İhracat Dosyasına ait bilgiler, Dosya Bilgileri, Sevkiyat/Araç/Para Birimi Bilgileri ve Fatura sekmelerinin altına kaydedilir.

İhracat Dosyaları, Dosya Bilgileri bölümündeki alanlara fişteki tüm satırlar için geçerli olacak genel bilgiler (tarih, dosya numarası, cari hesap kodu, ambar, İşyeri, bölüm, özel kod ve yetki kodu) kaydedilir. Fatura satırlarında malzeme/hizmet bilgileri kaydedilir. 

AlanAçıklama

Dosya Bilgileri

Kod

İhracat dosyasının takip edildiği kodun girildiği alandır.

Açıklama

İhracat dosyasının adı ya da açıklayıcı bilgisidir.

GÇB No

Gümrük Çıkış Belgesinin numarasının girildiği alandır. e-İhracat kapsamında Gümrük Çıkış Beyannamesi Tescil Numarası, Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından faturalara verilecek olan uygulama yanıtlarının içerisinde bulunur ve uygulama yanıtının alınmasıyla bu alana atanır. 

GÇB Tarihi

Gümrük Çıkış Belgesinin hazırlandığı günün tarihidir. İhraç edilen malzemelerin gümrükten çıkış tarihleri fatura tarihinden önce olamayacağından, ihracat dosyası kaydedilirken Gümrük Çıkış Belgesi tarihi ile fatura tarihi kontrol edilir. GÇB tarihi fatura tarihi ile aynı ya da fatura tarihi sonrası ise fiş kaydedilmektedir.

Yetki Kodu

İhracat dosyası yetki kodudur. Detaylı yetki tanımlaması ve veri güvenliğini sağlamak için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Harf ve rakamların birlikte kullanılabildiği bu alana en çok 10 karakter yazılabilir.

Organizasyonel Birim

İhracat dosyasının ait olduğu organizasyonel birim kodudur. Kayıtlı organizasyonel birimler listelenir ve ilgili birim seçilir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Cari Hesap Kodu

İhracat dosyasının ait olduğu cari hesabı belirtir. Kayıtlı cari hesaplar listelenir ve ilgili cari hesap seçilir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Varış Ülke Tipi

İhracat yapılan ülke tipinin seçildiği alandır.

Varış Ülke Kodu

İhracat yapılan ülkenin seçildiği alandır.

Ödeme Şekli

İhracat yapılacak firma ile anlaşılan ödeme şeklinin seçildiği alandır. Ödeme şekilleri listelenir ve seçim yapılır. Ödeme şekilleri, Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Aracı Banka Şubesi

İhracat işleminden bilgisi olacak, kurumun anlaşmalı olduğu banka bilgisidir. Banka kodu, Sistem İşletmeni program bölümünde Kuruluş bilgilerinde Adres Bilgileri alanında ülke seçimi üzerinde F9-sağ fare tuşu menüsünde tanımlanan banka kodlarından seçilmektedir.

Gümrük Kodu

İhracat sonucu malların girişinin yapıldığı gümrük bilgisidir. Gümrük bilgileri Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Rejim Şekli

Gümrük müşavir programlarına veri aktarımı yapabilmek için girilmesi gereken Rejim bilgileridir. İthalatın hangi rejim üzerinden yapıldığı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenmiştir. Rejim şekilleri Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Banka Referans No

Bankanın verdiği referans numarasıdır.

Sevkiyat/Araç/Para Birimi Bilgileri

İhracat işlemi sonucunda malların ülkeden ne şekilde çıktığı, teslim şekli ve tutar bilgileri Sevkiyat/Araç/Para Birimi sayfasından kaydedilir.

Teslim Şekli

İhracat yapılacak firma ile anlaşılan teslim şeklinin seçildiği alandır. Bu alanda seçilen teslim şekline göre ihracat fatura satırında FOB birim fiyat satırının yanında seçilmiş olan teslim şekline göre bir sütun açılacaktır. Navlun ve sigorta girişi ile birlikte bu sütunda teslim şekline göre birim fiyat otomatik oluşacaktır.

Bkz. Kuruluş Bilgileri

Taşıyıcı Firma

İhraç edilen malzemeyi ülkeden çıkaracak olan taşıyıcı firmanın seçildiği alandır. Sistem işletmeni Kuruluş bilgilerinde girilen taşıyıcı firmalar listelenir ve seçim yapılır.

Bkz. Kuruluş Bilgileri

Araç Kodu

İhraç edilen malzemeyi ülkeden çıkartacak araç bilgisidir.

İntaç Tarihi

İhraç malları, GÇB'nin tescil edildiği gümrük idaresinin dışında başka bir gümrük kapısından yurdu terk ediyorsa, bu malların bu kapıdan çıktığı tarihin girildiği tarih tipinde bir alandır. İntaç tarihi GÇB tarihinden önce olamaz.

e-İhracat kapsamında İntaç Tarihi, Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından faturalara verilecek olan uygulama yanıtlarının içerisinde bulunur ve uygulama yanıtının alınmasıyla bu alana atanır. 

Raporlama Para Birimi

Bu bölümde fatura genel toplamına ait raporlama para birimi ve işlem para birimi bilgileri kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan raporlama para birimi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan dövizli toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.

İşlem Para Birimi

Fatura işlem dövizi bilgisidir. Döviz alanında işlem dövizi türü girilir ya da döviz kurları listesinden seçilir. Günlük kur tablosundan TL karşılığı dövizi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan işlem dövizi toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.

Firma Bilgileri

Bu başlık altındaki alanlardan ithalat işlemi yapılan firma ile ilgili bilgiler kaydedilir.

Bilgilendirilecek Firma Kodu/Unvanı

İhracat işleminden bilgisi olacak firmanın seçildiği alandır.

Gümrük Müşaviri Kodu/Unvanı

İhracat işlemlerinin yürütüldüğü sırada Gümrük işlemlerini takip eden gümrük müşaviri bilgisinin girildiği alandır.

Nakliyeci Firma Kodu/Unvanı

İhracatta kullanılacak nakliyeci firmanın seçildiği alandır.

Bu bilgiler girildikten sonra Devam düğmesi tıklanır ve ihracat ile ilgili işlemleri kaydetmek için kullanılan fatura bilgileri Fatura, Detaylar ve e-Fatura & e-Arşiv Detayları seçenekleri ile kaydedilir.