PROJE YÖNETİM TEORİLERİ

Proje Yönetim Teorileri ve Proje Başarı Faktörleri

Proje yönetimini, özünde nihai sonucun sunulması için yararlanılan her şeyin planlanması ve kontrolüne ek olarak proje ekibindeki her insanın -deneyim seviyesi ne olursa olsun-  yapılan işi benimsemesi, anlaması ve yürütmesine odaklanan süreçler bütünü olarak tarif edilebiliriz.

Son zamanlarda müşteri odaklı yaklaşım eğilimleri merkeze Müşteri Beklentilerinin oturduğu, köşeleri Zaman, Maliyet, Kapsam  ve Kalite ile temsil edilen Proje Yönetim Elmas'ı modelinin doğmasına neden oldu. Her müşteri kendine özgü ve eşsizdir.

Devamını oku...

PROJE YÖNETİCİSİNDEN BEKLENTİLER

Proje Yöneticisinden Beklentiler

Bir Proje Yöneticisinin işinin büyük çoğunluğu iletişim üzerine kuruludur. Proje paydaşları, fonksiyon birimleri ve proje ekibi arasındaki koordinasyon, denetim ve takip etme görevi Proje Yöneticisine aittir. Dolayısıyla tüm bu işler insan ilişkileri kuvvetli olmayı gerektirir.

Proje yöneticisinin en önemli görevi müşteri beklentilerini ön planda tutarak, kapsam, zaman, maliyet ve kalite boyutları açısından projeyi kontrol altında tutmaktır.  Bu doğrultuda kısa vadeli fakat sürekli planlamalar yaparak projeyi hedefleri doğrultusunda ilerletir. Periyodik toplantı ve raporlar ile tüm paydaşların güncel bilgiye ulaşmasını sağlar.

Devamını oku...

ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME

Çevik Yazılım Geliştirme - Agile Metot

Çevik yazılım geliştirme;  Gereksinimlerin ve çözümlerin, kendi kendini organize eden, işi sonuca ulaştırmak için gereken tüm yetkinliklere sahip takımlar ile müşteri/son kullanıcılardan oluşan ekiplerin ortak çabaları ile işbirliği içerisinde ortaya çıkarıldığı yazılım geliştirme yaklaşımdır.

Çevik Metot, Uyarlanabilir planlama, evrimsel gelişim, deneyime dayalı bilgi ve sürekli iyileştirmeyi savunur. Değişime hızlı ve esnek bir şekilde yanıt vermeye teşvik eder.

Devamını oku...

PMI-PROJECT MANAGEMENT INSTITUTE

PMI - Project Management Institue

PMI 1969 yılında America'da kurulmuş olup Bugün dünyanın neredeyse her ülkesinde Üyeleri bulunan bir organizasyondur. 3 Milyona yakın  üyesi ile dünyanın en yaygın Proje Organizasyonudur.

Türkiyede 2017 Yılından beri  PMI Türkiye ile temsil edilmektedir. Pekçoğu ücretsiz olacak şekilde periyodik gelişim aktiviteleri düzenlemektedir.

Devamını Oku...



SCRUM

Scrum

Amaç başlangıçta hayal edilen ve tasarlanana uyan bir ürünün, hızlı, ucuz ve kaliteli şekilde üretilmesidir. Tasarlanan ürünün gerçekleştirilmesi, müşteri/kullanıcı tarafından mümkün olduğunca detaylı şekilde hazırlanmış bir talepler listesinin aşama aşama gerçekleştirilmesi biçiminde yapılmaz. Bunun yerine müşteri/kullanıcı tarafından istenilen ve tanımlanan işlevler, iki ya da dört haftalık "Sprint" adı verilen dönemler içerisinde geliştirilir ve yeniden gözden geçirilir.

Devamını oku...

WATERFALL / ŞELALE MODELİ

Waterfall / Şelale Modeli : Predictive Model

Şelale Modeli, başka bir deyişle "sıralı yaşam döngüsü" modeli anlaması ve kullanımı en basit modellendendir. Şelale modelinde, her bir aşama bir sonraki aşama başlamadan önce tamamlanır ve aşamalar arasında üst üste binme oluşmaz.

Devamını oku...



SÜREKLİ GELİŞİM VE KAİZEN

Sürekli Gelişim ve Kaizen

Sürekli Gelişim Süreci; ürün, hizmet veya süreçlerin iyileştirilmesi için devam eden bir çabadır. Bu çabalar zaman içinde "artımlı" bir iyileşme ya da bir kerede "Sıçrama" iyileştirme arayışı içinde olabilir.

İç veya dış müşteriye değer üreten süreçler , Etkinlikleri, verimlilikleri ve esneklikleri ışığında sürekli olarak değerlendirilir ve geliştirilir.

Devamını oku...