Bordro işlemlerinde geçerli olacak yasal kesintilerin hesaplanma formüllerinin her ülkenin mevzuatına göre tanımlanması ve hesaplamalarda bu parametrelerin geçerliliğinin sağlanması için ek yasal kesinti parametreleri seçeneği kullanılır. Puantaj hesaplarında tanımlanan bu ek kesinti tanımları dikkate alınır ve netten brüte ve brütten nete hesaplamalar yapılır. Ek yasal kesinti parametreleri, Sistem Ayarları program bölümünde Ücret Parametreleri menüsü altında yer alır. Geçerli olacak ek kesintileri tanımlamak için Ek Yasal Kesinti Parametreleri liste penceresinde yer alan Ekle seçeneği kullanılır.
Geçerli olan her bir ek yasal kesinti parametresine ait bilgiler; Parametreler, Kesinti İndirimleri ve Formüller sayfaları ile kaydedilir.
Parametreler
Parametreler seçeneği ile her ülkenin mevzuatına göre geçerli olacak ve ücret hesaplamalarında kullanılacak parametreler başlangıç ve bitiş tarihi verilerek kaydedilir.
Açıklama alanında parametrenin adı, değeri alanında ise parametrenin değeri kaydedilir. Örneğin sosyal güvenlik primi günlük tavanı, sosyal sigorta vergisi ve benzeri parametreler açıklama 1-8 alanlarında kaydedilir.
Tablolar
Bu başlık altında yer alan satırlardan çalışılan ülke mevzuatı için geçerli olacak tablolar (gelir vergisi tablosu vb.) kaydedilir. Tablo değerleri ise, Tablo Numarası alanında yer alan üç nokta simgesi tıklanarak kaydedilir.
Formüller
Ek yasal parametreler penceresinde yer alan bu seçenek ile hesaplamalarda kullanılacak kesintiler ve bu kesintilerin hesaplanmasında kullanılacak değerler (matrahlar, gün sayıları vb.) tür seçilerek kaydedilir. Kesintilerin ne şekilde hesaplanacağı formül alanında toplamların ne şekilde tutulacağı ve devredeceği ise Toplamları Sıfırlama alanında belirlenir.
Hesaplanması gereken değer ve kesintiler satırlara, hesaplanması istenen sıra ile kaydedilir. Giriş sırası önemlidir. Çünkü formül alanında daha önce tanımlanan bir matrahın ya da kesintinin kullanılması gerekebilir. Puantaj hesaplarında, ek yasal kesinti parametreleri giriş sırasına göre dikkate alınır. Personel için bu ek yasal kesintilerin hangilerinin geçerli olacağı, Personel Kartları listesindeki Ücret Bilgileri seçeneği altında yer alan Tabi Olduğu Ek Yasal Kesintiler seçeneği ile belirlenir.
Kayıtlı ek yasal kesinti parametre tanımları listelenir. Personel için geçerli olacak parametre tanımı Ekle seçeneği ile seçilir. Ek yasal kesinti parametreleri ile tanımlanmış olan kesintiler listelenir. Personel için geçerli olacaklar Ekle seçeneği ile Seçilenler alanına aktarılır.
Puantaj hesaplanırken, personel için seçilen her yasal ek kesinti satırının değeri hesaplanır ve kaydedilir. Bu kesintilerin aylık ve yıllık toplamları da kaydedilir. Personelin kazançlar toplamından ilgili kesintiler düşülerek net istihkaklar hesaplanır. Puantaj Hesaplar penceresinde bu bilgiler yer alır. Tahakkuk raporlarında da kullanıcının tanımladığı bu kesinti ve değeler bastırılır.
Kullanıcı Tanımlı Ek Yasal Kesinti Parametreleri için Yeni Fonksiyonlar
Kullanıcı tanımlı ek yasak kesinti parametrelerinin hesaplamalarda kullanılması için ilgili parametre ve fonksiyonlar hesaplama editöründe yer alır.
SliceCalc(Matrah, tabloNr) fonksiyonu gelir vergisi hesabı gibi dilimli yapıdaki tabloda matraha karşılık gelen değeri hesaplayan fonksiyondur. Tablo numarası olarak verilen parametre de bu kartın ilk tabında yer alacak tabloları gösterir.
GetSliceValue(Değer, tabloNr) fonksiyonu gönderilen değere karşılık tablonun 3ncü kolonunun değerini dikkate alır.
PersonHasDeduct(extrafldnr) fonksiyonu yasal kesintiye personelin tabi olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
extTextPar(nr), ExtNumPar(nr) fonksiyonu ek yasal kesinti parametreleri tabındaki 8 tane nümerik alana ulaşım sağlamak için kullanılır.
PntExtFldValue(fieldnr, returnType) fonksiyonu, kullanıcının tanımladığı kesinti/değer numarası_PTD, YTD, MTD değerlerini belirtir.
Ek Yasak Kesinti Formülü tanım penceresinde tarih esaslı parametre ve fonksiyonlar kurum tanımlanırken belirlenen mevzuat bilgisi dikkate alınarak çalışır. Örneğin işe giriş tarihi parametresi İran mevzuatında Celali takvime göre, Türkiye mevzuatında Gregorian takvime göre işlem yapar.