Faturalarda işleme ait birim fiyat, satırlarda yer alan Birim Fiyat kolonunda girilir. Malzeme/hizmet birim fiyatı doğrudan girilebileceği gibi fiyatlar listelenir ve ilgili fiyat seçilebilir. Fiyatlar penceresinde yer alan seçenekler şunlardır:  

Tanımlı Satınalma/Satış Fiyatı: Malzeme/hizmet için tanımlanmış alış ya da satış fiyatıdır. Tanımlı fiyat seçimi yapıldığında, birden fazla fiyat tanımının olması durumunda bu tanımlı fiyatlar listelenir. İstenen tanım seçilir. 

Maliyet Yöntemlerine Göre Birim Fiyat Seçenekleri 

Birim fiyat seçenekleri arasında "Stok Maliyet Yöntemini Kısıtla" parametresinde yapılan seçime bağlı olarak maliyet yöntemlerine göre hesaplama seçenekleri de yer almaktadır. Stok Çalışma Bilgileri arasında yer alan "Stok Maliyet Yöntemi Kullanımını Kısıtla" parametresinde "Evet" seçiminin yapılmış olması durumunda, yalnızca firmanın kullandığı maliyet yöntemi birim fiyat seçenekleri arasında yer alır. "Hayır" seçilirse tüm maliyet yöntemleri birim fiyat seçenekleri olarak listelenecektir.

Ortalama Fiyatı: Alınan ya da satılan malın, girişlerin ortalaması maliyet yöntemine göre hesaplanan ortalama fiyatıdır. 

Girişlerin Ortalaması: Girişleri dikkate alarak hesaplanan birim fiyattır. 

Eldekilerin Ortalaması: Girişler yanında çıkışları da dikkate alarak hareketli ortalama maliyete göre hesaplanan birim fiyattır.  

Dönemsel Ortalama: Çıkışlar dikkate alınmadan tüm girişlerin ağırlıklı ortalaması ile hesaplanan birim fiyattır. 

FIFO Maliyet: İlk giren ilk çıkar prensibine göre, malın FIFO maliyet yöntemine göre hesaplanan fiyatıdır. 

LIFO Maliyet: Son giren ilk çıkar prensibine göre, malın LIFO maliyet yöntemine göre hesaplanan fiyatıdır. 

Fiziksel Maliyet: Fiziksel maliyet yöntemi, firmaların malzemelerini lot ya da seri numaralarına göre izlemeleri halinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Bu yönteme göre firmanın lot ya da seri numarasına göre izlenen malzemeler için birebir maliyet bulunur. İzleme yapılmayan malzeme kartları için ise FIFO yöntemine göre uygulama yapılır. 

Tarihsel Birim Fiyatlar: Geçmiş tarihli birim fiyatları listeler ve istenen birim fiyatın seçilmesine olanak sağlar. 

Son Satınalma/Satış Fiyatı: Alınan veya satılan malın son alış ya da satış fiyatıdır. 

Son Satınalma/Satış Fiyatı (Net): Alınan veya satılan malın son satınalma ya da satış net fiyatıdır. 

Son Satınalma - Son Satış Fiyatı ile Son Satınalma Fiyatı (Net) - Son Satış Fiyatı (Net) seçildiğinde fiyat seçenekleri en son hareket tarihinden ilk hareket tarihine göre sıralı biçimde listelenir. 

Son satınalma ya da satış fiyatı işlemin ait olduğu cari hesaba göre seçilebildiği gibi malın ya da hizmetin alındığı tüm cari hesaplar dikkate alınarak da seçilebilir.

Bu seçim fiyat penceresinin üst bölümünde yer alan İlgili Cari Hesap ve Tüm Cari Hesaplar seçenekleri kullanılarak yapılır. Yapılan seçime göre, ya yalnızca ilgili cari hesaba ait son satınalma/satış işlemi ya da tüm cari hesaplara ait satınalma/satış işlemleri listelenir ve istenen harekete seçilerek, bu belgedeki satınalma/satış fiyatı Birim Fiyat alanına aktarılır. 

Son Satınalma/Satış Teklif Fiyatı: Alınan veya satılan malzeme için cari hesaba verilen/alınan son teklif fiyatıdır. Son satınalma ya da satış teklif fiyatı işlemin ait olduğu cari hesaba göre seçilebildiği gibi malın ya da hizmetin alındığı tüm cari hesaplar dikkate alınarak da seçilebilir. Yapılan seçime göre, ya yalnızca ilgili cari hesaba ait son teklif işlemleri ya da tüm cari hesaplara ait satınalma/satış hareketleri listelenir ve istenilen fiyat seçilerek Birim Fiyat alanına aktarılır. 

Yapılan fiyat seçimine göre girilen miktar ve birim üzerinden hesaplanan toplam tutar fişteki Tutar alanına yazılacaktır. 

Fatura Girişlerinde Son Satınalma ya da Satış Net Birim Fiyatların Öndeğer Olarak Gelmesi 

Fatura girişlerinde Birim Fiyat alanına istenen fiyatın öndeğer olarak getirilmesi mümkündür. Bunun için Fatura Çalışma Bilgileri'nde yer alan Birim Fiyat Öndeğeri parametresi kullanılır. Burada yapılacak seçimle son alış ya da satış net birim fiyatın işlemlere öndeğer olarak gelmesi sağlanır. Net birim fiyat yanında tanımlı alış/satış fiyatının ya da son alış/satış fiyatının öndeğer olarak seçilmesi mümkündür. 

Faturalarda, Malzeme Satış Fiyatının Maliyet Fiyatı Altına Düşmesi Durumunda İşlemin Durdurulması ya da Kullanıcı Kontrolünde Kayıt 

Satış işlemlerinde satış fiyatı-malzeme maliyet fiyatı kontrolü yapılması mümkündür. Bunun için Stok Çalışma Bilgileri'nde yer alan, Satış Birim Fiyatı Son Satınalma Fiyatının Altına Düşerse parametresi kullanılır. Fatura girişlerinde malzeme satış fiyatının maliyet fiyatı altına düşmesi durumunda bu parametre satırında yapılacak seçime göre, işlem durdurulur, kullanıcı kontrolünde kaydedilir ya da hiç bir kontrol yapılmaz.