Tasarım Aracı Hata ekran Görüntüsü:

Portal Hata ekran Görüntüsü:

 Yanıt :  1. Lisans servisine erişim sorunu olmuş ve lisans alınmamış olabilir. Servislerden LogoFlow_LicenceService restart edilerek tekrar denenmelidir. LogoFlow'da dakikada bir lisans kontrolü yapılır, Restart sonrası 1 dakika içinde güncel lisans durumu alınacaktır.


Yanıt : 2. Restart sonrası sorun çözülmez ise lisans dosya yolu kontrol edilmelidir. LogoFlow ayarlarında lisans servis klasör bilgisi boş veya yanlış olabilir.









Yanıt :  1IIS Manager'dan servisin Application Pool'larının çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilmelidir.


Yanıt : 2. Uygulamalar çalışır durumda ise LogoFlow kullanıcı giriş ekranından veya portalda Yönetici İşlemleri altında "Servis Listesi"'nden  servislerin çalışma durumuna ve "Tüm Hatalar"'a erişilerek hata tespiti yapılabilir.

 

 

               

        

Yanıt :  Kullanıcı adı  LOGO, şifre LOGO ile tasarım ekranına giriş yapılır.Oluşturulan kullanıcıların listesi ekrana gelir ve istenilen kullanıcı seçilerek tasarım ekranına giriş yapabilme yetkisi verilir.

Cannot implicitly convert type 'int?' to 'bool'-One or more errors occurred.

Yanıt :  Hatanın nedeni; Sayısal tipteki değişkenin değeri için tek eşittir ile değer karşılaştırması yapılamasıdır.

            Karşılaştırma işlemi if(tutar.Value == 5) şeklinde yapılmalıdır.

Cannot implicitly convert type 'int' to 'NAF.LFlow.Shared.Types.Scripting.DoubleVariableScriptDTO'-One or more errors occurred.

Yanıt :  Değişken değerleri okunmak veya değer ataması yapılmak istendiğinde .Value kullanılmadığı durumda bu hata gelmektedir. 

              tutar.Value = 5; şeklinde değer ataması yapılmalıdır.

The name 'test' does not exist in the current context-One or more errors occurred.

Yanıt :  Akış tasarımında test isimli bir değişken olmadığı anlamına gelmektedir. test isimli değişken yaratılmalıdır. Var olan bir değişken ise  değişkenin adının doğru yazıldığından emin olunmalıdır.

Property or indexer 'NAF.LFlow.Shared.Types.Scripting.TextVariableScriptDTOReadOnly.Value' cannot be assigned to -- it is read only-One or more errors occurred.

image2018-7-25_16-11-23.png

Yanıt :  Değer dönmesi gereken formüllerde değer döndürülmemesi durumunda bu şekilde hata oluşmaktadır. Değişken özelliklerinde bulunan ‘ Varsayılan Formül’de değer dönmesi istenir. Varsayılan Formül ve Sql işlemlerinde değer dönmesi gerekir.

 Only assignment, call, increment, decrement, and new object expressions can be used as a statement-One or more errors occurred.

Yanıt :  Değer dönmesi gerekmeyen formüllerde değer döndürülmesi durumunda bu şekilde hata oluşmaktadır. Değişken özelliklerinde bulunan ‘Formül’de ve Kodlama Aktivitesi'nde yer alan "Formül"'de değer dönmesi istenmez. Varsayılan Formül ve Sql işlemlerinde değer dönmesi gerekir.


Yanıt :  İş akış tasarımında hata olduğu anlamına gelir. Form aktivitesine form eklenmemiş, sql aktivitesine sql sorgusu yazılmamış, başarısız kolu bir aktiviteye bağlanmamış, mail veya bilgilendirme aktivitelerinde gerekli alanlar seçilmemiş olabilir. Hata detayı ilgili aktivitenin üzerine gelindiğinde görüntülenebilir.

Yanıt :  Otomatik süreç başlatma kaydında seçilen Oluşturma tarihi ve Güncelleme tarihi kolonları işlem tipini (Insert, Update) ayırt edebilmek için seçilmesi gereken alanlardır. Bu alanlar seçilmezse dinlenilen tablodaki işlem tipi ayırt edilmeksizin süreç başlatılacaktır. Eğer alanlar seçilirse aşağıdaki gibi ‘İşlem Zamanlaması’ kısmı aktif hale gelip işlem tipi seçilebilir. Yani Oluşturma ve Güncelleme tarihi kolonlarının seçimiyle sadece o alanların değişip değişmediğine bakılmaz, tablodaki herhangi bir alanda değişiklik olduğunda otomatik süreç için event tetiklenir. 

Yanıt : Görsel kodlamada, Sol değerde seçilen değişkenin tipine göre (Metin, Sayısal, Onay gibi) Sağ değerde o tiple uyumlu olan metotlar listelenir. Yani sol değerde metin tipinde bir değişken seçildiyse sağ değerde de dönüş tipi metin olan metotlar listelenecektir.

Yanıt : Form Onay/Ret maillerinin gelmesi için, tasarım aracında Akış Ayarları ekranındaki Bilgilendirme sekmesinde "E-Posta Gönderim Servisi kullanılsın" seçeneği işaretlenip Bilgilendirme Zamanlaması olarak da "İş Akış Delegasyonu" seçilmelidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yanıt : SQL Çalıştır aktivitesindeki parametre eşleştirme bölümünde açılır pencere, tablo gibi kompleks yapıdaki değişkenler listelenmez. Bunun yerine örneğin, açılır pencere değişkeninin değerini metin gibi bir değişkene atadıktan sonra parametre eşleştirmede bu değişkeni kullanabilirsiniz.

Yanıt  : Ayarlar Servisinde LFlow Servis Ayarlarında "İlk Form Yetki Listesine Akış Başlatan Kullanıcı Eklensin mi? " seçeneği işaretlenir.                 


IIS altından aşağıdaki servisler restart yapılır.


Yanıt : Akış üzerinde İşlemler→Akış Ayarları→Genel altında Bekleyen İşler listesinde gösterilecek değişkenler alanından form üzerindeki istenen değişkenler eklenebilir.


Yanıt : Url ‘ de silme ya da değiştirilme işlemi yapılmış olabilir.Designer ekranından tekrar portala giriş yapılır.Konfigurasyonlarda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.


Yanıt : Delegasyon maillerinde Onay/Ret işlemlerinde direkt login linki için belirli bir süre bulunmaktadır. Bu süre dolduktan sonra maildeki link geçerliliğini yitirir. Bu süre, istek doğrultusunda, Ayarlar Kontrol paneldeki Sts Ayarlarında “Direkt Login link zaman aşımı” kısmından uzatılabilir.


Buna ek olarak, mailden onay/ret işlemlerinde şifre sorulması opsiyoneldir. Bu işlemi LFLow ayarlarındaki “Mailden onayda şifre sorulsun mu?” özelliğinden yönetebilirsiniz.


IIS’ten aşağıdaki Application Pool’ların stop-start edilmesi gerekmektedir.

 


Yanıt : v1.27 seti ile "Akışı Kontrol Et" adımında detay bilgilerin üzerinde çift tıklanarak daha kullanıcı dostu gösterim yapılarak hatalar detaylandırıldı.

Hataların sebebi olan; aktivite adı, değişken bilgisi, özellik adı ya da veri kaynağı bilgisi ile "Roslyn hata satır bilgisi" gibi sorunun tespitini hızlandırmayı sağlayacak mümkün olan tüm detaylar ekrana basılmaktadır.
Bu adım ve ekrandaki bilgiler kullanılarak hata hızlıca tespit edilebilir.

Ör:1

Ör2:

Ör3:

Ör4:

Ör5:

Ör6:


Yanıt : 

IT-> Ornekdomain.com.tr  İç IP   -  Internal DNS Kaydı oluşturma
IT-> Ornekdomain.com.tr  Dış IP -  External DNS Kaydı oluşturma

Logo Flow-> Tasarım Aracı-> Portal Adresi Değiştir-> Ornekdomain.com.tr (bknz. tıklayınız.)

Bu işlemlerden sonra yeni adres üzerinden giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer logout sayfasına yönlendiriyorsa ek olarak; Logo Flow sunucusundaki host dosyasında 127.0.0.1 Ornekdomain.com.tr tanımının yapılması gerekmektedir.

Yanıt : Açılır Pencere olarak belirtilen alana birden fazla metin değişkenin de değer bilgisi getirile bilinir. Örnek çalışmaya incelenirse, firma adında bir açılır pencere bulunmaktadır. Veri kaynağı Tiger ERP deki cari kartları getirecek şekilde belirlenir. Firma alanına ait liste veri kaynağı firma olarak belirtilir. Değer alanı Code ve Liste başlık alanı da DEFINITION_ olarak belirlenmiştir. 


Firma Liste veri kaynağı sorgu bilgisi: SELECT CODE, DEFINITION_ , ADDR1 FROM LG_001_CLCARD
WHERE ACTIVE=0 AND CARDTYPE <>22




Yöntem Adres Bağlı Değişken: Adres adında metin değişkeni tanımlanır. Veri kaynağı kısmında Firma veri kaynağı ve değer alanı ADDR1 alanı seçilir. Son olarak da Özet kısmından bağlı değişken ve bağlı değişken değer alanı seçilir. Böylelikle Firma alanına ait adres bilgisi getirilmiş olunur.

Yöntem Adres (SetValue) : Adres2 adında metin değişkeni tanımlanır. Firma alanın özet bilgi değer değiştiğinde olayında,  ADRES2.Value = Firma.Content.Items[0][Firma_Columns.ADDR1].ToString(); Adres2 değişkenini Firma kolonu ADDR1 alanına eşitlenmesi sağlanır. Böylelikle firma alanın değeri değiştiğinde ona ait adres bilgisi de değişmesi sağlanmaktadır.

Yöntem Adres (Sorgu + Where) : Adres3 adında metin değişken tanımlanır. Veri kaynağı kısmında Veri kaynağı Firma2 seçilir ve Değer alanı ADDR1 olarak belirtilir. Firma veri kaynağından tek fark kısmı Where koşulundaki Code alanına Firma_CODE eşitlenmesi sağlanmıştır.
Ayrıca Firma açılır pencerenin özet→ değer değiştiğinde olayında LFlowDataSources.Firma2.Reflesh(); eklenir. Amacı ise Firma değeri değiştiğinde ona ait adres bilgisi de yenilenmesi sağlanır.

Kod bölümünde değişkenlerin değerini alma ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Veri kaynakları içerisindeki sorgularda sql editör üzerinden işlem yaptırılmak isteniyorsa; ctrl+ space yaparak form üzerindeki tüm değişkenlere erişerek sorgunuza dahil edebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Veri kaynağı içerisindeki sorgularda  veya tasarımda herhangi bir bölümdeki royln editör içerisinden sql işlemi yaptırılmak isteniyorsa; bu doküman üzerinden kullanım hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kod bölümünde değikenlere değer atama ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Tablo değişkeninin kod bölümündeki kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Rest üzerinde desteklenen işlemlerin listesine erişmek için tıklayınız.

Yukarıda belirtilen sorulara cevap olabilecek rest aktarım bilgileri ile ilgili örnekler için tıklayınız.

  • Logo Object katmanından dönen hata kodlarının karşılıkları için tıklayınız.
  • Veri Tabanı katmanından dönen hata kodlarının karşılıkları için tıklayınız
  • XML katmanından dönen hata kodlarının karşılıkları için tıklayınız.

j-Platform dinlemeleri servis üzerinden yapılan dinlemelerdir. Otomatik tanım içerisinde kullanılmak isteniyorsa öncelikle ayarlar servisindeki j-Platform Rest ayarlarının düzgün bir şekilde yapıldığından emin olunması gerekir. Yukarıdaki hatada yapılan rest ayarındaki bağlantı bilgisinin başında boşluk karakteri olduğundan kaynaklanmıştır. Ayar düzeltildikten sonra servisler yeniden başlatılmalıdır.

Radio buton değişkeni içerisine eleman girilmediği takdirde portal tarafında herhangi bir seçim kutusu getirmez. Portalde hangi değerler seçim olarak sunulması isteniyorsa liste elemanı olarak radio buton değişkeninde tanımlanmalıdır. bknz. Radio Buton

Rosyln bölümüne herhangi bir web sitesinden kod alınıp yapıştırıldığında ve temizleme işlemi bu bölümde yapıldığında bazı karakterlerden dolayı sınama işlemi başarılı bir şekilde yapılamıyor. Herhangi bir yerden kopyalama yapılmak isteniyorsa direk designer üzerinde degil bir notepad de çalışacak kod revize edilip o şekilde yapıştırılması gerekmektedir.

Assigned() metodu değişken değerinin boş olup olmadığı bilgisini döner. Eğer içeriğinde bir değer varsa true, yoksa false sonucunu vermektedir.

Örnek Kullanım:Değisken.Value.Assigned() 

Öncelikle form yüklenirken hangi aşamada ne kadar süre geçtiğini daha net görebilmek için kaynakların performans sürelerini tutarak db seviyesinde gözlemlemeliyiz. bknz Akış Performans İzleme

Akışta bulunan ve kullanılmayan değişkenlerin temizlenmesi,

Kullanılan veri kaynağı sorgularında * ile tüm alanları çekmek yerine sadece gerekli olan alanların getirilmesi

Kullanılan veri kaynaklarındaki otomatik doldur seçeneklerinin yerine hangi adımda gerekli ise o adımdan hemen önce VeriKaynagı.Refresh() komutu ile doldurulmasının sağlanması

Değişkenlerin varsayılan formüllerinde yazılan işlemlerin akışta bir kodlama aktivitesi ile doldurulmasının sağlanması işlemlerini uygulayabilirsiniz.

Logo Flow veritabanı recovery model simple değilse simple a çekilebilir.

Database boyutundaki büyümenin önüne geçebilmek için aşağıdaki işlemler gerçekleştirilebilir.

1→ Logo Flow veritabanı recovery model simple değilse simple a çekilebilir.

2→ Ürünün her zaman en güncel versiyonuna geçmek: Her versiyonda performans ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu sebeple günceli takip etmek faydalı olacaktır.

3→ Uygulama kontrol aracını periyodik olarak çalıştırmak: Uygulama içerisinde biriken gereksiz verilerin temizlenmesi ve veritabanı fragmentation işlemlerini kendi içerisinde yapmaktadır. bknz: Uygulama Kontrol Aracı

4→ Her yıl sonunda bir önceki yıla ait kayıtlar için arşivleme işlemi çalıştırılabilir. Örneğin; 2020 yılı sonunda 2019 yılı verileri arşivlenerek ürünün kullandığı veritabanındaki veri boyutu azaltılabilir. bknz: Arşivleme

5→ Hangi tablonun ne kadar yer tuttuğu bilgisine bakarak yorum yapılabilir. https://dataedo.com/kb/query/sql-server/list-of-tables-by-their-size

Öncelikle uygulama kontrol aracının çalıştırılıp sounçları gözlemlenmelidir. Uygulama kontrol aracı kendi içerisinde bazı düzeltmeler yapar. Düzeltmediği bölümlerde bir hata varsa düzeltme işlemi uyguladıktan sonra tekrar çalıştırarak sonucu görebilirsiniz. bknz: Uygulama Kontrol Aracı

Servislerin çalışır olduğu durumda EventViewer→ Logo Group sekmesine bakılmalıdır. Servislerin durumunu sunucu üzerindeki kontrol sihirbazından ve portal üzerindeki servis listesi bölümünden görüntüleyebilirsiniz.

Servislerin çalışmadığı ve başlatılamadığı durumda EwentViewer→ Aplication- System bölümüne bakılmalıdır.

Uygulama kontrol aracının çalıştırılıp sounçları gözlemlenebilir.  bknz: Uygulama Kontrol Aracı

Aşağıdaki akış designer üzerinden içeri aktarılarak portal tarafından işletilmesi sağlanabilir. Otomatik süreç başlatma tanımı yaparak da aynı akışın tetiklenmesini sağlayabilirsiniz.

ERP sistemini güncellemeden önce LFlow Designer ekranında Otomatik Süreç Tanımları varsa "Pasif" çekilmelidir.

ERP Güncellemesi yapılmalıdır.

Güncelleme sonrasında Otomatik Süreç Tanımları tekrar "Aktif" yapılmalıdır.

Uygulama kontrol aracının çalıştırılıp sounçları gözlemlenebilir.  bknz: Uygulama Kontrol Aracı

Aşağıdaki akış designer üzerinden içeri aktarılarak portal tarafından işletilmesi sağlanabilir. Otomatik süreç başlatma tanımı yaparak da aynı akışın tetiklenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir akış geliştirirken analizinden proje teslimine kadar takip edilmesi gereken adımlar mevcuttur. Bu adımlara uygun hareket etmek daha verimli ve hızlı projeler tasarlamamıza olanak sağlar. Bu adımlarla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Kurulum sırasında ayarlar servisindeki servislerden herhangi birinde versiyonu bulunamadı hatası alınıyorsa(Yukarıdaki görsel bir örneğidir.); kurulum iptal edilip aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

1) Denetim Masasından Logo Flow lisansı kaldırılmalıdır.

2) Komut sistemi üzerinden Logo Flow ürünü kaldırılmalıdır. (Bu konu ile ilgili bilgi sahibi değilseniz [email protected] adresinden talep edebilirsiniz.)

3) Regedit üzerinden logo flow ile ilgili klasörler kaldırılmalıdır. 

4) Logo Flow kurulumunu yapmak istediğiniz dizinde oluşan klasörleri silinmelidir.

5) inetpub/wwwroot altında Logo Services klasörü silinmelidir.

6) Logo Flow ile ilgili oluşan databaseler silinmelidir. (LFLOW, LOGOSERVICES, LOGOTESTDB)

7) inetpub/wwwroot altına Logo Services adında bir klasör oluşturup içerisine v1_0 klasörü oluşturun. Bu klasörlere securty bölümünden tüm kullanıcılara okuma yazma silme yetkileri verilmelidir.

8) Kurulum setup dosyasını admin olarak çalıştırılmalıdır.

Kullanıcı değişkeninde seçilen kullanıcı id bilgisine aşağıdaki örnek kod bloğunu kullanarak erişebilirsiniz.

if(KullaniciDegiskeni.Users.Assigned())
{
    for(int i=0;i<KullaniciDegiskeni.Users.Count;i++)
    {
     LUserInfo userInfo = KullaniciDegiskeni.Users[i];
     SeciliKullaniciIdleri.Value += userInfo.UserId+ ";" ; 
    }
}

Kullanıcı değişkeninde seçili kullanıcılara e-posta gönderme ile ilgili örnek akışımızı da inceleyebilirisiniz. 

Veritabanı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.