Finansal raporların her birinin altında bulunan "Rapor Verisini Düzenle" seçeneği ile rapor verileri tanımlanır. Burada kaydedilen veriler sayesinde raporlar alınır.

Tarih

Tarih alanında, raporun düzenleneceği bütçenin tarih bilgisi listelenir; seçim yapılır.

Organizasyon

Organizasyon alanında, uygulamada kayıtlı organizasyon şeması listelenir; seçim yapılır.

Rapor Editörü

Rapor editörü, Excel tablosu şeklindedir ve veri girişinin yapılacağı hücrelerden oluşur.

Editörde yer alan Kod ve Ad başlıkları altında, ilgili finansal tablo için oluşturulmuş raporlama kalemleri yer alır. Raporlama kalemleri, Ayarlar-Bütçe Ayarları-Raporlama Kalemleri menü seçeneği ile tanımlanır. Hangi tabloda hangi raporlama kaleminin yer alacağı Ayarlar-Bütçe Ayarları-Finansal Raporlar menü seçeneği ile tanımlanır.

Kod ve Ad alan başlıklarının yanında yer alan diğer alanlar, raporun alınacağı bütçe için belirlenmiş tarihlerdir. Raporlama kalemine denk gelen tarih hücrelerine bilgi girişi ister manüel ister F9-Hücre Formülü ve F9-Satır Formülü seçenekleri ile kaydedilir. Koyu renkle belirtilmiş olan ana raporlama kalemlerine bilgi girişi yapılamaz; kendisine ait olan alt raporlama kalemlerindeki verilerin toplamları yansır.

Ek kolonlar alanında, ister planlanan ister gerçekleşen olsun; bütçe tarihleri aylar, çeyrekler ve yıllar olarak ayrı ayrı listelenir. Rapor editöründe yer alması istenilen değerler aylar, çeyrekler ve yıllar bazında görüntülenebilir. Kullanıcı dilerse tümünü seçerek tüm kolonları görüntüleyebilir.

Örneğin, kullanıcı ek kolonlar alanından sadece Ocak 2016 ve Şubat 2016 tarih seçeneklerini işaretleyerek editör üzerinde sadece bu kolonlara ait değerlerin görüntülenmesini sağlayabilir.

Veri girişi yapılan hücrenin üst toplama Pozitif(plus) mi Negatif(minus) mi yansıyacağı raporlama kalemleri tanımlanırken belirtilir.


Rapor verisini düzenleme hücreleri F9-Sağ Fare Tuşu Menüsünde yer alan seçenekler şunlardır:

Satıra Not

Raporlama kalemine ait satır üzerine bilgi girişi bu alandan yapılır. Kaydedilen not bilgisi, raporlama kalemi Kod alanında kırmızı bir işaret ile belirtilir. Böylelikle kullanıcı satır üzerinde not bilgisi olduğunu anlar.
Satır not ekranı da hücrelerden oluşur. Kullanıcı hangi hücreye bilgi girişi yapıp kaydederse, finansal raporun kaleme denk gelen satırında ve raporun en altında notlar için ayrılan alanda bu bilgiyi görür.

Döviz Kurunu Güncelle

Raporlama editörü üzerinde yer alan kur bilgileri, Ana Menü üzerinde yer alan Döviz Kurları seçeneği ile tanımlanan kur bilgileridir.

Burada yapılan herhangi bir kur değişikliği varsa ve raporlama editör üzerinde güncellenecekse "Döviz Kurunu Güncelle" kullanılır.

Hücre Formülü

Hücre formülü alanı ile Formül Editörü ekranına ulaşılır. Formül editörü üzerinden, ilgili hücre için girişi yapılacak verinin, formül koşulları belirlenir.
Formül editörü üzerinde; Şirket, Bütçe ve Alt Bütçe listeleri ile Fonksiyon, Bütçe Kalemi, Zaman, Organizasyon ve Boyut bilgileri listelenir. Kullanıcı formül editörü ile n tane kriter belirleyerek hücreye formül tanımı yapar.
Hücrenin ait olduğu satır üzerine F9-Satır Formülü ile formül girişi yapılmışsa, hücreye manüel ya da hücre formülü girişi yapılamaz.

Satır Formülü

Satır formülü alanı ile Formül Editörü ekranına ulaşılır. Formül editörü üzerinden, ilgili raporlama kalemi satırı için girişi yapılacak verinin formül koşulları belirlenir.
Formül editörü üzerinde; Şirket, Bütçe ve Alt Bütçe listeleri ile Fonksiyon, Bütçe Kalemi, Zaman, Organizasyon ve Boyut bilgileri listelenir. Kullanıcı formül editörü ile n tane kriter belirleyerek satıra formül tanımı yapar. Satır üzerinde formül tanımı olduğunda, hücreye manüel ya da hücre formülü girişi yapılamaz.

Editör üzerinde ilgili kalem altı çizili olarak geliyorsa satırda formül olduğu anlamına gelir. Editöre "Planlanan" olarak işaretli olduğunda planlanan veriler, "Gerçekleşen" olarak işaretli olduğunda gerçekleşen verilerden bilgi alınır.

Satır formülü penceresinde yer alan "Ödeme Planına Göre" kutucuğu işaretlendiğinde finansal rapora gelecek olan veri, ödeme planına bakılarak ilgili hücreye gelecektir. Kutucuk işaretlendiğinde aktif olan Ödeme Tipi alanından ise bütçe için tanımlı tüm ödeme tipleri listelenir ve seçim yapılır. Eğer herhangi bir seçim yapılmazsa, tanımlı tüm ödeme tiplerine göre değer hesaplanır.

Formülleri Yeniden Hesapla

Formülleri yeniden hesapla ile formül girişi yapılmış hücre ya da satırlar için tekrar hesaplama yapılır.

Değeri Yataya Dağıt

Bu seçenek ile hücredeki mevcut olan değer, o satırdaki her hücreye dağıtılır. Satırdaki aylarda formül varsa kullanıcıya formül olduğu ve formülün silinmesini isteyip istemediği sorulur. Kullanıcının silinmesini istediği durumda formül silinip yerine dağıtılan değer yazılır. Silinmesini istemediği durumda ise formül olan aylardan formül bilgisi kaldırılmaz, diğer hücrelere dağıtılan değer yazılır.

Eğer formül olan hücrede sağ fare tuşu kullanılarak "Değeri Yatay Dağıt" seçilirse formül aynen kalır, değeri kendinden sonraki aylara dağıtılır.

Değeri Düşey Dağıt


Bu seçenek ile hücredeki mevcut olan değer, o kolondaki her hücreye dağıtılır. Kolondaki aylarda formül varsa kullanıcıya formül olduğu ve formülün silinmesini isteyip istemediği sorulur. Kullanıcının silinmesini istediği durumda formül silinip yerine dağıtılan değer yazılır. Silinmesini istemediği durumda ise formül olan aylardan formül bilgisi kaldırılmaz, diğer hücrelere dağıtılan değer yazılır.

Eğer formül olan hücrede sağ fare tuşu kullanılarak "Değeri Düşeye Dağıt" seçilirse formül aynen kalır, değeri kendinden sonraki aylara dağıtılır.