Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Eşleştirme işleminden işlemi tamamlandıktan sonra fatura irsaliye artık sisteme kaydedilecekse " e-Fatura İrsaliye Kaydet " işlemi kullanılır. Posta Kutusu listesinde Durumu: Kaydedilecek ve Eşleştirme Durumu Eşleştirildi olan kayıtlar için kaydetme işlemi yapılır. Bu işlem ile e- Faturalar "İrsaliyeler Gelen e-Faturalar" İrsaliyeler listesine alınır ve Posta Kutusu listesinden silinirlistesinde yeşil yazı fontu ile yer alır. İçeri alınan e-Faturaların İrsaliyenin durumu " Kaydedildi " olarak değişir. e-İrsaliye Durumu bilgisi de irsaliye yanıtı verilmişse Alındı-İrsaliye Yanıtı Oluşturuldu, irsaliye yanıtı verilmemişse Alındı olarak güncellenir. 

e-Fatura İrsaliye Kaydet işlemi ile sadece e-Faturalar İrsaliyeler için kaydedilebilir. Seçili satırın işlem tipi Uygulama İrsaliye Yanıtı ise, işlemin sadece e-Fatura İrsaliye tipindeki satırlar için uygulanabileceğine dair uyarı alınır.

Warning

“Durumu: Manüel Kaydedildi” olan kayıtlar için e-Fatura Kaydet işlemi başlatılamaz.

 Ticari e-Faturalar için, "e-Fatura Kaydet" işleminde, uygulama yanıtının olup olmadığı kontrol edilir. Henüz uygulama yanıtı verilmemiş ve fatura tarihi 8 günü geçmemiş ise uyarı alınır ve işlem engellenir. Uygulama yanıtı "Red" olan Ticari e-Fatura kayıtları da kaydedilmez.

Tip

e-Faturalar İrsaliyeler kaydedildikten sonra Gelen e-Faturalar İrsaliyeler listesinde yer aldığı gibi Satınalma Faturaları İrsaliyeleri listesinde de kayıt olarak yerini alır.

 

e-Fatura ve İrsaliye Eşleşmesi

e-Fatura kaydet işlemi ile e-Fatura irsaliye eşleştirme kontrolleri yapılır. Eşleştirmenin, miktar, birim, hareket sayısı satır kontrolünün ve tutar kontrolünün yapılıp yapılmayacağı Sistem Ayarları- e-Dönüşüm parametreleri ile belirlenir. Tutar kontrolü yapılıyorsa tutar toleransının ne olacağı da yine Sistem Ayarları- e-Dönüşüm parametreleri ile belirlenir. Verilecek tolerans değeri üzerinden irsaliye ile faturanın toplam tutarları karşılaştırılır ve tolerans değerinin “±” aralığında olması beklenir.

Örneğin;

e-Fatura “Toplam” değeri 250 TL.

Sistemde 2 tane irsaliye (IRS-1, IRS-2) ile eşleştirildi.

IRS-1 için Toplam=150, IRS-2 için Toplam=110

Tutar Kontrolü Yapılsın  = Evet

Tutar Tolerans Oranı     = 5

Tolerans Tutarı             = 250*0,05 = 12,5

Tolerans Aralığı            = 237,5 ≤ x ≤ 262,5

İrsaliye Toplamları        = 150+110 = 260

İrsaliyelerin Toplam Tutarı, tolerans aralığı içinde olduğundan eşleştirme işlemi yapılır.

 

Tutar Tolerans Oranı parametresi ile birlikte çalışan diğer bir parametre de “Maksimum Tutar Toleransı” parametresidir. e-Faturalar ile irsaliyeler eşleştirilirken tutar kontrolü yapılıyorsa, "Tutar Tolerans Oranı" parametresininin uygulanacağı maximum değeri belirlemek için kullanılır. Tutar Tolerans Oranı tanımlı ise ve bu oran sonucu hesaplanan tolerans değeri Maximum Tutar Toleransı parametre değerinden;

  • Düşükse oran parametresi üzerindeki,
  • Yüksekse tutar parametresinde belirtilen değer dikkate alınır.

Örneğin;

 Aşağıdaki durumlarda e-Fatura'nın sistemdeki irsaliye ile eşleştirilmesi sırasında yapılacak "Tutar" kontrolünü inceleyelim. 

...

 

...

İşlem sırasında herhangi bir hata alınırsa, hata alınan satırlar için uyarı mesajı alınır. İçeri alım işlemi gerçekleşmeyen satırlar kırmızı olarak renklendirilir. 

Transfer Fişlerinde e-İrsaliye Kaydet İşlemi

Transfer Fişi tipindeki e-İrsaliyeler için kaydetme işlemi yapılırken, Transfer Fişini sağ fare tuşu menüsünde bulunan Giriş Ambarı Durumu Değiştirme işlemi de gerçekleşir. Fişin Giriş Ambar Durumu Gerçekleşti olarak güncellenir. Transfer fişi kaydedildiğinde yeni kayıt oluşturulmaz, üründe kayıtlı gönderilen transfer fişi Gelen e-İrsaliyeler listesinde de görüntülenir.