Finans parametre ve öndeğerleri ile kart ve fişlere öndeğer olarak gelmesi istenen bilgiler girilir, yapılacak kontroller ve yapılış şekilleri kaydedilir. Sistem Ayarları program bölümünde Öndeğerler ve Parametreler menüsündeki Genel altında yer alır.

Öndeğerler

Finans Yönetimi Öndeğerler ile kaydedilen alanlar ve içerdikleri bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Cari Hesap Kartı

Cari Hesap - Potansiyel

Cari hesap türünün potansiyel olduğunu belirten öndeğerdir.

Cari Hesap - Yüklenici

Cari hesap türünün yüklenici olduğunu belirten öndeğerdir.

Fatura Yazım Sayısı

Cari hesaplar için fatura yazım sayısı öndeğeridir. Burada belirlenen sayı tüm cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer cari hesap için farklı bir değer söz konusu olacaksa kart üzerinde değiştirilir.

Toplu İrsaliye Faturalama Kuralı

Toplu faturalamanın ne şekilde yapılacağının belirlendiği öndeğerdir.

Burada yapılan seçim cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer cari hesap için farklı bir değer söz konusu olacaksa kart üzerinde değiştirilir.

İşlem sırasında belirlenecek seçiminde cari hesaba ait irsaliyeler "Faturalama Şekli" filtresine göre faturalanır.

Birebir seçiminde cari hesaba ait irsaliyeler birebir faturalanır.

Organizasyonel birime göre seçiminde cari hesaba ait irsaliyeler işyerlerine göre toplu olarak faturalanır.

Toplu Sipariş Faturalama Kuralı

Toplu sipariş faturalamanın ne şekilde yapılacağının belirlendiği öndeğerdir. Burada yapılan seçim cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer cari hesap için farklı bir değer söz konusu olacaksa kart üzerinde değiştirilir.

İşlem sırasında belirlenecek seçiminde cari hesaba ait siparişler "Faturalama Şekli" filtresine göre faturalanır.

Birebir seçiminde cari hesaba ait irsaliyeler birebir faturalanır.

Organizasyonel birime göre seçiminde cari hesaba ait irsaliyeler işyerlerine göre toplu olarak faturalanır.

Toplu İrsaliye Oluşturma Kuralı

Toplu irsaliye oluşturma işleminin ne şekilde yapılacağının belirlendiği öndeğerdir.

Burada yapılan seçim cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer cari hesap için farklı bir değer söz konusu olacaksa kart üzerinde değiştirilir.

Parçalı Sipariş Sevkiyatı

Cari hesaba ait siparişlerin ne şekilde teslim edileceğini gösteren parametredir. Siparişin tümü aynı anda sevkedilebileceği gibi parçalı sevkiyatta yapılabilir.

Burada yapılan seçim cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer cari hesap için farklı bir değer söz konusu olacaksa kart üzerinde değiştirilir. Parçalı sevkiyat yapılmayacaksa Hayır seçilir. Siparişlerin fatura ya da irsaliyeye aktarımı Sipariş fişi aktar seçeneği ile yapılır. Sevkedilecek sipariş fişi seçilir. Fatura ya da irsaliye satırında miktar ve birim alanındaki bilgi değiştirilemez.

Evet seçiminde siparişlerin belli bir kısmının irsaliye ya da faturaya aktarılması sağlanır.

Kullanım Yeri

Cari hesap tanımının hangi işlemlerde kullanılacağını belirtir. İşlem seçenekleri listelenir ve istenen işlemler işaretlenerek seçilir.

Muhasebe Bağlantı Grubu

Cari Hesap Tanımlarında yer alan muhasebe bağlantı grubu alanına öndeğer kayıt getirmek için kullanılır. Bu alandan Muhasebe Bağlantı Grupları - Cari Hesap Listesine ulaşılır ve cari hesap kartına öndeğer olarak gelmesi istenen kayıt seçilir.

e-Arşiv Gönderim Şekli

e-Arşiv faturalama türünü kullanan cari hesaplarda, cari hesaba ait gönderim şekli öndeğeri bu alandan seçilir. Belirtilmemiş, Kağıt ve Elektronik seçeneklerini içerir.

Tevkifat UygulanmayacakYeni bir Cari Hesap kartı tanımı yapılırken tevkifat uygulanıp uygulanmayacağının belirlendiği öndeğerdir.
Borç Alacak EşleştirmeCari hesap kartı Parametreler sekmesinde bulunan Borç Alacak Eşleştirme alanı öndeğerinin belirlendiği seçenektir. Farklı Dövizli İşlemlerde ve Aynı Dövizli İşlemlerde seçeneklerini içerir.

Kasa İşlemleri

Açılış Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Kasa açılış işlemleri için ana, ikinci ve üçüncü hesap planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, kasa işlemlerinde muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Kasa İşlemleri Mahsup Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Kasadan yapılan mahsup işlemleri için ana, ikinci ve üçüncü hesap planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, kasa işlemlerinde muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Tahsil Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Kasadan yapılan tahsilat işlemleri için ana, ikinci ve üçüncü hesap planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, kasa işlemlerinde muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Ödeme Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Kasadan yapılan ödeme işlemleri için ana, ikinci ve üçüncü hesap planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, kasa işlemlerinde muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Çek / Senet Bordroları

Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Çek / senet bordroları için ana, ikinci ve üçüncü hesap planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, çek/senet bordrolarında muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Teminat Mektubu

Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)

Teminat mektupları için ana, ikinci ve üçüncü planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, teminat mektuplarında muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Leasing Kayıtları
Muhasebe Fiş Türü (Ana, İkinci ve Üçüncü Hesap Planı)Leasing kayıtları için ana, ikinci ve üçüncü planı bazında muhasebe fiş türü öndeğeridir. Burada belirtilen fiş türü, leasing kayıtlarında muhasebe fiş türü alanına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.
Faktoring İşlemleri

Faktoring Faturasında Kullanılacak Komisyon Hizmeti Kartı

Bu öndeğer satırlarında seçilen Hizmet kartları, Finans Yönetimi-Hareketler-Faktoring Kayıtları-(F9) Ön Ödeme Tahsilatını Yap işlemi ile açılan Alınan Hizmet Faturası satırlarının Kod ve Açıklama öndeğer olarak aktarılır.


Öndeğer hizmet kartı seçilmezse, “Ön Ödeme Tahsilatını Yap” işlemine tıklandığında, "Faktoring faturasında kullanılacak Komisyon Hizmet Kartı/Komisyon BSMV’si Hizmet Kartı belirlenmelidir." mesajı ile kullanıcı uyarılır.
Faktoring Faturasında Kullanılacak Komisyon BSMV’si Hizmet Kartı

Fiş Durumları

Cari Hesap Fiş Durumu

Cari hesap fişlerinin kayıt durumu öndeğerinin belirlendiği parametredir. Burada yapılan seçime göre fişler taslak ya da onaylanmış statüde kaydedilir. Taslak durumunda kaydedilen fişler için durum değişikliği, cari hesap fişleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile kaydedilir.

Banka Fiş Durumu

Banka fişlerinin kayıt durumu öndeğerinin belirlendiği parametredir. Burada yapılan seçime göre fişler taslak ya da onaylanmış statüde kaydedilir. Taslak durumunda kaydedilen fişler için durum değişikliği, banka fişleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile kaydedilir.

Kasa Fiş Durumu

Kasa fişlerinin kayıt durumu öndeğerinin belirlendiği parametredir. Burada yapılan seçime göre fişler taslak ya da onaylanmış statüde kaydedilir. Taslak durumunda kaydedilen fişler için durum değişikliği, Kasa fişleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile kaydedilir.

Çek ve Senet Bordro Durumu

Çek ve senet bordro kayıt durumu öndeğerinin belirlendiği parametredir. Burada yapılan seçime göre fişler taslak ya da onaylanmış statüde kaydedilir. Taslak durumunda kaydedilen fişler için durum değişikliği, Çek ve senet bordro fişleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile kaydedilir.

Teminat Mektubu Fişi DurumuTeminat mektubu fişi kayıt durumu öndeğerinin belirlendiği parametredir. Burada yapılan seçime göre fişler taslak ya da onaylanmış statüde kaydedilir. Taslak durumunda kaydedilen fişler için durum değişikliği, Teminat mektubu fişleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Durumunu Değiştir seçeneği ile kaydedilir.

Genel

Reeskont Faizi (yıllık)

Firmalar yasal olarak vadeli çek ve senetlerinin reeskont faiz tutarlarını hesaplamak, bunları muhasebeleştirmek, dolayısıyla bilançolarına yansıtmak zorundadır. Bu işlem için çek / senet raporları arasında bulunan reeskont raporları kullanılır. Bu raporda yapılan hesaplamalarda kullanılacak yıllık reeskont faizi oranının öndeğeri Reeskont faizi (yıllık) parametre satırından kaydedilir. İstenirse raporda değiştirilebilir.

Ödeme / Tahsilat Planı Yuvarlama Tabanı

Ödeme tahsilat planı satırları için yuvarlama tabanı öndeğeridir. Burada verilen taban plan tanım satırlarına öndeğer olarak aktarılır. Gerekirse değiştirilebilir.

Stopaj Oranı (Mal)

Götürü usulde çalışan yani alınan mal ya da hizmet için fatura veremeyen ticari işletmelerden alınan mal ya da hizmet bedelleri gider pusulası ile işlenir. Mal alım işlemlerinde geçerli olacak stopaj oranı öndeğeridir.

Stopaj Oranı (Hizmet)

Götürü usulde çalışan yani alınan mal ya da hizmet için fatura veremeyen ticari işletmelerden alınan mal ya da hizmet bedelleri gider pusulası ile işlenir. Mal alım işlemlerinde geçerli olacak stopaj oranı öndeğeridir.

Fon Payı Oranı

Alınan ve verilen serbest meslek makbuzlarında kullanılacak fon payı oranı öndeğeridir.

BSMV

Teminat mektupları komisyon alanında geçerli olacak BSMV öndeğeridir.

Damga Vergisi

Teminat mektupları komisyon alanında geçerli olacak Damga Vergisi öndeğeridir.

KDV Oranı

Bu alanda yer alan KDV Oranı 16 olarak belirlenmiştir.

Finans Yönetimi / Hareketler / Banka Fişleri formundaki hareket satırlarında sadece Tahsil ve Ödeme işlem tiplerinde geçerli olmak üzere parametrelerde KDV Uygulanacak / Evet seçili olduğunda gösterilmek şartıyla Alacak kolonundan sonra KDV Oranı, KDV Dahil, KDV Tutarı ve KDV'li Tutar alanları eklenir.

Parametreler

Finans Yönetimi Parametreler ile kaydedilen alanlar ve içerdikleri bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Risk Kontrolü

Taslak Fiş Kaydında Risk Kontrolleri

Taslak fiş kayıtlarında risk kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir.

Riski Azaltan İşlemler İçin Risk Kontrolü

Riski azaltan işlemler için risk kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Riski azaltan işlemler için risk kontrolü; Yapılmayacak ve Yapılacak seçeneklerini içerir.

Öndeğeri "Yapılmayacak" olarak görünür. Yapılacak seçildiğinde, risk azalsa da (hala risk varsa) uyarı alınır.

Fiş Yazdırma

Cari Hesap Fişleri Kayıt Sonrasında Otomatik Yazdırılsın

Cari hesap fişlerinin fiş kaydedildikten hemen sonra yazdırılıp yazdırılamayacağı bu parametre ile belirlenir.

İşlemlerde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda cari hesap fişleri Gönder seçeneği ile tek tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Çek / Senet Bordroları Kayıt Sonrasında Otomatik Yazdırılsın

Çek / Senet Bordrolarının kayıt sonrasında otomatik olarak yazdırılıp yazdırılamayacağı bu parametre ile belirlenir. İşlemlerde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda çek/senet bordroları Gönder seçeneği ile tek tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Banka Fişleri Kayıt Sonrasında Otomatik Yazdırılsın

Banka fişlerinin kayıt sonrasında otomatik olarak yazdırılıp yazdırılamayacağı bu parametre ile belirlenir. İşlemlerde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda banka fişleri Gönder seçeneği ile tek tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Kasa İşlemleri Kayıt Sonrasında Otomatik Yazdırılsın

Kasa işlemlerinde kullanılan fişlerin ne zaman yazıcıdan alınacağı bu parametre ile belirlenir. İşlemlerde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda fişler Gönder seçeneği ile tek tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Formlar Yazdırılırken CH Yazışma Dili Kullanılsın

Cari hesaplara ait fiş, fatura ve formlar cari hesap yazışma dili seçilerek yazdırılabilir. Cari hesap yazışma dili yanında form ve fatura metin alanı bilgileri Kullanıcı tanımında belirtilen, kullanılan dil ile de yazdırılır. Formlarda cari hesap yazışma dilinin kullanılıp kullanılmayacağı bu filtre satırında belirlenir. Cari hesap yazışma dili ise, cari hesap kartında yazışma dili alanında seçilir.

Evet seçilirse formda metin türündeki alan bilgileri cari hesap kartında belirtilen cari hesap yazışma dili ile bastırılır. Yazdırılacak metin alanı bilgisi ise form tanımı yapılırken dil penceresinden kaydedilir. Formların cari hesap yazışma dilinde basılması filtre satırında Hayır seçiminin yapılması durumunda kullanıcı tanımında belirtilen dil dikkate alınır ve metin alanı bilgileri bu dil ile bastırılır. Yazdırılacak metin alanı bilgisi form tanımı yapılırken dil penceresinden kaydedilir.

Fiş Türleri
Cari Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(Ana Hesap Planı)

Cari Hesap fişleri için ana hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, cari hesap fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Cari Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(İkinci Hesap Planı)

Cari Hesap fişleri için ikinci hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, cari hesap fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Cari Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(Üçüncü Hesap Planı)

Cari Hesap fişleri için üçüncü hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, cari hesap fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Banka Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(Ana Hesap Planı)

Banka Hesap fişleri için ana hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, banka fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Banka Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(İkinci Hesap Planı)

Banka Hesap fişleri için ikinci hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, banka fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Banka Hesap Fiş Türleri Muhasebe Fiş Türü Zorunluluğu(Üçüncü Hesap Planı)

Banka Hesap fişleri için üçüncü hesap planı muhasebe fiş türü zorunluluğu kontrolünün yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.

Evet seçiminde, banka fiş türleri için muhasebe fiş türü seçilmemişse muhasebe fiş türünün belirlenmesi için uyarı alınır.

Ödeme ve Tahsilatlar

Ödeme ve Tahsilatlarda Uyarı Verilecek Tutar

Vergi Usul Kanunu'na göre belirli bir miktarın üzerindeki ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur. Bu tutar için geçerli olacak limit bu parametre ile kaydedilir. Bu limitin üzerindeki kasa işlemleri, ödeme/tahsilat hareketleri, cari hesap fişleri ve faturalar kaydedilirken program kullanıcıyı bir mesajla uyaracaktır. Bu uyarı, Ödeme ve Tahsilatlarda Üst Sınır Aşıldığında parametre satırında Evet seçiminin yapılmasına bağlıdır.

Ödeme ve Tahsilatlarda Üst Sınır Aşıldığında

Ödeme ve tahsilatlarda, Ödeme ve Tahsilatlarda Uyarı Verilecek Tutar parametre satırında belirtilen tutarın aşılması durumunda işleme devam edilip edilmeyeceği bu parametre satırında belirlenir.

Ödeme ve Tahsilatlarda Limit Kontrolü

Ödeme tahsilatlarda yapılan limit kontrolünün ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. Limit uyarısı parametresi Gün Bazında Yapılacak ve İşlem Bazında Yapılacak seçeneklerini içerir.

Gün Bazında Yapılacak seçilirse; işlem içerisinde geçen cari Hesaba ait o gün içerisindeki tahsilat ve ödeme işlemleri toplamı ayrı ayrı hesaplanır. Bu limitin, Ödeme ve Tahsilatlarda uyarı verilecek tutar parametre satırında belirtilen tutarı aşması durumunda program bir mesajla kullanıcıyı uyarır.

İşlem Bazında Yapılacak seçilirse, yapılan işleme ait limitin Ödeme ve Tahsilatlarda uyarı verilecek tutar parametre satırında belirtilen tutarı geçmesi durumunda program bir mesajla kullanıcıyı uyarır.

Ödeme Tahsilat Hareketi Oluşturma Tarihi

Satış ve Satınalma Faturalarının ödeme ve tahsilat satırları oluşturulurken ödeme/tahsilat vadelerinin hangi tarih baz alınarak hesaplanacağı bu parametre satırı ile belirlenir. Ödeme tahsilat hareketi oluşturma tarihi alanı; Fatura tarihine göre ve Belge tarihine Göre olmak üzere iki seçeneklidir.

Fatura Tarihine Göre seçildiğinde ödeme veya tahsilat vadeleri faturanın tarihi baz alınarak hesaplanır.

Finans Hareketleri

Cari Hesap Kopyalandığında Kopyalanacak AlanlarCari hesap kopyalandığında yen karta kopyalanacak alanların belirtildiği parametredir. 

Ciro Takip Süresi

Çek/senet işlemleri sırasında cari hesaplara ciro edilen çek ve senetlerin durumunun ne kadar süre takip edileceği Ciro takip süresi parametre satırında belirtilir. Ciro takip süresi gün olarak verilir. Ciro takip süresini aşan senetler bir sonraki mali döneme devredilemez.

Kasa İşlemlerinde Çalışma Günü Kontrolü Yapılsın

Kurum tanımlarında belirlenmiş olan çalışma günlerine göre yapılacak işlem giriş kontrolünün kasa işlemleri için geçerli olup olmayacağı Kasa Çalışma günü kontrolü parametresi ile belirlenir.
Evet seçimi yapılmışsa, Kasa işlemlerinde, açılan pencereden kasa çalışma tarihi girilecektir.

Kasa işlemleri listesinde Ekle komutu kullanıldığında açılan pencereye, bilgisayar açılırken verilen tarih otomatik olarak gelir. Eğer işlemler farklı bir tarihe aitse tarih verilir.

Tarih kontrolünün yapılması durumunda, kasa işlemleri listesinde yalnızca verilen tarihe ait fişler listelenir ve çalışma günü tarihi listenin üstünde yer alır. Verilen kasa çalışma tarihi çalışma parametrelerinde belirlenen çalışma günleri dışında ise program sizi uyaracak ve yeni tarih girmenizi isteyecektir.

Fiş Tarihi Değişikliğinde Raporlama Para Birimi Kuru Güncellensin

Raporlama para birimi kurunun fiş ya da bordro tarihindeki değişiklikten nasıl etkileneceğini belirleyen parametredir.

Evet seçimi yapılırsa, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, raporlama para birimi kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden raporlama para birimi bilgileri güncellenir.

Tarih Değişikliğinde Belge Tarihi Güncellensin

Banka Fişlerinde fiş tarihi değişikliği yapıldığında Belge Tarihi alanının güncellenip güncellenmeyeceğinin belirlendiği parametredir. Evet seçiminde banka fişi tarihi değiştirildiğinde belge tarihi de güncellenir.

Fiş Tarihi Değişikliğinde İşlem Para Birimi Kuru Güncellensin

İşlem para birimi kurunun fiş ya da bordro tarihindeki değişiklikten nasıl etkileneceğini belirleyen parametredir. Evet seçimi yapılırsa, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, işlem para birimi kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden işlem para birimi bilgileri güncellenir.

Cari Hesap/Ödeme Tahsilat Planı Grup
Kontrolü

Cari hesap ödeme planı grup kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu filtre satırında belirlenir.

Cari hesaplara uygulanacak ödeme planları belirli gruplar altında toplanır ve işlemlerde ödeme planı seçilirken grup kontrolü yapılır. Cari hesaba uygulanacak ödeme planı grubu, cari hesap kartında belirtilir. Ödeme planlarının gruplandırılması ile işlemlere yalnızca ilgili ödeme planları seçilebilir ve kullanım hatasından doğabilecek sorunların önüne geçilir.

Kontrol yapılsın seçilirse, cari hesap kartlarına ödeme planı grubu seçilmeden ödeme planı bağlanamaz. Sipariş fişi, irsaliye ve faturalarda, fiş geneline yalnızca işlemin ait olduğu cari hesap ödeme plan grubunda yer alan ödeme planı seçilebilir.

Yapılmasın seçiminde ise cari hesap kartlarına ödeme plan grubu seçilmeksizin ödeme planı bağlanabilir. Fiş ve faturalarda da uyguluk kontrolü yapılmaz.

Kredi Kartı İşlemlerinde Gün Sonu

Kredi kartı ile yapılan işlemlerde dikkate alınacak gün sonu öndeğeridir.

Birim Fiyat Kuruş Hanesi

Ticari sistemin her bölümünde kullanılabilecek tutar bilgilerinin duyarlılığı kuruş hane sayısı olarak belirlenir. Örneğin Finans bölümü için kuruş hane sayısı 2 verilmişe, tüm finans işlemlerinde tutar bilgilerinde ondalıklı bölüm için iki basamak ayrılacağı anlamına gelir.

Bu parametrede değişiklik yapıldığında geçerli olması için ürüne çıkış ve giriş yapılmalıdır. Konu ile ilgili kullanıcıya bilgi mesajı verilir.

Cari Hesap Hareket Görmüşse Kod Alanı Değiştirilemesin

Hareket görmüş cari hesaplara ait kod bilgisinin değiştirilip değiştirilemeyeceğini belirleyen parametredir. Evet seçilmesi durumunda hareket görmüş olan cari hesapların cari hesap kodları değiştirilemez.

Vade Farkı Hesaplamalarında Opsiyon Tarihi Dikkate Alınsın

Vade farkı hesaplanırken opsiyon tarihinin dikkate alınıp alınmayacağını belirtir. Hayır seçilirse son ödeme tarihi üzerinden işlem yapılacaktır.

Banka Kredi Hesaplarında Açık Limit Kontrolü Yapılacak

Banka kredi hesapları için açık limit kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Evet seçiminin yapılması durumunda banka kredi hesaplarında açık limit kontrolü yapılır. Alınacak kredi tutarı açık limit tutarından fazla ise işlem kaydedilmez. Hayır seçilirse açık limit kontrolü yapılmaz ve istenen tutar girilebilir.

Yerel Para Birimi Fişlerde Birim Fiyat Alanına Öndeğer Olarak Gelsin

Fişlerde birim fiyat alanına öndeğer olarak yerel para biriminin gelmesi için kullanılır.

Evet seçiminin yapılması durumunda, birim fiyat alanına yerel para birimi karşılığı birim fiyat gelir.

Finans Çapraz Hareketi

Kurum içi organizasyonel birimler arası finans işlemlerinde çapraz hareket oluşturacak ana işlemlerin belirlendiği parametredir. Çapraz hareket oluşturması istenen işlemler işaretlenerek seçilir. Çapraz hareket için geçerli olacak kurallar Sistem Ayarları program bölümünde Tanımlar menüsündeki Ticari Sistem seçeneği altında yer alan Çapraz Hareket Kuralları ile kaydedilir.

Portföyde Protesto İşlemi

Protestolu senetlerin nasıl izleneceği portföyde protesto işlemi parametre satırında yapılan seçimle belirlenir.

Muhasebeleştirilmeyecek seçiminde, entegrasyon sırasında protestolu senetler muhasebeleştirilmez. Ayrı hesapta izlenecek seçiminde ise ayrı bir muhasebe hesabında izlenir.

Cari Hesap Kara Liste Kontrolü Yapılacak İşlemler

Cari hesap kara liste kontrolünün yapılacağı işlemlerin belirlendiği parametredir.

Banka ve Kasa Hareketlerinde KDV Uygulanacak

Banka ve Kasa Fişi için KDV hesaplamasının yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Evet / Hayır olmak üzere iki seçenek yer alır.

Banka Fişi için KDV hesaplaması yapılacaksa sadece Ödeme/Tahsilat fiş türleri için KDV Dahil kutucuğu, Hesaplanan KDV ve KDV'li Tutar alanları eklenir. Kasa Fişi için KDV hesaplaması yapılacaksa sadece Bankaya Yatırılan, Bankadan Çekilen, Muhasebe Tahsil, Muhasebe Tediye fiş türleri için KDV Dahil kutucuğu, Hesaplanan KDV ve KDV'li Tutar alanları eklenir.

Kasa İşlemlerinde Sadece Ödeme / Tahsilat Noktası Organizasyonel Birimine Sahip Banka Hesapları Seçilebilsin

Bankaya yatırılan ve bankadan çekilen kasa işlemlerinde, Ödeme/Tahsilat Noktası için belirlenen Organizasyonel Birim ne ise Banka Hesap Kodu alanında da aynı organizasyonel birime ait bankaların listelenmesi bu parametre ile sağlanır. Evet / Hayır olmak üzere iki seçenek yer alır. Bu parametrenin değeri Hayır olarak gelir, istendiğinde değiştirilir.

Kredi Kartı Geri Ödeme Hareketinde Vade Tarihi Hesaplaması

Kredi kartı geri ödeme hareketinde vade tarihi hesaplamasının vade tarihi mi işlem tarihi mi baz alınarak hesaplanacağının belirlendiği parametredir.

Vade Tarihi Baz Alınacak seçiminde, kredi kartı geri ödeme hareketinin vade tarihi, vade tarihi baz alınarak hesaplanır.

İşlem Tarihi Baz Alınacak seçiminde, kredi kartı geri ödeme hareketinin vade tarihi işlem tarihi baz alınarak hesaplanır.

Kredi Kartı Fiş Tahsilatı Ve Ödemesi İle Oluşan Banka Fiş Tutarları Değiştirilebilsin

Kredi kartı fiş tahsilatında yada kredi kartı fiş ödemesinde satırda gelen tutarın değiştirilip değiştirilmeyeceği bu parametre ile belirlenir. 

Evet seçiminin yapılması durumunda satırda gelen tutar değiştirilebilir. .Ancak bir banka fiş satırı birden fazla kredi kartı hareketi için birleştiriliyorsa fiş tutarlarının değiştirilmesine izin verilmez. Bir kez parçalanan kredi kartı hareketi de tekrar birleştirilemez.

Toplu Kredi Kartı Fiş Tahsilatı Sırasında Satırlar Birleştirilsin parametresi Evet olduğunda kredi kartı fiş tahsilatı/ödemesi ile oluşan banka fiş tutarları değiştirilemez.

Toplamları Etkilemeyen Cari Hesap Fişi, Borç Alacak Takibine Yansısın

Toplamları etkilemeyen cari hesap fişinin (Özel Fiş 14), borç alacak takibine yansımasının belirlendiği parametredir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

Cari Hesap ve Banka Fişlerinde, Cari Hesap ve Banka Hesabı Organizasyonel Birim Kontrolü

Cari hesap ve banka fişlerinde, cari hesap ve banka hesabı organizasyonel birim kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir. Yapılmayacak seçiminde ilgili işlemlerde organizasyonel birim kontrolü yapılmaz.

Kredi Ödeme ve Tahsilat İşlemleri TMS'ye Göre Muhasebeleşsin

Kredi ödeme ve tahsilat işlemlerini TMS'ye (Türkiye Muhasebe Standartları) göre muhasebeleştirme parametresidir. 

Evet seçiminde Kredi Tahsilatı ve Kredi Ödemesi için oluşturulan Ödeme ve Tahsilat Banka Fişi kayıtlarının muhasebeleştirilmesinde faiz, ek ödeme gibi finansal giderler de muhasebeleştirilerek ilgili muhasebe hesaplarına işlenir.

Alacak Bakiye Verme Durumları

Banka Hesabı Alacak Bakiye Verdiğinde

Banka tanımları borç bakiye vermesi gereken tanımlardır. Yapılan işlemle birlikte banka hesabının alacak bakiye vermesi durumunda yapılacak kontrolü belirlemek için bu parametre kullanılır.

İşlem durdurulacak seçilirse girilen banka fişi ile banka hesabı alacak bakiyesi veriyorsa, fiş kaydedilemez.

Ödeme / Tahsilat Noktası Alacak Bakiye Verdiğinde

Kasa tanımları borç bakiye vermesi gereken tanımlardır. Yapılan işlemle birlikte kasa hesabının alacak bakiye vermesi durumunda yapılacak kontrolü belirlemek için bu parametre kullanılır.
İşlem durdurulacak seçilirse girilen kasa fişi ile kasa hesabı alacak bakiyesi veriyorsa, fiş kaydedilemez.

Ödeme / Tahsilat Noktası Alacak Bakiye Kontrolü

Ödeme / Tahsilat noktalarında kasanın alacak bakiye kontrolünün ne şekilde yapılacağı belirlenir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları (Cari Hesap Fişleri)

Cari Hesap Fişleri için oluşacak muhasebe fişlerine gelen açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir. İrsaliye ve fatura için ayrı kaydedilir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama (Cari Hesap Fişleri)

Cari Hesap Fişleri için oluşacak muhasebe fişlerine gelen genel açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları (Çek ve Senet Bordroları)

Çek/Senet bordrolarına ait işlemler için muhasebe bölümünde oluşacak fiş satır açıklamalarında hangi bilgilerin yer alacağının belirlendiği parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama (Çek ve Senet Bordroları)

Çek/Senet bordroları için oluşacak muhasebe fişlerine gelen genel açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları (Banka Fişleri)

Banka işlemleri için muhasebe bölümünde oluşacak fiş satır açıklamalarında hangi bilgilerin yer alacağının belirlendiği parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama (Banka Fişleri)

Banka Fişleri için oluşacak muhasebe fişlerine gelen genel açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları (Kasa İşlemleri)

Kasa işlemleri için muhasebe bölümünde oluşacak fiş satır açıklamalarında yer hangi bilgilerin yer alacağının belirlendiği parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama (Kasa İşlemleri)

Kasa İşlemleri için oluşacak muhasebe fişlerine gelen genel açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Satır Açıklamaları (Teminat Mektubu Fişleri)

Teminat Mektubu Fişleri için muhasebe bölümünde oluşacak fiş satır açıklamalarında yer hangi bilgilerin yer alacağının belirlendiği parametredir.

Muhasebe Fişlerine Gelecek Açıklama (Teminat Mektubu Fişleri)

Teminat Mektubu Fişleri için oluşacak muhasebe fişlerine gelen genel açıklamalar için sıralamanın belirlenmesini sağlayan parametredir.

Diğer

Cari Hesap Vergi Numarası Kontrolü Yapılsın

Cari hesap için vergi numarası girişi kontrolünü parametresidir.

Evet seçimi yapıldığında aynı vergi numarasının ikinci defa girilmesi durumunda program kullanıcıyı uyaracaktır.

Cari Hesap TC Numarası Kontrolü Yapılsın

TC kimlik numarası kontrolü parametresidir. Parametrenin Evet olması durumunda şahıs şirketi çeki atılmış cari hesap kartlarında doğru T.C Kimlik No girilmeden kartın kaydedilmesine izin verilmeyecektir. TC kimlik numarası kontrolü yabancı uyruklu seçeneği işaretlenerek kaydedilen cari hesaplar için yapılmaz.

Faturalarda Cari Hesap Bazında Belge Numarası Tekrarlandığında

Fatura belge numaralarının cari hesap bazında tekliğini kontrol etmek, cari hesaptan gelen faturaların sisteme tekrar girilmesini engellemek için kullanılan parametredir.

İşleme Devam Edilecek seçildiğinde, herhangi bir kontrol yapılmaz; aynı cari hesaba ait ve aynı belge numarasına sahip faturalar sisteme girilebilir.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, aynı belge numarasına sahip fatura sisteme kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Aynı belge numarasına ve cariye sahip başka bir fatura daha var" mesajı ile uyarır. İşlem kullanıcı kontrolünde devam eder.

İşlem Durdurulacak seçiminde, aynı belge numarasına sahip fatura sisteme kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Aynı belge numarasına sahip başka bir fatura daha var" mesajı ile uyarır ve faturanın kaydedilmesine izin verilmez.

Cari Hesap Bazında Belge Numarası Kontrolü Yapılacak İşlemler

Cari hesap bazında belge numarası kontrolü yapılacak işlemleri belirlemek için kullanılır. Bu pencerede seçilmeyen fatura türleri için belge numarası kontrolü yapılmaz.

Kontrole tabi olması istenilen işlemler işaretlenerek seçilir. Kontrolün ne şekilde yapılacağı "Faturalarda Cari Hesap Bazında Belge Numarası Tekrarlandığında" parametre satırında yapılacak seçimle belirlenir.

Satınalma / Satış Elemanı Kontrolü Yapılacak İşlemler

Parametrede seçilen işlem türlerine ait kayıtlarda Satınalma/Satış Elemanı bilgisinin girilip girilmediğinin kontrolü yapılır.

Satınalma / Satış Elemanı Bağlantı Kontrolü Yapılacak İşlemler

Parametrede seçilen işlem türlerine ait kayıtlarda Satınalma/Satış Elemanları ile Cari Hesabın Bağlantı kontrolü yapılır.

Fiş Satırları Satınalma / Satış Elemanı Değiştirilebilecek İşlemler

Fiş başlık bilgilerinde girilen ve öndeğer olarak satırlara gelen "Satınalma/ Satış Elemanı Kodu" bilgisinin hangi işlemler için değiştirilebileceği bu parametre ile belirlenir.

Cari Hesap Fişlerinde Analiz Boyutu Dağıtım Oranı %100 Değer Aşım Kontrolü Yapılsın

Cari hesap fişlerinde analiz boyutu dağıtım oranı %100 kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir. Evet seçiminde bütün satırların "Dağıtım Oranı" kolonları toplamı kontrol edilir ve aşıyorsa "Dağıtım Oranları %100'den fazla olamaz "uyarısı alınır.

Çek/Senet Bordroları İçin Analiz Boyutu Dağıtım Oranı %100 Değer Aşım Kontrolü Yapılsın

Çek/Senet Bordroları için analiz boyutu dağıtım oranı %100 kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir. Evet seçiminde bütün satırların "Dağıtım Oranı" kolonları toplamı kontrol edilir ve aşıyorsa "Dağıtım Oranları %100'den fazla olamaz "uyarısı alınır.

Banka Fişlerinde Analiz Boyutu Dağıtım Oranı %100 Değer Aşım Kontrolü Yapılsın

Banka fişlerinde analiz boyutu dağıtım oranı %100 kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir. Evet seçiminde bütün satırların "Dağıtım Oranı" kolonları toplamı kontrol edilir ve aşıyorsa "Dağıtım Oranları %100'den fazla olamaz "uyarısı alınır. Banka fişleri gibi "Ana Hesap" ve "Karşı Hesap" olan fişler için değer aşım kontrolü ayrı ayrı 100'ü geçmeyecek şekilde yapılır.

Kasa İşlemlerinde Analiz Boyutu Dağıtım Oranı %100 Değer Aşım Kontrolü Yapılsın

Kasa işlemlerinde analiz boyutu dağıtım oranı %100 kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir. Evet seçiminde bütün satırların "Dağıtım Oranı" kolonları toplamı kontrol edilir ve aşıyorsa "Dağıtım Oranları %100'den fazla olamaz "uyarısı alınır.

Cari Hesap Fiş Kaydında Dağıtım Şablonu Otomatik Uygulansın

%100 analiz boyutu dağıtım oranı kontrolü olmadığında fişe girilen analiz boyutu satırının cari hesap fişine yansıması ve ayrıca bu satırın silinmeden dağıtım şablonundan gelen satırların da cari hesap fişine gelmesi için kullanılır.

Evet seçilirse, dağıtım şablonu otomatik olarak uygulanır. 

Hayır seçilirse dağıtım şablonları otomatik uygulanmaz, gerekirse kullanıcı tarafından seçilerek uygulanır. 

Banka Fiş Kaydında Dağıtım Şablonu Otomatik Uygulansın

%100 analiz boyutu dağıtım oranı kontrolü olmadığında fişe girilen analiz boyutu satırının banka fişine yansıması ve ayrıca bu satırın silinmeden dağıtım şablonundan gelen satırların da banka fişine gelmesi için kullanılır.

Evet seçilirse, dağıtım şablonu otomatik olarak uygulanır. 

Hayır seçilirse dağıtım şablonları otomatik uygulanmaz, gerekirse kullanıcı tarafından seçilerek uygulanır. 

Adres Alanlarında Giriş Serbest Yapılabilsin

j-Platform uygulaması üzerinde yer alan adres alanlarına girilecek adres bilgilerinin ne şekilde girileceğinin öndeğeri bu parametre ile belirlenir.

Evet seçiminde, belirtilen kartlar üzerindeki adres alanlarına bilgi girişi serbest biçimde yapılır.

Hayır seçiminde ise, adres alanlarının sadece sistemde tanımlı olan değerler içerisinden seçim yapılarak doldurulur.

Onaylanmış Cari Hesap Fişleri / Çek ve Senet Bordroları / Banka Fişleri / Kasa Fişleri / Leasing Kayıtları / Ödeme Emirleri

j-Platform uygulaması üzerinde Finans Yönetimi bölümünde tanımlanan cari hesap fişleri, çek / senet bordroları, banka fişleri, kasa fişleri, leasing kayıtları ve ödeme emirlerinin onaylı durumda da güncellenebilmesinin öndeğeri bu parametre ile belirlenir.

Değiştirilebilir seçiminde belirtilen fiş türleri için parametre değerinin "Onaylı" durumda da güncellenmesi mümkündür.

Değiştirilemez seçiminde ise, "Onaylı" durumdaki fiş türleri üzerinde "Taslak" durumuna getirilmeden herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değildir.

Ana Hesap Karşı Hesap Olarak Kullanılsın

Finans Yönetimi / Banka Fişleri / Analiz Boyutları Tab'ında girilen Ana Hesap ve Karşı Hesap Türleri için, ana hesap olarak girilen analiz boyutunun karşı hesap için kopyalanıp kopyalanmayacağı bu parametre ile belirlenir. Banka Fişleri ve Cari Hesap Fişlerinin satırlarında ana hesap ve karşı hesap giriliyorsa ve parametre Evet olarak işaretlenmişse fiş kaydedildiğinde analiz detaylarında karşı hesaplar otomatik olarak oluşturulur. Hayır seçimi yapıldığında ise herhangi bir ana hesap ve karşı hesap türleri için kopyalama işlemi yapılmayacaktır.

Borç / Alacak Takip İşlemleri

Bu çoklu parametre ile, seçilen işlemler için işlem girilip kaydedildiğinde Borç/Alacak takip ekranı açılır. Satınalma Faturaları, Satış Faturaları, Cari Hesap Fişleri, Banka Fişleri, Kasa İşlemleri ve Çek / Senet Bordroları için borç kapama işlemi doğrudan yapılmış olur.

FIFO Borç Kapamada Dikkate Alınacak Tarih

Borç/Alacak Takibi penceresinde, FIFO Eşleştir veya “Tümünü Eşleştir”  yöntemleri ile manuel veya otomatik kapamalar yapılırken hareketlerin hangi tarihe göre kapatılacağı bu parametre ile belirlenir.

Vade Tarihine Göre seçildiğinde; vade tarihine göre küçükten büyüğe doğru sıralı olan borç ve alacak hareketleri bu sıraya uygun olarak birbirini kapatır.

İşlem Tarihine Göre olması; işlem tarihine göre küçükten büyüğe doğru sıralı olan borç ve alacak hareketleri bu sıraya uygun olarak birbirini kapatır.

Toplu Kredi Kartı Fiş Tahsilatı Sırasında Satırlar BirleştirilsinKredi kartı fiş tahsilatı yapılırken birden fazla işlemin tahsil edilmesi durumunda, oluşan banka fişinde aynı banka hesabına ait satırların birleştirilmesi ya da ayrı ayrı listelenmesi için kullanılan parametredir. "Evet" ve "Hayır" seçeneklerini içerir.

Evet seçiminin yapılması durumunda, kredi kartı fiş tahsilatı sonrası oluşan banka fişinde, aynı banka hesap koduna ait ve aynı döviz türünde olan satırlar birleştirilir; tutarlar toplanır ve tek bir satır halinde listelenir.

Yasaklı Cari Hesap Kontrolü Yapılacak İşlemlerOnay durumu "Yasaklı" olan cari hesapların Satış, Satınalma ve Finans Yönetimi program bölümlerinden hangi işlemleri yönetebileceğinin belirlendiği parametredir. 
Yasaklı Cari Hesaba Ait İşlem Kaydedilirken

Onay durumu Yasaklı olan cari hesaplar için "Yasaklı Cari Hesap Kontrolü Yapılacak İşlemler" parametresi ile hangi işlemleri yönetebileceği belirlendikten sonra, bu parametre ile ilgili işlemlerin kaydı sırasında nasıl hareket edileceği belirlenir. Kullanıcı Uyarılacak, İşleme Devam Edilecek ve İşlem Durdurulacak seçeneklerini içerir.

e-Dönüşüm Bilgileri Otomatik Doldurulacak

Yeni bir cari hesap kaydı eklenirken cari hesaba ait e-Dönüşüm bilgi alanlarının otomatik olarak doldurulup doldurulmayacağının belirlendiği parametredir. Evet seçiminde Webservis aracılığıyla cari hesaba ait; Posta kutusu etiketi, Gönderici birim etiketi, e-Fatura geçiş tarihi, e-İrsaliye geçiş tarihi, e-Fatura kullanıcısı ve e-İrsaliye kullanıcısı alanları otomatik doldurulur.

Otomatik Sevkiyat Adresi OluşturCari hesap tanım kartı Genel Bilgiler sekmesinde yer alan adres bilgilerin, sevkiyat adresi olarak da kullanılması isteniyorsa parametre Evet seçilir.
Hiyerarşi Kodu Atama Yöntemi

Cari hesap hiyerarşi kodlarının hangi yönteme göre verileceği bu parametre satırında belirlenir. 

Kayıt Sırasına Göre seçiminde hiyerarşi kodları kayıt sırası dikkate alınarak atanır.

Koda Göre Seçiminde ise cari hesap kayıt kodu esas alınarak hiyerarşi kodu verilir.

Kullanma seçiminde cari hesaplar hiyerarşi koduna göre sıralanmaz ve "Hiyerarşi Kodu Düzenle" işlemi F9 menüsünde görüntülenemez.

Hareketler Üzerinden Açılan "Cari Hesaplar" Ekranında "Bakiyesi Gösterilecek Org. Birim" FiltresiHareketler seçeneği ile ulaşılan Cari Hesaplar ekranında Bakiyesi Gösterilecek Org. Birim filtresi değerinin boş gelecek ya da öndeğer gelecek olarak belirlendiği parametredir.