Konfigürasyon Yönetimi, bir malzemenin farklı özelliklerinin yine farklı değerler alarak çeşitli varyasyonlarının oluşumunun söz konusu olduğu durumları kontrol ve yönetme amacını güder. Her bir malzeme varyantı (konfigürasyonu) için sistemde ayrı ayrı malzeme tanımlamak yerine, malzemeye bağlı varyantlar üzerinden işlem yapmak işlemleri kolaylaştırır ve hızlandırır. 

Konfigüre edilebilen malzemeler, ticari mal özelliğinde olup alabilecekleri özellik değerlerine göre farklı varyantları olabilen malzemelerdir. Konfigüre edilebilir malzemeye özellik seti atanarak hangi özellik değerlerine sahip olması gerektiği belirlenir. Malzeme ve özellik bağlantısı kurulduktan sonra konfigüre edilebilir malzeme varyantları oluşturulur. Konfigüre edilebilir malzeme varyantlarını oluşturabilmek için Malzemeler listesi üzerinde Bağlı Kayıtlar menüsü altında bulunan Varyantlar seçeneği kullanılır. 

  

Malzeme varyantları ekranı iki bölümden oluşur. Sol bölümde konfigüre edilecek olan malzemeye atanmış olan özellik set atamaları ile beraber oluşturulacak olan varyant ekleme bölümü yer alır. 
Sağ bölümde ise kayıt içerik bilgileri yer alır. Kayıt içerik bilgileri kaydedildikten sonra sol bölümdeki ekranda varyant bilgileri gözükecektir. 
Malzeme varyantı kaydetmek için Malzeme Varyantları penceresinde yer alan Ekle seçeneği kullanılır. 
Varyant penceresinden şu bilgiler kaydedilir.  

Alan

Açıklama

Malzeme Kodu

Konfigüre edilebilir malzemenin kodudur ve değiştirilemez.

Malzeme Açıklaması

Konfigüre edilebilir malzemenin açıklamasıdır ve değiştirilemez.

Kod

Varyant kayıt kodudur. 30 karakter uzunluğunda alfanümerik bir alandır.  Otomatik kod verilebileceği gibi kullanıcı tarafından da kod girişi yapılabilir. Kod alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır ve bir varyanta verilmiş olan kod başka bir varyant için kullanılamaz.

Açıklama

Varyant tanım adı ya da açıklamasıdır.

Özellik Seti Kodu

Varyant için geçerli olacak özellik seti kodudur. Sistem Ayarları Program Bölümü Öndeğer Ve Parametreler-Genel menüsü altında Bulunan Malzeme Öndeğer Ve Parametrelerinde Özellik Setleri Öndeğer Olarak Gelsin Evet olarak seçilmişse, Varyant eklenmek istendiğinde Özellik Set Atamaları içinde bulunan Öndeğer alanı seçili olan özellik seti bilgileri Malzeme Varyantları ekranında öndeğer olarak yer alacaktır. Hayır seçilmiş ise üç nokta simgesi ile açılacak olan listeden özellik seti seçilir.

Özel Kod

Malzeme varyantlarını gruplamakta kullanılan 10 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod kullanıcının, malzeme varyantlarını kendi firmasına özel kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Özel kod alanını kullanıcı, malzeme varyant kartı üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.

Yetki Kodu

Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. 10 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının ulaşabileceği ve işlem yapabileceği malzeme varyantı gruplarını belirlenmelidir. Sonra, her yetki grubunun kullanabileceği malzeme varyantlarına farklı yetki kodları verilmelidir. Yetki koduna göre fiş bazında şifreleme yapılır. Fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Başlangıç Tarihi ve Saati

Malzeme varyant kullanımının başlangıç tarihi ve saatidir. Program tarafından işlem yapılan tarih ve saat otomatik olarak gelir ancak istenirse değişiklik yapılabilir.

Bitiş Tarihi ve Saati

Malzeme varyant kullanımının bitiş tarih ve saatidir. Program tarafından Sistem İşletmeni tarafından kaydedilmiş olan dönem sonu tarihi ve saati otomatik olarak alana gelecektir ancak istenirse değişiklik yapılabilir.

Resimler


Malzeme Resmi

Özellik değerleri belirlenirken tanımlanmış olan malzeme resmidir.

Özellik Resimleri

Özellik değerleri belirlenirken tanımlanmış olan malzeme özellik resimleridir.

Özellik Değerleri

Malzeme varyantı için, özellik seti alanında seçilen sette tanımlanmış olan özellikler tanım penceresinde Özellikler başlığı altında satırlara otomatik olarak gelir.

Açıklaması

Özellik seti içinde ilgili özellik için kullanıcının verdiği açıklamadır ve değiştirilemez.

Değer

Özellik setindeki istisna ve koşul tanımları dikkate alınarak uygun değer öndeğer olarak bu alana program tarafından aktarılır. Farklı bir değer kullanılacaksa kullanıcı tarafından değiştirilebilir. Özelliğin tipine bağlı olarak listeden seçim ya da doğrudan bilgi girişi yapılabilir. Ancak değer aralığı türünde bir özellik söz konusu ise doğrudan bilgi girişi yapılır. Hatalı bir değer girişi yapıldığında program tarafından bu değere uygun en yakın alt değer alana aktarılır.

Fiyatı Etkiler

Özelliğin fiyat üzerindeki etkisini belirtir. Özellik setinde yapılan seçim aktarılır. Ancak değiştirilebilir.

Birimler

Varyant tanım penceresinde Birimler başlığı altından, malzeme boyut bilgileri ve barkod bilgisi kaydedilir. Her varyant için ayrı barkod numarası verilir. Fiş ve faturalarda barkod numarası ile işlem yapılırken, malzeme tanımları ile birlikte malzeme varyantlarında bulunan barkod numaraları da kontrol edilir ve malzeme girişi buna göre yapılır.


Kaydedilen malzeme varyantı, Malzeme Varyantları penceresinde sol bölümde listelenir. 

Bu bölümde yer alan Filtreler seçeneği ile malzeme varyantları listesinde yalnızca belirtilen koşullara uygun tanımların listelenmesi sağlanır. İstenen koşullar filtre satırlarında belirlenir. 

Özellik Filtreleri seçeneği ile de varyant tanımında kullanılan setinde yer alan özellikler listelenir. Özellik değeri filtresi seçeneği ile yalnızca seçilen değerlere ait özelliklerin listelenmesi sağlanır.