Bütçe editöründe, alt bütçelere ait kalemler üzerinde F9-Sağ fare tuşu menüsünde yer alan seçenekler şunlardır:

Detay Satır Ekle

Bir alt bütçeye ait bütçe kalemine detay satır girişi bu alandan yapılır. Detay satırlar sadece kaydı yapan kullanıcıyı ilgilendiren bilgi satırlarıdır. Kaydedilen detay satırlar yine F9 menüsünde yer alan "Detay Satırı Sil" seçeneği ile silinir.
Örneğin, alt bütçeye ait kalem X Arabası olsun. X Arabası kaleminin altına detay satır olarak satış elemanları tanımlanabilir. Böylelikle X Arabası kalemi için Y Satış Elemanının hedefini belirten bir değer girişi, detay satır aracılığıyla tanımlanabilir.
Alt bütçeler için "Boyut" ekleme zorunluluğu yoktur ancak bir boyut seçimi yapılacaksa, öncelikle detay satır eklenir. Eklenen detay satırı için boyutların listelendiği alandan da seçim yapılır.

Bütçe editörü üzerinde veri girilmiş veya "Detay Satır" eklenmiş bir bütçe kalemine bir alt kırılım eklenmek istenirse, verilerin silineceğine dair bir uyarı mesajı alınır. Kullanıcının kabul etmesi durumunda editörde yer alan bilgi silinir.

Satır Bilgileri

Satır bilgileri üzerindeki düzenlemeler bu alandan yapılır. Satır bilgileri alanına öndeğer olarak gelen bilgiler Ayarlar-Genel Ayarlar ve Ayarlar-Bütçe Ayarları menülerinde belirlenir.

Değer Türü alanı Tutar ve Miktar seçeneklerini içerir. Satıra tutar ya da miktar türünde veri girişi yapılacağı belirlenir. Değer türü miktar/ tutar olan bir satıra detay satır eklendiğinde açılan detay satırın değer türü de ana satır ile aynı olur.

Yansıma alanında, değerin üst satıra Pozitif mi Negatif mi yansıyacağı yönünde değişiklik yapılır.
Döviz Türü alanında şirket için belirlenen tür öndeğer gelir ancak uygulamada kayıtlı diğer döviz türleri ile değişiklik yapılır.
Döviz Kur Tipi şirket için belirlenen yerel para birimi ile döviz türü aynı olduğunda değiştirilebilir bir alan değildir. Döviz Türü değiştirildiğinde uygulamada kayıtlı Döviz Kur Tipleri listelenir ve seçim yapılır.

Ödeme Planı alanından ilgili satır için geçerli olması istenen bir ödeme planı varsa bu alandan seçimi yapılır.

Döviz türü ve döviz kur tipi değiştirildiğinde bütçe editörüne değer gelmesi için mutlaka Ana Menü-Döviz Kurları penceresinde tanım olmalıdır.

Ödeme Planı alanında şirket için belirlenmiş ödeme planları listelenir ve seçim yapılır.

Satıra Not

Bütçe kalemine ait satır üzerine not girişi bu alandan yapılır. Kaydedilen not bilgisi, bütçe kalemine ait "Kod" alanında kırmızı bir işaret ile belirtilir. Böylelikle kullanıcı satır üzerinde not bilgisi olduğunu anlar.

Hücreye Not

Bütçe kalemine ait veri girişi yapılan hücreler üzerine not bu alandan girilir. Kaydedilen not bilgisi, ilgili hücrede "Kod" alanında kırmızı bir işaret ile belirtilir. Böylelikle kullanıcı hücre üzerinde not bilgisi olduğunu anlar.

Döviz Kurunu Güncelle

Bütçe editörü üzerinde yer alan kur bilgileri, Ana Menü üzerinde yer alan Döviz Kurları seçeneği ile tanımlanan kur bilgileridir.

Burada yapılan herhangi bir kur değişikliği varsa ve editör üzerinde güncellenecekse "Döviz Kurunu Güncelle" kullanılır.

Hücre Formülü

Hücre formülü alanı ile Formül Editörü ekranına ulaşılır. Formül editörü üzerinden, ilgili hücre için girişi yapılacak verinin, formül koşulları belirlenir.
Formül editörü üzerinde; Şirket, Bütçe ve Alt Bütçe listeleri ile Fonksiyon, Bütçe Kalemi, Zaman, Organizasyon ve Boyut bilgileri listelenir. Kullanıcı formül editörü ile n tane kriter belirleyerek hücreye formül tanımı yapar.

Formülleri Yeniden Hesapla

Formülleri yeniden hesapla ile formül girişi yapılmış hücreler için tekrar hesaplama yapılır.

Gerçekleşen İçin Bağlı Veriler

Alt bütçeye gerçekleşen verilerin hangi adaptöre bağlantı yapılarak hangi alan bilgileri ile getirileceğinin tanımlandığı seçenektir. Yetkili kullanıcı bütçe editörü F9-sağ fare tuşu menüsünde yer alan Gerçekleşen İçin Bağlı Veriler ile yeni tanım yapabildiği gibi, Ayarlar-Bütçe Ayarları-Alt Bütçe Tanımları-Gerçekleşen Veriler Bağlantı Sihirbazı ile de tanım yapılır.

Geçmiş Yıl Verileri Aktar

Geçmiş yıl verilerini aktarma seçeneği, bütçe tanımlanırken geçmiş yıl bütçesi seçilmişse ve bütçe editörü içerisinde Geçmiş Yıl seçim kutucuğu işaretlenmişse F9-Sağ Fare Tuşu menüsünde aktif olur.
Geçmiş yıl verilerini aktarma penceresinde, bütçe tanımına ait geçmiş yıl bütçe dönemleri listelenir ve hangi dönem bilgisi aktarılacaksa seçim yapılır. Dönem içerisinde yer alan her ay bilgisi için, Planlanan değerinin mi Gerçekleşen değerinin mi alınacağı işaretlenir. Her ay için gelen değerin arttırılacağı ya da azaltılacağı Çarpan alanında belirtilir. Tüm aylar için ortak bir çarpan değeri varsa ayrı ayrı girilmesine gerek olmaksızın Ortak Çarpan alanında belirtilir. Çarpan değeri için negatif bilgi girişi yapılabilir. Tamam ile aktarılan geçmiş yıl verileri, alt bütçenin her bütçe kalemine ait ilgili ay/yıl değerine girilen oranlara göre Geçmiş Yıl kolonuna değer gelir. Bu değer, satır bilgisi değer türü alanında yapılan miktar ya da tutar seçimine göre alana gelir. Geçmiş yıl bütçesinde yer almayan bütçe kalemleri için işlem yapılmaz.

Yansıma

Bütçe kalemlerinin, bağlı oldukları üst bütçe kaleminin değerini ne yöne etkileyeceğinin seçimi bu alandan yapılır. Pozitif(plus) ve Negatif(minus) seçeneklerini içerir. Örnegin,

BK1 = 40.000TL
BK.01 (minus) = 20.000TL
BK.02 (plus) = 60.000TL

Negatif yansıması olan BK.01 değeri 20.000 TL ve pozitif yansıması olan BK.02 değeri 60.000 TL olan bütçe kalemleri, bağlı oldukları üst bütçe kalemi BK.1'in değerini 40.000 TL yapar.

Değeri Yataya Dağıt

Bu seçenek ile hücredeki mevcut olan değer, o satırdaki her hücreye dağıtılır. Kendisinden sonraki aylarda formül varsa kullanıcıya formül olduğu ve formülün silinmesini isteyip istemediği sorulur. Kullanıcının silinmesini istediği durumda formül silinip yerine dağıtılan değer yazılır. Silinmesini istemediği durumda ise formül olan aylardan formül bilgisi kaldırılmaz, diğer hücrelere dağıtılan değer yazılır.

Eğer formül olan hücrede sağ fare tuşu kullanılarak "Değeri Yatay Dağıt" seçilirse formül aynen kalır, değeri kendinden sonraki aylara dağıtılır.

Değeri Düşey Dağıt

Bu seçenek ile hücredeki mevcut olan değer, o kolondaki her hücreye dağıtılır. Kolondaki aylarda formül varsa kullanıcıya formül olduğu ve formülün silinmesini isteyip istemediği sorulur. Kullanıcının silinmesini istediği durumda formül silinip yerine dağıtılan değer yazılır. Silinmesini istemediği durumda ise formül olan aylardan formül bilgisi kaldırılmaz, diğer hücrelere dağıtılan değer yazılır.

Eğer formül olan hücrede sağ fare tuşu kullanılarak "Değeri Düşeye Dağıt" seçilirse formül aynen kalır, değeri kendinden sonraki aylara dağıtılır.