Katma Değer Vergisi 1 beyannamesi, beyanname düzenleme programına uygun olarak hazırlanıp XML olarak dışarıya alınır. 

KDV1 beyannamesinin hazırlandığı ekran; Genel Bilgiler, Matrah, İndirimler, İhraç Kaydıyla Teslimler, İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler, Sonuç Hesapları, Düzenleme Bilgileri ve Ekler olmak üzere 8 bölümden oluşur:

Genel Bilgiler

Genel bilgiler bölümü, idari bilgilerle mükellefe ait bilgilerin girildiği bölümdür. İdari bilgilerde vergi dairesi, dönem tipi, ay ve yıl bilgileri girilmektedir. Mükellefe alanında ise vergi sorumlusuna ait bilgiler girilir.

AlanAçıklama

No

Beyannameye ait numara bilgisidir ve bilgi girişi zorunlu bir alandır.

Organizasyonel Birim

Birim Tanımları listesine ulaşılarak beyannamenin ait olduğu organizasyonel birim seçimi yapılır.

Vergi Dairesi

Üç nokta simgesi ile sistem işletmeninde kuruluş bilgilerinde yer alan ve öndeğer olarak yüklenen vergi dairelerine ulaşılarak seçim yapılır.

Dönem Tipi

Beyannamenin tabi olduğu vergilendirme dönemi belirtilir. Aylık ya da üç aylık olarak hazırlanmaktadır.

Ay/Yıl

Dönem tipine göre ay-başlangıç ayı belirtilerek beyanname yılı bilgisi girilmektedir. Dönem tipi 3 aylık seçilmiş ise bu alanda seçilen aydan itibaren 3 aylık dönem beyanname dönemi olacaktır.

Beyan Edilecek Bilgim Bulunmamaktadır

Vergi dönemi içerisinde mükellefe ait beyan edilecek bir vergi doğmamışsa bu alan işaretlenir.

Matrah

Matrah bölümü tevkifat uygulanmayan işlemler, kısmi tevkifat uygulanan işlemler, diğer işlemler ve ilave edilecek KDV bölümlerinden oluşmaktadır. Mükellefin beyannamesindeki farklı matrah tutarlarının, farklı oran ve kesintilere tâbi tutularak vergi tutarının belirlendiği ekrandır.

Tevkifat Uygulanmayacak İşlemler: Bu bölümde verginin konusuna girmeyen ve vergiden istisna olan işlemlere yer verilmez, sadece üzerinden vergi hesaplanan ve alıcının tevkifat uygulamadığı işlemler KDV hariç bedeller itibariyle beyan edilir. Tecil-terkin uygulamasına tabi ihraç kaydıyla teslimler de bu tabloda beyan edilir. Vergisi önceki safhada beyan edilen özel matrah şekline tabi işlemler (sigara, gazete, spor loto vb.) bu tabloda yer almaz.

Kıymetli maden (altın, gümüş vb.) veya taş ihtiva eden veya bunlardan mamul eşya için özel matrah şekli tespit edilmişse bu tabloda işlem bedelinin tamamı değil vergiye tabi kısmı beyan edilecektir. Matrah alanına istenilen tutar girilir, KDV Oranı alanına tıklandığında açılan listeden 1, 8 ve 18 KDV oranları arasından seçim yapılır.

Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler: Bu bölümde, fason tekstil ve konfeksiyon işleri, hurda ve atık teslimleri, 89 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A bölümü ile başlatılıp 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğ ile yeniden düzenlenen, çoğu kamusal bir kısmı özel kuruluşların belirli hizmet alımları gibi kısmi tevkifat uygulanan teslim ve hizmetler yer alır. Matrah alanına teslim ve hizmet bedeli tam olarak girilir, Oran ve Tevkifat Oranı alanlarına tıklandığında açılan listelerden oranlar seçilir. Tevkifat oranı için KDV Genel Tebliğlerinde alıcı için öngörülen tevkifat oranı kullanılır. Hesaplanan vergi, bu oranın tersi alınarak program tarafından belirlenir. Örneğin, fason tekstil işi yapanlar tevkifat oranı için 2/3, hurda metal teslimi yapanlar 9/10 oranlarını seçmelidir.

Diğer İşlemler: Bu tabloda, Türkiye'de ikamet etmeyenlere bu dönemde yapılan teslimler beyan edilecektir. KDV Kanununun 11. maddesi ve bu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 43 ve 61 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri kapsamındaki bu teslimler, istisna şartları aynı dönemde oluşsa bile bu tabloda beyan edilmelidir. İşlem Türü alanından ulaşılan listeden seçim yapılır. Matrah alanına aynı veya farklı vergi oranlarına tabi teslimlerin toplam bedeli, Vergi alanına bu teslimler üzerinden hesaplanan toplam vergi girilir.

İlave Edilecek KDV: Beyannameye ilave edilecek KDV tutarı varsa, bu alana girilmelidir. 

İndirimler

İndirimler alanı, İndirimlere ait bildirimlerin belirtildiği bölümdür. Bu alanda vergi ve bu döneme ait indirilecek KDV tutarlarının oranlara göre dağılımı seçenekleri yer alır. İndirim Türü alanından indirim seçimi yapılarak vergi alanında indirimlere ait vergi bilgisi belirtilir.  Bu döneme ait indirilecek KDV tutarlarının oranlara göre dağılımı alanında ise alınan mal ve hizmet bedellerinin KDV oran ve tutarları belirtilir.

İhraç Kaydıyla Teslimler

İhraç kaydıyla teslimlere ait bildirimlerin belirtildiği bölümdür. Teslim bedeli toplamının oranı ve yüklenilen KDV bilgisi girilir.

İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler

İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler sekmesi; Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler, Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler ve Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler başlıklarını taşıyan 3 bölümden oluşmaktadır. 

Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler: İstisna türlerine ilişkin listeden seçim yapılır. Kısmi istisna kapsamına giren ancak, İstisna türüne ilişkin listede yer almayan işlemler, listedeki "250 Diğerleri" satırı seçilerek beyan edilecektir. Örneğin; Kanunun (17/4-s), Geçici 23. maddelerinde düzenlenen istisnalar gibi. 

Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler: İstisna türlerine ilişkin listeden seçim yapılır. Tam istisna kapsamına giren ancak, İstisna türü listesinde yer almayan istisnalarla ilgili teslim ve hizmetler, listenin "350 Diğerleri" satırı seçilerek beyan edilir.

Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler: İşlem türlerine ilişkin listeden seçim yapılır.

Sonuç Hesapları

Sonuç hesapları, diğer işlemlerin tanımlandığı bölümdür.

Özel matrah şekline tabi işlemlerde matraha dahil olmayan bedel, teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden kümülatif bedel ve kredi kartı ile ödenen teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedeli oluşturan verilere ait bilgiler bu bölümden tanımlanmaktadır.

Özel Matrah Şekline Tâbi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan tutar aşağıdaki gibi tespit edilerek girilir:

  • Gazete, dergi, sigara, sayısal loto gibi vergisi önceki safha tarafından beyan edilen özel matrah şekline tabi işlemlerde teslim veya hizmet bedelinin (KDV dahil) tamamı yazılır.
  • Altın, gümüş, kıymetli taş vb. ihtiva eden eşyada özel matrah şekli tespit edilmişse işlem bedelinin tamamı değil, üzerinden vergi hesaplanmayan tutar (has bedel gibi) yazılır.

Her takvim yılının Ocak ayında yeniden başlayarak (yeni işe başlayanlarda başladıkları aydan itibaren) Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (aylık) satırlarının kümülatif toplamları bu satıra yazılır.

Kredi kartı ile ödenen teslim ve hizmetlerin karşılığı seçeneğinde, bu dönemde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı yazılır.

Düzenleme Bilgileri

Beyannameyi düzenleyen bilgileri ile beyannamenin hangi sıfatla verildiği bilgilerinin girildiği bölümdür.

Ekler

KDV Kanunun 13/f Maddesi Kapsamında Yüklenici firmalara Yapılan Teslim ve Hizmetler Ait Listesi ve Türk Hava Kuvvetlerinin Güçlendirilmesine Katılma Payı Bildirimi seçeneklerinden oluşur. Tüm bilgiler kullanıcı tarafından manuel oluşturulur.

e-Beyanname listesinde F9-sağ fare tuşu menüsünde bulunan Beyanname Oluştur seçeneği ile beyannameler tanımlanırken girilen hesap, hesap aralığı ve formül değerlerine göre işlem, XML dosyası haline getirilir. 

Oluşturulan XML dosyalarına e-Beyannameler listesi Bağlı Kayıtlarında bulunan Beyannameler seçeneği ile ulaşılır. Dosyaya Kaydet seçeneği ile işlem dışarıya alınarak kaydedilebilir.

Oluşturulacak XML dosya ismi şu formatta olacaktır:

  • 01251__KDV1_10_01012012_31032012.XML 
  • VergiDairesiKodu _Beyannametürü_10_BaşlangıçTarihi-BitişTarihi.xml