belge Türü" yazılı alana basılır. Burada ilgili belge türüne ait değişkenler seçilir ve kaydedilir.


Kullanıcının ekranın sol menüsünde "Ayarlar" alanını görebilmesi için hesap yöneticisi olması gereklidir. Ayarlar alanı sayesinde belge türü ve sistem değişkenleri ekranlarına erişilebilmektedir.


Sistem Değişkenleri listeleme 

Sistem değişkenleri alanına giriş yapıldığında daha önceden eklenen değişkenler ekranda listelenir.


Sistem Değişkenleri oluşturma

Sistem değişkenleri ekranında istenilen değişken tipi "Değişken Tipi" alanından seçilir ve "Değişken Adı" alanına değişkenin ismi yazılır. Daha sonra "Değişen Ekle" butonuna basılır. Böylelikle sistem değişkeni oluşturulmuş olmaktadır. Eklenen değişken ekranda listelenir.


Sistem Değişkenleri düzenleme

Kullanıcı bir değişkenin başlığını düzenleyebilmektedir. Bunun için sistem değişkenleri ekranında değişkenin hizasında yer alan düzenleme ikonuna basılır. Gelen "Başlıklar" isimli ekranda yazım alanına istenilen isim yazılır ve "Kaydet" butonuna basılır. Değiştirilen başlık "Başlık" isimli kolonda görünmektedir.


Sistem Değişkenleri silme

Herhangi bir sistem değişkenini silmek için sistem değişkenleri ekranında ilgili değişkenin hizasında yer alan çöp kutusu ikonuna basılır. Sildikten sonra artık o değişken ekranda listelenmez.