Akreditif, alıcı ile satıcı arasında ödemenin akreditifle yapılacağını belirten bir satış sözleşmesidir. Bu sözleşmeye ait bilgiler İthalat-Ana Kayıtlar menüsü altında yer alan Akreditifler seçeneği ile kaydedilir.

"Ekle" seçeneği ile açılan pencerenin üst kısmında yer alan bilgiler şunlardır:

No: Akreditif kayıt numarasıdır. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Düzenleme Tarihi: Akreditifin ne zaman açıldığını belirtir. Öndeğer olarak günün tarihi gelir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Vade Tarihi: Akreditifin hangi tarihe kadar geçerli olacağını belirten tarih bilgisidir. Öndeğer olarak günün tarihi gelir.

Belge Teslim Tarihi: Lehtarın belgeleri en son teslim edeceği tarihtir.

Poliçe Vadesi: Akreditifin poliçe vadesi olduğunda, vade tarihi bu alanda belirtilir.

Özel Kod: Akreditif tanımlarını gruplamakta kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod kullanıcının, fişleri kendi firmasına özel kriterlere göre gruplaması için kullanılır.

Yetki Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır.

Durumu: Akreditif kaydının durumunun belirlendiği ve izlendiği alandır. Yürürlükte ve Kapandı olmak üzere iki seçeneklidir. Akreditif ödemeleriyle durum bilgisi otomatik olarak güncellenir.

Açıklama: Akreditif kaydıyla ilgili açıklayıcı bilgi girmek için kullanılır.

Dosya Bilgileri

Dosya Kodu ve Dosya Adı alanları akreditif kaydı ile ithalat operasyon fişini ilişkilendirmek için kullanılır. Hangi dosya için akreditif açıldığı bu alanlardan belirlenir. Her iki alandan da ithalat operasyon fişleri listelenir ve seçim yapılır. Akreditif bir sözleşme olduğundan, ithalat operasyon fişi seçilmeden de kayıt edilmesine izin verilir, banka akreditifi onaylandıktan sonra ithalat operasyon fişleri ile bağlantı kurulabilir.

Aynı ithalat dosya koduna sahip birden fazla kayıt olabilir ("Dosyaya Aktar" seçeneği ile birbirine bağlanmış ithalat operasyon fişleri). Bu dosya bilgileri "İthalat Dosyaları" sekmesinde ayrıca listelenir.

Akreditif kaydına ait diğer bilgiler; Genel Bilgiler, Banka Bilgileri, Diğer Bilgiler, İstenen Belgeler ve Dosya Bilgileri Detayı başlıklarından kaydedilir.

Yükleme Tarihi: Gerçek anlamda yapılan yükleme tarihinin belirtildiği alandır.

Son Yükleme Tarihi/Gün Sayısı: Akreditif lehtarının söz konusu yüklemeyi yapması gereken en son günü belirtir. Gün sayısı alanına eklenen değer Yükleme Tarihi alanında girilen değere eklenir ve son yükleme tarihi otomatik olarak hesaplanır. Son Yükleme Tarihi alanı edit edilemez.

Genel Bilgiler

Akreditif tanımı genel bilgiler sayfasından kaydedilecek bilgiler şunlardır:

İşlem Dövizi/Raporlama Dövizi Kur ve Toplam alanlarından akreditifin işlem göreceği döviz cinsleri ve kur bilgileri girilir. Tutarlar girilen kur bilgileri kapsamında hesaplanır. İşlem Dövizi ve Kuru alanlarına, seçilen ithalat dosyasındaki ilk faturaya ait döviz türü ve kur bilgisi öndeğer gelir. İşlem Dövizli Tutar alanına dosyaya bağlı tüm faturaların işlem dövizi cinsinden toplam tutarı gelir.

Tutar (YPB): İthalat ya da ihracat dosyasına bağlı fatura toplamı bu alana otomatik aktarılır. Değiştirilemez.

Kısmi Sevkiyat: İhracatçının tam sipariş tutarının/miktarının altında sevkiyat (kısmi sevkiyat) yapmasına izin verilip verilmediği bu alanda belirtilir. "Evet" ve "Hayır" seçeneklerini içerir. Bilgi amaçlıdır.

Dönülebilir: Akreditif türüdür. Bu alan "Evet" ve "Hayır" olmak üzere iki seçeneklidir. Dönülebilir akreditifler ithalatçı ya da bankası tarafından ihracatçıya önceden haber vermeksizin her zaman değiştirilebilir veya iptal edilebilirler.

Dönülemez: Açılış mektubunda belirtilmiş olan akreditif şartlarına aynen ve tamamen uyulması koşuluyla, mal bedelinin akreditifi açan banka tarafından ödeneceği hakkında kesin taahhüdü içeren bir akreditiftir. Tarafların onayı olmadan geriye alınması, bozulması ve iptali mümkün değildir.

Sigorta Kapsamı: İthalatçıya gönderilen malların yolculuk sırasında kayba veya hasara uğrama tehlikesine karşı nasıl sigorta edildiğini belirten alandır. Sigorta kapsamı alanı; Sigorta Şirketimizce, Amir Banka Tarafından ve Cari Hesap Tarafından seçeneklerini içerir.

Rotatif: Akreditif türüdür. Rotatif (yenilenebilen) akreditifler, açılan bir akreditifin ihracatçı tarafından kısmen veya tamamen kullanılması durumunda, aynı koşul ve miktarlarda yenilenen akreditiflerdir. Böylece, ihracatta bir kesinti olmaksızın ihracatçı aynı koşullarla ihracatta bulunabilme olanağı elde eder. Genellikle, bir malı sürekli olarak aynı ihracatçıdan satın alan ithalatçılar döner akreditiflerle çalışırlar.

Teminat: Akreditifin teminat akreditif olup olmadığı bu alandan belirlenir. Bu tip akreditifler bir ödeme aracından çok bir garanti gösterme aracıdır. Taraflar arasında yapılan sözleşmelerde, taraflardan birisinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumuna karşın, diğer tarafın (işveren) garanti olarak bir teminat istemesi sonucu teminat gösterimi için bankalarca müteahhit taraf adına açılan kredilerdir.

Aktarma: Malların bir araçtan diğerine aktarma yapılmasına izin verilip verilmediği bilgisidir. "Evet" ve "Hayır" seçeneklerini içerir.

Teyitli: Akreditifin teyitli olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Akreditif açan banka ihracatçı tarafından yeterince tanınmıyorsa, ihracatçı kendisini güven içinde hissetmek için çekeceği poliçenin ödeneceği konusunda kendi ülkesindeki bir bankadan teminat vermesini ister. Bu şekilde, çekilen poliçe akreditifi açan bankaca ödenmediği takdirde, ihracatçının ülkesindeki banka kendisinin ödeyeceğini önceden taahhüt eder. Bu taahhüdü veren bankaya teyit eden banka denir. Bankalar teyit için ayrıca komisyon alır. Teyitsiz akreditifte, amir bankanın verdiği talimata istinaden ihbar bankası akreditifin görünür gerçekliğini kendine göre yeterli biçimde belirlediğini ihracatçıya ihbar eder, amir banka gibi herhangi bir taahhüt veya sorumluluk altına girmez.

Akreditifin Kullanılışı: Akreditifin ne zaman kullanılacağını belirtir. Akreditifin kullanılışı alanı; İstenilen Evrakların İbrazında, Araca Yüklendiği Tarihten İtibaren ve Amir Bankaya Evrakların İbrazından Sonra seçeneklerini içerir.

Karşılıklı: Akreditif türüdür. Karşılıklı akreditif ihracatçının lehine açılan akreditifin devredilebilir olmadığı zaman veya devredilse bile devir işleminin gerektirdiği ticari koşulları sağlamadığı zaman kullanılır. İhracatçı ihraç ettiği mallan kendisi üretmiyorsa ve yurtdışındaki bir üreticiden ödeme karşılığı satın almak durumundaysa karşılıklı kredi gündeme gelir. Bu durumda ihracatçı yabancı üretici lehine bir akreditifin açılması için bankasına talimat verir. Bankasına teminat olarak da ithalatçının kendisi lehine açtığı akreditifi gösterir.

Kırmızı Şartlı: Akreditif türüdür. Kırmızı Şartlı Akreditif, lehtarın istenilen belgeleri ibraz etmesi halinde ona ödemede bulunulmasını öngören genel akreditif prensibinin bir istisnasını teşkil etmektedir.

Yeşil Şartlı: Akreditif türüdür. Bu tür akreditifte lehtar, malı daha göndermeden peşin tahsilat imkanına kavuşur. Malların hazır ettiği bölümünü ya bir umumi mağazaya, ya da üçüncü bir şahsın ambarına teslim ederek, teslim makbuzunu bankaya ibraz ettiği anda lehtara ödeme yapılır.

Banka Bilgileri

Akreditif için geçerli olacak banka bilgileri tanım penceresinde Banka Bilgileri başlığı altındaki alanlardan kaydedilir.

Banka bilgileri sekmesi Banka Bilgileri ve Kredi Bilgileri olmak üzere iki bölümden oluşur. 

Akreditif tanımı Banka Bilgileri sayfasından kaydedilecek bilgiler şunlardır:

Amir Banka Bilgileri

Amir Banka genellikle ithalatçının kendi bankası olup, ithalatçının talimatı üzerine akreditifi açar. Amir banka için Hesap Kodu ve Hesap Adı alanlarından ilgili banka hesaplarına ulaşılarak seçim yapılır. Genel Bilgiler tabında seçilen işlem dövizi ile banka hesabının işlem dövizi aynı olmalıdır; olmaması durumunda kullanıcı uyarılır.

Döviz Cinsi: Seçilen banka hesabının döviz cinsidir.

Hesap No: Seçilen banka hesabının hesap numarasıdır.

Referans No: Akreditifle ilgili işlemlerin bankada tutulan referans bilgisidir.

Akreditif Ödemesi: Ödemenin ne şekilde yapılacağı bu alanda belirlenir. Akreditif ödemesi alanı; Peşin, Kredili ve Peşin+Kredili seçeneklerini içerir.

Kredili veya Peşin+Kredili seçilirse, akreditif ödemesinde kullanılacak krediye ait bilgiler Kredi Bilgileri sekmesindeki alanlardan kaydedilir.

İhbar Eden Banka Adı ve Adresi: İhracatçıya akreditifin geldiğini ihbar eden banka bilgileri bu alandan kaydedilir. Bu banka genellikle ihracatçının kendi bankasıdır.

Teyit Eden Banka Adı ve Adresi: Akreditifi teyit eden banka bilgisidir. (İhracatçı açılan kredinin üçüncü bir banka tarafından veya muhabir banka tarafından garanti edilmesini ister ve bu banka teyit eden banka olarak adlandırılır.)

Rambursman Banka Adı ve Adresi: Rambursman banka bilgilerinin kaydedildiği alandır. (Genellikle, akreditif bankası ile ödeme bankası arasında bir hesap bağlantısının bulunmadığı durumlarda rambursman bankası devreye girer. Amir bankadan aldığı talimata göre akreditif bedelini öder ve amir bankanın hesabına borç kaydeder. Rambursman bankası, talep halinde akreditif işleminin detaylarına girmeden ödeme yapar.)

Kredi Bilgileri

Akreditif ödemesi alanında Kredili veya Peşin+Kredili seçildiğinde, akreditif ödemesinde kullanılacak krediye ait bilgiler bu sayfadaki alanlardan kaydedilir. Amir bankada seçilen hesaba ait krediler listelenir. Yürürlükte olan krediler arasından seçim yapılır. Banka hesabına ait para birimi Döviz Cinsi alanında kaydedilir.

Diğer Bilgiler

İthalat ya da ihracat akreditifi için geçerli olacak yurtiçi ve yurtdışı masraflar, sevk işleminin hangi adrese yapılacağı gibi bilgiler, akreditif tanım penceresinde Diğer Bilgiler seçeneği ile kaydedilir.

Yurtiçi ve Yurtdışı Masraflar: Bu alanlarda masrafları karşılayacak taraf bilgileri kaydedilir. Yurtiçi ve yurtdışı masraflar alanı; Firmaya Aittir ve Cari Hesaba Aittir seçeneklerini içerir. Masrafı karşılayacak taraf seçilir.

İhbar Eden Banka Komisyonu: İhbar eden banka komisyonunu ödeyecek tarafı belirtir. İhbar eden banka komisyonu alanı; Firmaya Aittir ve Cari Hesaba Aittir seçeneklerini içerir. Komisyonu ödeyecek taraf seçilir.

Komisyon Oranları

Amir banka ve ihbar eden banka için komisyon oranları bu başlık altındaki alanlardan kaydedilir.

Sevkiyat Adresi: Sevk işleminin yapılacağı cari hesaba ait sevkiyat adresini belirtir.

Taşıma Tipi: Sevk işleminin hangi araçla yapılacağını belirtir. İthalat dosyasında belirtilen tip alana aktarılır; değiştirilemez.

Nakliye Firmasına

Bu başlık altındaki alanlardan nakliye firmasına bildirilen teslim yeri ve teslim tarihi bilgileri kaydedilir.

İstenen Belgeler

Akreditif tanım penceresinde, ithalat ya da ihracat işlemlerinde kullanılacak akreditif için gerekli belgeler, tanım penceresindeki İstenen Belgeler seçeneği ile kaydedilir. Belge Kodu ve Açıklama alanlarında tanımlı belgeler listelenerek seçim yapılır. Asıl Sayısı ve Kopya Sayısı alanlarından belge adetleri belirtilir.

Dosya Bilgileri Detayı

Akreditif tanımında Dosya Kodu alanında seçilen ithalat dosyasına ait tüm ithalat operasyon fişleri bu sekmede ayrıntılı olarak listelenir.