Varlıklara ait amortisman ve değerleme işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, Genel Muhasebe program bölümünde İşlemler menüsü altında yer alan Amortisman ve Değerleme İşlemlerinin Muhasebeleştirmesi seçeneği ile kaydedilir. Amortisman ve değerleme işlemlerinin muhasebe izleneceği hesap kodları ise Muhasebe Bağlantı Kodları altında yer alan Varlık İşlemleri seçeneği ile belirlenir. 

Muhasebeleştirme için geçerli olacak koşullar Amortisman ve Değerleme Muhasebeleştirmesi filtre satırlarında belirlenir. Bu filtre seçenekleri ve koşul belirleme seçenekleri şunlardır:

Filtre

Değeri

Hesaplama Yılı

Yıl girişi

Hesaplama Ayı

Ay seçenekleri

Organizasyonel Birim

Grup/Aralık

Varlık Kodu

Grup/Aralık

Varlık Türünden Malzeme

Grup/Aralık

Varlık Kategorisi

Gayrimenkul/Nakil Vasıtası/Ekipman/Diğer Varlık

Varlık Alım Tarihi

Başlangıç/Bitiş

Durumu

Kullanılamaz/Kullanılabilir/Tahsiste

Muhasebeleşme İşareti

Güncellenecek/Güncellenmeyecek

Muhasebe Fiş Tarihi

Başlangıç/Bitiş

Hesap Planı

Ana Hesap Planı/İkinci Hesap Planı/Üçüncü Hesap Planı/Konsolide ana Hesap Planı /Konsolide İkinci Hesap Planı /Konsolide Üçüncü Hesap Planı

Muhasebe Fiş Türü

Fiş Türü Seçenekleri

Amortisman Tablosu

Esas/Alternatif/Enflasyon/Alternatif Enflasyon/TFRS

Muhasebe Fişi Tek Fişte OluşsunEvet/Hayır

Hesaplama Yılı: Amortisman hesaplama yılını belirtir. Burada belirtilen tarihteki amortisman ve değerleme hesapları muhasebeleştirmede dikkate alınır.

Hesaplama Ayı: Amortisman ve değerleme hesaplama ayını belirtir. Muhasebeleştirme işleminde dikkate alınacak seçenekler işaretlenir.

Organizasyonel Birim: Hangi organizasyonel birime ait varlıklar için yapılan amortisman değerleme işlemlerinin muhasebeleştirileceğini belirtir. Grup/Aralık tanımı yapılarak istenen birimler belirlenir.

Varlık Kodu: Amortisman ve değerleme işlemlerinin muhasebeleştirileceği varlıkların belirlendiği filtre seçeneğidir. Grup/aralık tanımı ile amortisman ve değerleme hesaplamalarının muhasebeleştirileceği varlıklar belirlenir.

Varlık Türünden Malzeme: Amortisman ve değerleme işlemlerinin muhasebeleştirileceği varlıkların kayıt koduna belirlendiği filtre seçeneğidir. Grup/aralık tanımı ile amortisman ve değerleme hesaplamalarının muhasebeleştirileceği varlıklar belirlenir.

Varlık Alım Tarihi: Amortisman ve değerleme işlemlerinin muhasebeleştirileceği varlıkların alım tarihine göre belirlendiği filtre seçeneğidir. Başlangıç ve bitiş tarihi verilerek filtreleme yapılır.

Muhasebeleşme İşareti: Muhasebeleştirme işlemi ile muhasebeye aktarılan işlemlerin işaretlenmesi ve aynı tarihlere ait yeni bir muhasebeleştirme işleminin yapılması durumunda dikkate alınmaması bu filtre satırında yapılacak seçimle sağlanır. Filtre satırı Güncellenecek ve Güncellenmeyecek olmak üzere iki seçeneklidir. Programda öndeğer olarak Güncellenmeyecek seçilidir ve muhasebeleşen işlemler işaretlenir. Muhasebeleşen işlemler yeniden muhasebeleştirilmez. Güncellenecek seçiminin yapılması durumunda muhasebeleştirme yapılan işlemler işaretlenmez, yeni bir muhasebeleştirme yapıldığında işleme ait fiş güncellenir.

Muhasebe Fiş Tarihi: Amortisman ve değerleme hesaplamalarının muhasebeleşmesi sonucu oluşacak fişe öndeğer olarak gelmesi istenen tarihtir.

Hesap Planı: Muhasebeleştirme işleminin hangi hesap planına göre yapılacağını belirtir.

Fiş Türü: Muhasebeleştirme işlemi sonucunda oluşacak fiş türünün belirlendiği filtre seçeneğidir. Fiş türleri listelenerek ilgili fiş türü seçilir.

Amortisman Tablosu: Amortisman ve değerleme muhasebeleştirmesinde dikkate alınacak amortisman tablosunu belirtir. Amortisman tablosu filtre satırı; Esas, Alternatif, Enflasyon ve Alternatif Enflasyon seçeneklerini içerir.

Muhasebeleştirmede dikkate alınacak amortisman tablosu seçilir.

Filtre satırlarında istenen koşullar belirlendikten sonra Uygula düğmesi tıklanarak muhasebeleştirme işlemi başlatılır. Varlıklara ait amortisman ve değerlemeler, muhasebe bağlantı kodlarında belirtilen ve varlıklara bağlanan muhasebe hesapları altında muhasebeleştirilir.