You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Cari " menüsünün altında yer alır. Ön Sorgulama, Genel Kısıtlar, Kısıt, Sıralama ve Ölçekleme sekmelerinden oluşur.

Satıcıların alacak bakiyelerine karşılık, havale veya borç çeki kayıtlarının otomatik olarak bankalara göre düzenlendiği bölümdür. Bu bölüm kullanılmadan önce, havale yapılacak olan alış faturası kayıtlarının tamamlanmış olması gerekir. Ödeme emri oluşturulacak satıcıların alacak bakiyesi vermesi gerekir. Bakiyesi sıfırlanmış ya da borç bakiyesi olan satıcılar, ödeme emirleri oluşturma bölümü çalıştırıldığında, listeye eklenmez. Diğer bir koşul da, cari kartlarındaki ödeme tipidir. Ödeme tipi nakit olarak seçilmiş cari hesaplar için ödeme emirleri oluşturulmaz.

Bu bölüme ilk giriş yapıldığında cari kod aralığı, grup kodu, kod–1 ya da kod–2 aralıkları, il, ilçenin sorgulandığı ekranla karşılaşılır. İstenen alanlara göre aralık verilerek ya da herhangi bir aralık tanımlanmadan boş geçilerek programın ön çalışma yapması sağlanır. Program, satıcı firmaları alacak bakiyelerine göre tasnif eder. Eğer daha önce bu bölüm çalıştırılarak tasnif işlemi yapılmış ise, bölüme tekrar giriş yapıldığında bir daha oluşturulmasının istenip istenmediği sorgulanır. Eğer daha önceki dönem kapatılmış ve yeniden ödeme emirlerinin oluşturulması isteniyorsa ya da daha önce oluşturulan bilgilerde bir düzeltme ya da ekleme yapılmışsa, bu alanın "Evet" olarak yanıtlanıp tekrar bilgilerin tasnif edilmesi gerekir. Eğer daha önce çalıştırılmışsa ve tekrar oluşturmaya ya da bilgilerin yenilenmesine gerek görülmezse "Hayır" olarak yanıtlanması gerekir. "Hayır" olarak yanıtlandığında, ön sorgulamalar atlanarak, havale/çek sorgulamasına geçilir. Bu sorgulamadan sonra karşılaşılacak "Genel Kısıtlar" sekmesindeki sorgulamaların yanıtlanması gerekir.


Ön Sorgulama



Ödeme Emri Oluşturma Ekranı
Cari Kodu Aralığı

Cariye ait başlangıç ve bitiş kodlarının rehber butonu yardımı ile seçilerek, ödeme emri oluşturma işlemi için kısıt verilmesini sağlayan alandır.

TipÖdeme emri oluşturma işlemi için için tip kısıtının verildiği alandır. Hepsi, Alıcı, Satıcı, Kefil, Toptancı, Müstahsil ve Diğer olmak üzere yedi tip seçenek bulunur.
Grup Kodu

Ödeme emri oluşturma işlemi için grup kodu kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile grup kodları arasından seçim yapılabilir.

Kod-1/2/3/4/5

Ödeme emri oluşturma işlemi için daha önceden tanımlaması yapılan Kod-1/2/3/4/5 kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile kodlar arasından seçim yapılabilir.

İlÖdeme emri oluşturma işlemi için il kısıtının verildiği alandır.
İlçeÖdeme emri oluşturma işlemi için ilçe kısıtının verildiği alandır.

Ödeme emri oluşturma işlemi için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Genel Kısıtlar, Kalite Kısıtları ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Ödeme emri oluşturma işlemi için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki ödeme emri oluşturma işleminde kullanılmak üzere saklanır.

Ödeme emri oluşturma ekranı hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Ödeme emri oluşturma işlemi için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.


Genel Kısıtlar



Ödeme Emri Oluşturma Ekranı

Vade Aralığı

Havale ile ödemesi yapılacak olan alacak hareketleri için vade tarih aralığı girilen alandır. Havale işlemleri için girilen vade tarih aralığı, cari hareket kayıtlarındaki vade tarihi alanından kontrol edilir ve ilgili tarih aralığına rastlayan alacak kayıtlarının ödeme emirlerinin onaylanması için ekrana listelenmesi sağlanır.

Baz Tarihi

Alacak hareketleri için ödeme emirleri oluşturulmadan önce hareketlerde yapılan yaşlandırma için verilecek baz tarihidir. Hareketler burada verilen tarihe göre yaşlandırılır.

Havale Banka Kodu

Havale ödemelerinin yapılacağı bankanın cari sabit kayıtlarından tanımlanan cari kodudur. Bu alan boş bırakılamaz. Ödeme işlemleri yapılırken, satıcılara yapılan toplam ödeme tutarları, bu alanda verilen cari hesabın hareketlerine alacak hareketi olarak işlenir. Rehber butonu ile, kodlar arasından seçim yapılır.

Eğer "Banka Modülü" kullanılıyor ve Banka → Kayıt → Banka Genel Parametreleri → Banka Entegre seçeneği işaretli ise; rehberde "Banka Hesap İsimleri" listelenir ve seçilen banka hesabının hareketlerine işlem yapılır.

Borç Çeki Banka Kodu

Borç çeki ödemeleri yapılacak bankanın cari sabit kayıtlarından tanımlanan cari kodudur. Bu alan boş bırakılamaz. Ödeme işlemleri yapılırken, borç çeki ile ödeme yapılan satıcılara yapılan toplam ödeme tutarları, bu alanda verilen cari hesabın hareketlerine alacak hareketi olarak işlenir. Rehber butonu ile, kodlar arasından seçim yapılır.

Eğer "Banka Modülü" kullanılıyor ve Banka → Kayıt → Banka Genel Parametreleri → Banka Entegre seçeneği işaretli ise; rehberde "Banka Hesap İsimleri" listelenir ve seçilen banka hesabının hareketlerine işlem yapılır.

Oran

Satıcılara yapılacak ödemelerde, ilgili vade tarihi aralığındaki alacakların hepsinin değil belli bir oranının ödeneceği durumlarda kullanılan alandır. Bu alana yüzde olarak bir oran girildiğinde, ilgili satıcıların alacak tutarları bu oran kadar listelenir.

Örneğin;

100.000.000 TL alacak için bu alana "10" değeri girildiğinde, ödeme tutarı olarak 10.000.000 TL ekrana getirilir.

Tutar

Satıcılara yapılacak ödemelerde, tüm satıcılara değil, belli bir tutar ve bu tutarın üzerindeki alacaklara ödeme yapılması istendiğinde kullanılan tutar alanıdır.

Örneğin;

Bu alana 100.000.000 TL girildiğinde, alacak tutarları 100.000.000 TL ve üzeri alacağı olan satıcılar listelenir.

Yuvarlama

Ödeme listesinde çıkacak ödeme tutarlarında yuvarlama yapılması amacıyla kullanılan alandır. Bu alandaki belirlemeye göre tutarlarda yuvarlama yapılarak listelenir.

Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm

Bu seçenek işaretlenmediğinde, listelenen tüm bilgiler yaşlandırma mantığı ile (ilk borcun ilk alacağı kapatması) listelenir. İşaretlendiğinde, alacak bakiyesi veren cari hesapların sabit kartlarındaki "Hesap Tipi" alanı kontrol edilir. "Hesap Tipi" alanı "Özel Hesap Kapatma" olarak işaretlenen cari hesapların açıkta kalan alacakları, "Yaşlandırma" olarak işaretlenen cari hesapların bu mantığa göre açıkta kalan alacakları listelenir.

Kümüle

Bu seçenek işaretlendiğinde, satıcıların ilgili vade tarihi aralığındaki alacak tutarları cari kod bazında ayrı satırlarda tek tek değil toplu halde tek bir satırda listelenir.

Onay Evet Gelsin

Bu seçenek işaretlendiğinde “Ödeme Emirleri Onaylama” ekranında listelenen tüm hareketlerin “Havale Onay” alanı “E” olarak ekrana gelir. Onaylanması istenmeyen hareketler istenirse “H” olarak değiştirilebilir. Ödeme emirleri onaylama ekranında listelenecek hareketlerin “Havale Onay” alanının  “H” olarak gelmesi istendiğinde bu alanın işaretlenmesi gerekir.

Döviz Tipine Göre Kırılım

Cari Hesaplar, dövizli olarak takip edildiğinde ve "Ödeme Emri Oluşturma" işleminin döviz tipi bazında kırılımlı olarak yapılması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Döviz Tipi

Bu alan “Döviz Tipine Göre Kırılım” seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelir. Burada girilen döviz tipine ait cari hareketler “Ödeme Emirleri Onaylama” ekranında görüntülenir. Eğer bu alana bir değer girilmez “0” olarak bırakılırsa tüm döviz tipine ait (döviz tipi “0” olan TL hareketlerde dahil) hareketler "Ödeme Emirleri Onaylama" ekranında listelenir. Fakat bu alana “1” değeri girildiği zaman sadece cari hareket kayıtlarında döviz tipi “1” olan hareketler listelenir. "Döviz Tipine Göre Kırılım" alanı işaretlendiği zaman "Ödeme Emri Oluşturma" ekranında “Döviz Bazında Banka Tanımlama” bölümü gelir. Bu alan yardımı ile döviz tipi bazında farklı "Havale Banka Kodu" ve "Borç Çeki Banka kodu" tanımlaması yapılabilir. Rehber butonu ile, döviz tipleri arasından seçim yapılır.

Karşılık Hesaplar Baz Tarihine Kadar Alınsın

Yaşlandırma işleminde, yaşlandırmaya dahil edilecek karşı kayıtlar için baz tarihi kontrolünün yapılması için işaretlenmesi gereken parametredir. Burada yaşlandırma alacak hareketleri için yapıldığı için karşı kayıtlar borç kayıtlarıdır.

Örneğin;

Bir cari hesabın alacak hareketleri için yaşlandırma yapıldığı ve baz tarihi için 01/06/2005 girildiği varsayıldığında,

Alacak  hareketleri borç hareketleri ile kapatılarak yaşlandırma yapılır fakat bu seçenek işaretlendiğinde, yaşlandırma işlemine vade tarihi baz tarihinden büyük olan borç hareketleri dahil edilmez.

Hariç Cari Rapor Kodu

Eğer cari hareket kayıtlarında "Rapor Kodu" girişi yapılıyorsa, burada verilen rapor koduna ait cari hareketler “Ödeme Emirleri Onaylama ” ekranında listelenmez ve hariç tutulur.

Oluşacak Çekler İçin Vade Tarihi

"Ödeme Emri Oluşturma" işlemi sonucu isteğe göre "Havale Kaydı" yada "Borç Çeki" oluşturulabilir. "Borç Çeki" oluşturulacak ise oluşacak çeklerin vade tarihleri, bu alana girilen tarih olarak aktarılır.

Referans Kodu

Muhasebe → Kayıt → Muhasebe Parametreleri → Referans Kodu seçeneğinin işaretlenmesi halinde, ilgili hesap tipine ait referans kodu sorgulanır.  Rehber butonu ile, referans kodları arasından seçim yapılır.

İçinde Bulunulan Şube Hareketleri Gösterilsin

"Ödeme Emri Oluşturma" işleminin sadece içinde bulunulan şube hareketleri için oluşturulması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir. Bu alan sadece merkez şubede ekrana gelir.

Proje Kodu Kırılımı

Bu alan “Proje Takibi Uygulaması” kullanıldığı zaman aktif hale gelir. "Ödeme Emri Oluşturma" işleminin proje kodu bazında kırılımlı olarak oluşturulması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Proje Kodu Aralığı

Burada tanımlanan aralıktaki proje koduna sahip cari hareketler için "Ödeme Emri Oluşturma" işlemi yapılır. Rehber butonu ile proje kodları arasından seçim yapılır. "Genel Kısıtlar" sekmesinin tamamlanmasından sonra program tarafından havale ve çek ödemeleri sorgulanır. Seçeneklerden sadece birinin seçilmesi gerekir.

Havale seçildiğinde, Cari → Kayıt → Cari Hesap Kayıtları → Cari Kart 2 → Ödeme Tipi “Havale” olan satıcılar ödeme emirlerinin onaylanması için listelenir.

Çek seçildiğinde ise, Ödeme Tipi “Çek” olarak seçilen satıcılar ödeme emirlerinin onaylanması için listelenir. Ödeme Tipi "Nakit" olarak seçilmiş olan cari hesaplar için ödeme emri oluşturma işlemi yapılmaz.

Ödeme emri oluşturma işlemi için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.


Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Genel Kısıtlar, Kalite Kısıtları ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Ödeme emri oluşturma işlemi için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki ödeme emri oluşturma işleminde kullanılmak üzere saklanır.

Ödeme emri oluşturma ekranı hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Ödeme emri oluşturma işlemi için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.


Ödeme emirlerinin oluşturulmasında dikkat edilecek noktalar;

Havale veya borç çeki ödemeleri için ön ekrandan girilen bankaya göre alacaklı cari hesaplar tek tek onaylanır. Ödeme onayı olmayan satıcıların havaleleri veya ödemeleri yapılmamış sayılır. Eğer ödeme emirleri birden fazla sayıdaki bankadan veriliyorsa, karşılaşılacak olan onay ekranından, havale ise ilgili bankanın cari kodları "Havale Banka Kodu" alanından, borç çeki ise ilgili "Borç Çeki Banka Kodu" alanından değiştirilebilir. Havale veya borç çeki ödemesi yapılacak satıcılar için, "Havale Onay" alanı işaretlenmeden ilgili ödeme bilgisi entegre edilmez. Listeleme ekranında kayıtlar, "Vade Tarihi" ve "Genel Kısıtlar" sekmesindeki tanımlamalara göre “Ödeme Emirleri Onaylama” ekranında listelenir.


Kısıt



Ödeme Emri Oluşturma Ekranı
Sahalar

Ödeme emri oluşturma işlemi için kısıt verilmesi istenen alanlar yer alır. butonu ile istenen alanlar "kısıt verilecek sahalar" kısmına eklenir.

Kısıt Verilecek Sahalar

Ödeme emri oluşturma işlemi için kısıt verilen sahaların yer aldığı alandır. butonu ile istenmeyen alanlar çıkarılır.

Eşit, Küçük, Küçük veya Eşit, Büyük, Büyük veya Eşit, Arasında, Benziyor, Eşit Boş, Eşit Değil

Eşit;

İşaretlenen alanda belli bir sabit koşula göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "001" olan stok için liste alınacaksa "Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "001" girilir. Bu durumda, sadece "001" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük;

İşaretlenen alanda belli bir değerden küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda, "100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük veya Eşit;

İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük;

İşaretlenen alanda belli bir değerden büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük veya Eşit;

İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Arasında;

Seçilen alanla ilgili bir aralık tanımlanması istendiğinde kullanılması gereken seçenektir. Eğer belli bir başlangıç ve bitiş değeri arasında kalan değerlerle ilgili kısıt verilecekse kullanılması gereken seçenektir. Örneğin; Stok Kodu kıstasında, "Arasında" seçeneği seçilip <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" ve yine <Tab> tuşu ile ilerlenerek altta bulunan alana "200" yazıldığı varsayılsın. Böylece stok kodu 100 ile 200 arasındaki stok kodları için liste alınır.

Benziyor;

Cari ile ilgili kayıt ararken cari hesabın ismi tam olarak bilinmiyorsa benziyor seçeneği kullanılır. Örneğin; cari hesabın isminin CANEL ya da CENEL olacağı düşünülüyorsa, bu seçeneği seçtikten sonra alanın sağ tarafındaki kayıt alanına "C_NEL" yazıldığında, raporda cari ismi "C" ile başlayan ikinci karakteri herhangi bir karakter olan fakat sonu "NEL" ile biten kayıtlar listelenir.

Eşit Boş;


Eşit Değil;

İse / Değil iseİse;

Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumlu (dahil) anlamını taşıyorsa "İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "İse" seçeneği işaretlenirse, rapora stok kodu "0101" olan stokların dahil edileceği anlaşılır.

Değil İse;

Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumsuz (hariç) anlamını taşıyorsa "Değil İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "Değil İse" seçeneği işaretlendiğinde, raporda stok kodu "0101" olanların haricindeki stokların listeleneceği anlaşılır.

Ve / Veya

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.