Çek Defterleri sırasıyla, Finans>Tanımlar>Çek Defterleri>Ekle işlem adımları izlenerek kaydedilir.

Çek Defterine ait bilgiler kart üzerinde yer alan; Genel Bilgiler ve Sayfalar bölümlerinden kaydedilir.

Kartın üst bölümünde yer alan alanlardan çek defterine ait kod, açıklama vb. kayıt bilgileri girilir. Çek Defteri tanımı ile kaydedilen alanlar ve içerdikleri bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Kod

Çek defterlerine ait işlemlerin yapılacağı, hareketlerin izleneceği kullanıcı tarafından verilen kayıt kodudur. Kod alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Açıklama

İlgili çek defterinin açıklamasıdır. Açıklama bilgisi de çek defteri tanımları için önemli bir alandır. Ancak açılan kartlar açıklama bilgisi girilmeden de kaydedilebilir. Ancak arama, sıralama, seçme vb. tüm işlemler açıklama bilgisine göre de yapılmaktadır. Çek Defteri tanımları açıklamalarına göre de sıralı olarak tutulmaktadır.

Özel Kod

Çek Defteri tanımlarını gruplamakta kullanılan kodlama alanıdır. Özel kod, çek defteri tanımlarını kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır.

Yetki Kodu

Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Yetki kodu alanında verilen bilgiye göre kart bazında şifreleme yapılarak karta yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Genel Bilgiler

Çek Defteri genel bilgiler sayfasından kaydedilecek bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Banka Hesap Kodu

Çek Defterinin ait olduğu banka hesabının kodudur.
Banka Hesap Kodu alanı zorunlu alandır. Banka hesap kodu alanının seçilmesi ile, Banka Hesapları Listesi'ne ulaşılır. Bu listede sadece türü Çek olan banka hesapları listelenir. Banka hesapları Listesindeki banka hesabının seçilmesi ile, banka hesap kodu ve banka hesap adı alanlarına ilgili bilgiler doğrudan gelir.

Banka Hesap Adı

Banka hesabının adıdır. Banka Hesap Kodu girildiğinde bu alana otomatik olarak aktarılır.

Defter Türü

Çek Defterine ait tür bilgisidir. Defter türleri; Tacir, Tacir Olmayan, Tacir Hamiline, Tacir Olmayan Hamiline seçeneklerinden oluşur.

Seri Başlangıcı

Tanımlanan Çek Defterinin seri numarasına ait seri başlangıcının girildiği alandır. Sayfa kayıtlarının oluşturulması için Seri Başlangıcı alanının uygun formatta tanımlanmış olması gerekmektedir. Sayfalar Seri Başlangıç alanında verilen değerden itibaren bir artan değere sahip seri numaraları ile oluşturulur. Bu alanda girilen değer ve Yaprak Sayısı alanında girilen değer beraber kontrol edilir. Böylece oluşturulacak olan çek sayfalarına atanacak olan seri numaralarının oluşturulabilmesi için doğru formatın sağlanmış olup olmadığı kontrolü sağlanmış olur.

Örneğin:

Seri Başlangıcı KT98 ve Yaprak Sayısı 10 olarak belirtilmiş ise, oluşturulan seri numaralarının sayısal karakter hane adedi yetersiz geleceği için program tarafından uyarı mesajı oluşturulur.

Yaprak Sayısı

Çek Defterinde bulunan yaprak sayısı bu alanda girilir. Yaprak sayısı alanının boş bırakılması durumunda Sayfa kayıtları da oluşturulmayacaktır.

Sayfalar

Çek Defterinde yer alan her bir yaprağın oluşturulduğu ve izlendiği sayfadır.  


Sayfalar sekmesi üzerinde yer alan Sayfaları Oluştur düğmesine basıldığında, sayfa kayıtlarının seri numaraları, çek defter tanımında belirtilen seri başlangıcı değerinden başlayacak ve de sistemde birbirini takip eden numaralar olacak şekilde atanacaklardır.

Çek Portföy Numarası kolonunda, çek sayfasının bağlantısının mevcut olduğu çek kaydına ilişkin Portföy No değeri görüntülenir.

Çek İşlem Durumu kolonunda, çek sayfasının bağlantısının mevcut olduğu çek kaydına ilişkin İşlem Durumu bilgisi görüntülenir.