You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Satış irsaliyesi bölümü, satışların mal sevkiyatı sırasında (fatura aşamasından önce sevk irsaliyesi düzenlendiği durumlarda) sevk irsaliyesi kayıtlarının girildiği, düzenlendiği ve izlendiği bölümdür.

Satış irsaliyesi, Lojistik-Satış Bölümü’nde, fatura kayıt menüsünün altında yer alır. Sipariş Bilgileri, Üst Bilgiler, Koşul Bilgileri, Kalem Bilgileri, Toplamlar, Vadelere Bölme bilgilerinin girilmesi ile satış irsaliyesi kaydı oluşturulur.


(tick) Bu bölümlerden bazıları, belirli parametrelerin işaretlenmesi sonucu ekranda gözükmektedir.

Sipariş Bilgileri Ekranı

Sipariş takibi yapan firmalarda, müşteri siparişlerinden satış irsaliyesi oluşturulması için kullanılan bölümdür. 

Sipariş takibi yapıldığı durumlarda, girilen müşteri siparişlerinin teslimatının yapılabilmesi amacıyla kesilen irsaliyeler için, tüm bilgilerin en baştan tekrar girilmesi yerine, daha önceden girilen müşteri siparişlerinden irsaliye oluşturulmasını sağlar.


(tick) Satış İrsaliyesi modülüne girildiğinde, bu sayfanın gelmesi için mutlaka, Satış Fatura Parametrelerinde bulunan “Sipariş Takibi Yapılacak Mı” parametresinin işaretlenmiş olması gerekmektedir.


Sipariş Bilgileri Ekranı
Belge Tipi

Sipariş ve İrsaliye seçeneklerinden oluşur. Satış irsaliyesi sipariş bağlantılı ise sipariş seçeneği işaretlenir.

Belge Numarası

Satış irsaliyesi sipariş belge numarasının,   tuşu ile seçim yapılarak girildiği alandır. Siparişlerin teslim edilen/kalan bazında takibinin sağlıklı olarak yapılabilmesi için faturanın bağlantılı olduğu sipariş numarasının doğru olarak girilmesi gerekmektedir.

Teslim Cari Kodu

Siparişin teslim edildiği yerin,   tuşu ile seçim yapılarak girildiği cari kod alanıdır. İrsaliyenin kesildiği cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılır.

İrsaliye OluşturBelge Numarası” alanı ve/veya “Detaylı Sipariş/İrsaliye Rehberi” alanı seçilerek irsaliye oluşturmayı sağlar. Butona tıklandığında, oluşturulacak irsaliyeye ilişkin numara ve tarih bilgilerinin yer aldığı “Sipariş Teslimatınız Yapılsın Mı?” başlıklı ekran gelir. Burada “Tamam” butonuna basıldığında, seçilen siparişte bulunan bilgiler irsaliyeye aktarılır ve istenirse aktarılan bilgiler üzerinde değişiklik yapılabilir.
Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Cari Kodu

İrsaliyesi oluşturulacak sipariş belgelerine kısıt vermek için kullanılan alandır. İrsaliyenin oluşturulması aşamasında, sipariş bilgilerinin detaylandırılarak girildiği müşterinin kodudur.  tuşu ile cari kod seçimi yapılır.

Detaylı Sipariş / İrsaliye Rehberi Belge Numarasıİrsaliyesi oluşturulacak sipariş numarasının girildiği alandır. Tek bir siparişe ait irsaliye işlemi yapılacaksa bu bölüm kullanılabilir. Cari kodun girilip bu alanın boş geçilmesi halinde, ilgili cariye ait tüm siparişler listelenir.
Mal Detaylı Mı?“Mal detaylı mı?” sorusu işaretlendiğinde, müşterinin kalan siparişleri mal bazında detaylı listelenir. İşaretlenmediğinde, belirlenen cari koda ait, teslimi yapılmamış (kalan) sipariş numaralarının yer aldığı liste üzerinden, istenilen siparişler farenin sol tuşu çift tıklanarak işaretlenebilir. Böylece faturalama işlemlerinde siparişler birleştirilerek faturalandırılabilir fakat mal detayları izlenemez.
Stok Kısıdı VerilebilsinEkranın altında listelenecek sipariş kalemleri için kısıt verilmesi amacıyla kullanılan seçenektir. Bu seçeneğin aktif olması için “Mal Detaylı Mı?” sorusunun işaretlenmesi gerekir. “Stok Kısıdı Verilebilsin” seçeneği işaretlendikten sonra “Belgeleri Getir” butonuna basıldığında, listelenecek sipariş kalemlerinin belirlenmesi için “Stok Kısıt Ekranı” gelecektir. Bu ekranda bulunan Saha Adı sütunundaki hücreye tıklandığında, stok ilişkili alanlar listelenir. Bu listede, kısıt verilecek alan seçildikten sonra, “Operatör” ve “Değer” alanları kullanılarak istenen kısıt verilir.
SıralamaBelge no, teslim tarihi, koşul kodu, belge tarihi, stok kodu, stok adı seçeneklerini içerir. Listelenecek sipariş belgelerinin seçilecek alanlara göre sıralanmasını sağlar.
Belgeleri GetirCari kod ve mal detayı bilgileri baz alınarak, sipariş belgelerinin listelenmesini sağlayan butondur


(tick) Sipariş Bağlantılı Satış İrsaliyesi Kaydı

Müşteri siparişlerinin irsaliye kaydı iki yöntemle yapılır. Bunlardan ilki, "Satış İrsaliyesi" modülüne girildiğinde gelen Sipariş Bilgileri sayfasında, irsaliyeleştirilecek sipariş kalemlerinin seçilmesi ile gerçekleşir. Diğer yöntem ise, irsaliye kalem bilgileri girişinde sorgulanan Sipariş Numarası sahasının kullanılmasıdır.