İstihdam-ı Teşvik Uygulaması hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır. 

01.04.2002 tarihli, 24713 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren "İstihdamın Teşviki Amacıyla Ücret Dışı Yüklerden Bazılarının Ödenmesinin Ertelenmesi" ile ilgili kanunun Bordro Programında uygulaması aşağıdaki şekilde yapılacaktır. Kanun içerik olarak;"30.04.2001 tarihi itibariyle faaliyette bulunan işyerlerinde 1.6.2001 tarihinden önce Sosyal Sigortalar Kurumuna vermiş oldukları Ocak-Nisan 2001 dönemine ait dört aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri işçi sayısına ilave olarak bu kanunun yayımı tarihinden 31.12.2002 tarihine kadar işe aldıkları işçiler için, işe başlatılan aydan itibaren on iki ay süreyle tahakkuk ettirilecek sigorta primleri ile işsizlik sigortası primlerinin işveren hisselerinin;
a.) Toplu is sözleşmesi yapma ehliyetine sahip sendika üyesi olan isçiler için %50'si
b.) (a) bendi dışında kalan isçiler için %37'sini, bir yıl sureyle ertelemeye tabi tutulur.
Yukarıda anlatılanlara göre;
a.) Prim ertelemesi yapacak işyerinin personel sayısı, Ocak-Nisan 2001 döneminde çalıştırdığı personel sayısından fazla olmalıdır.
b.) Ertelemeyle ilgili olarak Aylık prim ve hizmet belgesi ayrı olarak verilmelidir; teşvik dışı kalan personelin yer aldığı bir bildirge ve teşvike dahil olan personellerin yer aldığı ayrı bir bildirge olarak verilmelidir.

Bordro Plus Ürününde Uygulanışı:

  • Programda Kanun Parametreleri /SSK Matrah ve Oranları /Ek SSK Oranları kısmında bir ek prim tanımı yapılmalıdır. (Örneğin; "%37 teşvik uygulaması"). İlgili ek SGK primi grubu "Analık" olarak seçilmeli, prim oranları işçi ve işveren için standart "Analık sigortası" ile aynı oranlarda belirlenmelidir.

  • Prim ertelemesi yapılacak personellerin sicil kartları "Tabi Olduğu/SSK Primleri" bölümünde "Analık Sigortası" primi çıkartılıp bunun yerine (a) maddesinde belirtilen ek SGK tabi edilmeli ve bu belirlemelerden sonra puantaj işlemi yapılmalıdır.


  • Yukarıdaki aşamaların tamamlanmasından sonra Aylık prim ve hizmet belgesi raporlaması iki şekilde alınacaktır;

1-Bildirgede prim ertelemesi yapılmayan personelin listelenmesi için rapor filtreleri aşağıdaki şekilde belirlenmelidir.

2-Sadece prim ertelemesi yapılan personelin listelenmesi için rapor filtreleri aşağıdaki şekilde belirlenmelidir.



Bu kısma kadar anlatılanlar, Aylık prim ve hizmet belgesinin ayrı olarak listelenmesiyle ilgili yapılacak işlem adımlarıdır.
Bunların dışında ek olarak; yasadan yararlanacak sigortalıların "İsim Listesi' nin ayrı bir rapor olarak verilmesi gerekmektedir. Bu raporun programdan alınabilmesi için ise aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.

  • Sistem işletmeni "Çalışma Alanı" tanımlarında sicil numerik alan (1)'e adı "İstihdam" olan bir detay alan açılır.
  • Prim ertelemesi yapılacak personelin Sicil Kartı/Sicil detay alanlarına "İstihdam" başlığı karşılığına %37 'lik ertelemeye tabi olacaklar için 37, %50(Sendikalı personel) ertelemeye tabi olacaklar için 50 yazılır.
  • Raporlamada filtrelerde "Tanımlı filtre'ye 37 yazılarak, %37' lik ertelemeden yararlanan personelin, 50 yazılarak %50'lik ertelemeden yararlanan personelin raporlaması yapılabilir.