Banka Hesap Kayıtları, Finans Bölümü'nde, "Kayıt/Banka" menüsünün altında yer alır. Banka Hesap Kayıtları; ilgili şubelerde, çalışılan banka hesaplarına ait tanımlamaların yapıldığı bölümdür. Banka Hesap Kayıtları; Banka Hesap Bilgi-1, Banka Hesap Bilgi-2, Banka Hesap Bilgi-3, Banka Hesap Bilgi-4 sekmelerinden oluşur.

Banka Hesap Bilgi-1

Banka Hesap Kayıtları ekranı Banka Hesap Bilgi-1 sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Banka Hesap Kayıtları Ekranı

Hesap kodu

Kullanıcının belirlediği hesap kodunun girildiği alandır. İstenen düzende, 15 haneden oluşacak alfa sayısal kodlama yapılır. Rehber butonu ile, hesap kodlarına ulaşılır.

Örneğin: Koçbank İzmir Şubesi Ticari Mevduat TL Hesabı için "KCİZTTL" şeklinde bir kod tanımlaması yapılabilir.

Ana Kod

Banka hesabının, "Banka Ana Kod Kayıtları" bölümünde tanımlaması yapılan ana kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, banka ana kodlarına ulaşılır.

Şube Kodu

"Banka Şube Kayıtları" bölümünde tanımlaması yapılan şube kodunun girildiği alandır. Rehber butonu ile, şube kodlarına ulaşılır.

Kilit

Seçilen hesap ile ilgili işlem yapılmasını engellemek için kullanılan seçenektir.

Durumu

İlgili banka hesabının durumunun belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan "Açık" ve "Kapalı" seçeneklerinden biri tercih edilir. Bankanın ilgili hesabı ile çalışılmayacaksa, durumun "Kapalı" olarak seçilmesi gerekir.

Faiz Kaydı/Değişikliği

"Vadesiz Hesap" ve "Borçlu Cari Kredi (Rotatif) Hesap" tipleri için geçerli olan butondur. Bankalar, açılan bu tür hesaplar için mutlaka bir faiz oranı belirtir ve zaman zaman bu faiz oranını değiştirir. Söz konusu hesaba faiz oranı ile ilgili işlem yapmak için, ekrana gelen alanların doldurularak faiz kaydının mutlaka yapılması gerekir. Görüntülenen ekranda; Banka Hesap Kodu, Faiz Oranı ve Tarih alanları yer alır. Faiz oranı sıfır olarak girildiğinde bu hesaplar için faiz hesaplanmaz. Vadesiz hesaplarda genel olarak ilk hesap açılışında faiz oranı bellidir. Oran değişikliği yapılırken girilen faiz tarihine ait bir kayıt bulunduğunda, yeni bir ekran açılır ve faiz değişikliğinin ilgili hareket kaydının öncesine veya sonrasına yapılması sağlanır.

Hatalı girişler için tekrar kayıt yapılabilir.


 Son Faiz Kaydı İptali

Son faiz kaydının iptal edilmesi için kullanılan butondur.
IBANBanka hesabına ait IBAN numarasının girildiği alandır.

Hesap Tipi

Açılan hesap tipinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile hesap tipleri arasından seçim yapılır.

Hesap tipleri şunlardır; Vadeli Mevduat/Vadesiz Mevduat, Repo/Spot Kredi, Teminat Çeki/Teminat Senedi, Tahsil Çekleri/Tahsilat Senetleri, Nakit kredi/Borçlu Cari Kredi (Rotatif), Nakit Kredi (Spot), Nakit Kredi/İskonto (İştira), Gayri Nakdi Kredi/Teminat Mektubu, Gayri Nakdi Kredi/Harici Garanti, Gayri Nakdi Kredi/İthalat Akreditifi, Gayri Nakdi Kredi/Kabul ve Aval, Kredi Kartı Hesabı, Taksitli Kredi, Uzun/Orta Vadeli Kredi, Borç Çekleri, Borç Senetleri Firma Kredi Kartı seçeneklerinden oluşur.

Banka Hesap No

Bankanın müşteriye verdiği hesap numarasının girildiği alandır.

Banka Hesap İsmi

Hesabın tam unvanının girildiği alandır.

Örneğin: Koçbank İzmir Şubesi Ticari TL Hesap gibi.

Döviz Tipi

Tanımlanan hesabın dövizli olması halinde, hesabın döviz tipinin girildiği alandır. Hesap TL ise döviz tipinin 0 (sıfır) olarak tanımlanması gerekir. Döviz Tipi sıfırdan farklı ise, bu hesapla ilgili her işlemde döviz tipi sorulur. Rehber butonu ile, döviz tipleri arasından seçim yapılır.

Rapor Kodu

Raporlamaya yönelik tanımlama yapılan alandır.

Bağlantılı Hesap Kodu Bağlantılı hesabın tanımlandığı alandır.

Banka Hesap Bilgi-2

Banka Hesap Kayıtları ekranı Banka Hesap Bilgileri-2 sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Banka Hesap Kayıtları Ekranı
Banka Hesap Kodu"Banka Hesap Bilgi-1" sekmesinde girilen hesap kodunun izlendiği alandır.

İşletmelerde Ortak/ Şubelerde Ortak

"İşletmelerde Ortak" ve "Şubelerde Ortak" seçenekleri ile, tanımlanan banka hesaplarının hangi şubelerde ya da işletmelerde kullanılacağı seçilir. Rehber butonu ile, işletme/şube seçimi yapılır.

Banka

İlgili hesap ile işlem yaparken, çalışılacak muhasebe hesabının belirlendiği alandır. Bu alanın boş bırakılması durumunda Entegrasyon Modülü kullanılıyorsa, ilgili banka ile yapılan işlemlerde entegrasyon hataları alınır. Rehber butonu ile, muhasebe kodları arasından seçim yapılır.

Kur farkı Gelir/Gider

Dövizli olarak tanımlanan hesaplarda kur farkı kaydının aktarılacağı muhasebe kodunun girildiği alandır. Rehber butonu   ile, hesap kodları arasından seçim yapılır.

Teminat Tipi

Kredi hesap tipindeki kayıtlar için teminat tipi girilen alandır. Teminat tipleri, "Teminat Tipi Tanımlama" bölümünden tanımlanır. Rehber butonu ile, tanımlı teminat tipleri arasından seçim yapılır.

Çek/Senet Karşılığı Kredi

Kredi hesap tipindeki kayıtlar için işaretlenen seçenektir.

GKS No

İlgili banka hesabı kredi özelliği içeren bir hesap ise, banka şube kayıtlarının altında ilgili şube ile yapılan "Genel Kredi Sözleşme" numarasının girildiği alandır. Rehber butonu ile, GKS numaraları arasından seçim yapılır.

Kredi Teminatı Açıklaması

Kredi Teminatı ile ilgili açıklamanın girildiği alandır.

Banka Hesap Bilgi-3

Banka Hesap Kayıtları ekranı Banka Hesap Bilgi-3 sekmesi, tanımlanan hesaba ait elektronik resim/doküman gibi belgelerin veri tabanına eklenmesini sağlayan sekmedir.

Resim/doküman ekleme ile ilgili detay bilgi için; Giriş → Kayıt Ekranları Kullanımı → Resim ve Dosya Ekleme dokümanına bakılabilir.

Banka Hesap Bilgi-4

Banka Hesap Kayıtları ekranı Banka Hesap Bilgi-4 sekmesi, ilgili banka hesabının aylar bazında Borç, Alacak, Bakiye, Döviz Borç, Döviz Alacak ve Döviz Bakiye toplamlarının izlenmesini sağlayan sekmedir.