Ürün reçetesine ait maliyetler, Ürün Reçeteleri listesinde sağ fare düğmesi menüsündeki Reçete Maliyeti Hesaplama seçeneği ile izlenir. 

Ürün reçetesi maliyeti hesaplama penceresinde tarih alanında hesaplama tarihi, revizyon kodu alanında ise maliyet hesaplamasının yapılacağı revizyon kodu belirtilir. Maliyet hesaplama fabrika seçilerek fabrika bazında yapılır. Maliyetlerin hesaplanacağı üretim miktarı ve birimi, miktar ve birim alanlarında belirtilir. 

Reçetedeki ana ürünün malzeme sınıfı olması durumunda standart maliyet hesabı, bu sınıf altında yer alan ve reçetede girdi satırları ile ilişkilendirilen malzemeler için yapılır. Bunun için sağ fare düğmesi menüsündeki Malzeme Sınıfı Detayları ya da Malzeme Tablosu seçeneği kullanılır. 

Sanal Yarı Mamul Maliyeti bölümünde reçete satırlarında sanal yarı mamul olması durumunda, sanal yarı mamul maliyetinin ne şekilde hesaplanacağı belirtilir. Sanal yarı mamul maliyeti alanı  Malzeme Maliyeti ve Standart Reçete Maliyeti seçeneklerini içerir.

Malzeme maliyeti seçiminde, sanal yarı mamul, üretimde kullanılan bir malzeme gibi değerlendirilir ve hesaplama işlemi malzeme maliyeti üzerinden yapılır. 

Standart reçete maliyeti seçiminde ise, sanal yarı mamul üretiminde kullanılan reçete patlatılır ve bu reçete için hesaplanan maliyet üzerinden hesaplama yapılır. 

Girdi Maliyeti bölümü Malzeme Maliyeti ve Standart Reçete Maliyeti olmak üzere iki seçeneklidir.

Malzeme Maliyeti seçiminde reçete girdi satırında bulunan malzemelerin maliyetleri gelir.

Standart Reçete Maliyeti seçiminde reçete girdi satırlarındaki kayıtlı alt reçeteleri olan satırlar patlatılır, maliyet ekranına en alt seviyedeki malzeme miktarları gelir. Eğer reçete girdi satırında ki malzemelerin satır içerisinde ürün reçetesi kodu ve revizyonu seçilmez ise bu alt reçeteler patlatılmaz, ilgili ürünler girdi satırı olarak maliyet hesaplama ekranına gelir. 

Standart maliyet hesabını etkileyecek genel gider tutarları formül alanında formül alanında tutar olarak verilir ya da tutarın hesaplamasında kullanılacak formül kaydedilir. 

Maliyetlendirme türü alanında ise, maliyetlendirmenin neye göre yapılacağı belirlenir. 

"Hesapla" düğmesi tıklanarak hesaplama işlemi başlatılır. Reçete satırlarında kullanılan mamul, yarı mamullere ait maliyet bilgileri tablo üzerinden kaydedilir. 

Malzeme maliyeti maliyet türü seçilerek kaydedilir. Maliyet türleri; Son Alış Fiyatı, Son Satış Fiyatı, Eldekilerin ortalaması, Girişlerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, LIFO, FIFO, Standart Maliyet, En Yüksek Temin Fiyatı ve En Düşük Temin Fiyatı başlıklarını taşır.

Maliyetlendirmede kullanılacak maliyet türü seçilir. Hesaplamalarda maliyet türünün reçeteden kullanılabilmesi için Üretim Tanımları Parametreleri-Malzeme Maliyeti Maliyetlendirme Türü Reçete Satırlarından Gelsin Evet/Hayır" parametresi kullanılır. Standart Reçete Maliyeti Hesaplamalarında maliyet türünün reçete satırlarından kullanılması isteniyorsa Evet seçimi yapılır. Parametre hayır seçili olduğunda reçete maliyeti hesaplama ekranındaki maliyetlendirme türü seçeneğini dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Malzeme Maliyeti yerel para birimi ve raporlama dövizi üzerinden ilgili kolonlarda girilir. Kaydet düğmesi tıklandığında hesaplanan maliyetler yerel ve raporlama dövizi tutarları ile Toplam maliyet alanında görüntülenir. 

Detaydan Malzeme Miktarı Girişi

Reçete maliyetinin hesaplanacağı reçetede ana ürünün ya da ek ürünün tablolu/genel malzeme sınıfı türünde olması durumunda detaylar sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Malzeme Sınıfı Detayları/Malzeme Tablosu menü seçenekleri ile kaydedilir. 

Gerek Malzeme Sınıfı Detay Satırları gerekse Malzeme Tablosu pencerelerinde öndeğer olarak reçetede tanımlı detay malzemeler gelir. Detay satırlarındaki miktar bilgileri değiştirilebilir. Detaylar penceresinde ya da malzeme tablosunda, reçetede miktar girişi yapılmamış malzemeler yer almaz. 

Genel gider maliyetleri alanında maliyet hesabını etkileyecek genel gider tutarları formül alanında formül alanında tutar olarak verilir ya da tutarın hesaplamasında kullanılacak formül kaydedilir. Genel gider Maliyeti hesaplarında kullanılacak parametre ve fonksiyonlar şunlardır: 

Fonksiyonlar

Parametreler

MIN (,)MAX (,)ABS ()ANDORMOD (,)DIV (,)>>=<>==<>

P1: Malzeme Maliyeti (TRL) P2: İş İstasyonu Maliyeti (TRL) P3: İşçilik Maliyeti (TRL) P4: Malzeme Maliyeti (RD) P5: İş İstasyonu Maliyeti (RD) P6: İşçilik Maliyeti (RD) P7: Operasyon Sayısı P8: Çalışan Sayısı P9: Üretim Süresi P10: Üretim Miktarı (satırdaki birim)