Vadeli gelirlere ait vade hareketlerinin tanımlanması için kullanılır. Mali Yatırımlar Listesi/Bağlı Kayıtlar menüsünün altında yer alır. Bu seçenek sadece vadeli gelir türündeki mali yatırımlar için aktif olur.  

Ekle seçeneği ile ekrana gelen Vade Hareketi formunda yer alan alanlar ve girilen bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

No

Vade hareketine ait numara bilgisidir.

Faiz % (Yıllık)

Vade hareketine ait faiz bilgisidir.

Stopaj

Stopaj kesinti tutarı hesaplanırken geçerli olacak stopaj oranıdır.

Vade Sonu Yöntemi

Vade sonunda alınacak aksiyonun belirlendiği alandır. Vadenin uzatılıp uzatılmayacağı belirlenir. Vade Sonu Yöntemi; Vadeli Hesap Kapatılsın, Vade Yenilensin, Faiz Getirisi ile Vade Yenilensin seçeneklerinden oluşur.

Faiz Getirisi ile Vade Yenilensin seçilirse, faiz geliri anaparaya eklenir. Bu seçimle vade hareketinin faiz tutarı-gelir vergisi tutarı değeri vade hareketinin bağlı olduğu mali yatırımın tutarına eklenir.

Esnek Vadeli

Esnek Vadeli işaret kutusu seçildiğinde, para çekme ve hesap kapatma işlemleri gerçekleştirilirken, Faiz Hesaplama Tarihi , Tutar ve yeni stopaj oranlarının girilebileceği bir ekran açılır. Böylece kısmi para çekme veya tüm paranın çekilmesi işlemlerinde de faiz alınabilir ve stopaj kesilebilir.

Vade Tipi

Vade tipinin belirlendiği alandır. Gün ve Ay olmak üzere iki seçeneklidir. 

Gün seçildiğinde, vade uzunluğu alanında belirtilen gün adedi vade başlangıcı tarihine eklenir ve vade sonu tarihi belirlenir. Ay seçildiğinde, vade uzunluğu alanında belirtilen ay adedi vade başlangıcı tarihi ay değerine eklenir ve vade sonu tarihi belirlenir.

Vade Uzunluğu

Vade tipi alanında yapılan gün / ay seçimine göre bu alanda güm ya da ay bilgisi sayı olarak girilir.

Vade Başlangıcı

Vade başlangıç tarihi girilir.

Vade Sonu

Vade sonu tarihi girilir.

Aynı Gün Valörlü

Bu alan işaretli olduğunda vade hareketinin faiz kazancı Vade Başlangıcı ile başlar. Aynı Gün Valörlü seçili olmayan vade hareketinde faiz kazancı ertesi gün başlar.

Aynı Gün Valörlü alanı Vade Sonu tarihi hesabına aşağıdaki şekilde yansır:

  • Aynı Gün Valörlü alanı işaretli ise Vade Uzunluğu=Vade Sonu-Vade Başlangıcı
  • Aynı Gün Valörlü alanı işaretli değil ise Vade Uzunluğu=Vade Sonu-Vade Başlangıcı

Vadeli Gelir Hareketi aynı gün valörlü olarak oluşturulduğunda Vade Sonu Tarihi'nde değişiklik olmaz ve vade sonu günü faiz hesaplamalarına katılmaz.

Örnek: Aynı gün valörlü 31 günlük vade hareketi Başlangıç Tarihi: 01.01.2018 Bitiş Tarihi:01.09.2018 (ilk gün dahil, son gün dahil değil)

Aynı gün valörsüz 31 günlük vade hareketi Başlangıç Tarihi: 01.01.2018 Bitiş Tarihi:01.09.2018 (ilk gün dahil değil, son gün dahil)

Vade Tipi Ay olarak seçilmiş ise Aynı Gün Valörlü alanı Vade Sonu tarihi hesabında etkili olmaz.

Örnek: Vade Uzunluğu 1 Ay olan vade hareketinin Vade Başlangıcı 12.06.2018” olsun. Aynı Gün Valörlü seçimi yapılmış olsa da olmasa da Vade Sonu 12.07.2018 olarak hesaplanacaktır.

Hesap Kodu / Hesap Adı

Bu alanlar Ödeme türündeki bir banka fişinden ilgili vade hareketi seçildiğinde dolu olarak gelir. Ya da uzatma ile oluşan kayıtlara önceki vade hareketinden gelir. O nedenle bu alanlara doğrudan bilgi girişi yapılamaz.

Tutar (YPB)

Vade hareketinin bağlı olduğu mali yatırım kaydının Tutar (YPB) değeri bu alana aktarılır.

Tutar (RPB)

Vade hareketinin bağlı olduğu mali yatırım kaydının Tutar (YPB) değeri RPB üzerinden bu alanda izlenir.

Tutar (İPB)

Vade hareketinin bağlı olduğu mali yatırım kaydının Tutar (İPB) değeri bu alana aktarılır.

RPB Tür

Sistemde tanımlı olan raporlama para birimi türü bilgisi görüntülenir.

RPB Kur

Mali yatırıma bağlı olarak sistemde tanımlanmış olan en ileri tarihli fiyat bilgisi kaydına ilişkin RPB kur değeri bu alana yansıtılır.

İPB Tür

Sistemde tanımlı olan işlem para birimi türü bilgisi görüntülenir.

İPB Kur

Mali yatırıma bağlı olarak sistemde tanımlanmış olan en ileri tarihli fiyat bilgisi kaydına ilişkin İPB kur değeri bu alana yansıtılır.