Çalışanın önceki işyerlerindeki bordro bilgileri, muafiyetleri ve tabilikleri ile puantaj hesaplarında kullanılacak diğer bilgiler Bordro Bilgileri sekmesinden kaydedilir. 


AlanAçıklama

Devreden Yuvarlama Farkı Sıfırlaması

Devreden yuvarlama farklarının sıfırlanması isteniyorsa bu kutu işaretlenir.

Kümülatif Matrah Aktarılmayacak

Çalışan kümülatif matrah aktarımından muaf olacaksa bu kutu işaretlenir.

Eski Hükümlü

Çalışanın eski hükümlü olması halinde bu kutu işaretlenir. Bu bilgi sadece Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi'nde kullanılır.

Terör Mağduru

Çalışanın terör mağduru olması halinde bu kutu işaretlenir. İş-KUR Bildirgeleri'nden biri olan İşgücü Çizelgesi'nde terör mağduru çalışan sayısının tespitinde kullanılır.

Göçmenlik Durumu

Çalışanın göçmen olması halinde bu kutu işaretlenir. Kutu işaretlendiğinde, Kanun Parametreleri ile belirtilen orana bağlı olarak çalışanın maaş hesaplamalarında vergi indirimi yapılır.

Çalışanın muaf olduğu uygulamalar Muafiyetler bölümünde belirlenir.

Gelir Vergisi

Çalışanın maaşından gelir vergisi kesintisi yapılmayacaksa bu kutu işaretlenir.

Asgari Geçim İndirimi

Çalışanın asgari geçim indirimi uygulamasına tabi olup olmadığını belirtir. Asgari geçim indiriminden yararlanacaksa bu seçenek işaretlenir.

Asgari geçim indirimi çalışanın kendisi, eşi çalışmıyor ise eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuk sayısına göre belirlenen aylık bir vergi indirimi tutarıdır. Yani gelire göre değişen değil çalışanın sosyal durumuna göre hesaplanan bir tutardır. Aynı sosyal durumdaki herkesin indirim tutarı aynıdır. Ayrıca söz konusu indirim tutarı matrahtan değil vergiden indirilir.

Damga Vergisi

Çalışanın maaşından damga vergisi kesintisi yapılmayacaksa bu kutu işaretlenir.

Çalışanın tabi olduğu kanunlar Tabilikler bölümünde belirlenir.

İndirim Kanunu

Çalışanın hangi çalışma yasasına tabi olduğunu belirtir. İndirim kanunu seçenekleri listelenir ve çalışanın tabi olduğu kanun seçilir.

Çalışma Kanunu

Çalışanın hangi çalışma yasasına tabi olduğunu gösterir. Bu alan İş Kanunu, Deniz İş Yasası ve Basın İş Yasası olmak üzere üç seçeneklidir.

Belge Türü

SGK'ya tabi çalışanın çalışma statüsüne göre aylık prim ve hizmet belgesi raporlarında filtre olarak kullanılacak belge türüdür.

AR-GE Yasası

AR-GE kapsamına giren kurumların gelir vergisi istisnasının belirlendiği alandır.
AR-GE Yasası alanı şu seçeneklerden oluşur;

  • Belirtilmemiş,
  • % 80,
  • % 90,
  • % 95,
  • % 100.

AR-GE Yasası alanında yapılan seçime göre, seçili çalışan için hesaplanan gelir vergisinden AGİ Tutarı düşüldükten sonra kalan ödenecek gelir vergisi tutarının %80, %90, %95, %100 oranlarında teşviğe tabi olduğu belirlenir.

Belirtilmemiş seçeneği ise; kartta tanımlı çalışanın AR-GE kapsamında olmadığını gösterir. Bu alan öndeğer olarak Belirtilmemiş seçeneği ile gelir. Gerekirse değiştirilir.

AR-GE Başlangıç TarihiÇalışana ilişkin ücret hesaplamalarında bu alanda girilen tarih kontrolü yapılır ve 5 yıl aşım kontrolü gerçekleştirilir. Beş yılın aşıldığı durumlarda, kurum ücret parametrelerinde "AR-GE SGK Teşviğine Dahil" alanı seçili olduğu durumda da çalışan için SGK teşviği hesaplanmaz. 
İstihdam Yasası

İşveren primlerinin hazinece karşılanan oranı istihdam yasası alanında belirtilir.

Bu alanda, Sistem Ayarları modülünün İstihdam Teşvik Yasaları seçeneği ile tanımlanan kayıtlar görüntülenir.

Engelli Grubu

Çalışanın engelli grup bilgisidir. Kayıtlı engel grupları listelenir ve ilgili tanım seçilir. Engelli grup tanımları Sistem Ayarları program bölümünde kaydedilir.

Engellilik DerecesiEngelli çalışan çalıştırılması durumunda, engellilik derecesinin belirtildiği alandır. Bordro bölümündeki gelir vergisi hesaplamalarında kullanılır.
Fiili Hizmet ZammıÇalışanın dahil olduğu fiili hizmet bilgisinin seçildiği alandır. Kartta tanımlı çalışan için puantaj hesaplaması yapılırken, bu alanda yapılan seçim doğrultusunda, çalışanın fiili hizmete dahil çalışmış olduğu gün üzerinden prim hesaplaması yapılır.
Fiili Hizmet Yasası kapsamındaki işlerde  çalışanların işveren SGK primlerinin hesaplanmasında kullanılacak gün sayısı ve puanları Kanun Parametreleri seçeneği ile kaydedilir. Hesaplamalarda çalışanların çalıştıkları her 360 güne ek olarak tabloda belirtilen gün sayısı ve puanlar dikkate alınır ve bu gün sayılarının karşılarında yer alan puanlar, malüllük, yaşılık, ölüm priminin işveren oranına eklenir. Çalışan için geçerli olacak gün ve puan çalışan kartında Bordro Bilgileri seçeneği ile belirlenir.
İstihdam Teşvik Bitişiİstihdam yasasının hangi tarihte sona ereceği ile ilgili tarih bilgisinin girildiği alandır. Bu alanda verilen tarih sonrasına ait istihdam yasası uygulanmaz.