"Banka Şube Kayıtları" ekranı; Banka Şube Bilgi-1, Banka Şube Bilgi-2, Banka Şube Bilgi-3 ve Çek/Senet Karşılığı Kredi Bilgileri sekmelerinden oluşur.

Banka Şube Bilgi-1

Banka Şube Bilgi-1 sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Banka Şube Kayıtları Ekranı

Banka Ana Kod

"Banka Ana Kod Kayıtları" bölümünde tanımlanan banka ana kodun girildiği alandır. Rehber butonu ile, kodlar arasından seçim yapılır.

Banka Şube Kodu

İlgili banka için şube kodu tanımlanan alandır. 10 karakter uzunluğunda alfa sayısal kodlama yapılır. Rehber butonu ile, daha önce tanımlaması yapılan şube kodlarına ulaşılır.

Durumu

İlgili banka şubesinin durumunun belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile "Açık" ve "Kapalı" seçeneklerinden biri seçilir. Bankanın ilgili şubesi ile çalışılmayacaksa, "Durumu" alanının "Kapalı" olarak seçilmesi gerekir.

Banka Şube İsmiTanımlaması yapılacak banka şubesinin isminin girildiği alandır.

T.C.M.B Banka Ana Kod

"Banka Ana Kod Kayıtları" bölümünden tanımlanan ilgili bankaya ait T.C.M.B banka kodunun program tarafından otomatik olarak ekrana getirildiği alandır.

T.C.M.B Banka Şube Kodu

Bankanın T.C.M.B tarafından verilen şube kodunun girildiği alandır. Banka → Kayıt → T.C.M.B Kayıtları → T.C.M.B Banka Kodları Online Güncelleme bölümünden yüklenir. Yüklenen kodlar, T.C.M.B Banka Ana Kodları bölümünden izlenir.

Adresİlgili banka şubesine ait adres bilgisinin girildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile adres satırı ilerletilir.
İlçeİlgili banka şubesine ait ilçe bilgisinin girildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, banka şubesine tanımlı ilçeler (varsa) arasından seçim yapılır.
İl

İlgili banka şubesine ait il bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, tanımlı iller arasından seçim yapılır.

Ülke

İlgili banka şubesine ait ülke bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, tanımlı ülkeler arasından seçim yapılır.

Posta Koduİlgili banka şubesine ait posta kodu bilgisinin girildiği alandır.
Telefonİlgili banka şubesine ait telefon bilgisinin girildiği alandır.
Faxİlgili banka şubesine ait fax bilgisinin girildiği alandır.

Banka Şube Bilgi-2

Banka Şube Bilgi-2 sekmesinin alanları ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Banka Şube Kayıtları Ekranı
Banka Şube Kodu"Banka Şube Bilgi-1" sekmesinde tanımlaması yapılan şube grid alandan seçildikten sonra "Banka Şube Bilgi-2" sekmesine tıklandığında, şubeye ait kod bilgisinin otomatik olarak ekrana geldiği alandır. Elle (manuel) müdahale edilmez.
Banka Şube İsmi"Banka Şube Bilgi-1" sekmesinde tanımlaması yapılan şube grid alandan seçildikten sonra "Banka Şube Bilgi-2" sekmesine tıklandığında, şubeye ait isim bilgisinin otomatik olarak ekrana geldiği alandır. Elle (manuel) müdahale edilmez.

Açıklama 1, Açıklama 2, Açıklama 3, İlgili

Banka şubesi ile ilgili açıklama bilgisi girilen alandır. Rapor amaçlı kullanılır.

Genel Kredi Limiti

Şubenin firma için belirlemiş olduğu genel kredi limitinin girildiği alandır. Girilen kredi limiti, daha sonra açılacak kredi tipli hesap hareketleri sonucu, Banka → Raporlar → Banka Kredi Raporları → Kredi Kullanılabilirlik Raporu ile “Kullanılacak Kredi” hesaplamasında kullanılır.

Döviz Tipi

Şubenin belirlediği kredi limitinin dövizli olması halinde ilgili döviz tipinin girildiği alandır.

Çek/Senet Kredi Marjı

Marj; Kredi kullandırılırken alınan güvence ile karşılığında ödenecek kredi arasındaki farktır. Uygulanan marj oranı, bankanın kredi alacağını tahsil edememesi halinde, anapara, faiz ve diğer masrafları karşılayacak düzeyde olacak şekilde tespit edilir. Bu alan çek/senetler için şubenin belirlediği kredi limiti alanıdır. Bu limit üzerinde teminata çıkılan çek/senetlerde kullanılacak kredi hesaplaması yapılır.

Firma Takvimi

"Firma Takvimi Uygulaması" kullanıldığında, "Firma Takvim" kodunun girildiği alandır. Özellikle, yurt dışındaki bankalarla yapılan işlemlerin tatil gününe geldiğinde uyarı vermesi için kullanılır.

Banka Şube Bilgi-3

Banka Şube Bilgi-3 sekmesi, ilgili banka şubesi için ek bilgi girişi yapılarak elektronik doküman eklenmesini sağlayan alandır. 

Örneğin: İlgili şube ile yapılan sözleşme, önemli evrak vb. dokümanlar bu bölüm sayesinde ilgili şube kaydında saklanabilir. Saklanan dokümanlar, veri tabanı güvenliğinde saklanır.

Resim/Doküman ekleme ile ilgili detay bilgi için; Giriş → Ana Menü → Kayıt Ekranları Kullanımı → Resim ve Dosya Ekleme

Çek/Senet Karşılığı Kredi Bilgileri

İlgili kayıtlar, ekrandaki alanlara program tarafından otomatik olarak hesaplanarak aktarılır. Bilgiler, Döviz Tipi bazında listelenir. "Banka Hesap Tanımlama" bölümünde yer alan "Banka Hesap Bilgi-2" sekmesindeki "Çek/Senet Karşılığı Kredi" seçeneği işaretli olan hesaplar için geçerlidir.

"Banka Şube Kayıtları" ekranında; Kredi Marjı 90, Kredi Limiti 1.000.000.000, Teminata Çıkılan Çek Tutarı 50.000.000 olarak tanımlandığında hesaplama aşağıdaki şekilde yapılır:

Teminat Limiti=Kredi Limiti/10*100=10.000.000.000 (1.000.000.000/10*100)

Kullanılabilir Kredi=Teminata Verilen *10/100=5.000.000 (50.000.000 x10/100)

Kalan Teminat=Teminat Limiti-Teminata Verilen 9.950.000.000 (10.000.000.000-50.000.000)

Kalan Kredi=Kredi Limiti-Kullanılabilir Kredi 995.000.000 (1.000.000.000-5.000.000) şeklinde hesaplanır.

İlgili alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra "Kaydet" butonuna basılarak kayıt oluşturulur. Kaydın iptali için, silinmesi istenen kaydın üzerinde çift tıklandıktan sonra “Kayıt Sil” butonuna tıklanması gerekir.