Reçete Kaydı ekranı, Üretim Bölümü'nde Kayıt/Üretim menüsünün altında yer alır. Reçete Kaydı bölümünde üretimi yapılacak mamuller için hammadde ve/veya yarı mamullerden oluşan reçetelerin kayıt, izleme ve düzenleme işlemleri yapılır. Tüm mamullerin ve yarı mamullerin reçetelerinin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekir. Üretimi yapılan tüm malların mamul veya yarı mamul, üretimini gerçekleştirmek için satın alınan mallar hammadde olarak düşünülür. Bu düşünce ile ilerlenerek, hangi hammaddelerin hangi yarı mamuller içinde kullanıldığına göre yarı mamul reçetelerini, hangi hammadde ve yarı mamullerin hangi mamuller içinde kullanıldığına göre de mamul reçeteleri oluşturulur. Birden fazla seviyeli reçete de oluşturulabilir. Yarı mamul seviye sayısı istenen sayıda çoğaltılabilir.

Örneğin;

MM1   YM1 ve YM2 den;

YM1,   H1 ve H3 den;

YM2,   H4 den oluştuğunda sonsuza kadar seviye açılabilir.

Seviyeler ne kadar anlaşılır ve basit tutulursa, üretim modülünde çalışmak o kadar kolaylaşır Reçete oluştururken yarı mamuller, mamuller olarak bir öncelik sırası yoktur. İstenen düzende oluşturulabilir. Tek şart, tüm hammadde, yarı mamul ve mamul kodlarının stok modülünde tanımlanması gerekir.

Reçete kaydı, ürün tanımının yapılması için kullanılır. Bir ürünün nelerden meydana geldiği reçete kayıtlarıyla programa tanıtılır.

Reçete Kaydı ekranında yer alan alanlar ve içerdikleri bilgiler şunlardır: 

Reçete Kaydı Ekranı
Mamul Kodu 

Reçetesi oluşturulacak mamule/yarı mamule ait "Stok Kartı Kayıtları" bölümünde verilen kodun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, stok kodları arasından seçim yapılır. 

Mamul İsmi

Girilen mamul/yarı mamul koduna ait açıklamanın program tarafından otomatik getirildiği alandır.

Yapılandırma Kodu

"Esnek Yapılandırma" uygulamasının kullanıldığı durumlarda, stok kartında “Esnek Yapılandır” seçeneği işaretli olan stoklar için aktif gelen alandır. Stoklar için müşteri/satıcı kayıtları oluşturulurken, girilen kaydın stokun hangi konfigürasyonu için geçerli olduğu bu alanda belirlenir. Bu alana "Ürün Yapılandırma Tanımlamaları" menüsünden kaydedilen yapılandırma kodlarından biri girilebilir. Aktif olması halinde mutlaka bir yapılandırma kodunun girilmesi gerekir boş bırakılamaz. Rehber butonu  ile kodlar arasından seçim yapılır.

Esnek Yapılandırma uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için; Stok → Esnek Yapılandırma.

Yapılandırma Açıklama

"Yapılandırma Kodu" alanına girilen koda ait açıklama bilgisinin program tarafından otomatik olarak getirildiği alandır.

Reçete Toplamı

Reçetenin kaç birimlik mamul/yarı mamul için tanımlandığının belirlendiği alandır.

Fire Oranı (%)Mamul için fire bilgisi girilen alandır. Reçetede mamul için girilen fire oranı Üretim Sonu Kaydı, Serbest Üretim Sonu Kaydı, Ters Üretim Sonu Kaydı ve Mamul Parçalama ekranlarında girilen miktar üzerinden hesaplanıp oluşan firenin 2. Miktar alanına yazılmasını sağlar. 
Otomatik Reçete

Bir mamulün reçete kayıtlarında, yarı mamul kullanımı varsa (Mamulün üretiminde yarı mamul kullanılıyorsa), mamulün üretimi sırasında, reçetede kayıtlı olan yarı mamullerin otomatik üretimini gerçekleştirmesi için kullanılan seçenektir. Bu parametre sayesinde, bir mamul üretimi için, o mamulün reçete kayıtlarında var olan yarı mamullerin ayrıca üretimini yapmak gerekmez. Sadece mamulün üretim sonu kaydını yapmak ilgili yarı mamullerinde üretilmesi için yeterlidir.

Örneğin;

H1, H2, H3, H4 kodları ile belirlenmiş hammaddeler, YM1 ve YM2 kodlarıyla belirlenmiş yarı mamuller ve MM1 kodu ile belirlenmiş bir mamul kaydı olduğu varsayıldığında, verilen örnekten de anlaşılacağı gibi MM1’in üretiminde iki ayrı yarı mamul kullanılır. YM1’in üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmiş, YM2’nin üretim reçetesi kaydında ise işaretlenmemiş olsun. Bu parametreler doğrultusunda MM1’in üretimini gerçekleştirirsek, YM1’in reçete kaydında otomatik reçete parametresi işaretlendiği için, bu mamulün üretiminde gerekli olan miktar YM1’in hareket kayıtlarından hem düşülür hem de bu miktar kadar YM1 üretimi otomatik olarak gerçekleşir. MM1’in üretiminde kullanılan YM2 ise üretim reçetesi kaydında otomatik reçete parametresi işaretlenmediği için, bu mamulün üretimi için gerekli olan miktar YM2’nin hareket kayıtlarından düşülür fakat bu miktar kadar YM2 üretimi otomatik olarak gerçekleşmez. Dolayısıyla, YM2’den en az bu mamulün üretiminde kullanılan kadar miktarın, ayrıca üretim sonu kaydı ile üretilmesi gerekir.

Bu durumda mamulün üretimi ile hammaddelerde ve yarı mamullerde hareketler aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

YM1 ( + ) = H1 ( - ),  H3 ( - ) ,

YM2’nin reçetesindeki  H4’de herhangi bir değişiklik yoktur.

MM1 ( + )= YM1 ( - ),  YM2 ( - ), H2 ( - ).

Bu parametre, yarı mamul reçete kayıtları için geçerlidir. Önemli olan, bir yarı mamul reçetesi kaydederken, bu yarı mamulün kullanıldığı yarı mamulün veya mamulün üretiminde, ilgili yarı mamulünde otomatik olarak üretilmesinin istenip istenmediğidir. Eğer ilgili yarı mamulün, kullanıldığı yarı mamul veya mamullerin üretimi sırasında, kullanıldığı miktar kadar otomatik olarak üretilmesi isteniyorsa, "Otomatik Reçete" parametresinin işaretlenmesi, aksi durumda işaretlenmemesi gerekir. Parametresi işaretli olmayan yarı mamullerin, ayrıca üretilmesi gerekir.

Mamul reçete kayıtlarında otomatik reçete parametresinin seçilmesinin veya seçilmemesinin hiçbir fonksiyonu yoktur.

Ölçü Birimi

Bileşenin Stok Kartı Kayıtları bölümünden girilen "1. Ölçü Birimi" alanındaki değerin görüntülendiği alandır. Bileşenler, diğer ölçü birimleri bazında kaydedilemez. 1. Ölçü birimlerine göre reçete miktarlarının girilmesi gerekir.

Reçete Bilgileri-1
Sıra No

Reçeteye kaydedilen bileşenler için kullanılan sıra numarasıdır. Kaydedilen her bileşenin sıra numarası olması gerekir. Sıra numarası sayesinde, bileşenlerin hangi sırada kullanıldığı anlaşılır. Bunun dışında, reçetede aynı bileşen birden fazla kullanıldığında, kullanım sırası da tanımlanır. Sıra numaraları en fazla 8 karakter uzunluğunda tanımlanabilir. Program 4 karakterden oluşan sıra numarasını otomatik olarak getirir. Reçete kayıtları tamamlandıktan sonra araya yeni bileşen eklemek gerektiğinde, sıra numarası kullanılarak yapılabilir.

Örneğin;

0004 ve 0005 sıra numarasına sahip iki bileşen kaydının arasına yeni bir bileşen eklenecek ise; sıra numarasının 00041, 000401,0004001, 00040001 şeklinde verilerek araya girmesi sağlanabilir.

Operasyon/Bileşen/Yan Ürün

Reçeteye kaydedilen kalemin Operasyon/Bileşen/Yan Ürün olduğu belirlenir.

Operasyon seçeneği, sadece MRP modülüne sahip olan firmalarda kullanılır. Bu firmalar, operasyon tanımlamalarını MRP modülünden yapar ve bu alana operasyon (rota) kodlarını girebilir. Operasyon bir üretim aşamasıdır. Yani, mamule belli bir bileşen veya bileşenlerin kullanılmasından sonra bazı operasyonlardan - yıkama, kurutma, yapıştırma gibi - geçirilmesi gerekebilir.

Örneğin;

100 derece sıcaklıkta 10 dk. kaynatılması gibi.

MRP modülüne sahip olmayan firmalarda bu alanın "Bileşen" olarak seçilmesi gerekir.

Yan Ürün seçeneği ile de, eklenmesi istenen bileşen seçildikten sonra reçeteye eklenir. Yan ürün tipli bileşenler de mamul gibi giriş yapılacak bileşenler olarak düşünülebilir. 

Bileşen Kodu

Mamul reçetesinde bulunan hammadde, yarı mamul veya yan ürünlerin Stok Kartı Kayıtları ekranından girilen kodlarıdır. Rehber butonu  ile kodlar arasından seçim yapılır.

Bileşen İsmi

Bileşen kodu doğru girildiği takdirde, bileşenin Stok Sabit Kayıtları ekranından girilen isminin izlendiği alandır.

 Arama

Yapılandırma bilgilerinden arama yapmak için kullanılan butondur.

 Asorti

Asorti bilgisi girmek için kullanılan butondur.
Asorti Kodu

Asorti kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, tanımlanan özellik kodlarına ulaşılır.

Asorti Kodu AçıklamasıAsorti koduna ait açıklama bilgisinin otomatik olarak ekrana girildiği alandır.
Ölçü BirimiReçeteye kaydedilen bileşen için ölçü birimi tanımlanan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile tanımlı ölçü birimlerine ulaşılır.
Miktar

Reçete içinde kullanılan bileşen için kullanılacak miktarın tanımlandığı alandır. Reçete toplamında girilen rakama göre, bileşen miktarının katsayısı bu alan üzerinden belirlenir.

Sarf Edilen Mamul Kodu

Fiktif mamul için kullanılan alandır. Bazı uygulamalarda hammadde ya da yarı mamullerin üretime girmesi sonucu, birden fazla mamul oluşur. "Reçete Kaydı" bölümünde bileşenler, tek bir mamul için tanımlandığından, bu uygulamayı destelemek için fiktif bir mamul oluşturulur. Bileşenler ve sarf oldukları mamuller, fiktif mamulün reçetesinde tanımlanır. Bunun için öncelikle  Stok Modülünde fiktif mamul için bir stok kartı açılması ve Stok Kartı Kayıtları → "Ek Bilgiler" sekmesindeki “Fiktif Mamul” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Daha sonra "Reçete Kaydı" bölümünde fiktif mamule ait bir reçete tanımlanması gerekir. Mevcut uygulamadan farklı olarak, reçetedeki bileşenlerin birden fazla mamule sarf olacağı biliniyordu. Bunun için fiktif mamule ait reçetede, bileşenlerin sarf edileceği farklı mamuller için  bileşen bazında “Sarf Edilen Mamul Kodu” alanına mamul kodlarının girilmesi gerekir. Üretilen mamuller için de, bileşen kodu “URETIM” olan ve “Sarf Edilen Mamul Kodu” alanında üretilen  mamulün kodu yazan bir kaydın girilmesi gerekir. Fiktif mamullere ait işleyişi "Üretim Sonu Kayıtları" bölümünde yer alır.

Açıklama

İlgili bileşen için reçete bazında açıklama girilmesini sağlayan alandır. 

Örneğin;

Kullanılan bileşenin, mamule yavaş yavaş karıştırılması gibi açıklamalar girilebilir.

Anlık Reçete Toplamı

Reçete toplamı 1'den farklıysa (Bileşen miktarlarının toplamı mamulün birim toplamını oluşturuyorsa) bu durumda reçeteye bileşen (Hammadde/Yarı Mamul) eklendikçe anlık reçete toplamı hakkında bilgi veren alandır. Kullanıcı bu alana müdahale edemez. İzleyerek girilen bileşen kayıtlarına göre, reçete toplamında tanımlanan rakamla, o an erişilen toplam rakam kıyaslanabilir.

 Yeni Reçete

Ürüne ait reçete girişi bitirildikten sonra, ekranın temizlenerek bir başka reçete girişine hazır hale getirilmesi için kullanılan butondur.

 Reçete İptali

Daha önceden girilen bir reçete kaydının iptal edilmesi için kullanılan butondur.

Reçete Bilgileri-2 Bileşen Bilgileri
Miktar SabitleReçete girişi yapılan bir mamulün üretim sırasında, üretim miktarı ne olursa olsun, kullanılan bir hammadde veya yarı mamulün sarf miktarı değişmediğinde seçilmesi gereken seçenektir. Mamul üretimi sırasında (Üretim Sonu Kayıtlarında), üretim miktarı ne girilirse girilsin, reçete kaydında belirtilen miktar kadar stoktan düşülür.
Stok/Maliyet

Bağlantı tipinin belirlendiği alandır. Miktarsal olarak stok bakiyelerini etkileyecek hammadde/yarı mamul gibi bileşenlerin bağlantı tipinin Stok olması gerekir. İşçilik, elektrik gibi miktarsal olarak stok bakiyelerini etkilemeyen, sadece mamul maliyetini etkileyecek bileşenlerin bağlantı tipinin Maliyet olması gerekir. Üretim reçetelerinde bu tür maliyet katkısı olacak bileşenleri kaydetmek için, bunların stoklarda bir mal gibi açılması gerekir. Maliyet bağlantı türündeki bileşenler, üretim kayıtları gerçekleştikçe, stoklarda miktarsal olarak değil de sadece tutarsal olarak hareket görür.

Operasyon Koduİlgili bileşenin tüketildiği operasyonu gösterme ve raporlama amacıyla kullanılan alandır. "Reçete Kaydı" ekranındaki operasyon ve operasyonla ilgili tanımlamaların zorunlu olmadığını belirtmek gerekir. Opsiyonel olan bu operasyonel tanımlar istendiği takdirde reçete kaydı ekranından yapılabileceği gibi, "Rota Tanımlama" ekranları da bu amaçla kullanılabilir.
Fire Miktarı 

Oransal fire tanımlamasının yapıldığı alandır. “Fire Miktarı” alanında 1, %100’e karşılık gelir.

Örneğin;

"Fire Miktarı" alanına 0,2 girilmesi, istenen tepe mamul üretiminde seçili bileşenden %20 fire verileceği anlamına gelir. Bu durumda 1 adet tepe mamul üretimi için 5 adet bileşen gereken bir örnekte, fire miktarı 0,2 ise bu tepe mamulün 1 adet üretiminde 4 adet bileşen tüketilecek ve 1 adet bileşen fire olacaktır. Burada önemli bir detay; “Fire Miktarı” alanı 1’den büyük girildiğinde, alandaki bilgi artık oran olarak değil, miktar olarak çalışır. Bir önceki örnekteki gibi 1 adet tepe mamul üretiminde 5 adet bileşen gereken bir durumda, “Fire Mitarı” alanına 2 girilmesi halinde, bileşenden 3 adet tüketilecek ve 2 adet fire yapılacaktır. Aynı örnekte tepe mamul üretimi 2 adet olursa, bileşen tüketimi 6 adet, fire 4 adet olacaktır. “Sabit Fire Miktarı” alanına yapılacak tanımlamalar ise tepe mamulün üretim miktarından bağımsızdır. Tepe mamul ne miktarda üretilirse üretilsin, ilgili bileşene ait fire miktarı sabit ve sabit fire miktarı alanında tanımlanan kadardır. 
Yine aynı örnek üzerinden düşünülürse, “Sabit Fire Miktarı” alanına 2 girildiğinde, 1 adet tepe mamul üretiminde 5 adet bileşen tüketilecek 2 adet fire olacaktır. Tepe mamul üretimi 2 adet olursa, bileşen tüketimi 10 adet olacak ancak fire miktarı yine sabit ve 2 adet olarak kalacaktır. "

Sabit Fire MiktarıDeğişmeyen fire tanımları için kullanılan alandır.
Üretimde Tolerans Kontrolü YapılsınSerbest Üretim Sonu Kaydı oluşturulurken ilgili bileşene ait tüketim miktarlarına müdahale edilmesini kontrol
eden seçenektir. Seçenek işaretlendiğinde “Miktar Toleransı” alanları aktif hale gelir.
Miktar Toleransı (-/+ %)

"Üretimde Tolerans Kontrolü Yapılsın" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. Bu alanlardan ilki oransal olarak (-) toleransı, ikincisi ise oransal olarak (+) toleransı gösterir.

Örneğin;

ilk alana 20, ikinci alana 25 girildiğinde Serbest Üretim Sonu Kaydı yapılırken, ilgili bileşenin reçetedeki miktarından -20% ile +25% aralığında farklı giriş yapılmasına izin verilir. Eğer bileşenin
reçetedeki miktarı 100 kg ise, 80 kg ile 125 kg aralığındaki girişler sistem tarafından kabul edilir. Bu alanlar 0 (Sıfır) olarak bırakılırsa, serbest üretim sonu kaydına tam olarak ve yalnızca reçetedeki
bileşen miktarının girilmesine izin verilir.

Reçete Toplamına Eklensin

İlgili bileşenin, ekranın en altında bulunan “Anlık Reçete Toplamı” alanını etkileyip etkilemeyeceğine karar vermek amacıyla kullanılan seçenektir. Seçenek işaretlenip Reçete Toplamı alanına 1’den farklı bir giriş yapılırsa, seçili bileşen anlık reçete toplamı hesabına dahil edilir. Bu özellik, hassas ölçüm ya da formüllerle çalışıldığında kullanım kolaylığı sağlar.

Örneğin;

İlaç sektöründe reçetelerin toplam miktarları oldukça önemlidir. Böyle bir kullanımda, herhangi bir mamule ait tüm bileşenler reçete toplamına eklensin denilerek “Anlık Reçete Toplamı” alanı kontrol edilirse, hata yapılması engellenir. Reçete Toplamı ve Anlık Reçete Toplamı alanlarının tutarsız olması durumunda, ekrandan çıkarken toplamların tutarsız olduğuna dair bir uyarı görüntülenir.

Reçete Bilgileri-2 Operasyon Bilgileri

Bu bilgiler sadece MRP uygulaması olan firmalarda dolu olarak gelir. MRP modülü olan firmalarda - üretim aşamalarında bir operasyon varsa - operasyon tanımlamaları MRP modülünden yapılır. MRP’de Rota tanımlanmışsa, Rota Kodu ekrana getirildiğinde, diğer bilgiler otomatik olarak görüntülenir. Tanımlanmamışsa, Operasyon Bilgileri bölümündeki alanlar boş olarak ekrana gelir. Reçete kaydında ilgili bileşen "Operasyon" olduğunda Operasyon Bilgileri bölümündeki alanlar izlenebilir. Alanlarla ilgili detaylı bilgi için; MRP. 

İstasyon Kodu

Seçilen operasyonun gerçekleştirileceği istasyonun tanımlandığı alandır. Rehber butonu  ile, istasyon kodları arasından seçim yapılır.

Hazırlık Süresi Operasyona ait hazırlık süresinin tanımlandığı alandır. 
Üretim SüresiOperasyona ait üretim süresinin tanımlandığı alandır. 
Transfer Süresi Operasyona ait transfer süresinin tanımlandığı alandır. Seçili operasyondan sonraki operasyona geçişin süresini belirtmek için kullanılır.
Geçiş Miktarı Operasyona ait geçiş miktarının tanımlandığı alandır. Ürünlerin seçili operasyondan sonraki operasyona kaçlı gruplar halinde geçeceğini belirtmek için kullanılır.
Üretim Akışına Dahil EdilsinÜretim Akış Kontrol modülü tarafından kullanılan seçenektir. Seçeneği işaretli olmayan operasyonların Üretim Akış Kaydı girilemez.
Son OperasyonReçetedeki hangi operasyonun son operasyon olduğu bilgisi saklanarak raporlama amacıyla kullanılan seçenektir.
Reçete Bilgileri-2 Alternatif Politikalar

Ürün ağaçları için alternatif malzeme tanımlandığında, Depolar Arası Transfer, Ambar Çıkış Fişi, Üretim Sonu Kaydı ve MRP’de, Reçete Kayıtları/Reçete Bilgileri-2 bölümündeki Alternatif Politikalara göre işlem yapılır. Planlama ve üretim aşamalarında, malzemenin stok durumuna göre nasıl hareket edileceği bu politikalar ile belirlenir.

Örneğin;

Depolar arası transfer ile merkezden üretim hattına malzeme çıkıldığında, gerekli malzeme miktarının tamamının reçetedeki malzemeden mi, yoksa belirlenen farklı bir politikaya göre mi çıkılacağına karar verilebilir.

Öncelik

Ürün ağaçlarındaki malzemeler için öncelik sırası tanımlanmasını sağlayan alandır. Ürün ağaçlarındaki stoklar için alternatif malzemeler tanımlanmışsa, ihtiyaç olan malzeme miktarı öncelikler dikkate alınarak karşılanır. Önceliklerin dikkate alınarak gereksinim karşılanmasında, aşağıda yer alan "Alternatif Politikalar" önem kazanır.

Planlama Oranı

Ürün ağacında tanımlı olan bir malzemenin ve alternatif malzemelerin, oranlar bazında gereksinimi karşılaması istendiğinde kullanılan alandır. Planlama oranlarına göre ihtiyacın karşılanması için Alternatif Politikalarda "Oranlar" seçeneğinin seçilmesi gerekir.

Belgede Öncelik Değişebilsin

Depolar Arası Transfer, Ambar Çıkış Fişi, İş Emri Girişi ve Üretim Sonu Kayıtları sırasında kullanıcının önceliklere manuel olarak müdahale etmesini sağlayan seçenektir. Seçildiğinde, söz konusu belge girişi sırasında, verilen önceliğe sahip olan ana malzeme ya da alternatifi işlem görür. Seçilmemesi durumunda tanımlı alternatif politikasına göre işlem yapılır.

Örneğin;

M1 mamulünün reçetesinde bulunan X1, Y1, Z1 olmak üzere 3 adet ana bileşen olduğu varsayıldığında, bu bileşenlerin her üçünün de öncelikleri 1 olsun.

X1'in alternatifi X2,

Y1'in alternatifi Y2,

Z1'in alternatifi Z2 olsun.

Tüm alternatiflerin öncelikleri de 2 olsun.

Y1 bileşeni kullanıldığında fiziksel olarak Z1 kullanılması zorunlu olsun.

Aynı şekilde Y2 kullanılıyor ise Z2 kullanılma zorunluluğu olsun. Yani Y1 ile Z2 bir arada kullanılamaz. Y2 ile Z1 de bir arada kullanılamaz. Fakat X1, X2 kullanımında herhangi bir fiziksel uyumsuzluk yok. Bu durumda Y1 ve Z1 bileşenleri için bu seçeneğin işaretlenmesi gerekir.

Bu tarz bileşenlerde programın belirlenen alternatif politikalarına göre davranmasına izin verilmemesi gerekir. Belge bazında Y1–Z1 ya da Y2–Z2 çiftlerinden hangisinin kullanılacağına kullanıcının karar vermesi gerekir. Belgede sorgulanan öncelik bilgisine 1 girilirse Y1–Z1, 2 girilirse Y2–Z2 kullanılır. X1 için tanımlı olan diğer alternatif politikalarından birine göre davranılır.

Depolar Arası Transfer Fişi

Depolar Arası Transfer Fişi için alternatif politika seçilen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Hiçbiri: Alternatif tanımı olsa bile, alternatif ürünlerden değil, reçetede tanımlı malzemeden kullanılacağı anlamına gelir.

Oranlar: Gerekli olan malzeme miktarı, reçetede veya alternatif tanımda belirlenen oranlara göre bulunarak malzemeler kullanılmasını sağlayan seçenektir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 için %80, H1’in alternatifi olan H2 için %20 oran girildiği varsayıldığında, mamul üretimi için 100 birim H1 gerekiyorsa, bunun 80 birimi H1’den, 20 birimi H2’den kullanılır.

Öncelikler: Gerekli olan malzemenin, önceliklere bakılarak, sıfırdan farklı, en küçük öncelikli malzemeden kullanılacağı anlamına gelir. Reçetede kullanılan bir malzeme için hem reçete kaydında, hem de eğer alternatif tanımı varsa, alternatif tanımında öncelikler tanımlanabilir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 malzemesinin önceliği 2, bu malzemenin alternatifi olan H2 için 1 olsun. Bu durumda, gerekli olan malzeme miktarı, en küçük önceliğe sahip olan H2’den karşılanır.

Bu politika işaretlenmiş ve sıfırdan farklı bir öncelik değeri bulunamazsa reçetedeki malzeme kullanılır. Bir malzeme için sıfır öncelik tanımlanması, malzemenin herhangi bir önceliğe sahip olmadığı, bilgi amaçlı olduğu anlamına gelir.

Öncelik Sırasında Stok Bakiyesi: Bu politika seçildiğinde, gerekli olan malzeme miktarı için öncelik sırasında stok bakiyeleri kontrol edilir. En öncelikli stokun bakiyesi gerekli olan malzeme miktarı için yeterli ise tamamı bu stoktan kullanılır. Eğer en öncelikli stokun bakiyesi yeterli değil ise, bakiyesi kadar bu stoktan kullanılarak, kalan gereksinim daha sonraki öncelikli stoklardan karşılanır. İlgili malzeme için sıfırdan farklı bir öncelik bulunmazsa, ürün ağacındaki malzeme kullanılır. Bu malzemenin ihtiyaç kadar bakiyesi yoksa var olan bakiye kadarı kullanılır.

Öncelik Sırasında Yüzde Yüz: Bu politika seçildiğinde, öncelik sırasıyla stok bakiyeleri kontrol edilerek, gereksinimin tamamını karşılayan malzemeden kullanılır.

Örneğin;

Gereksinimi 200 olan bir malzeme için 1. öncelikli stokun bakiyesi 150, 3. öncelikli stokun bakiyesi 250 ise, gereksinim tamamının karşılanabileceği 3. öncelikli stoktan karşılanır.

Bakiyesi %100 ihtiyacı karşılayan bir malzeme bulunamazsa reçetedeki bileşenlerden sarf edilir.

Stok bakiyesi kontrol edilirken, ürünün çıkıldığı depo/şube koduna bakılır.

Üretim Sonu Kayıtlarında da, tanımlanan politikaya göre alternatif malzemeler kullanılabilir ve kayıtlar bu şekilde yapılır. Üretim Sonu Kayıtlarında, stok bakiyeleri kontrol edilirken, verilen Lokal Depo Kodu veya Üretim Parametreleri ekranında tanımlanan şube/depolara bakılır.

MRP sorgulamasında, bu politikalardan sadece "Oranlar" veya "Hiçbiri" seçeneği seçilir. Diğer politikalar MRP’de desteklenmiyor.

Alternatif Malzeme Bilgilerine, reçete kaydı üzerinde iken farenin sağ tuşu ile tıklanarak da ulaşılabilir.

Ambar Çıkış Fişi

Ambar Çıkış Fişi için alternatif politika seçilen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Hiçbiri: Alternatif tanımı olsa bile, alternetif ürünlerden değil, reçetede tanımlı malzemeden kullanılacağı anlamına gelir.

Oranlar: Gerekli olan malzeme miktarı, reçetede veya alternatif tanımda belirlenen oranlara göre bulunarak malzemeler kullanılmasını sağlayan seçenektir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 için %80, H1’in alternatifi olan H2 için %20 oran girildiği varsayıldığında, mamul üretimi için 100 birim H1 gerekiyorsa, bunun 80 birimi H1’den, 20 birimi H2’den kullanılır.

Öncelikler: Gerekli olan malzemenin, önceliklere bakılarak, sıfırdan farklı, en küçük öncelikli malzemeden kullanılacağı anlamına gelir. Reçetede kullanılan bir malzeme için hem reçete kaydında, hem de eğer alternatif tanımı varsa, alternatif tanımında öncelikler tanımlanabilir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 malzemesinin önceliği 2, bu malzemenin alternatifi olan H2 için 1 olsun. Bu durumda, gerekli olan malzeme miktarı, en küçük önceliğe sahip olan H2’den karşılanır.

Bu politika işaretlenmiş ve sıfırdan farklı bir öncelik değeri bulunamazsa reçetedeki malzeme kullanılır. Bir malzeme için sıfır öncelik tanımlanması, malzemenin herhangi bir önceliğe sahip olmadığı, bilgi amaçlı olduğu anlamına gelir.

Öncelik Sırasında Stok Bakiyesi: Bu politika seçildiğinde, gerekli olan malzeme miktarı için öncelik sırasında stok bakiyeleri kontrol edilir. En öncelikli stokun bakiyesi gerekli olan malzeme miktarı için yeterli ise tamamı bu stoktan kullanılır. Eğer en öncelikli stokun bakiyesi yeterli değil ise, bakiyesi kadar bu stoktan kullanılarak, kalan gereksinim daha sonraki öncelikli stoklardan karşılanır. İlgili malzeme için sıfırdan farklı bir öncelik bulunmazsa, ürün ağacındaki malzeme kullanılır. Bu malzemenin ihtiyaç kadar bakiyesi yoksa var olan bakiye kadarı kullanılır.

Öncelik Sırasında Yüzde Yüz: Bu politika seçildiğinde, öncelik sırasıyla stok bakiyeleri kontrol edilerek, gereksinimin tamamını karşılayan malzemeden kullanılır.

Örneğin;

Gereksinimi 200 olan bir malzeme için 1. öncelikli stokun bakiyesi 150, 3. öncelikli stokun bakiyesi 250 ise, gereksinim tamamının karşılanabileceği 3. öncelikli stoktan karşılanır.

Bakiyesi %100 ihtiyacı karşılayan bir malzeme bulunamazsa reçetedeki bileşenlerden sarf edilir.

Stok bakiyesi kontrol edilirken, ürünün çıkıldığı depo/şube koduna bakılır.

Üretim Sonu Kayıtlarında da, tanımlanan politikaya göre alternatif malzemeler kullanılabilir ve kayıtlar bu şekilde yapılır. Üretim Sonu Kayıtlarında, stok bakiyeleri kontrol edilirken, verilen Lokal Depo Kodu veya Üretim Parametreleri ekranında tanımlanan şube/depolara bakılır.

MRP sorgulamasında, bu politikalardan sadece "Oranlar" veya "Hiçbiri" seçeneği seçilir. Diğer politikalar MRP’de desteklenmiyor.

Alternatif Malzeme Bilgilerine, reçete kaydı üzerinde iken farenin sağ tuşu ile tıklanarak da ulaşılabilir.

Üretim Sonu Kaydı

Üretim Sonu Kaydı için alternatif politika seçilen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Hiçbiri: Alternatif tanımı olsa bile, alternetif ürünlerden değil, reçetede tanımlı malzemeden kullanılacağı anlamına gelir.

Oranlar: Gerekli olan malzeme miktarı, reçetede veya alternatif tanımda belirlenen oranlara göre bulunarak malzemeler kullanılmasını sağlayan seçenektir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 için %80, H1’in alternatifi olan H2 için %20 oran girildiği varsayıldığında, mamul üretimi için 100 birim H1 gerekiyorsa, bunun 80 birimi H1’den, 20 birimi H2’den kullanılır.

Öncelikler: Gerekli olan malzemenin, önceliklere bakılarak, sıfırdan farklı, en küçük öncelikli malzemeden kullanılacağı anlamına gelir. Reçetede kullanılan bir malzeme için hem reçete kaydında, hem de eğer alternatif tanımı varsa, alternatif tanımında öncelikler tanımlanabilir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 malzemesinin önceliği 2, bu malzemenin alternatifi olan H2 için 1 olsun. Bu durumda, gerekli olan malzeme miktarı, en küçük önceliğe sahip olan H2’den karşılanır.

Bu politika işaretlenmiş ve sıfırdan farklı bir öncelik değeri bulunamazsa reçetedeki malzeme kullanılır. Bir malzeme için sıfır öncelik tanımlanması, malzemenin herhangi bir önceliğe sahip olmadığı, bilgi amaçlı olduğu anlamına gelir.

Öncelik Sırasında Stok Bakiyesi: Bu politika seçildiğinde, gerekli olan malzeme miktarı için öncelik sırasında stok bakiyeleri kontrol edilir. En öncelikli stokun bakiyesi gerekli olan malzeme miktarı için yeterli ise tamamı bu stoktan kullanılır. Eğer en öncelikli stokun bakiyesi yeterli değil ise, bakiyesi kadar bu stoktan kullanılarak, kalan gereksinim daha sonraki öncelikli stoklardan karşılanır. İlgili malzeme için sıfırdan farklı bir öncelik bulunmazsa, ürün ağacındaki malzeme kullanılır. Bu malzemenin ihtiyaç kadar bakiyesi yoksa var olan bakiye kadarı kullanılır.

Öncelik Sırasında Yüzde Yüz: Bu politika seçildiğinde, öncelik sırasıyla stok bakiyeleri kontrol edilerek, gereksinimin tamamını karşılayan malzemeden kullanılır.

Örneğin;

Gereksinimi 200 olan bir malzeme için 1. öncelikli stokun bakiyesi 150, 3. öncelikli stokun bakiyesi 250 ise, gereksinim tamamının karşılanabileceği 3. öncelikli stoktan karşılanır.

Bakiyesi %100 ihtiyacı karşılayan bir malzeme bulunamazsa reçetedeki bileşenlerden sarf edilir.

Stok bakiyesi kontrol edilirken, ürünün çıkıldığı depo/şube koduna bakılır.

Üretim Sonu Kayıtlarında da, tanımlanan politikaya göre alternatif malzemeler kullanılabilir ve kayıtlar bu şekilde yapılır. Üretim Sonu Kayıtlarında, stok bakiyeleri kontrol edilirken, verilen Lokal Depo Kodu veya Üretim Parametreleri ekranında tanımlanan şube/depolara bakılır.

MRP sorgulamasında, bu politikalardan sadece "Oranlar" veya "Hiçbiri" seçeneği seçilir. Diğer politikalar MRP’de desteklenmiyor.

Alternatif Malzeme Bilgilerine, reçete kaydı üzerinde iken farenin sağ tuşu ile tıklanarak da ulaşılabilir.

MRP

MRP için alternatif politika seçilen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır.

Hiçbiri: Alternatif tanımı olsa bile, alternatif ürünlerden değil, reçetede tanımlı malzemeden kullanılacağı anlamına gelir.

Oranlar: Gerekli olan malzeme miktarı, reçetede veya alternatif tanımda belirlenen oranlara göre bulunarak malzemeler kullanılmasını sağlayan seçenektir.

Örneğin;

Reçetedeki H1 için %80, H1’in alternatifi olan H2 için %20 oran girildiği varsayıldığında, mamul üretimi için 100 birim H1 gerekiyorsa, bunun 80 birimi H1’den, 20 birimi H2’den kullanılır.

Öncelik Sırasında Stok Bakiyesi: Bu politika seçildiğinde, gerekli olan malzeme miktarı için öncelik sırasında stok bakiyeleri kontrol edilir. En öncelikli stokun bakiyesi gerekli olan malzeme miktarı için yeterli ise tamamı bu stoktan kullanılır. Eğer en öncelikli stokun bakiyesi yeterli değil ise, bakiyesi kadar bu stoktan kullanılarak, kalan gereksinim daha sonraki öncelikli stoklardan karşılanır. İlgili malzeme için sıfırdan farklı bir öncelik bulunmazsa, ürün ağacındaki malzeme kullanılır. Bu malzemenin ihtiyaç kadar bakiyesi yoksa var olan bakiye kadarı kullanılır.

Öncelik Sırasında Yüzde Yüz: Bu politika seçildiğinde, öncelik sırasıyla stok bakiyeleri kontrol edilerek, gereksinimin tamamını karşılayan malzemeden kullanılır.

Örneğin;

Gereksinimi 200 olan bir malzeme için 1. öncelikli stokun bakiyesi 150, 3. öncelikli stokun bakiyesi 250 ise, gereksinim tamamının karşılanabileceği 3. öncelikli stoktan karşılanır.

Bakiyesi %100 ihtiyacı karşılayan bir malzeme bulunamazsa reçetedeki bileşenlerden sarf edilir.

Stok bakiyesi kontrol edilirken, ürünün çıkıldığı depo/şube koduna bakılır.

Üretim Sonu Kayıtlarında da, tanımlanan politikaya göre alternatif malzemeler kullanılabilir ve kayıtlar bu şekilde yapılır. Üretim Sonu Kayıtlarında, stok bakiyeleri kontrol edilirken, verilen Lokal Depo Kodu veya Üretim Parametreleri ekranında tanımlanan şube/depolara bakılır.

MRP sorgulamasında, bu politikalardan sadece "Oranlar" veya "Hiçbiri" seçeneği seçilir. Diğer politikalar MRP’de desteklenmiyor.

Alternatif Malzeme Bilgilerine, reçete kaydı üzerinde iken farenin sağ tuşu ile tıklanarak da ulaşılabilir.

Reçete Bilgileri-2 Geçerlilik Bilgileri

Planlanan Bileşen Değişikliği bölümü kullanılarak yapılan veya yapılacak değişikliklerin izlenmesini sağlayan bölümdür.

Geçerlilik Tarihi

Üzerinde bulunulan bileşenin belli bir süre sonra başka bir malzeme ile değiştirilmesi planlandığında, değişiklik tarihinin izlenmesini sağlayan alandır. 

Sonraki Bileşen Kodu

Reçetedeki herhangi bir bileşenin, belli bir süre sonrasında başka bir malzeme ile değiştirileceğinin, reçete üzerinde belirlendiği alandır. Üzerinde bulunulan bileşen, belli bir süre sonra değiştirilecek ve yerine başka bir malzeme kullanılacaksa, bu alanda yeni bileşen kodu izlenebilir.

Sonraki Bileşen İsmi

"Sonraki Bileşen Kodu" alanında girilen bileşen kodunun stok kartında tanımlı isminin izlendiği alandır.

Revizyon No

Planlanan bileşen değişikliği kullanılarak tanımlanan revizyon numarasının izlendiği alandır. Geçerlilik bilgilerinin hangi revizyon ile tanımlandığı ve reçeteye yansıtıldığı bu alandan izlenir.

Son Revizyon No

Henüz reçeteye yansıtılmasa bile, ilgili bileşen için planlanan bir revizyon varsa, ilgili revizyon numarasının izlendiği alandır. Eğer planlanan bir revizyon yoksa bu alan boş olarak görüntülenir.

Sonraki Durum

Revizyon numarası ile tanımlanan bir planlama sonucu, ilgili bileşenin alacağı durumun izlendiği alandır. İlgili bileşen başka bir bileşenle reçetede tanımlı olan bilgilerle değiştirilecekse "Kendisi" olarak izlenir. MRP kullanılıyorsa ve operasyon bilgileri tanımlanmışsa, yeni bileşen bilgileri operasyon bilgilerinden alınacağı için "Katalog" olarak izlenir. Bileşen daha sonra kullanılmayıp iptal edilecekse "İptal" olarak izlenir. 

Kayıt

Anlık Reçete Toplamı

Reçete toplamı 1'den farklıysa (Bileşen miktarlarının toplamı mamulün birim toplamını oluşturuyorsa) bu durumda reçeteye bileşen (Hammadde/Yarı Mamul) eklendikçe anlık reçete toplamı hakkında bilgi veren alandır. Kullanıcı bu alana müdahale edemez. İzleyerek girilen bileşen kayıtlarına göre, reçete toplamında tanımlanan rakamla, o an erişilen toplam rakam kıyaslanabilir.

 Yeni Reçete

Ürüne ait reçete girişi bitirildikten sonra, ekranın temizlenerek bir başka reçete girişine hazır hale getirilmesi için kullanılan butondur.

 Reçete İptali

Daha önceden girilen bir reçete kaydının iptal edilmesi için kullanılan butondur.

Ek Bilgiler
Kullanıcı Tanımlı Sahalar

Reçete Kaydı bölümüne, rapor amaçlı ek sahaların eklendiği alandır.

Alanın sol tarafında yer alan + simgesine tıklanarak izlenir.

 Yeni Reçete

Ürüne ait reçete girişi bitirildikten sonra, ekranın temizlenerek bir başka reçete girişine hazır hale getirilmesi için kullanılan butondur.

 Reçete İptali

Daha önceden girilen bir reçete kaydının iptal edilmesi için kullanılan butondur.