Yurtdışı satıcı firmalardan alınan mal ya da hizmetlere ait ithalat fatura bilgileri, İthalat Dosyaları ile kaydedilir. Alınan hizmete ait bilgiler Alınan Hizmet Faturası ile kaydedilebildiği gibi, İthalat Dosyaları ile de kaydedilir. İthal edilen mal ve hizmetlere ait bilgiler ile ithalat işlemine ait bilgiler fiş üzerinde yer alan; Dosya bilgileri, Sevkiyat/Araç/Para Birimi ve Firma Bilgileri sayfalarından kaydedilir. 

AlanAçıklama

Dosya Bilgileri


Kod

İthalat dosyasının takip edildiği kodun girildiği alandır.

Açıklama

İthalat dosyasının adı ya da açıklayıcı bilgisidir.

GGB No

Gümrük Giriş Belgesinin numarasının girildiği alandır.

GGB Tarihi

Gümrük Giriş Belgesinin hazırlandığı günün tarihidir. İthal edilen malzemelerin gümrüğe giriş tarihleri fatura tarihinden önce olamayacağından, ithalat dosyası kaydedilirken Gümrük Giriş Belgesi tarihi ile fatura tarihi kontrol edilir. GGB tarihi fatura tarihi ile aynı ya da fatura tarihi sonrası ise fiş kaydedilmektedir.

Yetki Kodu

İthalat dosyası yetki kodudur. Detaylı yetki tanımlaması ve veri güvenliğini sağlamak için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Harf ve rakamların birlikte kullanılabildiği bu alana en çok 10 karakter yazılabilir.

Organizasyonel Birim

İthalat dosyasının ait olduğu organizasyonel birim kodudur. Kayıtlı organizasyonel birimler listelenir ve ilgili birim seçilir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Cari Hesap Kodu

İthalat dosyasının ait olduğu cari hesabı belirtir. Kayıtlı cari hesaplar listelenir ve ilgili cari hesap seçilir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Çıkış Ülke Tipi

İthalat yapılan ülke tipinin seçildiği alandır.

Çıkış Ülke Kodu

İthalat yapılan ülkenin seçildiği alandır.

Ödeme Şekli

İthalat yapılacak firma ile anlaşılan ödeme şeklinin seçildiği alandır. Ödeme şekilleri listelenir ve seçim yapılır. Ödeme şekilleri, Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Aracı Banka Şubesi

İthalat işleminden bilgisi olacak, kurumun anlaşmalı olduğu banka bilgisidir. Banka kodu, Sistem İşletmeni program bölümünde Kuruluş bilgilerinde Adres Bilgileri alanında ülke seçimi üzerinde F9-sağ fare tuşu menüsünde tanımlanan banka kodlarından seçilmektedir.

Gümrük Kodu

İthalat sonucu malların girişinin yapıldığı gümrük bilgisidir. Gümrük bilgileri Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Rejim Şekli

Gümrük müşavir programlarına veri aktarımı yapabilmek için girilmesi gereken Rejim bilgileridir. İthalatın hangi rejim üzerinden yapıldığı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenmiştir. Rejim şekilleri Sistem İşletmeni program bölümünde tanımlanır.

Sevkiyat/Araç/Para Birimi Bilgileri

İthalat işlemi sonucunda malların ülkeye ne şekilde girdiği, teslim şekli ve tutar bilgileri Sevkiyat/Araç/Para Birimi sayfasından kaydedilir.

Teslim Şekli

İthalat yapılacak firma ile anlaşılan teslim şeklinin seçildiği alandır. Sistem İşletmeni program bölümünde Kuruluş bilgilerinde girilen teslim şekilleri alanına ulaşılarak seçim yapılır. Bu alanda seçilen teslim şekline göre İthalat Fatura satırında birim fiyat satırlarının önüne seçmiş olduğunuz teslim şeklinin kısaltması gelmektedir. Seçmiş olduğunuz teslim şeklinden CIF teslim şekline göre birim fiyat bulmak istendiğinde navlun ve sigorta girişi ile birlikte CIF teslim şekline göre birim fiyat otomatik oluşacaktır.

Bkz. Kuruluş Bilgileri

Taşıyıcı Firma

İthal edilen malzemeyi ülkeye getirecek olan taşıyıcı firmanın seçildiği alandır. Sistem işletmeni Kuruluş bilgilerinde girilen taşıyıcı firmalar listelenir ve seçim yapılır.

Bkz. Kuruluş Bilgileri

Araç Kodu

İthal edilen malzemeyi ülkeye getiren araç bilgisidir.

Raporlama Para Birimi

Bu bölümde fatura genel toplamına ait raporlama para birimi ve işlem para birimi bilgileri kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan raporlama para birimi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan dövizli toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.

İşlem Para Birimi

Fatura işlem dövizi bilgisidir. Döviz alanında işlem dövizi türü girilir ya da döviz kurları listesinden seçilir. Günlük kur tablosundan TL karşılığı dövizi değeri ile fatura toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan işlem dövizi toplam tutar bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse yeni kur değeri girilir ya da kur tablosundan seçilir.

Firma Bilgileri

Bu başlık altındaki alanlardan ithalat işlemi yapılan firma ile ilgili bilgiler kaydedilir.

Bilgilendirilecek Firma Kodu/Unvanı

İthalat işleminden bilgisi olacak firmanın seçildiği alandır.

Gümrük Müşaviri Kodu/Unvanı

İthalat işlemlerinin yürütüldüğü sırada Gümrük işlemlerini takip eden gümrük müşaviri bilgisinin girildiği alandır.

Nakliyeci Firma Kodu/Unvanı

İthalatta kullanılacak nakliyeci firmanın seçildiği alandır.


Bu bilgiler girildikten sonra Devam düğmesi tıklanır ve ithalat ile ilgili işlemleri kaydetmek için kullanılan fatura bilgileri Fatura ve Detaylar seçenekleri ile kaydedilir. 

Fatura Bilgileri

İthalat dosyasında yer alacak her fatura Ekle seçeneği ile ya da İşlemler menüsü altında bulunan "Fatura Aktar" seçeneği ile kaydedilir.

Fatura Aktar seçeneği ile İthalat Dosyasına Satınalma Faturası veya Alınan Proforma Faturası aktarılabilir. Sisteme daha önceden kaydedilmiş ve ithalat ile bağlantısı yapılmak istenen faturalar fiş tarihi belirtilerek Fatura Aktarım İşlemi ekranında listelenir. Birden fazla fatura seçilerek ithalat dosyasına aktarılabilir. Aktarılan satınalma faturalarında Dış Ticaret işareti otomatik olarak atılır ve ithalat ile bağlantısı olduğu belirtilir.

Fatura bölümünde, ithal edilen malzeme kodu seçilip teslim şekline göre oluşan birim fiyatı işlem dövizi seçilerek girilir. Bu malzeme Dahilde İşleme İzin Belgesi(DİİB)'ne saydırılmak isteniyorsa satırda DİİB seçimi yapılmalıdır. İthalat Dosyası'nda DİİB'e saydırılacak tutar, teslim şekline göre oluşan birim fiyatın üzerine Navlun (Taşımacılık) ve sigorta tutarı eklenmiş olan CIF birim fiyatıdır.

Fatura penceresi kaydedilen bilgiler açısından genel olarak; fiş/fatura başlık bilgileri, fiş/fatura fatura satırlarına ait bilgiler ve fiş/fatura genel bilgileri bölümlerinden oluşur. 

Fatura Başlık Bilgileri: Bu bölümde fişe ait genel bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi ekranının üst kısmında yer alır. Genel bilgiler, fişe kaydedilecek malzeme ya da hizmetlerin hepsi için aynı olması gereken bilgileri içermektedir. Örneğin fiş numarası, fiş tarihi, belge numarası, işyeri ve ambar vb. bilgiler, fişe ait olan ancak malzeme hareketlerine göre değişiklik göstermeyen bilgilerdir.

Fatura Satır Bilgileri: Satırlar çizgi ile ayrılmış iki bölümden oluşur. Çizginin üst bölümünde fiş satır bilgileri yani hareket gören malzeme ve hizmet kartlarına ait bilgilerle, satırdaki işleme ait indirim, masraf ve promosyon bilgileri kaydedilir. Fiş geneline ait indirim, masraf ve promosyonlar ise çizginin alt bölümünde yer alan satırlardan işlenir.

Fiş satırları ekrandaki görüntüsü ile sınırlı değildir. Yani bir malzeme, sipariş fişinde ya da faturada istenen sayıda satış hareketi işlenebilir.

Satırdaki malzeme/hizmet için geçerli olacak indirim, masraf ve promosyon işlemleri, ait olduğu işlem satırının altından, tür kolonunda uygulanacak işlem türü belirlenerek kaydedilir.

Malzeme/hizmet satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçenekler ile açılan pencerelerden girilir.

Her fiş satırında kaydedilen bilgiler ise şunlardır: 

AlanAçıklama

Tür

Fatura satır türünü belirtir. Satınalma işlemleri satır türü belirtilerek kaydedilir. Tür alanı; Malzeme, Malzeme sınıfı, Hizmet, Malzeme Takımı, Depozito, Varlık, İndirim, Masraf ve Promosyon seçeneklerini içerir.

Malzeme Kodu

Satırda hareket gören malzeme kodudur. Kayıtlı malzemeler listelenir ve ilgili malzeme seçilir.

Malzeme Açıklaması

Malzeme açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme ya da hizmet açıklaması alana otomatik olarak gelir.

Varyant Kodu

Konfigüre edilebilir malzemelere ait varyant kodudur. Satırda işlem gören malzeme ya da malzeme takımı konfigüre edilebilir olduğunda, malzeme kod ya da açıklaması seçildiğinde malzeme varyantları ekranına ulaşılarak seçim yapılır.

Varyant Açıklaması

Konfigüre edilebilir malzemelere ait varyant açıklamasıdır. Satırda işlem gören malzeme ya da malzeme takımı konfigüre edilebilir olduğunda, malzeme kod ya da açıklaması seçildiğinde malzeme varyantları ekranına ulaşılarak seçim yapılır.

Miktar

İlgili malzeme kaleminden kaç birim giriş yapılacağı bu kolonda belirtilir.

Birim

Giriş işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı belirlenir. Malzemelere ait işlemler, malzeme kartında tanımlanan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir.

Birim Fiyat

Malzeme ya da hizmetin birim fiyatıdır. Listele simgesi tıklanır ve birim fiyat seçenekleri listelenir. Malzemeler için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir. Alınan hizmetler için ise tanımlı fiyat ve son alış fiyatı seçilebilir.

Birim Maliyet

Faturalanan malzeme, hizmet ya da malzeme takımının miktarı ve tutarı üzerinden otomatik olarak hesaplanır. Maliyetlendirme işlemi sonucunda program tarafından hesaplanır, kullanıcı tarafından değiştirilemez.

Birim Maliyet(TFRS)

TFRS'ye göre satırda işlem gören malzeme, hizmet ya da malzeme takımının miktarı ve tutarı üzerinden otomatik olarak hesaplanır. Maliyetlendirme işlemi sonucunda program tarafından hesaplanır, kullanıcı tarafından değiştirilemez.

CIF Birim Fiyat

Malzemenin CIF teslim şekline göre birim fiyatıdır. Bu alana bilgi girilemez. Teslim şekline göre eklenecek navlun ve sigorta tutarları sonucunda otomatik olarak bilgi gelir.

CIF Birim Fiyat (FPB)

Malzemenin CIF teslim şekline göre fiyatlandırma para birimi üzerinden birim fiyatıdır. Bu alana bilgi girilemez. Teslim şekline göre eklenecek navlun ve sigorta tutarları sonucunda otomatik olarak bilgi gelir.

Para Birimi

Fatura satırındaki işlemlerin yerel para birimi dışında farklı bir döviz üzerinden kaydedilmesi ve fatura kesilmesi durumunda döviz türünün belirtildiği alandır. Döviz türleri listelenir ve seçim yapılır.

Kuru

Fiyatlandırma para birimi kur değeridir.

Birim Fiyat(FPB)

Malzemenin ithalat bilgileri içerisinde seçilen teslim şekline göre dövizli birim fiyatıdır. Kullanılacak para birimi alanında seçilen döviz türü üzerinden birim fiyat bilgisi girilir. Bu alana bilgi girilemez. Teslim şekline göre eklenecek navlun ve sigorta tutarları sonucunda otomatik olarak bilgi gelir.

Tutar

Satırdaki teslim şekline göre işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

CIF Tutar

Satırdaki CIF işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Dövizli Tutar

Satırdaki teslim şekline göre işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

CIF Dövizli Tutar

Satırdaki CIF işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Navlun

Navlun (taşımacılık) masraf tutarının girildiği alandır. Navlun, taşıyıcı tarafından, taşınacak yük için istenen ücrettir. (Yurtdışındaki firmanın gümrüğe kadar yaptığı taşıma için)
Teslim şekli FOB olduğunda fatura satırı F9-sağ fare tuşu menüsünde bulunan Navlun-Sigorta Girişi ekranından tutar bilgileri girilerek CIF toplam tutarına yansıtılması sağlanır. Teslim şekli CIF olduğunda ise Navlun-Sigorta Girişi ekranından bilgi girişi yapılamaz çünkü navlun ve sigorta tutara dahildir.

Sigorta

Malların sigorta masrafının girildiği alandır. Teslim şekli FOB olduğunda fatura satırı F9-sağ fare tuşu menüsünde bulunan Navlun-Sigorta Girişi ekranından tutar bilgileri girilerek CIF toplam tutarına yansıtılması sağlanır. Teslim şekli CIF olduğunda ise Navlun-Sigorta Girişi ekranından bilgi girişi yapılamaz çünkü navlun ve sigorta tutara dahildir.
Sigorta ve Navlun ücretlerini hangi tarafın ödeyeceği yapılan anlaşmaya bağlıdır.

DİİB

Satırdaki malzemenin saydırılacağı DİİB ve bu DİİB' e ait ithaline izin verilen hammaddenin seçildiği alandır.

DİİB Kalan Miktar

Satırdaki malzeme miktarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan miktarını gösteren alandır.

DİİB Kalan Tutar

Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan RPB tutarını gösteren alandır.

DİİB Paritesi

Seçilen DİİB ile fatura satırındaki malzemenin döviz cinsileri farklı ise bunu DİİB' in döviz cinsine çeviren parite bilgisinin girildiği alandır.

GGB No ve Tarihi

Gümrük giriş belge numarası ve tarihidir.

Gümrük Kodu

İthalat sonucu malların girişinin yapıldığı gümrük bilgisidir.

Gümrük Açıklaması

İthalat sonucu malların girişinin yapıldığı gümrük açıklamasıdır.

Menşei Ülke Kodu ve Adı

İthal edilen ürünün ait olduğu ülke kodu ve adıdır.

Hareket Özel Kodu

Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir. Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

Teslimat Kodu

Malzeme teslim şekli kodudur. Kayıtlı teslimat kodları listelenir ve ilgili tanım seçilir. Teslimat Kodları, Sistem İşletmeni program bölümünde kaydedilir.

Sipariş Fiş No

Satırdaki işlemin siparişle ilgili olması durumunda sipariş fiş numarası bu alana aktarılır.

Sipariş Tarihi

Satırdaki işlemin siparişle ilgili olması durumunda sipariş tarihi bu alana aktarılır.

Ödeme Planı

Satırdaki hareket için geçerli olacak ödeme şeklidir. Alınan hizmet tanımında ya da malzeme tanımında ödeme planı kodu belirtilmişse, malzeme veya hizmet kartı seçildiğinde ödeme planı kodu alana öndeğer olarak aktarılır. Farklı bir plan uygulanacaksa değiştirilir. Faturada birden fazla mal veya hizmet satırı yer alıyorsa, her malzeme ya da hizmet için geçerli olacak ödeme planı, satırda kaydedilir. Ödeme planı kodu verilen her satır, ödeme planına göre parçalanarak borç takip sisteminde yer alır. Satırda Ödeme Planı kullanılıyorsa, genel ödeme planı satırı etkilemez. Genel ödeme planı fiş ya da faturadaki boş satırlar için geçerli olur.

Satınalma Elemanı Kodu

Fatura satırı için geçerli olan satınalma elemanı bilgisidir.

Açıklama

Satırdaki işleme ait açıklamadır. 30 karakter uzunluğunda alfa nümerik alandır.

Ambar

Satırdaki işlemin ait olduğu ambarı belirtir.

İlgili Organizasyonel Birim

Satırdaki işlemin fiş geneline ait organizasyonel birimden farklı bir birime ait olması durumunda ilgili birimi belirtir. Kayıtlı organizasyonel birim tanımları listelenir ve seçim yapılır.