You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Üretim Bölümü'nde, "Kayıt/Üretim" menüsünün altında yer alır. Bu bölümde üretimi yapılacak mamuller için hammadde ve/veya yarı mamullerden oluşan reçetelerin kayıt, izleme ve düzenleme işlemleri yapılır. Tüm mamullerin ve yarı mamullerin reçetelerinin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekir. Üretimi yapılan tüm malların mamul veya yarı mamul, üretimini gerçekleştirmek için satın alınan mallar hammadde olarak düşünülür. Bu düşünce ile ilerlenerek, hangi hammaddelerin hangi yarı mamuller içinde kullanıldığına göre yarı mamul reçetelerini, hangi hammadde ve yarı mamullerin hangi mamuller içinde kullanıldığına göre de mamul reçeteleri oluşturulur. Birden fazla seviyeli reçete de oluşturulabilir. Yarı mamul seviye sayısı istenen sayıda çoğaltılabilir.

Örneğin;

MM1   YM1 ve YM2 den;

YM1,   H1 ve H3 den;

YM2,   H4 den oluştuğunda sonsuza kadar seviye açılabilir.


Seviyeler ne kadar anlaşılır ve basit tutulursa, üretim modülünde çalışmak o kadar kolaylaşır Reçete oluştururken yarı mamuller, mamuller olarak bir öncelik sırası yoktur. İstenen düzende oluşturulabilir. Tek şart, tüm hammadde, yarı mamul ve mamul kodlarının stok modülünde tanımlanması gerekir.

Reçete kaydı, ürün tanımının yapılması için kullanılır. Bir ürünün nelerden meydana geldiği reçete kayıtlarıyla programa tanıtılır.



Reçete Kaydı Ekranı
Mamul Kodu 

Reçetesi oluşturulacak mamule/yarı mamule ait "Stok Kartı Kayıtları" bölümünde verilen kodun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, stok kodları arasından seçim yapılır. 

Mamul İsmi

Girilen mamul/yarı mamul koduna ait açıklamanın program tarafından otomatik getirildiği alandır.

Yapılandırma Kodu

"Esnek Yapılandırma" uygulamasının kullanıldığı durumlarda, stok kartında “Esnek Yapılandır” seçeneği işaretli olan stoklar için aktif gelen alandır. Stoklar için müşteri/satıcı kayıtları oluşturulurken, girilen kaydın stoğun hangi konfigürasyonu için geçerli olduğu bu alanda belirlenir. Bu alana "Ürün Yapılandırma Tanımlamaları" menüsünden kaydedilen yapılandırma kodlarından biri girilebilir. Aktif olması halinde mutlaka bir yapılandırma kodunun girilmesi gerekir boş bırakılamaz. Rehber butonu  ile kodlar arasından seçim yapılır.

Esnek Yapılandırma uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → Esnek Yapılandırma.
Yapılandırma Açıklama

"Yapılandırma Kodu" alanına girilen koda ait açıklama bilgisinin program tarafından otomatik olarak getirildiği alandır.

Reçete Toplamı

Reçetenin kaç birimlik mamul/yarı mamul için tanımlandığının belirlendiği alandır.

Fire Oranı (%)
Otomatik Reçete

Bir mamulün reçete kayıtlarında, yarı mamul kullanımı varsa (Mamulün üretiminde yarı mamul kullanılıyorsa), mamulün üretimi sırasında, reçetede kayıtlı olan yarı mamullerin otomatik üretimini gerçekleştirmesi için kullanılan seçenektir. Bu parametre sayesinde, bir mamul üretimi için, o mamulün reçete kayıtlarında var olan yarı mamullerin ayrıca üretimini yapmak gerekmez. Sadece mamulün üretim sonu kaydını yapmak ilgili yarı mamullerinde üretilmesi için yeterlidir.

Örneğin;

H1, H2, H3, H4 kodları ile belirlenmiş hammaddeler, YM1 ve YM2 kodlarıyla belirlenmiş yarı mamuller ve MM1 kodu ile belirlenmiş bir mamul kaydı olduğu varsayıldığında, verilen örnekten de anlaşılacağı gibi MM1’in üretiminde iki ayrı yarı mamul kullanılır. YM1’in üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmiş, YM2’nin üretim reçetesi kaydında ise işaretlenmemiş olsun. Bu parametreler doğrultusunda MM1’in üretimini gerçekleştirirsek, YM1’in reçete kaydında otomatik reçete parametresi işaretlendiği için, bu mamulün üretiminde gerekli olan miktar YM1’in hareket kayıtlarından hem düşülür hem de bu miktar kadar YM1 üretimi otomatik olarak gerçekleşir. MM1’in üretiminde kullanılan YM2 ise üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmediği için, bu mamulün üretimi için gerekli olan miktar YM2’nin hareket kayıtlarından düşülür fakat bu miktar kadar YM2 üretimi otomatik olarak gerçekleşmez. Dolayısıyla, YM2’den en az bu mamulün üretiminde kullanılan kadar miktarın, ayrıca üretim sonu kaydı ile üretilmesi gerekir.

Bu durumda mamulün üretimi ile hammaddelerde ve yarı mamullerde hareketler aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

YM1 ( + ) = H1 ( - ),  H3 ( - ) ,

YM2’nin reçetesindeki  H4’de herhangi bir değişiklik yoktur.

MM1 ( + )= YM1 ( - ),  YM2 ( - ), H2 ( - ).

Bu parametre, yarı mamul reçete kayıtları için geçerlidir. Önemli olan, bir yarı mamul reçetesi kaydederken, bu yarı mamulün kullanıldığı yarı mamulün veya mamulün üretiminde, ilgili yarı mamulünde otomatik olarak üretilmesinin istenip istenmediğidir. Eğer ilgili yarı mamulün, kullanıldığı yarı mamul veya mamullerin üretimi sırasında, kullanıldığı miktar kadar otomatik olarak üretilmesi isteniyorsa, "Otomatik Reçete" parametresinin işaretlenmesi, aksi durumda işaretlenmemesi gerekir. Parametresi işaretli olmayan yarı mamullerin, ayrıca üretilmesi gerekir.

Mamul reçete kayıtlarında otomatik reçete parametresinin seçilmesinin veya seçilmemesinin hiçbir fonksiyonu yoktur.
Ölçü Birimi

Bileşenin Stok Kartı Kayıtları bölümünden girilen "1. Ölçü Birimi" alanındaki değerin görüntülendiği alandır. Bileşenler, diğer ölçü birimleri bazında kaydedilemez. 1. Ölçü birimlerine göre reçete miktarlarının girilmesi gerekir.

Reçete Kaydı EkranıReçete Bilgileri-1
Sıra No

Reçeteye kaydedilen bileşenler için kullanılan sıra numarasıdır. Kaydedilen her bileşenin sıra numarası olması gerekir. Sıra numarası sayesinde, bileşenlerin hangi sırada kullanıldığı anlaşılır. Bunun dışında, reçetede aynı bileşen birden fazla kullanıldığında, kullanım sırası da tanımlanır. Sıra numaraları en fazla 8 karakter uzunluğunda tanımlanabilir. Program 4 karakterden oluşan sıra numarasını otomatik olarak getirir. Reçete kayıtları tamamlandıktan sonra araya yeni bileşen eklemek gerektiğinde, sıra numarası kullanılarak yapılabilir.

Örneğin;

0004 ve 0005 sıra numarasına sahip iki bileşen kaydının arasına yeni bir bileşen eklenecek ise; sıra numarasının 00041, 000401,0004001, 00040001 şeklinde verilerek araya girmesi sağlanabilir.

Operasyon/Bileşen/Yan Ürün

Reçeteye kaydedilen kalemin Operasyon/Bileşen/Yan Ürün olduğu belirlenir.

Operasyon seçeneği, sadece MRP modülüne sahip olan firmalarda kullanılır. Bu firmalar, operasyon tanımlamalarını MRP modülünden yapar ve bu alana operasyon (rota) kodlarını girebilir. Operasyon bir üretim aşamasıdır. Yani, mamule belli bir bileşen veya bileşenlerin kullanılmasından sonra bazı operasyonlardan - yıkama, kurutma, yapıştırma gibi - geçirilmesi gerekebilir.

Örneğin;

100 derece sıcaklıkta 10 dk. kaynatılması gibi.

MRP modülüne sahip olmayan firmalarda bu alanın "Bileşen" olarak seçilmesi gerekir.

Yan Ürün seçeneği ile de, eklenmesi istenen bileşen seçildikten sonra reçeteye eklenir. Yan ürün tipli bileşenler de mamul gibi giriş yapılacak bileşenler olarak düşünülebilir. 

Bileşen Kodu