1.        Rapor Bilgileri: Rapora ait isim- açıklama- hazırlayan kişi alanları doldurulur. İsim alanı boş bırakılmamalıdır.

  


  2.      Bağlantı Bilgileri: Raporda veri kaynağı olarak kullanılacak veritabanı bağlantı bilgileri doldurulur. Bu bölüm boş bırakılmamalıdır. Birden fazla data source kullanılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda rapor tasarım ekranı içersinden ekleme işlemi yapılabilir.

      


  3.      Parametre Bilgileri: Rapora NDF üzerinden gönderilecek parametreler bulunuyor ise bu alanda tanımlama yapılır. Parametre adının NDF tarafında gönderilen parametre ismi ile aynı olması gerekmektedir. Parametre tanımla işlemleri doldurulmak zorunda değildir, İhtiyaç halinde tasarım ekranında sağ tıklandığında rapor özellikleriàparametre sekmesinden ekleme yapılabilir.

       

 

  4.      SQL: Rapor tasarım ekranı açılırken oluşacak tablo veya listenin içeriğini doldurmayı sağlayacak veritabanı  tablosu seçimi yapılır. SQL sorgusu yazımında tablonun altında bulunan kolonlar çift tıklanarak sorguya eklenebilir.

       


  5.      Gruplama: SQL’de seçilen veritabanı tablosundaki bir kolona göre gruplama yapılmak isteniyorsa aşağıdaki alandan seçim yapılabilir. Ayrıca belli kolonlar için otomatik alt toplam hesabı yapma özelliği seçilebilir.

      

 

             Yukarıdaki işlemler tamamlandığında aşağıdaki şekilde tasarım ekranı açılacaktır. Açılan bu ekranda sağ tarafta seçili olan aracın özellikleri güncellenebilir, sol tarafta ise yeni araç ekleme ve veri kaynağı, veri seti ekleme işlemleri gerçekleştirilebilir.

      


            Önizleme sekmesi tıklandığında, tasarlanan raporun çektiği veriler ile birlikte nasıl bir görünüme sahip olacağının bir örneği oluşturulur. Bu kısım raporu geliştirenin tasarımı kontrol edilmesi için tasarlanmıştır. Ekranın sağ üstte yer alan butonlar üzerinden pdf-excel-word-html tipinde çıktılar oluşturulabilir. NDF sayfasından rapor oluşturulduğunda sayfasından rapor oluşturulduğunda da oluşacak raporlar bu örneklerdeki gibi olacaktır.