Fatura Parametreleri alım ve satış faturaları için işlemlerde geçerli olması istenen öndeğerler belirlenir. Alım faturaları çalışma bilgileri Alım Faturaları başlığı altında yer alan satırlarda, Satış faturaları için geçerli olacak öndeğerler Satış Faturaları başlığı altında yer alan parametre seçenekleri ile belirlenir. 

  Satınalma Faturaları Çalışma Bilgileri 

Faturada ödeme hareketleri

Faturada ödeme hareketlerinin ne şekilde izleneceğinin öndeğeri bu parametre seçeneği ile belirlenir. Bu parametre satırı iki seçeneklidir:

  • Parçalı ödeme
  • Ortalama ödeme


    Parçalı ödeme seçimi yapıldığında, faturanın birden fazla satırdan oluşması durumunda her satır için yapılan ödeme planı tanımına göre ödemeler parçalanarak ödeme listesinde yer alır. Bu durumda eğer satış faturalarına ödeme planı ilişkilendirilirse, ödeme planında tanımlanmış olan ödeme sayısı ve vade tarihlerine göre, satış faturası parçalanarak birden fazla sayıda borç hareketi şeklinde ödeme tahsilat hareketlerine kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir. Ortalama ödeme seçimi yapıldığında parçalanmış tüm işlemler tek bir vade tarihine ve faize göre tek parça halinde listelenir. Vade tarihi ve faiz parçalanan işlemlerin ağırlıklı ortalamasından hesaplanır. Bu durumda bir satış faturasına ödeme planı ilişkilendirilirse, ödeme planında tanımlanmış olan ödeme sayısı ve bunların vade tarihleri göz önüne alınır ve ağırlıklı ortalama yöntemine göre fatura tutarının tamamının ödenmesi için gerekli ortalama vade tarihi bulunur. Satış faturası ödeme tahsilat hareketleri arasına bu vade tarihinde tek parça borç hareketi olarak kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir.

Otomatik fatura basımı

Alış ve satış faturalarının ne zaman yazıcıdan alınacağı bu parametre satırında belirlenir. Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir. Alış ve satış işlemlerinde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda faturalar Yaz seçeneği ile tek tek ya da Toplu Basım seçeneği ile topluca bastırılır.

Fatura Satırları

İrsaliye, fatura ve sipariş fişlerinin ne şekilde bastırılacağı, irsaliye satırları, sipariş satırları, fatura satırları parametre satırlarında belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Ayrı, ayrı basılacak
  • Koda göre birleştirilecek
  • Grup koduna göre birleştirilecek


    Ayrı, ayrı basılacak seçiminde fiş ya da faturada yer alan her satır bastırırken, koda göre birleştirilecek seçiminde aynı fatura ya da fiş üzerinde aynı koda sahip malzemeye ait işlemin olması durumunda bu satırlar birleştirilerek yazılır. Grup koduna göre birleştirilecek seçiminde ise aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilir.

Fatura Satırları Malzeme / Grup Kodune Göre Birleştirilirken Farklı Fiyatlı Satırları

Fatura basımlarında, aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilerek yazdırılırken, malzemelere ait farklı fiyatlı satırların ne şekilde basılacağını belirlemek için kullanılan parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Birleştirilmesin
  • Birleştirilsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun
  • Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin


    "Birleştirmesin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar ayrı satırlar halinde yazdırılır. "Birleştirsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar tek satır halinde ortalama fiyat alınarak yazdırılır. "Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar birleştirilir ve fiyat boş gösterilir.

Fatura Satırları Sıralanması

Faturalarda birden fazla stok kartına ait hareketin yer alması durumunda, fiş satırlarına aktarılan stokların ne şekilde sıralanacağının belirlendiği parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Sıralanmayacak
  • Koda göre sıralanacak
  • Açıklamaya göre sıralanacak
  • Raf numarasına göre sıralanacak


    Sıralanmayacak seçiminde, malzemeler, fiş satırlarında aktarıldıkları sırada yer alır. Ada göre sıralanacak seçiminde, fiş satırları malzemelerin açıklamalarına göre sıralanır. Koda göre sıralanacak seçiminde, fiş satırları malzemelerin kodlarına göre sıralanır. Raf numarasına göre sıralanacak seçiminde ise, fiş satırları stokların raf numaralarına göre sıralanır Ada, koda ve raf numarasına göre sıralama seçenekleri, sipariş, irsaliye ve faturalar kaydedildikten sonra geçerli olacaktır.

Fatura Basımı

Fatura basımının ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Sadece fatura
  • Fatura + irsaliye


    Sadece fatura seçiminde yalnızca fatura yazdırılır. Fatura + irsaliye birlikte seçiminde ise fatura ve bu faturaya ait irsaliyeler birlikte basılır.

Sipariş/İrsaliye/Fatura Hareketlerinde Ödeme Planı Kontrolü

Fiş ve fatura satırlarındaki hareketler için ödeme planı kontrolünün sağlandığı parametredir. Fiş ve fatura satırlarındaki malzeme bedelinin hangi ödeme planına göre kapatılacağı ödeme planı kolonunda kaydedilir. Ödeme planı belirtmeden işlemin kaydedilmemesi için bu parametre satırında Evet seçiminin yapılmış olması gerekir.

Tevkifat Payı

Müstahsil işlemleri için tevkifat payı öndeğeridir.

Tevkifat Paydası

Müstahsil işlemleri için tevkifat paydası öndeğeridir.

Fatura Satırlarında Birim Fiyat Kontrolü

Fatura satırlarına birim fiyat girilmeden faturanın kaydedilmemesini sağlayan parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşleme devam edilecek
  • Kullanıcı uyarılacak
  • İşlem durdurulacak
    İşleme devam edilecek seçiminde herhangi bir kontrol yapılmaz. Kullanıcı uyarılacak seçiminde fatura kaydı sırasında birim fiyat girilmemiş satırlar olup olmadığı kontrolü yapılarak kullanıcı "birim fiyat girilmemiş satırlar var" şeklinde uyarılır. Fatura kullanıcının onay vermesi durumunda kaydedilir.

Ödeme Tutarı Fatura / Sipariş Tutarından Fazla Olursa

Fatura ödeme işlemleri penceresinde yapılan işlemlerden sonra fatura / sipariş tutarı ile ödeme tutarı arasında olabilecek farkın sistemde hangi başlık altında hesaplanacağı bu parametre satırında belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşlem durdurulacak
  • Birim fiyatlara dağıtılacak
  • Masraf satırı eklenecek
    İşlem durdurulacak seçimi yapıldığında, yapılan satış işlemi kaydedilemez. Birim fiyatlara dağıtılacak seçiminde, her bir hareket için (hareket tutarı/fatura tutarı)(ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç ilgili hareketin birim fiyatına eklenir ve fatura toplamı yeniden hesaplanır. *Masraf satırı eklenecek seçiminde ise, (ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç fatura geneline "masraf" satırı olarak eklenir.

İndirimde Yuvarlama

Yapılacak ve yapılmayacak seçenekleri içerir. Yapılacak seçiminde sonucun küsuratlı çıkması durumunda yuvarlama yapılır.

İade İşlemlerinde Aktarım Detayları

Fiş ve fatura listelerinden kaydedilen alım iade işlemlerinde mal alım faturasında yer alan detayların oluşacak iade fişine aktarılıp aktarılacağı bu parametre ile belirlenir.  Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Promosyon Malzemeler Aktarılacak
  • Malzeme Net Tutarı Aktarılacak


    Aktarılacak seçenekler Ekle düğmesi tıklanarak Seçilenler alanına aktarılır.

Barkodla Sevkiyat İşleminde Sipariş Miktarı Kontrolü

Sipariş sevk işlemlerinde sipariş fişinde yer alan malzeme için barkodla sevkiyat yapıldığında, sevk edilen malzemelerin bekleyen miktarlarının otomatik olarak kapatılması, barkod kullanılarak girilen miktarın bekleyen miktar dahilinde kontrolü için kullanılır. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşlem Yapılmayacak
  • İşlem Durdurulacak
  • Yeni Malzeme Satırı Eklenecek
    İşlem yapılmayacak seçiminde, barkodla sevkiyat sırasında miktar kontrolü yapılmaz. İşlem durdurulacak seçiminde, irsaliye veya faturaya miktar belirtilmeksizin aktarılan sipariş satırları için F9 Barkod giriş ile sevk miktarlarının girildiği durumda, eğer sevk miktarı sipariş satırlarının bekleyen miktar toplamını aşıyorsa işlem durdurulur. Miktar aşımına izin verilmez. Yeni malzeme satırı eklenecek seçiminde, irsaliye veya faturaya miktar belirtilmeksizin aktarılan sipariş satırları için F9 Barkod giriş ile sevk miktarlarının girildiği durumda, eğer sevk miktarı sipariş satırlarının bekleyen miktar toplamını aşıyorsa ilgili malzeme için yeni bir malzeme satırı eklenir. Bu satırların sipariş bağlantısı olmaz.

Otomatik Birim Fiyat Güncelleme

Sipariş fişi, irsaliye ve fatura kayıtlarında, malzeme için tanımlı fiyat kartı olması durumunda seçilen cari hesaba göre yada tarih değişikliğinde malzeme birim fiyatı için gerekli güncellemenin ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Yapılacak
  • Yapılmayacak
  • Kullanıcı Uyarılacak
    Yapılacak seçiminde malzeme satınalma işlemlerinde faturada yeni bir cari hesap seçildiğinde veya işlem tarihi değişikliğinde malzeme birim fiyatı otomatik olarak güncellenir.  Yapılmayacak seçiminde herhangi bir uyarı ekranı gelmez,  birim fiyatta bir değişiklik olmaz; istenirse manuel olarak güncellenir. Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, faturada yapılan tarih ve cari hesap değişikliği sonucu ekrana "birim fiyat güncellenecektir" uyarısı gelir. Bu uyarı ekranına tamam dendiğinde birim fiyat güncellenir.

Fatura Basımında Birim Fiyatı Boş Olan Malzeme Satırları

Fatura basımında birim fiyatı boş olan malzemelerin faturada yer alıp almayacağı bu parametre satırında yapılacak seçimle belirlenir. Listelensin ve Listelenmesin seçeneklerini içerir.Listelenmesin seçilirse faturada yalnızca birim fiyatı girilen malzeme satırları yer alır.

Sipariş Sevkinde Miktar Kontrolü

Siparişlerin irsaliye ya da fatura ile bekleyen miktardan fazla sevkedilmesinin kontrol edilebilmesi bu parametre ile sağlanır. Aynı kontrol ödemeli siparişler için de geçerlidir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. Evet seçimi yapıldığında, ödemeli siparişin faturalanması durumunda fatura içerisinde miktara bağlı artırım yapılması engellenir.

Fatura Satırları Ödeme Şekli Güncellensin

Faturanın başlık kısmında ödeme planı seçildiğinde, seçilen ödeme planının fatura satırına öndeğer olarak aktarılıp aktarılmayacağı bu parametre ile belirlenir.

Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminde fatura genel bilgilerinde belirlenmiş olan ödeme şekli fatura satırına öndeğer olarak aktarılır; ayrıca, fatura satırında seçili olan ödeme planı, ödeme planı ya da cari hesap değişikliğinde (cari hesapta seçili bir ödeme planı var ise) güncellenir.

Not: Satıra malzeme seçildiğinde, malzeme için daha önceden tanımlanmış bir ödeme planı var ise satırdaki "Ödeme Şekli" alanına malzeme kartında seçili olan ödeme planı aktarılır.

Ödeme Hareketleri Satır Bazında Oluşturulsun

Faturalarda, malzeme satırlarında ayrı ödeme planları kullanılması durumunda ödeme hareketlerinin ne şekilde oluşturulacağının belirlendiği parametredir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. "Evet" seçilmesi durumunda, ayrı ödeme planlarına göre oluşacak ödeme hareketlerinde vade tarihi aynı olan satırlar birleştirilmez. Ayrı vade tarihleri ile gösterilir.

İrsaliye Tarihi Ay Bilgisi Fatura Tarihi Ay Bilgisinden Farklıysa

Bir satınalma irsaliyesi kesildiği aydan sonraki bir başka ayda faturalanmak istendiğinde yapılacak kontrol şekli öndeğeridir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşleme Devam Edilecek
  • Kullanıcı Uyarılacak
  • İşlem Durdurulacak

    İşleme Devam Edilecek seçilirse, herhangi bir kontrol yapılmaz.

    Kullanıcı Uyarılacak seçilirse, fişin kaydı sırasında program kullanıcıyı "İrsaliye tarihi ay bilgisi ile fatura tarih, ay bilgisi farklıdır" mesajı ile uyarır ve işlem kullanıcı kontrolünde kaydedilir.

    İşlem Durdurulacak seçilirse, irsaliye ay bilgisi faturalama ayından farklıysa, irsaliyenin faturalanmasına izin verilmez.

Faturalarda Nakit Ödeme/Tahsilat Fişi Otomatik Olarak Açılsın

Satınalma faturası oluşturulurken, fatura detayları veya ödeme hareketleri pencerelerinden ödeme tipi "Nakit" olarak seçildiğinde, faturanın kaydedilmesi esnasında cari hesap ödeme fişinin ekranda otomatik olarak açılıp açılmayacağını belirlemek için kullanılır. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminde, ilgili fatura kaydedilirken cari hesap ödeme fişi ekrana otomatik olarak gelir. Kullanıcının tercihi doğrultusunda, ödeme fişi kaydedilir veya fiş oluşturulmaz.

Fatura Tarihi Değiştirildiğinde İrsaliye Tarihi Otomatik Olarak Değiştirilecek

Bu parametre fatura tarihi değiştiğinde irsaliye tarihinin de otomatik olarak değiştirilmesi için kullanılır. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

"Evet" seçiminde fatura tarihi değiştirildiğinde irsaliye tarihinin de değiştirileceğini belirten mesaj ekrana gelmez ve tarih otomatik olarak değiştirilir.

"Hayır" seçilirse fatura tarihi değişikliklerinde irsaliye tarihinin değişeceğini belirten mesajla kullanıcı uyarılır  ve yapacağı seçime göre işleme devam edilir.

Ödemeli Sipariş Faturaya Aktarılırken Miktar ve Tutar Bütünlüğü

Ödemeli bir sipariş faturaya aktarılırken siparişin miktar ve tutar bilgilerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği bu parametre satırı ile belirlenir. Korunsun ve Korunmasın seçeneklerini içerir. "Korunsun" seçiminin yapılması durumunda, ödemeli sipariş faturaya aktarıldığında miktar ve tutar bilgileri kullanıcı tarafından değiştirilemez. Parametrenin öndeğeri "Korunmasın" dır.

Müstahsil Makbuzunda Borsa Payı Hesabı

Müstahsil makbuzlarında borsa payının nasıl hesaplanacağını belirlemek için kullanılan parametredir. İki seçeneklidir:

  • Net Üzerinden
  • Brüt Üzerinden
    Net üzerinden hesaplama yapıldığında, SSDF, Stopaj ve Bağkur payı hesaplamaya dahil edilmez.

Öneri Fatura Basımı

Öneri statüsündeki faturaların yazdırılıp yazdırılmayacağı bu parametre satırında belirlenir. Hayır seçiminin yapılması durumunda öneri durumundaki faturalar tek ya da toplu olarak yazdırılamaz.

Fatura Tarihi Değiştirildiğinde Düzenleme Tarihi de Güncellensin

Fatura tarihi kullanıcı tarafından değiştirildiğinde faturadaki düzenleme tarihinin otomatik olarak güncellenip güncellenmeyeceği bu parametre satırında belirlenir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

Kasadan girilen Alınan/ Verilen faturalarda ve bankadan girilen faturalarda fiş tarihi değiştirildiğinde de, Düzenlenme Tarihinin güncellenip güncellenmeyeceğini yine bu parametre satırında verilen değere bağlıdır.

Not: Düzenleme tarihi kullanıcı yetkisine bağlıdır. Dolayısıyla bu parametrenin kullanılabilmesi için ilgili kullanıcının düzenleme tarihini değiştirme yetkisi bulunmalıdır.

Faturanın Ticari İşlem Grubu Değiştirildiğinde İrsaliye/Sipariş Ticari İşlem Grubu

Bir satış veya satınalma faturasında seçili Ticari İşlem Grubu değiştirildiğinde, faturaya bağlı olan sipariş ve irsaliyenin ticari işlem grubu bilgisinin de değiştirilip değiştirilmeyeceği bu parametre ile belirlenir. İki seçeneklidir: 

  • Güncellenmesin
  • Güncellensin
    Güncellenmesin seçeneği öndeğer gelir. Güncellensin seçildiğinde, faturadaki ticari işlem grubu değiştirildiğinde faturaya bağlı sipariş ve irsaliyenin de ticari işlem grubu bilgisi otomatik olarak güncellenir.

Faturalar İşleminde Kaynak Riski Etkiler Bilgisi Aktarılsın

Sipariş ve irsaliye üzerinden faturalama yapıldığında kaynak fişteki risk bilgisinin oluşan fişe aktarılıp aktarılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. "Evet" seçimi yapıldığında sipariş ve ya irsaliye detaylarında yer alan "Riski Etkiler" kutucuğu işaretliyse, faturalama sonucu oluşan fişe bu bilgi otomatik olarak aktarılır.

Yazdırılan Belgelerin PDF Olarak KETS Sisteminde Saklanması

Programda yazdırılan belgelerin PDF olarak KETS sisteminde saklanması isteniyorsa, hangi fiş türlerinde bu özelliğin kullanılacağı bu parametre satırında belirlenir. Sipariş, İrsaliye, Fatura seçeneklerini içerir. Seçilenler alanına eklenen fiş türleri "F9-Yaz" seçeneği ile yazdırıldığında, ilgili belgeler aynı zamanda KETS sisteminde PDF olarak saklanır.

Tarih Değişikliğinde Fiyatlandırma Dövizi

Fiyatlandırma dövizi kurunun fiş tarihinin değiştirilmesi ile değiştirilip değiştirilmeyeceği tarih değişikliğinde fiyatlandırma dövizi parametre satırında belirtilir. Parametre iki seçeneklidir:

  • Kuru Güncellenecek
  • Kuru Güncellenmeyecek


    Kuru Güncellenecek seçimi yapılması durumunda, kayıtlı fişin tarihi değiştirildiğinde program kullanıcıyı, fiş tarihinin değiştirildiğini ve fiyatlandırma döviz kurunun yeni tarihe göre değiştirileceğini belirten mesajla uyarır. Mesaja onay verilmesi durumunda yeni tarih için geçerli olan kur değeri üzerinden fiyatlandırma dövizi bilgileri güncellenir.
    Kuru Güncellenmeyecek seçiminde ise tarih değişikliğinde fiyatlandırma dövizi kuru güncellenmez.

Tevkifat Limitleri Cari Hesap ve Gün Bazında Kontrol Edilecek

Bu parametre satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda, kullanıcıya gün içerisinde kesilen sonucunda programda tanımlı tevkifat limitini aşıp aşmadığı kontrolü cari hesap ve gün içerisindeki toplamlar baz alınarak yapılır. Şöyle ki; aynı cari hesaptan alınan faturaların gün içerisindeki toplamına bakılır. Eğer limit aşıldıysa tevkifat uygulanır.

"Hayır" seçiminde ise alınan faturaların toplamına bakılmaz. Faturalar tek tek değerlendirilir ve tevkifat limitini aşan faturaya tevkifat uygulanır.

Satınalma Sipariş Fiş Aktarım Başlangıç Tarihi

Fatura içerisinde "Sipariş Fişi Aktar" seçeneği ile ekrana gelen Siparişler ekranındaki Başlangıç Tarihi alanının öndeğeri bu parametre ile belirlenir. Bu alanda seçilen değer Başlangıç Tarihi alanına yansır. Günün Tarihi, Haftanın İlk Günü, Ayın İlk Günü, Yılın İlk Günü ve 30 Gün Önce seçeneklerini içerir. Öndeğer, Günün Tarihi olarak belirlenmiştir. 30 Gün Önce seçeneği, fatura tarihini esas alarak bu tarihin 30 gün öncesini kapsar.

ÖKC Bilgi Fişi

ÖKC Bilgi Fişi parametresi Evet olarak seçildiğinde, fatura içerisinde Detaylar sekmesinde yer alan ÖKC Bilgi Fişi seçeneği varsayılan olarak seçili gelecektir. İstenirse elle fatura içerisinden değiştirilebilir.

Tek Fiyat Kartı Olan Malzemede Birim Fiyat Listeden Seçimi Yapılırken Göster

Satınalma ve satış işlemlerinde, Birim Fiyat alanından fiyat seçimi yaparken, tanımlı tek fiyat kartına sahip malzemeler için de Tanımlı Satış / Satınalma Fiyatları listesinin açılması bu parametreye bağlanmıştır. Evet ve Hayır seçeneklerinden oluşur. Öndeğeri Hayır seçeneğidir.

  
Satış Faturaları Çalışma Bilgileri
 

Faturada Ödeme Hareketleri

Faturada ödeme hareketlerinin ne şekilde izleneceğinin öndeğeri bu parametre seçeneği ile belirlenir. Bu parametre satırı iki seçeneklidir:

  • Parçalı ödeme
  • Ortalama ödeme
    Parçalı ödeme seçimi yapıldığında, faturanın birden fazla satırdan oluşması durumunda her satır için yapılan ödeme planı tanımına göre ödemeler parçalanarak ödeme listesinde yer alır. Bu durumda eğer satış faturalarına ödeme planı ilişkilendirilirse, ödeme planında tanımlanmış olan ödeme sayısı ve vade tarihlerine göre, satış faturası parçalanarak birden fazla sayıda borç hareketi şeklinde ödeme tahsilat hareketlerine kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir. Ortalama ödeme seçimi yapıldığında parçalanmış tüm işlemler tek bir vade tarihine ve faize göre tek parça halinde listelenir. Vade tarihi ve faiz parçalanan işlemlerin ağırlıklı ortalamasından hesaplanır. Bu durumda bir satış faturasına ödeme planı ilişkilendirilirse, ödeme planında tanımlanmış olan ödeme sayısı ve bunların vade tarihleri göz önüne alınır ve ağırlıklı ortalama yöntemine göre fatura tutarının tamamının ödenmesi için gerekli ortalama vade tarihi bulunur. Satış faturası ödeme tahsilat hareketleri arasına bu vade tarihinde tek parça borç hareketi olarak kaydedilir ve borç takip işlemlerinde bu şekilde görüntülenir.

Otomatik Fatura Basımı

Alış ve satış faturalarının ne zaman yazıcıdan alınacağı bu parametre satırında belirlenir. Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir. Alış ve satış işlemlerinde, işleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda faturalar Yaz seçeneği ile tek tek ya da Toplu Basım seçeneği ile topluca bastırılır.

Fatura Satırları

İrsaliye, fatura ve sipariş fişlerinin ne şekilde bastırılacağı, irsaliye satırları, sipariş satırları, fatura satırları parametre satırlarında belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Ayrı, ayrı basılacak
  • Birleştirilecek


    Ayrı, ayrı basılacak seçiminde fiş ya da faturada yer alan her satır bastırırken, birleştirilecek seçiminde aynı fatura ya da fiş üzerinde aynı malzemeye ait işlemin olması durumunda bu satırlar birleştirilerek yazılır.

Fatura Satırları Malzeme / Grup Kodune Göre Birleştirilirken Farklı Fiyatlı Satırları

Fatura basımlarında, aynı grup koduna sahip malzemelere ait satırlar birleştirilerek yazdırılırken, malzemelere ait farklı fiyatlı satırların ne şekilde basılacağını belirlemek için kullanılan parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Birleştirilmesin
  • Birleştirilsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun
  • Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin


    "Birleştirmesin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar ayrı satırlar halinde yazdırılır. "Birleştirsin ve Ortalama Fiyat Bulunsun" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar tek satır halinde ortalama fiyat alınarak yazdırılır. "Birleştirilsin ve Fiyatı Boş Göstersin" seçiminde, faturada yer alan malzemelere ait farklı fiyatlar birleştirilir ve fiyat boş gösterilir.

Fatura Satırları Sıralanması

Faturalarda birden fazla stok kartına ait hareketin yer alması durumunda, fiş satırlarına aktarılan stokların ne şekilde sıralanacağının belirlendiği parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Sıralanmayacak
  • Açıklamaya göre sıralanacak
  • Koda göre sıralanacak
  • Raf numarasına göre sıralanacak


    Sıralanmayacak seçiminde, malzemeler, fiş satırlarında aktarıldıkları sırada yer alır. Açıklamaya  göre sıralanacak seçiminde, fiş satırları malzemelerin açıklamalarına göre sıralanır. Koda göre sıralanacak seçiminde, fiş satırları malzemelerin kodlarına göre sıralanır. Raf numarasına göre sıralanacak seçiminde ise, fiş satırları stokların raf numaralarına göre sıralanır Ada, koda ve raf numarasına göre sıralama seçenekleri, sipariş, irsaliye ve faturalar kaydedildikten sonra geçerli olacaktır.

Fatura Basımı

Fatura basımının ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Sadece fatura
  • Fatura + irsaliye


    Sadece fatura seçiminde yalnızca fatura yazdırılır. Fatura + irsaliye birlikte seçiminde ise fatura ve bu faturaya ait irsaliyeler birlikte basılır.

Sipariş/İrsaliye/Fatura Hareketlerinde Ödeme Planı Kontrolü

Fiş ve fatura satırlarındaki hareketler için ödeme planı kontrolünün sağlandığı parametredir. Fiş ve fatura satırlarındaki malzeme/hizmet bedelinin hangi ödeme planına göre kapatılacağı ödeme planı kolonunda kaydedilir. Ödeme planı belirtmeden işlemin kaydedilmemesi için bu parametre satırında Evet seçiminin yapılmış olması gerekir.

Tevkifat Payı

Müstahsil işlemleri için tevkifat payı öndeğeridir.

Tevkifat Paydası

Müstahsil işlemleri için tevkifat paydası öndeğeridir.

Fatura Satırlarında Birim Fiyat Kontrolü

Fatura satırlarına birim fiyat girilmeden faturanın kaydedilmemesini sağlayan parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşleme devam edilecek
  • Kullanıcı uyarılacak
  • İşlem durdurulacak
    İşleme devam edilecek seçiminde herhangi bir kontrol yapılmaz. Kullanıcı uyarılacak seçiminde fatura kaydı sırasında birim fiyat girilmemiş satırlar olup olmadığı kontrolü yapılarak kullanıcı "birim fiyat girilmemiş satırlar var" şeklinde uyarılır. Fatura kullanıcının onay vermesi durumunda kaydedilir. İşlem durdurulacak seçiminde birim fiyat girilmeden fatura kaydedilemez.

Ödeme Hareketlerinde Kredi Kartı Ödeme Planı Uygula

Ödeme hareketlerinde Kredi kartı ödeme planının uygulanıp uygulanmayacağının belirlendiği parametredir. Parametre, Evet ve Hayır olmak üzere iki seçenekten oluşur.
Evet seçildiğinde, fatura kaydedilirken tipi kredi kartı olan ve geri ödeme planı uygula seçimi yapılmış ödeme hareketlerine ilgili geri ödeme planı doğrudan uygulanır. Bu durumda "Ödeme Tutarı Fatura Tutarından Fazla Olursa" parametresine göre hesaplama yapılır ve birim fiyat güncelleme ya da masraf satırı da otomatik olarak kaydedilir. Hayır seçiminde ise, geri ödeme planı doğrudan uygulanmaz. Fatura üzerinde Ödeme işlemleri listesinde sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Geri Ödeme Planı Uygula" seçeneği ile ilgili geri ödeme planı seçilir ve seçilen geri ödeme planına göre hesaplama yapılır.

Ödeme Tutarı Fatura/Sipariş Tutarından Fazla Olursa

Kredi kartı ile yapılan satışlarda geri ödeme planı uygulanan işlemlerde ödeme tutarının fatura tutarından fazla olması durumunda ne şekilde işlem yapılacağının belirlendiği parametredir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşlem durdurulacak
  • Birim Fiyatlara Dağıtılacak
  • Masraf Satırı Eklenecek
    İşlem durdurulacak seçimi yapıldığında, yapılan satış işlemi kaydedilemez. Birim fiyatlara dağıtılacak seçiminde, her bir hareket için (hareket tutarı/fatura tutarı)(ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç ilgili hareketin birim fiyatına eklenir ve fatura toplamı yeniden hesaplanır. *Masraf satırı eklenecek seçiminde ise, (ödeme tutarı-fatura tutarı) formülüne göre bulunacak sonuç fatura geneline "masraf" satırı olarak eklenir.

İndirimde Yuvarlama

Yapılacak ve yapılmayacak seçenekleri içerir. Yapılacak seçiminde sonucun küsuratlı çıkması durumunda yuvarlama yapılır.

İade İşlemlerinde Aktarım Detayları

Fiş ve fatura listelerinden kaydedilen alım iade işlemlerinde mal alım faturasında yer alan detayların oluşacak iade fişine aktarılıp aktarılacağı bu parametre ile belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Promosyon Malzemeler Aktarılacak
  • Malzeme Net Tutarı Aktarılacak


    Aktarılacak seçenekler Ekle düğmesi tıklanarak Seçilenler alanına aktarılır.

Barkodla Sevkiyat İşleminde Sipariş Miktarı Kontrolü

Sipariş sevk işlemlerinde sipariş fişinde yer alan malzeme için barkodla sevkiyat yapıldığında, sevk edilen malzemelerin bekleyen miktarlarının otomatik olarak kapatılması, barkod kullanılarak girilen miktarın bekleyen miktar dahilinde kontrolü için kullanılır. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • İşlem Yapılmayacak
  • İşlem Durdurulacak
  • Yeni Malzeme Satırı Eklenecek
    İşlem yapılmayacak seçiminde, barkodla sevkiyat sırasında miktar kontrolü yapılmaz. İşlem durdurulacak seçiminde, irsaliye veya faturaya miktar belirtilmeksizin aktarılan sipariş satırları için F9 Barkod giriş ile sevk miktarlarının girildiği durumda, eğer sevk miktarı sipariş satırlarının bekleyen miktar toplamını aşıyorsa işlem durdurulur. Miktar aşımına izin verilmez. Yeni malzeme satırı eklenecek seçiminde, irsaliye veya faturaya miktar belirtilmeksizin aktarılan sipariş satırları için F9 Barkod giriş ile sevk miktarlarının girildiği durumda, eğer sevk miktarı sipariş satırlarının bekleyen miktar toplamını aşıyorsa ilgili malzeme için yeni bir malzeme satırı eklenir. Bu satırların sipariş bağlantısı olmaz.

Otomatik Birim Fiyat Güncelleme

Sipariş fişi, irsaliye ve fatura kayıtlarında, malzeme için tanımlı fiyat kartı olması durumunda seçilen cari hesaba göre yada tarih değişikliğinde malzeme birim fiyatı için gerekli güncellemenin ne şekilde yapılacağı bu parametre ile belirlenir. Parametre seçenekleri şunlardır:

  • Yapılacak
  • Yapılmayacak
  • Kullanıcı Uyarılacak
    Yapılacak seçiminde malzeme satınalma işlemlerinde faturada yeni bir cari hesap seçildiğinde veya işlem tarihi değişikliğinde malzeme birim fiyatı otomatik olarak güncellenir.  Yapılmayacak seçiminde herhangi bir uyarı ekranı gelmez,  birim fiyatta bir değişiklik olmaz; istenirse manuel olarak güncellenir. Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, faturada yapılan tarih ve cari hesap değişikliği sonucu ekrana "birim fiyat güncellenecektir" uyarısı gelir. Bu uyarı ekranına tamam dendiğinde birim fiyat güncellenir.

Rezerve Siparişlerin Sevkinde Sipariş Tarihi Kontrolü

Rezerve siparişlerin sevk işleminde sipariş tarihi kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu parametre ile belirlenir. Evet  ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir. Evet seçilirse fiş ve faturalarda rezerve siparişler için sipariş tarihi kontrolü yapılır.

Fatura Basımında Birim Fiyatı Boş Olan Malzeme Satırları

Fatura basımında birim fiyatı boş olan malzemelerin faturada yer alıp almayacağı bu parametre satırında yapılacak seçimle belirlenir. Listelensin ve Listelenmesin seçeneklerini içerir. Listelenmesin seçilirse faturada yalnızca birim fiyatı girilen malzeme satırları yer alır.

Sipariş Sevkinde Miktar Kontrolü

Siparişlerin irsaliye ya da fatura ile bekleyen miktardan fazla sevk edilmesinin kontrol edilebilmesi bu parametre ile sağlanır. Aynı kontrol ödemeli siparişler için de geçerlidir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. Evet seçimi yapıldığında, ödemeli siparişin faturalanması durumunda fatura içerisinde miktara bağlı artırım yapılması engellenir.

Fatura Satırları Ödeme Şekli Güncellensin

Fatura satırında seçili olan ödeme planının, cari hesap değişikliğinde güncellenip güncellenmeyeceği bu parametre ile belirlenir.

Ödeme Hareketleri Satır Bazında Oluşturulsun

Faturalarda, malzeme satırlarında ayrı ödeme planları kullanılması durumunda ödeme hareketlerinin ne şekilde oluşturulacağının belirlendiği parametredir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.Evet seçilmesi durumunda, ayrı ödeme planlarına göre oluşacak ödeme hareketlerinde vade tarihi aynı olan satırlar birleştirilmez. Ayrı vade tarihleri ile gösterilir.

Verilen Hizmet Faturası Toptan Satış Faturasının Kayıt Numaralama Şablonunu Kullansın

Verilen hizmet faturalarının ayrı kayıt numaralama şablonu kullanmayıp, toptan satış faturasının kayıt numaralama şablonunu kullanması isteniyorsa bu parametre kullanılır. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. Verilen hizmet faturasının toptan satış faturası kayıt numaralama şablonunu kullanması için "Evet" seçiminin yapılması gerekir.

Karşı Sipariş Oluşturulurken Satır Birleştirilsin

Karşı sipariş oluşturma işleminde, satış siparişinde aynı malzemeye ait birden fazla satırın olması durumunda, satınalma siparişine bu satırların ne şekilde yansıyacağı bu parametre satırında belirlenir. Evet seçilirse aynı malzemeye ait satırlar birleştirilerek satınalma siparişi oluşturulur. Hayır seçilirse, aynı malzemeye ait satırlar birleştirilmez, oluşturulacak satınalma siparişinde ayrı satırlar olarak yer alır.

Fatura Tarihi Değiştirildiğinde Düzenleme Tarihi de Güncellensin

Fatura tarihi kullanıcı tarafından değiştirildiğinde faturadaki düzenleme tarihinin otomatik olarak güncellenip güncellenmeyeceği bu parametre satırında belirlenir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.

Not: Düzenleme tarihi kullanıcı yetkisine bağlıdır. Dolayısıyla bu parametrenin kullanılabilmesi için ilgili kullanıcının düzenleme tarihini değiştirme yetkisi bulunmalıdır.

Tevkifat Limitleri Cari Hesap ve Gün Bazında Kontrol Edilecek

Bu parametre satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda, kullanıcıya gün içerisinde kesilen sonucunda programda tanımlı tevkifat limitini aşıp aşmadığı kontrolü cari hesap ve gün içerisindeki toplamlar baz alınarak yapılır. Şöyle ki; aynı cari hesaptan alınan faturaların gün içerisindeki toplamına bakılır. Eğer limit aşıldıysa tevkifat uygulanır.

"Hayır" seçiminde ise alınan faturaların toplamına bakılmaz. Faturalar tek tek değerlendirilir ve tevkifat limitini aşan faturaya tevkifat uygulanır.

Satış Sipariş Fiş Aktarım Başlangıç Tarihi

Fatura içerisinde "Sipariş Fişi Aktar" seçeneği ile ekrana gelen Siparişler ekranındaki Başlangıç Tarihi alanının öndeğeri bu parametre ile belirlenir. Bu alanda seçilen değer Başlangıç Tarihi alanına yansır. Günün Tarihi, Haftanın İlk Günü, Ayın İlk Günü, Yılın İlk Günü ve 30 Gün Önce seçeneklerini içerir. Öndeğer, Günün Tarihi olarak belirlenmiştir. 30 Gün Önce seçeneği, fatura tarihini esas alarak bu tarihin 30 gün öncesini kapsar.

ÖKC Bilgi Fişi

ÖKC Bilgi Fişi parametresi Evet olarak seçildiğinde, fatura içerisinde Detaylar sekmesinde yer alan ÖKC Bilgi Fişi seçeneği varsayılan olarak seçili gelecektir. İstenirse elle fatura içerisinden değiştirilebilir.

Tek Fiyat Kartı Olan Malzemede Birim Fiyat Listeden Seçimi Yapılırken Göster

Satınalma ve satış işlemlerinde, Birim Fiyat alanından fiyat seçimi yaparken, tanımlı tek fiyat kartına sahip malzemeler için de Tanımlı Satış / Satınalma Fiyatları listesinin açılması bu parametreye bağlanmıştır. Evet ve Hayır seçeneklerinden oluşur. Öndeğeri Hayır seçeneğidir.

Fatura İptal Edildiğinde Bağlı İrsaliye İptal EdilsinKayıtlı fatura herhangi bir nedenle iptal edildiğinde, faturaya bağlı irsaliyenin iptal edilip edilmeyeceği bu parametre ile belirlenir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. 
"Evet" seçimi yapıldığında, fatura iptalinde, faturaya bağlı olan irsaliye de iptal edilir; tekrar faturalanamaz. 
"Hayır" seçiminde ise, iptal durumunda, fatura – irsaliye bağlantısı kopar; irsaliye iptal edilmez, faturalanmamış gibi listelenir ve tekrar faturalanabilir.