Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Bütçe Parametreleri Değerleri penceresinde yer alan bilgi alanları ve bunların anlamları ile kullanım şekilleri aşağıda listelenmiştir: 

AlanAçıklama
Bütçe Kodu

Bütçenin sistemdeki takip kodudur.

Bütçe Açıklaması

Bütçenin adı ya da açıklayıcı bilgisidir.

Revizyon Kodu

Bütçe Revizyonunun sistemdeki takip kodudur.

Revizyon Açıklaması

Revizyonun adı ya da açıklayıcı bilgisidir.

Revizyon Tarihi

Revizyonun oluşturulduğu tarihtir.


Pencere, 2 ana bölümden oluşur:

...

İlk bölümdeki matriste yer alan bilgiler şu sütun başlıkları altında toplanır:; Tip

...

, Parametre Kodu

...

, Parametre Açıklaması

...

, Döviz/Fiyat Endeksi Türü

...

, Kur Tipi.

Parametre türüne göre planlanan ve gerçekleşen değerler, her parametre için ayrı kaydedilir. Bunun için ekranın üst bölümünde yer alan parametre satırı tıklanır. Değerler; Başlangıç Tarihi

...

, Bitiş Tarihi

...

, Planlanan Değer

...

, Gerçekleşen Değer

...

alanlarından kaydedilir. 

 Üst Bütçeden Parametre Aktarımı

Bir bütçe, bir üst bütçe ile ilişkili ise ve ilgili bütçelerde aynı parametre ve değerleri geçerli ise, sağ fare tuşu menüsünde yer alan Üst Bütçeden Parametre Aktar ' seçeneği kullanılır. Bütçenin bağlı olduğu üst bütçenin güncel revizyonuna bağlı parametreler listelenir ve aktarılacaklar işaretlenerek seçilir.

...

Döviz türündeki parametrelerin gerçekleşen değerlerinin hesaplanması satırlar bazında ' Gerçekleşen Döviz Kurunu Hesapla ' seçeneği ile kaydedilir. Bu seçenek döviz türündeki parametre satırlarında sağ fare tuşu menüsünde yer alır. Hesaplama işleminde kur tipi dikkate alınır.

...

Dönem ortası kur hesaplama tipi ' dönem günlük kurlar ortalaması ' ise alt dönem içindeki ' değer ' girişi yapılmış tüm günlerin toplamı bulunarak ortalaması hesaplanır.

Dönem ortası kur hesaplama tipi ' Dönem sonu kurları ortalaması ' ise ilk önce alt dönemin son günündeki gerçekleşen kur bulunur. Sonra alt dönemden bir önceki alt dönemin son günündeki gerçekleşen kur bulunur. Eğer ilgili alt dönem ilgili maliyet dönemini ilk alt dönemi ise maliyet döneminin başlangıç tarihinden bir gün önceki gerçekleşen kur bulunur ve iki kurun aritmetik ortalaması saptanır.

Dönem ortası kur hesaplama tipi ' Belirli Gün İtibariyle Kur ' ise ' Dönem Ortası Kur Hesaplama Günü ' parametresinin değeri kontrol edilir ve ilgili alt dönemin başlangıç tarihinden itibaren Dönem Ortası Kur Hesaplama Günü kadar ilerleyerek gerçekleşen kurun alınacağı gün bulunur. 

...