İhraç mallarındaki maliyetleri düşürmek ve böylelikle ihracatçıların yurtdışındaki pazarlarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla, ihraç edilmek koşuluyla yurt içinden temin edilen mallardan KDV tahsil edilmeksizin yapılan alım işlemlerine, çok genel bir ifade ile İhraç Kayıtlı Alışlar denmektedir.

İhraç Kayıtlı Alım işlemlerine ait bilgiler İhraç Kayıtlı Alım Faturaları ile kaydedilir. Alınan hizmete ait bilgiler Alınan hizmet faturası ile kaydedilebildiği gibi, İhraç Kayıtlı Alış Faturası ile de kaydedilir. Hizmet satışlarının İhraç Kayıtlı Alış Faturasından kaydedilmesi durumunda satır türü Hizmet olarak seçilir.

Alım işlemine ait bilgiler Fatura üzerinden kaydedilir. İhraç işlemine ait bilgilerin fatura satırlarında yer alan ilgili kolonlarından kaydedilen alan bilgileri ve açıklamaları şunlardır: 

AlanAçıklama

DİİB

Satırdaki malzemenin saydırılacağı DİİB ve bu DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin seçildiği alandır.

DİİB Kalan Miktar

Satırdaki malzeme miktarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan miktarını gösteren alandır.

DİİB Kalan Tutar

Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan tutarını gösteren alandır.

DİİB Paritesi

Seçilen DİİB ile fatura satırındaki malzemenin döviz cinsileri farklı ise bunu DİİB'in döviz cinsine çeviren parite bilgisinin girildiği alandır.

İhraç kayıtlı faturalarda KDV tutarları gösterilir. Fakat KDV tutarları Cari hesaptan tahsil edilmez. Yani KDV cari hesabın bakiyesi KDV tutarlarından etkilenmez.

İhracat bölümünden girilen ihraç kayıtlı faturalar satış program bölümünde satış faturaları listesinde Dış Ticaret kolonu işaretli olarak görülür.