You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Genel Ayarlar

Bütçe uygulaması kullanıcılarının ve yetkilerinin belirlendiği, şirket tanımının yapıldığı, döviz kur tipleri ve türlerinin belirlendiği menü seçeneğidir. Aynı zamanda, gerçekleşen bilgilerinin alınmasını sağlayan adaptör tanımları da yine bu menüden yapılır. Genel Ayarlar ekranında alt bölümde yer alan düğme seçenekleri, aynı ekranın sol bölümündeki erişim ağacı üzerinde yapılan seçime göre değişiklik gösterir. Genel ayarlar alt menü seçenekleri şunlardır:

  • Kullanıcılar
  • Şirketler
  • Döviz Kur Tipleri
  • Döviz Türleri


Kullanıcılar

Bütçe uygulaması kullanıcılarının tanımlandığı ve yetkilerinin belirlendiği alandır. Genel Ayarlar erişim ağacı üzerinde "Kullanıcılar" seçimi yapıldığında  Ekle düğmesi ile kullanıcı tanımı yapılır. 
Resim Ekleme 
Kullanıcı bilgilerinin tanımlandığı ekranın sol tarafında yer alan bölümden resim eklenir. Resim kaldırılmak istenirse  Resmi Kaldır düğmesine basılır. 

Kullanıcı Adı

Logo Mind Budget uygulamasına giriş ekranında kullanılacak olan ve uygulama üzerindeki işlemlere erişim yetkisi veren kimlik bilgisidir. 16 karakter uzunluğunda alfanumerik bir alandır.
Kullanıcı adı olarak tanımlanan alan, adı soyadı alanlarından farklıdır ancak genellikle benzerlik gösterebilir.
Örneğin Ayşen Bak adlı bir kişi, kullanıcı adı olarak "aysen.bak" adını seçebilir.

Adı/Soyadı

Adı/soyadı bilgisi uygulamayı kullanan kullanıcının adı ve soyadıdır. Kullanıcı adından farklılık gösterebilir. 16 karakter uzunluğunda alfanumerik bir alandır.

Şifre/Şifre(Tekrar)

Uygulamaya giriş yaparken kullanılacak olan şifre ve tekrarı bilgisidir. 16 karakter uzunluğunda alfanumerik bir alandır.

Kullanımını Engelle

Kullanımını Engelle kutucuğu işaretlendiğinde, belirtilen kullanıcı adı ile sisteme giriş yapılması engellenir. Durumu Kullanım Dışı olarak güncellenir.

 

Kullanıcı Yetkilerinin Belirlenmesi

Kullanıcı tanımı yapıldıktan sonra kullanıcı yetkilerinin belirlenmesi için Genel Ayarlar ekranında yer alan  Yetkiler düğmesi kullanılır. Bir kullanıcı "Yetkili" ya da "Kullanıcı" olarak belirlenir. 
Uygulama kullanıcısının Yetkili seçilmesi durumunda, program içerisinde yetki kısıtlaması olmadan tüm menülere erişimi sağlanır. Sistem içerisinde en az bir tane yetkili kullanıcı bulunmak zorundadır. Aksi durumda program uyarı verir. 


Uygulama kullanıcısının Kullanıcı seçilmesi durumunda ise, uygulama içerisinde hangi yetkilere sahip olacağı Genel Yetkiler başlığı altından belirlenir. 


Genel Yetkiler altında listelenen başlık seçenekleri şunlardır:

  • Şirket
  • Bütçe
  • Alt Bütçe
  • Bütçe Kalemleri
  • Organizasyon
  • Boyut


Şirket başlığı altında, uygulama içerisinde tanımlı olan şirketler; Bütçe başlığı altında, seçili olan şirkete ait bütçeler; Alt Bütçe başlığı altında seçimi yapılan bütçeye tanımlı alt bütçeler listelenir. 
Alt bütçe seçimi ile Bütçe Kalemleri, Organizasyon ve Boyut başlıkları altında alt bütçe için tanımlanmış bütçe kalemi, organizasyon ve boyut bilgileri listelenir ve yanlarında bulunan kutucuktan kullanıcının hangilerine erişim sağlayabileceğinin seçimi yapılır. 
Not: Kullanıcı tüm başlık seçeneklerinin ekranlarını  düğmesini kullanarak genişletir ya da küçültür. 
Tümüne Yetkili kutucuklarından ise listelenen seçeneklerin hepsine yetki verilip kaldırılır. Bir alanda bir kullanıcıya "tümüne yetkili" ile yetki verilmişse, uygulama içerisinde o alan ile ilgili yeni bir tanım yapıldığında, ilgili kullanıcı için işaretli gelir. Örneğin; Bütçe alanı için bir kullanıcının Tümüne Yetkili kutucuğu işaretli ise; yeni bir bütçe tanımı yapıldığında ve o tanım Bütçe alanında listelendiğinde, ilgili kullanıcı için işaretli gelir. 
Kullanıcının erişebileceği Bütçe seçimi yapılması ile Genel Yetkiler sekmesi yanında, seçimi yapılan bütçeye ait ayrı bir sekme açılarak detaylı yetki tanımlaması yapılır. 





 Tümünü Seç düğmesi ile tüm seçenekler seçilebilir ve  Tümünü Kaldır düğmesi ile yapılan tüm seçimler kaldırılır. Detaylı Yetki verilebilecek uygulama işlemleri şunlardır:

  • Bütçe kilitleme/açma
  • Taslak revizyon oluşturma/silme, Kullanıma alma
  • Satır bilgileri değiştirme
  • Bütçe editöründe formül görme
  • Editör üzerinden Excel'e Excel'den editöre aktarma
  • Finansal raporları görüntüleme
  • Revizyon listesini görüntüleme
  • Detay satır ekleme ve silme
  • Geçmiş yıl verilerini aktarma
  • Genel raporları görüntüleme
  • Raporlama editörünü görüntüleme



Şirketler

Bütçe uygulamasında bütçesi hazırlanacak olan şirketlerin tanımlandığı alandır. Uygulamaya yetkili kullanıcı ile girildiğinde ulaşılan Ayarlar-Genel Ayarlar menüsü altında yer alır.
Genel Ayarlar ekranı üzerinde "Şirketler" seçimi yapıldığında  Ekle düğmesi ile şirket tanımı yapılır. 

Şirket Adı ve Şirket Unvanı

Şirket Adı ve Şirket Unvanı alanları bilgi girişi zorunlu, alfanumerik alanlardır.

Yerel Para Birimi

Yerel para birimi alanında ise tanımlanacak olan şirketin kullandığı ve bütçe takibinin yapılacağı para birimi belirtilir. Bütçe uygulamasında öndeğer olarak Türk Lirası, Dolar ve Avro seçenekleri yer alır. Genel Ayarlar-Döviz Türleri altından yapılacak yeni bir döviz tanımı yerel para birimi alanına gelir.
Bkz. Döviz Türleri


Tanımlı olan şirket üzerinde değişiklik yapmak için Genel Ayarlar-Şirketler ekranında yer alan  Değiştir düğmesi kullanılır. Şirkete tanımlı Alt Bütçe bulunması durumunda Yerel Para Birimi değiştirilemez. 
Şirket tanımı silinmek istendiğinde ise  Sil düğmesi kullanılır. Tanımlanan şirket için bütçe planlaması bulunması durumunda şirket tanımı silinemez.

Veri Kaynakları

Veri kaynağı, Logo Mind Budget uygulamasına gerçekleşen verilerin alınabilmesine aracı olan adaptördür. Veri kaynakları ekranına Genel Ayarlar-Şirketler üzerinde yer alan  düğmesi ile ulaşılır. 


Veri kaynağı olacak adaptöre bağlanmak için, adaptörün veritabanı bilgileri buradan kaydedilir, bunun için  Ekle düğmesi kullanılır.

Varitabanı Türü

Adaptörün kullandığı veritabanın türüdür. Örneğin SQL Server

Kullanıcı Adı

Adaptörün veritabanında kullanılan kullanıcı adı bilgisidir. Örneğin SQL server için tanımlı kullanıcı adı.

Şifre

Adaptörün veritabanında kullanılan şifre bilgisidir. Örneğin SQL server için tanımlı şifre.

Sunucu Adresi

Adaptörün veritabanı sunucu adresidir. Örneğin SQL serverın sunucu adresi.

Veritabanı Adı

Adaptörün veritabanı adıdır. Örneğin Tiger veritabanı gibi.

Veritabanı Şema

Adaptörün veritabanı şema adıdır. Örneğin SQL server için dbo gibi.





Tamam'a bastıktan sonra adaptör bağlantısı gerçekleşir. Karşılaşılacak olan bir sonraki ekran adaptör bağlantı ekranıdır. Örneğin adaptör bağlantısı diğer bir Logo uygulaması olan Tiger ile yapıldığında açılacak olan ekran Tiger Bağlantı ekranıdır. 

Veri Kaynağı Kodu

Veri kaynağı kodu, adaptör için belirlenen kod bilgisidir. Alfanumerik bir alandır. Veri kaynaklarının bulunduğu listede adaptör kodu olarak yer alır. Burada belirlenen kod bilgisi ile adaptör olan uygulamaya ait veritabanında tablolar(view) oluşur. Veri kaynağı kod bilgisi daha sonradan değiştirilebilir bir bilgi olmadığından, anlamlı ve kullanıcı tarafından kolay anlaşılır olacak şekilde tanımlanmalıdır. Örneğin; Firma adı Tiger, Dönem bilgisinin de '01.2015/12.2015' olduğu bir durumda kullanıcının hangi dönem için bağlantı yaptığını belirten 'T_30092015_01' gibi bir kod verilebilir.

Firmalar ve Dönemler

Bu alanda adaptörde tanımlı firma ve dönem bilgileri listelenir ve seçim yapılır. Seçim yapılarak "EKLE" düğmesine basıldığında firma ve dönem bilgisi Tiger Dönemleri başlığı altında listelenir. "KAYDET" düğmesine basıldığında şirket adaptör tanımı yapılmış olur ve veri kaynağı olarak listede yerini alır. Aynı adaptör için birden fazla Firma ve her firma için birden fazla dönem eklenebilir.


"KAYDET" düğmesine basıldığında şirket adaptör tanımı yapılmış olur ve veri kaynağı olarak listede yerini alır. Aynı adaptör için birden fazla Firma ve her firma için birden fazla dönem eklenebilir.

Gerçekleşen Kurlar İçin Bağlı Veri Tanımları

Gerçekleşen kurlar için bağlı veri tanımları, Genel Ayarlar-Şirketler-Veri Kaynaklarında tanımlı olan adaptör üzerinden, gerçekleşen kur bilgilerinin alınmasını sağlar. Gerçekleşen kurlar için bağlı veri tanımlarına Genel Ayarlar-Şirketler üzerinde yer alan  düğmesi ile ulaşılır. 


Gerçekleşen kur değerlerinin hangi adaptörden, hangi değerler ile alınacağının belirlenmesi için  Ekle düğmesi kullanılır. Açılacak olan ekran Model Kaynakları ve Kur Kaynakları olmak üzere iki bölümden oluşur:

Model Kaynakları

 

Adaptör

Genel Ayarlar-Şirketler-Veri Kaynaklarında tanımlı olan adaptörler listelenir ve hangisinden kur bilgisi alınmak isteniyorsa seçim yapılır.

Modüller

Adaptör seçimi yapılması ile birlikte bu alanda listelenir. Kur bilgisi için Genel Tanımlar seçilir

Döviz Modelleri

Modüller alanında Genel Tanımlar seçildiğinde Döviz Kurları olarak alana gelir.

Kur Kaynakları

 

Kur Alanı

Adaptörden gelen kur türleridir. Adaptör diğer bir Logo uygulaması olan Tiger olduğunda, Tiger'a air kur türleri Kur 1, Kur 2, Kur 3 ve Kur 4 olarak listelenir.

Kur Kodu

Kur kodu alanında, kur alanı seçimi yapıldıktan sonra Döviz Kodu olarak seçim yapılır.

Kur Hesaplama Türü

Ayın İlk Günü, Ayın Son Günü ve Ayın Ortalaması olmak üzere üç seçeneklidir. Logo Mind Budget uygulamasına adaptör üzerinden kur bilgisini alırken hangi tarihe dikkat etmesi gerektiği bu alanda belirtilir. Örneğin Ayın İlk Günü seçimi yapıldığında, adaptör tarafında ayın ilk hangi gününe kur bilgisi girildiyse Bütçe uygulamasına da o tarih gelir. Yani bu tarih illa ki ayın 1'i olmak zorunda değildir. Adaptöre ayın 1'ine kur bilgisi tanımlanmamış olabilir. Aynı durum Ayın Son Günü seçeneği için de geçerlidir. Adaptör tarafında ayın en son hangi gününde kur bilgisi bulunuyorsa Bütçe uygulamasına da bu bilgi gelir. Ayın ortalamasında ise tüm ay için girilen kur bilgilerinin ortalaması alınır.

Döviz Hesaplama Türü

Logo Mind Budget uygulamasında hangi döviz türü için gerçekleşen kur bilgisinin adaptör ile alınacağının belirtildiği alandır. MBDA, MBDS, Serbest Alış ve Serbest Satış seçeneklerini içerir.



 Kaydet düğmesi ile gerçekleşen kurlar için bağlı veri tanımları kaydedilir. Kadedilen bilgiler silinemez ancak  Değiştir düğmesi ile değişiklik yapılır.

Döviz Kuru Tipleri

Bütçe uygulamasında kullanılacak olan döviz kuru tiplerinin tanımlandığı alandır. Uygulamaya yetkili kullanıcı ile girildiğinde ulaşılan Ayarlar-Genel Ayarlar menüsü altında yer alır.
Genel Ayarlar penceresi üzerinde "Döviz Kur Tipleri" seçimi yapıldığında  düğmesi ile kur tipi tanımı yapılır. Öndeğer olarak MBDA, Serbest Alış, Serbest Satış ve MBDS tipleri yer alır. 
Şirkete tanımlı döviz kuru tipi, bütçede kullanılmışsa silinemez, uyarı alınır. 


Döviz Türleri

Bütçe uygulamasında kullanılacak olan döviz türlerinin tanımlandığı alandır. Uygulamaya yetkili kullanıcı ile girildiğinde ulaşılan Ayarlar-Genel Ayarlar menüsü altında yer alır.
Genel Ayarlar ekranı üzerinde "Döviz Türleri" seçimi yapıldığında  düğmesi ile döviz türü tanımı yapılır.

Sembolü

Para birimine air sembol bilgisi tanımlanır.

Adı

Para biriminin adı bilgisidir.


Şirkete tanımlı döviz türü, bütçede kullanılmışsa silinemez, uyarı alınır.