You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Muhasebe Bölümünde, "Raporlar/Muhasebe Modülü" menüsünün altında yer alır. İşletmelerin sahip oldukları varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakların özet olarak gösterildiği mali tablodur.

Mali tablonun “Aktif” kısmında yer alacak "Varlıklar" hesap planındaki;

1- Dönen Varlıklar

2- Duran Varlıklar grup kodlarına sahip hesap kodlarını,

"Pasif" kısmında yer alacak olan "Kaynaklar" ise;

3- Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar

4- Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar

5- Öz Kaynaklar grup kodlarına sahip hesap kodlarını kapsar.

İşletme Bilançosu ekranı; Genel Kısıtlar, Ölçekleme ve Yazıcı Seçenekleri sekmelerinden oluşur.


Genel Kısıtlar



İşletme Bilançosu Ekranı

Ay Kodu

Hangi aya ait bilançonun alınacağının belirtildiği alandır.

Önceki Dönem Şirketi

Bilançoda önceki dönem şirketine ait kayıtlarında listelenmesi istendiğinde bu alana ilgili şirketin kodu girilmelidir.

Önceki Dönem Şirketi Veritabanı Kull. İsmi

Önceki dönem şirketi ile bağlantı kurulabilmesi için bu alana veritabanı kullanıcı isminin girilmesi gerekmektedir.

Önceki Dönem Şirketi Veritabanı Şifresi

Önceki dönem şirketi ile bağlantı kurulabilmesi için eğer varsa veritabanı şifresi bu alana girilmelidir.

Dipnot Dosyası

Bilançoda dipnot bilgilerinin de izlenebilmesi için bu alana dipnot dosyasının hangi dizinde olduğu belirtilmelidir. Bilanço dipnot dosyası text dosya olarak BIL94.Txt dosyasında tutulmakta ve  kullanıcı bu dosyaya kendi şirketine ait bilgileri ekleyebilmektedir.

Proje Kırılımı Var

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre tanımlarında “Proje Uygulaması Var” parametresi işaretlenerek proje takibi yapılıyorsa ve Bilanço’nun sadece belirlenen proje kodları için alınabilmesi ve proje kodları bazında raporlanabilmesi için işaretlenmesi gereken seçenektir.

Proje Kodu Aralığı

Bu seçeneğin işaretlenmesi halinde aktif hale gelen “Proje Kodu Aralığı” sahasında, raporlara dahil edilecek tutarların bulunmasında baz olacak proje kodları için aralık verilmektedir. Proje kodu aralığı verilmesi halinde, sadece bu projeler için girilen tutarlar dikkate alınarak ve proje kodu kırılımlı olarak raporlama yapılacaktır. Proje kırılımlı olarak rapor alınabilmesi için mutlaka proje kodu aralığı verilmelidir. Aksi takdirde, raporlar, proje kodlarına bakılmaksızın, proje kodu detaysız olarak getirilecektir.

Proje kodları, ana muhasebe hesap kodlarının sağında parantez içinde gösterilmektedir. Raporlarda proje bazında kırılımların izlenebilmesi için, rapor Genel Kısıtlarında bulunan “Ayrıntılı” seçeneğin mutlaka işaretlenmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise, kırılımın ana hesap kodları bazında gösterilmesidir. Ana hesap kodları da rapor Ayrıntılı olarak alındığında dökülmektedir. Ayrıntılı seçeneğinin işaretlenmediği, yani raporun özet olarak alındığı durumlarda, sadece ilgili proje kodları ile girilen tutarlar dikkate alınacak, ancak proje kodu bazında kırılım gösterilmeyecektir.

Pasif Hesapları Aktiflerden Sonra Yaz

Bu alan işaretlendiği zaman bilançoda önce “Aktif Hesaplar” daha sonra bu hesapların altında Pasif Hesaplar listelenecektir. Bu seçenek işaretlenmediği zaman bilançoda aktif ve pasif hesaplar yan yana dökülecektir.

Bilanço Şekli

Bilanço; “Özet” seçeneği ile alındığı zaman grup kodları bazında detaysız olarak, “Ayrıntılı” seçeneği ile alındığı zaman ise  özet bilanço tablosunda yer almayan, Kebir bazında bütün hesap kodları dahil edilerek listelenecektir.

Düzeltilmiş Değerler Basılsın

Enflasyon muhasebesi kullanılıyorsa ve bilançonun enflasyona göre düzeltilmiş değerler ile dökülmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Ölçek

Bilançodaki sayısal değerler bu alanda seçilen ölçek cinsinden listelenecektir.

Klasik Basım Yapılsın

Bu seçeneğin işaretlenmesi ile raporda bulunan başlıklar numaralandırılarak klasik formatta basım yapılabilmektedir. Bu seçeneğin işaretlenmesi halinde, ana grup isimlerinin (Dönen Varlıklar, Duran Varlıklar gibi) başına Romen rakamıyla numaralandırma yapılacak, diğer grup isimlerinin (Hazır Değerler, Stoklar gibi) başına da grup kodları yerine A, B, C gibi harfler getirilecektir. Ayrıca bu seçeneğin işaretlendiği durumlarda, raporlarda ana grup kodları bazında toplam alınabilecektir.


Raporda bulunan Ölçekleme, Yazıcı Seçenekleri sayfalarında bulunan sahalar ve raporun genel kullanımı hakkında detaylı bilgi için bakınız Giriş/Standart Rapor Kullanımı.