You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

Muhasebe Bölümü'nde, "Kayıt/Muhasebe Modülü" menüsünün altında yer alır. Hesap planı kayıtlarının oluşturulmasını, oluşturulan kayıtların izlenmesini, düzenlenmesini ve iptal edilmesini sağlayan bölümdür.

Hesap planı kayıtları yapılırken program tarafından bazı kontroller yapılır ve bazen girilen hesap kodları kabul edilmez. Hesap kodları tanımlanırken yapılan seviye takibine göre, ana, grup, muavin sırasında kayıtların girilmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu konuda kullanıcıya yardımcı olması için Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri → Seviye → "Seviye Takibi" parametresi işaretlendiğinde, "Hesap Planı" ekranının üstünde, parametrelerde tanımlanan seviye formatı izlenir.

Hesap Planı ekranı; Hesap Planı, Döviz Bilgileri, Ek Bilgiler ve Tutar/Miktar Bilgileri olmak üzere dört sekmeden oluşur.


Hesap Planı



Hesap Planı Ekranı

Hesap Kodu

Parametre seçimlerindeki seviye takibi ve uzunluklara göre hesap planının kodlarının tanımlandığı alandır. Rehber butonu ile, hesap kodlarına ulaşılır.

Hesap Türü

Hesap kodu kaydedildikten sonra, hesap kodunun Ana-Grup-Muavin olarak türünün belirtileceği bir ekran görüntülenir. Program, (seviye takibinin yapıldığı durumlarda) yazılan hesap koduna göre ne tür bir hesap girildiğini algılar ve otomatik olarak ilgili seçenek işaretli şekilde ekrana gelir. Bu seçeneğe, sadece yeni bir hesap kodu açılırken müdahale edilebilir.

Program, açılan bir hesap üzerinde hesap türünün değiştirilmesine izin vermez.

Hesap İsmi

Kaydı oluşturulan hesap koduna ait isim bilgisinin girildiği alandır.

Yabancı Hesap İsmi

Muhasebe → Kayıt → Muhasebe ParametreleriGenel → "Yabancı Hesap İsmi" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Tanımlanan hesap için istenen yabancı hesap isminin girilmesini sağlar.

Grup Kodu

1994 yılı başından itibaren uygulanan standart hesap planı sisteminde hesaplar, ilk iki hanelerindeki rakamlara göre gruplandırıldığı için, hesap kodunun ilk iki hanesi program tarafından otomatik olarak "Grup Kodu" alanına aktarılır. Üzerinde düzenleme yapılabilir. Rehber butonu ile, grup kod girişi bölümünde tanımlanan grupların rehberine ulaşılır.

Hesap Tipi

Kaydedilen hesap kodlarına ait hesap tipi belirlenen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, Aktif, Pasif, Bilanço, Gelir, Gider ve Nazım tipleri arasından seçim yapılır. Tip belirlemeleri, Bilanço Kar/ Zarar dökümleri için gereklidir. "Aktif" ve "Pasif" hesaplar "Bilanço" tablolarını oluşturulurken, "Gelir/Gider" hesapları ise "Kar/Zarar" tablolarının oluşturulmasında kullanılır.

Cari Bağlantılı

Cari hesapları ilgilendiren hesaplar için (120, 320 gibi) kullanılan seçenektir. "Cari Modülde" cari hesap açılmış ve bu hesaba ait "Muhasebe Modülünde" de bir muavin hesap tanımlanmış ise, muavin hesapta bu alanın işaretlenmesi gerekir. Program; dekont işlemlerinden girilen kayıtlarda ve muhasebe kodunun kullanıldığı durumlarda, cari kodun girilmesi gerektiği ile ilgili uyarı vererek, sadece cari kodun kullanılmasını sağlar.

Banka BağlantılıBanka hesaplarını ilgilendiren hesaplar için kullanılan seçenektir. "Banka Modülünde" cari hesap açılmış ve bu hesaba ait "Muhasebe Modülünde" de bir muavin hesap tanımlanmış ise, muavin hesapta bu alanın işaretlenmesi gerekir. Program; dekont işlemlerinden girilen kayıtlarda ve muhasebe kodunun kullanıldığı durumlarda, banka kodunun girilmesi gerektiği ile ilgili uyarı vererek, sadece banka kodunun kullanılmasını sağlar.

Bağlantısız

İlgili hesap kodunun cari bağlantısız olarak kullanıldığı, ön muhasebe modüllerinde işlem yaparken bu hesabın cari hesap kartı olup olmadığı ile ilgili kontrol yapılmaması için işaretlenmesi gereken seçenektir.

Enflasyon Fark Hesabı

Ölçü Birimi

Sadece raporlara yönelik ölçü birimleri (Kg, Ad vb.) kullanılması istendiğinde bilgi girişi yapılan alandır. Bu alan, muhasebe tutarları ile birlikte miktar açısından da izleme yapılacaksa önem kazanır. Belirli hesapları içeren bir rapor hazırlanması istendiğinde, ilgili hesap kodlarına aynı işaretin kaydedilmesi şartıyla "Rapor Modülünden" maskeleme yaparak istenen bilginin alınması kolaylaşır.

Çalışma Tipi (Borç/Alacak)

Tanımlanan hesap bakiyesinin çalışma tipinin seçildiği alandır. Borç ve Alacak olmak üzere iki seçenekten oluşur. İşaretlenen seçeneğe göre Muhasebe → Raporlar → Denetim Listeleri → "Borç-Alacak Karşılaştırma" raporundan, ters bakiye veren hesapların listeleri ay koduna göre alınır.

İşletmelerde Ortak

Açılan muhasebe hesap kodunun hangi işletmede kullanılacağının belirlendiği alandır. Tanımlanan muhasebe hesap kodunun hangi işletmede kullanılması isteniyorsa, o işletmenin kodu girilir. Tüm işletmelerde ortak olarak kullanılması istendiğinde, "-1" değerinin girilmesi gerekir.

Şubelerde Ortak

Açılan muhasebe hesap kodunun hangi şubede kullanılacağının belirlendiği alandır. Tanımlanan muhasebe hesap kodunun hangi şubede kullanılması isteniyorsa, o şubenin kodu girilir. Tüm şubelerde ortak olarak kullanılması istendiğinde, "-1" değerinin girilmesi gerekir.

Hariç Tutulacak Şube Tanımlamaları

İlgili hesap kodunun hangi şubelerde kullanılmayacağının belirtildiği alandır.


Döviz Bilgileri



Hesap Planı Ekranı

Düzeltilecek Hesap

Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri → Dövizli Muhasebe → FAS52 seçeneğinin işaretlenmesi ile ekrana gelen alandır.

Hesapların, Muhasebe Modülü/İşlemler/ Döviz Enflasyona Göre Değerleme bölümünden, firma döviz tutarlarının hesaplanabilmesi için işaretlenmesi gereken sahadır. Dövizle Değerlensin parametresinin işaretli olmadığı hesaplarda firma döviz tutarları oluşturulamayacaktır. Kur farkı gelir/gider hesapları ve değer artış fonu hesaplarında bu parametre işaretlenmemelidir. Ayrıca bu alan eğer enflasyon muhasebesi kullanılıyorsa da işlev kazanan bir alandır.

Enflasyon muhasebesi ile ilgili bu alanın kullanımı hakkında detay bilgi için bakınız Ekler/Enflasyon Muhasebesi

Dövizli Hesap

Parasal Hesap

Dövizli muhasebe hesaplamaları için kullanılması gereken parametredir.

Bu parametrenin açıklaması ile ilgili detay bilgi için bakınız İşlemler/Enflasyona/Dövize Göre Çevrim.  

Ayrıca bu alan eğer enflasyon muhasebesi kullanılıyorsa da işlev kazanan bir alandır.

Enflasyon muhasebesi ile ilgili bu alanın kullanımı hakkında detay bilgi için bakınız Ekler/Enflasyon Muhasebesi.

DT

İlgili hesabın takip edileceği Döviz Takibi Modülü/ Döviz İsimleri Tanımlama bölümünden girilen döviz tipinin belirleneceği sahadır. Döviz sıra numaraları, ilgili sahadaki rehber tuşu kullanılarak alınabilir. Eğer bir hesabın dövizli çalışması, yevmiye fişlerinden mutlaka döviz tutarları ile kaydedilebilmesi isteniyor ise mutlaka ilgili hesaba bir döviz tipi girilmesi gereklidir. Döviz tipi girilen hesaplarda, yevmiye fiş girişinde ilgili hesap için sorgulanan döviz tutarı sahası boş geçilemeyecektir. Eğer döviz tipi sahası 0 (sıfır) olarak bırakılır ise yevmiye fiş girişinde, ilgili hesap için döviz girişi zorlaması olmayacak, istenir ise bir tuş yardımı ile döviz bilgisi girilebilecektir. Ayrıca bu alan eğer enflasyon muhasebesi kullanılıyorsa da işlev kazanan bir alandır.

Enflasyon muhasebesi ile ilgili bu alanın kullanımı hakkında detay bilgi için bakınız Ekler/Enflasyon Muhasebesi.

Hesaplama Türü

İşlemler/ Enflasyona/Dövize Çevrim bölümünde oluşturularak, firma döviz tutarı sahalarına atanacak olan döviz değerlerinin hesaplatılma aşamasında kullanılmak üzere türlerinin seçileceği sahadır. Hesaplama türleri yevmiye fiş kayıtlarında operasyon tipi ve tutarı boş olan hesaplar için önem taşımaktadır. Operasyon tipi veya tutarı dolu olan hesaplarda her zaman yevmiye fişlerindeki evrak tarihi baz alınacaktır.

Enflasyon Fark Hesap Kodu

Bu alan eğer enflasyon muhasebesi kullanılıyorsa işlev kazanan bir alandır.

Enflasyon muhasebesi ile ilgili bu alanın kullanımı hakkında detay bilgi için bakınız Ekler/Enflasyon Muhasebesi.


Ek Bilgiler

Hesap Planı EkranıEk Bilgiler

Hesap Kodu

Hesap planı alanında seçilen hesap kodunun izlenebildiği alandır.

Kayıt Yapan/ Kayıt Tarihi

Ek bilgi girişi ekranında ilgili hesap kodunun yaratılma tarihi ve hangi program kullanıcısı tarafından ilk defa tanımlandığının bilgileri kayıt tarihi ve kayıt yapan sahalarında görülebilir.

Değişiklik Yapan/ Değişiklik Tarihi

Bu sahalarda, en son ilgili muhasebe kodunun da yapılan değişiklik tarihi ve bu işlemi yapan program kullanıcısının ismi izlenebilir.

Sayısal/ Alfa sayısal Sahalar

Parametre kayıtlarında girilen başlık sahalara göre, muhasebe kodları için girilecek ek bilgilerdir. Bu sahalar sadece rapor amaçlıdır.


Tutar/Miktar Bilgileri

Hesap planı girişi ekranında, hesapların toplam olarak şimdiye kadar oluşan Borç/ Alacak tutarları ve miktarlarının aylık bazda görüntülenmesini sağlar.