Malzemelere ait barkod etiketleri, malzeme listesi ve malzemeye ait hareketler (satınalma ve satış sipariş/irsaliye ve faturaları) üzerinden bastırılır. Bunun için malzeme listesi ve malzeme fişleri/irsaliye/sipariş ve fatura listelerinde Gönder(Etiket) seçeneği kullanılır. Etiket basımında geçerli olacak koşullar Etiket Filtreleri seçenekleri ile belirlenir. 

Malzeme listesi için filtre seçenekleri ve değerleri aşağıdaki gibidir: 

Filtre

Değeri

Türü

(TM) Ticari Mal / (DM) Depozitolu Mal / (VA) Varlık / (HM) Hammadde / (YM) Yarı Mamul / (MM) Mamul / (TM) Tüketim Malı / (MS) Malzeme Sınıfı / (HZ) Hizmet / (AS) Asorti /(MT) Malzeme Takımı

Durumu

Kullanımda / Kullanım Dışı

Malzeme Kodu

Grup / Aralık

Malzeme Açıklaması

Grup / Aralık

Özel Kodu

Grup / Aralık

Yetki Kodu

Grup / Aralık

Ambar Kodu

Grup / Aralık

Üst Malzeme Sınıf Kodu

Grup / Aralık

Grup Kodu

Grup / Aralık

Miktar Değeri

Filtrede Verilen Değer / Ambardaki Fiili Miktar / Ambardaki Gerçek Miktar

Miktarı

Miktar Girişi

Birim Sıra Numarası

Numara Girişi

Barkod Sıra Numarası Değeri

Filtrede Verilen Değer/ İlk Sıradaki/ Son Sıradaki

Barkod Sıra Numarası

Numara Girişi

Basım Kriteri

Hepsi/ Barkodu Olanlar / Barkodu Olmayanlar

İzleme Yöntemi

İzleme Yapılmayacak / Lot Numarası/ Seri Numarası

Stok Yeri Takibi

Yapılmayacak / Yapılacak

Lot Büyüklükleri

Bölünemez / Bölünebilir

Özellik Kodu

Grup / Aralık


Miktar değeri filtre satırında barkod etiketinden kaç adet basılacağı belirlenir.

Filtrede Verilen Değer seçiminin yapılması durumunda basılacak barkod etiket sayısı 'Miktar' filtre satırında belirtilir. 
Ambardaki Gerçek Miktar seçilirse ambar filtre satırında seçilen ambardaki gerçek stok miktarı kadar malzeme için barkod etiket bastırılır.
Ambardaki Fiili Miktar seçilirse ambar filtre satırında seçilen ambardaki fiili stok miktarı kadar malzeme için barkod etiket bastırılır. 

Birim Sıra Numarası filtre satırında barkod etiketin malzemeye ait birim setinde tanımlı hangi birim için bastırılacağı belirtilir. 

Barkod Sıra Numarası Değeri filtre satırında, malzemenin kullandığı birim setindeki birimler için girilmiş barkodlardan hangisinin bastırılacağı belirlenir. 
Filtrede Verilen Değer seçilirse barkod sıra numarası filtre satırında belirtilen sıradaki barkod basımda kullanılır. 
İlk Sıradaki seçiminde, birim için girilmiş ilk barkod etiket basımında kullanılır. 
Son Sıradaki seçilirse, birim için girilmiş son barkod etiket basımında kullanılır. 
Satınalma ve satış sipariş, irsaliye ve faturalarında Gönder(Etiket) seçeneği ile ulaşılan filtre seçenekleri ve değerleri şunlardır: 

Filtre

Değeri

Birim Sıra Numarası

Numara Girişi

Barkod Sıra Numarası Değeri

Filtrede Verilen Değer/ İlk Sıradaki/ Son Sıradaki/ Birimli Barkod

Barkod Sıra Numarası

Numara Girişi

İzleme Yöntemi

İzleme Yapılmayacak/ Lot Numarası/ Seri Numarası

Stok Yeri Takibi

Yapılmayacak/ Yapılacak

Lot Büyüklükleri

Bölünemez/ Bölünebilir

Özellik Kodu

Grup/ Aralık


Sipariş, irsaliye, fatura listeleri üzerinden Gönder (Etiket) seçeneği ile ulaşılan filtre seçeneklerinde miktar filtresi yer almaz, form yazdırıldığında fiş satırındaki malzemenin satırdaki miktarı kadar barkod etiket basılır.

Kare Kod Barkod

Kare barkod etiketler özellikle sağlık sisteminde ilaçların ve görmeye yardımcı tıbbi malzemelerin izlenebilirliğini sağlamak için kullanılmaktadır. 
İlaç takip sistemi gereği ilaç ambalajlarında halen kullanılmakta olan barkodların yanı sıra, yine üretici firma tarafından barkod numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, son kullanma tarihi bilgilerini içeren kare kod barkodlar kullanılmaktadır. 

Aynı şekilde gözlük sektöründe yine üretici firma tarafından barkod numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, son kullanma tarihi bilgilerini içeren kare kod barkodlar kullanılmaktadır. (Not: Optik sektöründe aynı seri numarası birden fazla üründe kullanılabilir.) 

Kare kod siyah ve beyaz hücrelerden oluşan iki boyutlu barkod türüdür. Hücreler kare veya dikdörtgen şeklinde olabilir. Kare kod barkod içerisine metin yazılabileceği gibi ham bilgi de yazılabilir. 

Genelde 2 KB'a kadar bilgi saklayan bu teknolojide bilgi saklama boyutunu kullanılan semboller ve kare kod hücre sayısı belirler. Hata düzeltme kodları sayesinde barkod üzerinde deformasyon oluşsa dahi barkod okunabilir. Standart DataMatrix - kare kod barkod 2335 alfa numerik karakter saklayabilir. 

Kare kodlar GTIN-barkod numarası, Seri No, Son Kullanma Tarihi ve Lot No olmak üzere dört temel bilgi saklamaktadır.

Malzeme Kartlarında Kare Kod 

Bulut ERP uygulamasında kare kod barkod okuyucudan gelen veri çözümlenerek, malzemelere barkod atanan forma aktarılır. Okuyucu ile kare kod bilgisi aktarıldığında, malzeme kartı içerisinde yer alan Birimler penceresindeki Barkod alanına GTIN–Barkod bilgisi yazdırılır. 
Aynı şeklide malzeme kartı F9-sağ fare tuşu menüsünde yer alan Hızlı Barkod Girişi ekranında yer alan Barkod alanına GTIN-Barkod bilgisi yazdırılır. 

Giriş ve Çıkış Malzeme Fişlerinde Kare Kod Kullanımı 

Malzeme, satınalma ve satış fişlerinde bulunan barkod girişi alanına, kare kod barkod okuyucudan gelen bilgi aktarılır.

GTIN(Barkod) bilgisine göre malzeme bulunur ve otomatik olarak fişlere satır eklenir. Malzeme barkod eşleşmesinden geçen kayıtlar için kare koddan gelen seri, lot ve son kullanma tarihleri okunur. 

Giriş fişleri için kare kod okuma bilgilerine göre seri/lot giriş hareketleri oluşur. Okuyucudan gelen seri numara bilgisi daha önceden malzeme kartına eklenmiş ise yeni bir satır eklenmez. Hem seri takipli hem de lot aralıklı takipli malzemeler için malzeme satırı eklendiğinde, seri giriş hareketlerine seri no, lot no ve son kullanma tarihleri yazılır, aralık hareketleri miktar bilgisine göre oluşur. 

Çıkış fişleri için ise seri/lot bilgisine ait bir giriş hareketi olup olmadığı kontrol edilir. Giriş hareketi ile örtüşen bir kayıt var ise fişe malzeme satırı eklenir, uygun bir giriş hareketi bulunamazsa satır eklenmez. Hem seri takipli hem de lot aralıklı takipli malzemeler için malzeme satırı eklendiğinde giriş hareketi bulunursa seri çıkış hareketlerine seri no, lot no ve son kullanma tarihleri yazılır, aralık hareketleri çıkışı yapılan seri bilgisine göre tekrar düzenlenir.