You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Kurumda çalışan personele ait bilgiler personel kartları ile kaydedilir. Personel kartı öndeğerleri ile seçimli alanlarda gelmesini istediğiniz bilgileri belirleyerek açılan kartlara öndeğer olarak gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu öndeğerlerin tanımlanması bilgi girişinde zaman kaybını önler, hata payını azaltır. Personel kartı öndeğerleri Sistem Ayarları program bölümünde Öndeğerler ve Parametreler menüsünde Personel Yönetimi seçeneği altında yer alan Personel Kartı Öndeğerleri seçeneği ile kaydedilir.

 Personel kartı girilirken öndeğer olarak gelmesi istenen bilgiler;

  • Ana Bilgiler
  • Ücret Bilgileri
  • Bordro Bilgileri
  • Çalışma Bilgileri seçenekleri kullanılarak kaydedilir. 

Ana Bilgiler

Kurum

Personel için kurum öndeğeridir.

Bölüm

Personel için bölüm öndeğeridir.

İşyeri

Personel için işyeri öndeğeridir.

Birim

Personel için Birim öndeğeridir.

Öğrenim Durumu

Personelin öğrenim durumu bilgisidir. Öğrenim durumu türleri listelenir ve seçim yapılır. Öğrenim Durumu Türleri, Sistem Ayarları program bölümünde Türler menüsü altında yer alan Öğrenim Durumu Türleri seçeneği ile kaydedilir.

Personel Statüsü

Personelin çalışma statüsünü belirtir. Sistem Ayarları Türler bölümünde tanımlanan personel statüleri listelenir ve seçim yapılır.

Sosyal Güvenlik Statüsü

Personele ait sosyal güvenlik statüsünün belirlendiği alandır.

Pozisyon

Personelin pozisyonunun belirtildiği alandır. Pozisyon tanımları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Unvan

Personelin unvanının belirtildiği alandır. simgesi tıklanır ve ilgili tanım seçilir. Unvan tanımları, Sistem Ayarları program bölümünde Tanımlar menüsü altında yer alan Unvan Tanımları seçeneği ile kaydedilir.

Derece / Basamak

Personelin derece/basamak bilgisinin belirtildiği alandır. … simgesi tıklanır. Kayıtlı derece/basamak tanımları listelenir. Derece / basamak tanımları, Kariyer Yönetimi program bölümünde Tanımlar menüsü altında yer alan Derece / Basamak Tanımları seçeneği ile kaydedilir.

Çalışma Şekli

Personelin çalışma şeklini gösterir. Bu alan, Daimi, Yarı Zamanlı, Mevsimlik, Geçici, Tam Zamanlı ve Diğer seçeneklerini içerir.

Tabi Olunan Yasa

Personelin tabi olduğu iş kanunudur. Bu alan, İş Kanunu, Deniz İş Yasası ve Basın İş Yasası seçeneklerini içerir.


Ücret Bilgileri

Bu bölümde yer alan alanlardan ücret para birimi, hesaplama şekli ve tipi için öndeğerler kaydedilir. 

Ücret Grubu

Personel için geçerli olacak ücret grubunu belirtir. Kayıtlı ücret parametre grupları listelenir ve ilgili tanım seçilir. Ücret grupları Sistem Ayarları program bölümünde Öndeğerler ve Parametreler menüsünde Ücret Yönetimi altında yer alan Ücret Parametreleri seçeneği ile kaydedilir. Seçilen tanımda belirtilen ücret parametreleri personelin ücret hesaplamalarında geçerli olacaktır.

Analiz Boyutu

Ücretin izleneceği analiz boyutu bilgisidir. Kayıtlı analiz boyutları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Dağıtım Şablonu

Dağıtım şablonları ile personele ait ücretin analiz boyutu ve projelere dağılım bilgileri kaydedilir.

Muhasebe Grup Kodu

Personel ücretinin muhasebe bağlantı grubunu belirtir. Personel kartı için kayıtlı bağlantı grupları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Muhasebe bağlantı grupları Genel Muhasebe program bölümünde Tanımlar menüsü altında yer alan Muhasebe Bağlantı Grupları seçeneği ile kaydedilir.

Toplu Ücret Ayarlaması

Personel kartının toplu ücret ayarlaması işlemlerinde kullanım öndeğeridir. Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir.

Toplu Terfi

Personelin toplu terfi işlemlerinden etkilenip etkilenmeyeceği bu alanda belirlenir. Eğer personel kartı toplu terfi işlemlerinde kullanılacaksa bu seçeneğin yanında yer alan kutu işaretlenir.

Görev Sınıfı

Personel kartından seçilmiş olan görev sınıfı bilgisine göre kanun parametrelerindeki Görev/Kadro ve diğer göstergeler tablosundan ek gösterge rakamı ve Emekli Sandığı ilave oranı belirlenmiş olur.

Hizmet Sınıfı

Yan ödeme hesaplamasında kullanılacak yan ödeme puanının tespiti ve özel hizmet tazminatı hesaplamasında kullanılacak özel hizmet tazminatı oranı hesaplamasında kullanılır. Bunu için personel kartında yapılan seçim ile kanun parametrelerinde bulunan yan ödeme tablosu dikkate alınır.

ÖHT Alacak mı

Personelin özel hizmet tazminatı alıp almayacağı bu alanda yapılacak seçimle belirlenir.

SGK İndirim Kanunu

SGK İndirim Kanununun seçildiği alandır. SGK İndirim Kanunu Türleri, Sistem Ayarları Program bölümünde, Türler altında yer alan SGK İndirim Kanunu Türleri seçeneği ile tanımlanır.

SGK Belge Türü

SGK Belge türünün belirlendiği alandır. SGK Belge Türleri, Sistem Ayarları Program bölümünde, Türler altında yer alan SGK Belge Türleri seçeneği ile tanımlanır.

Ücret Çalışma Tipi

Ücretin ne zaman hakedildiğini belirtir. Bu alana;

  • Peşin Alan
  • Çalışıp Alan seçeneklerini içerir.

Peşin alan seçeneği işaretlenirse, ücret kişi çalışmaya başladığında peşin verilir.

Çalışıp alan seçilirse, ücret ödemesi çalışma süresi sonunda ödenir.

Bordro Bilgileri

Personel Kartına öndeğer olarak gelmesi istenen bordro bilgileri ile puantaj hesaplarında kullanılacak diğer bilgiler Personel Kartı Öndeğerleri üzerinde Bordro Bilgileri sayfasından kaydedilir. 

Ücret Ayarlama

Personelin ücret ayarlamalarından etkilenip etkilenmeyeceğini belirtir.

Sakatlık Derecesi

Sakat personel çalıştırılması durumunda, sakatlık derecesinin belirtildiği alandır. Sakatlık derecesi gelir vergisi hesaplarında kullanılır.

Toplu Terfi

Toplu terfi uygulama işlem öndeğeridir. Bu seçeneğin işaretlenmesi durumunda toplu terfi uygulama işlemlerinde bu personel kartı kullanılır. Toplu terfi seçeneği 657 sayılı kanuna tabi ve emekli çalışan statüsündeki personele ait sicil kartlarında yer alır.

Banka

Bu bölümde yer alan alanlardan personelin ücretinin ve diğer ödemelerin yatırılacağı banka bilgileri kaydedilir.

Banka Şubesi

Personelin hesabının bulunduğu banka şubesidir. Kayıtlı banka tanımları listelenir ve ilgili banka seçilir. Banka seçildiğinde Banka tanımında belirtilen şube kodu ve adı ilgili alanlara otomatik olarak aktarılır.

Banka Tanımları Finans program bölümünde Tanımlar menüsü altında yer alan Bankalar seçeneği ile kaydedilir. Buradan ulaşılan banka tanımları listesinden de yeni tanım yapılabilir.

Banka Kodu

Personelin hesabının bulunduğu banka kodudur. Banka şube seçimi yapıldığında seçimi yapılan bankaya ait kod bilgisi bu alana doğrudan gelir.

Muafiyetler

Personelin muaf olduğu uygulamalar Muafiyetler bölümünde belirlenir. Bunlar Gelir vergisi, Özel vergi indirimi, Damga Vergisi, Devreden Yuvarlama Farkı Sıfırlaması ve Kümülatif Matrah Aktarılmayacak seçenekleridir. Kanuni değişiklikle personelin muaf olacağı seçenekler işaretlenerek seçilir.

Gelir Vergisi

Bu alanda yabancı personelin gelir verisinden muaf olup olmadığı belirlenir. Eğer personelin maaşından gelir vergisi kesilmeyecekse ilgili kutu işaretlenir.

Damga Vergisi

Personelin damga vergisinden muaf olup olmayacağını belirtir. Personel damga vergisine tabi olmayacaksa ilgili kutu işaretlenir.

Devreden Yuvarlama Farkı Sıfırlaması

Devreden Yuvarlama Farkı Sıfırlaması farklarının sıfırlanması istenmiyorsa bu alan işaretlenir.

Kümülatif Matrah Aktarılmayacak

Personel kümülatif matrah aktarımından muaf olacaksa bu seçenek işaretlenir.

Asgari Geçim İndirimi

Personelin asgari geçim indirimden yararlanıp yararlanmayacağını belirtir.

Tabilikler


İndirim Kanunu

Personelin hangi çalışma yasasına tabi olduğunu belirtir. İndirim kanunu seçenekleri listelenir ve personelin tabi olduğu kanun seçilir.

Çalışma Kanunu

Personelin hangi çalışma yasasına tabi olduğunu belirtir. Bu alan;

  • Basın İş Yasası
  • Deniz İş Yasası
  • İş Kanunu seçeneklerini içerir.

Belge Türü

Personelin tabi olduğu belge türünün seçildiği alandır.

İstihdam Yasası

İşveren primlerinin hazinece karşılanan oranı İstihdam Yasası alanında belirtilir.

AR-GE Yasası

AR-GE kapsamına giren kurumların gelir vergisi istisnasının belirlendiği alandır.

Bu alan aşağıdaki seçeneklerden oluşur.

  • Belirtilmemiş
  • % 80
  • % 90
  • % 95
  • % 100

AR-GE Yasası alanında yapılan seçime göre, seçili personel için hesaplanan gelir vergisinden AGİ Tutarı düşüldükten sonra kalan ödenecek gelir vergisi tutarının %80, %90, %95, %100 oranlarında teşviğe tabi olduğu belirlenir.

Belirtilmemiş seçeneği ise; kartta tanımlı personelin AR-GE kapsamında olmadığını gösterir. Bu alan öndeğer olarak Belirtilmemiş seçeneği ile gelir. Gerekirse değiştirilir.

AR-GE Adam / Ay: Sicil kartında tanımlı personelin 30 gün içerisinde Ar-Ge kapsamında çalışma oranı bilgisidir. Bu alana 0 ile 1 arasında değer girilir. Bu alanda girilen değer, puantaj kartları Sicil Bilgileri sayfasında ilgili alana doğrudan yansıyacaktır.

AR-GE Gün / Ay

Kartta tanımlı personelin 30 gün içerisinde Ar-Ge kapsamında çalışma oranı bilgisidir. Bu alana 0 ile 1 arasında değer girilir. Bu alanda girilen değer, puantaj kartları Sicil Bilgileri sayfasında ilgili alana doğrudan yansıyacaktır.

Çalışma Bilgileri

Personel kartına öndeğer olarak gelmesi istenen kanuni bilgiler, Personel Kartı Öndeğerleri üzerinde Çalışma Bilgileri sayfası ile kaydedilir. Çalışma bilgileri şunlardır: 

Çalışma Takvimi

Personel kartına öndeğer olarak gelmesi istenen Çalışma Takvimi bu alanda seçilir.

Görev Tipi

Personel kartına öndeğer olarak gelmesi istenen görev tipi bu alanda yapılan seçimle belirlenir.

  • İşveren Vekili
  • Diğer İdari Görevliler
  • Güvenlik Görevlileri
  • Diğerleri seçeneklerini içerir.

Sözleşme Şekli

Sözleşme şekli öndeğerinin belirlendiği alandır. Bu alan;

  • Belirsiz süreli
  • Belirli süreli
  • Kısmi zamanlı seçeneklerini içerir.

Çalışma Şekli

Çalışma Şekli öndeğeri bu alanda belirlenir. Bu alan;

  • Daimi
  • Yarı Zamanlı
  • Mevsimlik
  • Geçici
  • Tam Zamanlı
  • Dış Kullanım
  • Diğer seçeneklerini içerir.

Personelin çalışma şekli seçilir.

Deneme Süresi Bilgileri

İşe yeni alınan personel için belirli bir deneme süresi sözkonusu ise bu süreye ait öndeğerler, Çalışma Bilgileri sayfasında yer alan Deneme Süresi Bilgileri bölümünden kaydedilir.

Deneme Süresi

Deneme süresi ay ya da gün sayısı verilerek belirtilir.

Deneme Süresi Sonunda Düzenleme Yapılacak

Deneme süresi bitiminde personelin işe alınması kesinleştiğinde ücretinde bir ayarlama yapılacaksa Süre sonunda düzenleme yapılacak seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

Açıklama

Deneme Süresi ile ilgili açıklama girilir.