Vergi Usul Kanunu Tebiliği'ne göre istenilen verilerin elektronik ortamda saklanması ile ilgili tüm işlemler için Genel Muhasebe bölümünde Ana Kayıtlar altında bulunan Kayıt Saklama seçeneği kullanılır.

Kayıt saklama listesinde "Ekle" seçeneği kullanılarak, alış, satış ve envanter işlemleri için oluşturulmuş tüm kayıtlar muhasebeleştirildikleri ve yevmiye numaralarının verildiği tarih aralığında listelenir.

Kayıt saklama listesinde hangi kayıtların Excel dosyasının oluşturulduğu izlenebilir. Kayıt saklama bilgileri kaydedildikten sonra ilgili kaydın hemen altında beliren "+", kayıt için Excel dosyasının oluşturulduğu anlamına gelir.

Kayıt Saklama Bilgileri

Kayıt saklama listesinde "Ekle" seçeneği kullanıldığında, kayıt bilgilerinin girildiği ekran görüntülenir. Bu ekrandan; Satış kayıtları, Alış kayıtları, Dönem başı ve dönem sonu mal stoklarına ilişkin envanter kayıtları, İthalat kayıtları, İhracat kayıtları ve Üretim kayıtları için bilgi girişi yapılır.

Başlangıç Tarihi/Bitiş Tarihi: Kayıt saklama işlemi, işlemlerin yasal defterlere kaydedilmesi ile birlikte tamamlamak zorundadır; yevmiye numarası atılmış tüm kayıtların aynı tarih aralığında saklanması mecburidir. Bu tarih aralığı Kayıt Saklama Bilgileri penceresinde üst kısımda yer alan Başlangıç Tarihi ve Bitiş Tarihi alanlarından kaydedilir. 

Veri Al: Kayıt Saklama Bilgileri ekranında sol alt köşede bulunan ve ya kayıtlar listesinde F9/sağ fare düğmesi menüsünde bulunan "Veri Al" seçeneği kullanıldığında yevmiye numarası atılmış tüm kayıtlar satır bazında listelenir. Örneğin, Alış Kayıtları listesinde "Veri Al" seçeneği kullanıldığında yevmiye numarası atılmış tüm satınalma faturalarının tüm satırları listelenecektir.  

Tüm Verileri Al: Kayıt Saklama Bilgileri ekranının alt kısmında bulunan "Tüm Veri Al" seçeneği kullanıldığında tüm kayıt türlerine ait tüm satırlar toplu olarak aynı anda listelenecektir.

Excel Oluştur: Kayıtların Excel dosya formatında kaydedilmesi için ekranın altı kısmındaki "Excel Oluştur" seçeneği kullanılır.

Oluşturulan Excel dosyası Muhasebe Çalışma Bilgileri'nde Kayıt Saklama Kataloğu satırında belirtilen kataloğa kaydedilir. Katalog belirtilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır.

Tüm Excel Oluştur: Tüm kayıtlar için toplu olarak Excel dosyası oluşturmak için kullanılır. Oluşturulan Excel dosyaları Genel Muhasebe parametrelerinde Kayıt Saklama Kataloğu satırında belirtilen kataloğa kaydedilir. Katalog belirtilmediği takdirde program kullanıcıyı uyarır.

Alış ve Satış Kayıtlarına ait Bilgiler:

Temin edilen/satılan mal veya hizmetler dolayısıyla (iadeler dahil) alınan/düzenlenen fatura ve fatura yerine geçen belgelere ilişkin oluşturulacak elektronik kayıtlarda, asgari olarak aşağıdaki unsurlara yer verilir:

Yevmiye Numarası: Faturaya ait mahsup fişinin yevmiye numarası listelenir.

Yevmiye Tarihi: Faturaya ait mahsup fişinin tarihi listelenir.

Satınalma/Satış Fatura Sıra No: Faturaya ait belge numarası listelenir.

Satınalma/Satış Fatura Tarihi: Faturanın tarihi listelenir.

Satıcının/ Alıcının Adı/Soyadı: Faturada seçilen cari hesabın kodu listelenir.

Satıcı/Alıcı Unvanı: Faturada seçilen cari hesabın unvanı listelenir.

Satıcının/Alıcının Vergi Kimlik No./TC Kimlik No: Faturada seçilen cari hesap kartının VKNO veya TCKNO değeri listelenir. (Cari hesap kartının içerisinde yer alan Ticari Bilgiler tabındaki Şahıs Şirketi işaretli olduğunda TCKNO değeri getirilir; işaretli değilse VKNO değeri getirilir)

Malzeme/Hizmet Türü: Faturada listelenen malzeme türü listelenir.

Malzeme/Hizmet Kodu: Faturada seçilen malzeme veya hizmet kartının kodu listelenir.

Malzeme/Hizmet Açıklaması: Faturada seçilen malzeme veya hizmet kartının açıklaması listelenir.

Malzeme/Hizmet Miktarı: Faturada seçilen malzeme veya hizmet satırındaki miktar değeri listelenir.

Malzeme/Hizmet Birim Kodu: Faturada seçilen malzeme veya hizmet satırındaki birim kodu değeri listelenir.

Malzeme/Hizmet Birim Fiyat: Faturada seçilen malzeme veya hizmet satırındaki birim fiyat kolonu değeri listelenir.

Malzeme/Hizmet Satır Tutarı: Faturada seçilen malzeme veya hizmet satırındaki tutar değeri listelenir.

Malzeme/Hizmet Satırı KDV Tutarı: Faturada seçilen malzeme veya hizmet satırındaki KDV tutar değeri listelenir.

Satınalma/Satış Faturası Toplamı: Faturanın net değeri listelenir.

Satınalma/Satış Faturası Ödeme Şekli: Fatura detay satırındaki ödeme tipi değeri listelenir. ("İşlem Yapılmayacak" seçili ise değer gelmez, kasadan kesilen faturalar için "Nakit" değeri; bankadan kesilen hizmet faturaları için "Banka" değeri gelir)

Satış Faturası İndirim Tutarı: Satış faturasının satıra uygulanan indirim değeri listelenir.

Satış Faturası Masraf Tutarı: Satış faturasının satıra uygulanan masraf değeri listelenir.

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, muhasebeleşmiş alış ve satış fatura satırlarına ait tüm bu bilgiler Kayıt Saklama Bilgileri ekranı/"Alış Kayıtları" ve "Satış Kayıtları" sayfalarında listelenir.

Alış/Satış Kayıtları sekmesindeki fatura satırları aşağıdaki faturalardan oluşur:

Satınalma/satış faturaları listesinden kesilen faturalar; Satınalma Faturası, Alınan Hizmet Faturası, Satınalma İade Faturası, Satınalma Fiyat Farkı Faturası, Müstahsil Makbuzu, Kur Farkı Faturası, Parkende Satış Faturası, Toptan Satış Faturası, Parkende Satış İade Faturası, Toptan Satış İade Faturası, Verilen Hizmet Faturası, Satış Fiyat Farkı Faturası ve Kur Farkı Faturası.

Kasa işlemlerinden kesilen faturalar; Satınalma Faturası, Alınan Hizmet Faturası, Satınalma İade Faturası, Müstahsil Makbuzu, Perakende Satış İade Faturası, Toptan Satış İade Faturası, Perakende Satış Faturası, Toptan Satış Faturası ve Verilen Hizmet Faturası.

Banka fişlerinden kesilen faturalar; Banka Alınan Hizmet Faturası ve Banka Verilen Hizmet Faturası.

İthalat ve İhracat Kayıtlarına ait Bilgiler:

İthalat/ihracat işlemleri ile ilgili olarak oluşturulacak elektronik kayıtlarda, asgari olarak aşağıdaki unsurlara yer verilir:

Yevmiye Tarihi: İthalat/ihracat operasyon fişine ait mahsup fişinin yevmiye numarası listelenir.

Yevmiye Numarası: İthalat/ihracat operasyon fişine ait mahsup fişinin tarihi listelenir.

Satınalma/Satış Fatura Tarihi: İthalat/ihracat operasyon fişine ait satınalma/satış faturasının tarihi listelenir.

Satınalma/Satış Fatura Sıra No: İthalat/ihracat operasyon fişine ait satınalma/satış faturasının belge numarası listelenir.

Satıcının/Alıcının Adı/Soyadı: İthalat/ihracat operasyon fişine ait satınalma/satış faturasının içerisinde seçilen cari hesabın kodu listelenir.

Satıcı/Alıcı Unvanı: İthalat/ihracat operasyon fişine ait satınalma/satış faturasının içerisinde seçilen cari hesabın unvanı listelenir.

Satıcının/Alıcının Ülkesi: İthalat/ihracat operasyon fişinin ithalat/ihracat bilgileri sekmesindeki Çıkış/Giriş Ülke Kodu listelenir.

İthalatın/İhracatın Gerçekleştirildiği Gümrük İdaresi: İthalat/ihracat operasyon fişinin ithalat/ihracat bilgileri sekmesindeki gümrük kodu listelenir.

Fiili İthalat/İhracat Tarihi: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış fatura tarihi listelenir.

Fiili İthalat Miktarı: İthalat operasyon fişinin satınalma fatura satırındaki miktar listelenir.

Gümrük Beyannamesi Tescil Tarihi: İthalat/ihracat operasyon fişinin ithalat/ihracat bilgileri sekmesindeki GGB/GÇB tarihi listelenir.

Gümrük Beyannamesi Tescil No: İthalat/ihracat operasyon fişinin ithalat/ihracat bilgileri sekmesindeki GGB/GÇB numarası listelenir.

Malzeme GTİP No: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası içerisinde seçilen malzemeye ait GTİP kodu listelenir.

Malzeme/Hizmet Türü: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturasında seçilen malzemenin türü listelenir.

Malzeme/Hizmet Kodu: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırında seçilen malzeme ve hizmetin kodu listelenir.

Malzeme/Hizmet Açıklaması: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırında seçilen malzeme ve hizmetin açıklaması listelenir.

Malzeme/Hizmet Brüt Miktar: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırında seçilen malzeme ve hizmetin miktarı listelenir.

Malzeme/Hizmet Net Miktar: İthalat/ihracat operasyon fişinin millileştirilmiş miktarı/net miktarı listelenir.

Malzeme/Hizmet Birim Kodu: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırında seçilen malzeme ve hizmetin birim kodu listelenir.

Malzeme/Hizmet Birim Fiyat: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırında seçilen malzeme ve hizmetin birim fiyat değeri listelenir.

Malzeme/Hizmet Satır Tutarı: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturası satırındaki tutar listelenir.

Malzeme/Hizmet Satırı KDV Tutarı

Satınalma/Satış Faturası Toplamı: İthalat/ihracat operasyon fişinin satınalma/satış faturasındaki net değeri listelenir.

İthalat/İhracat Bedelinin Ödendiği Banka Adı/Şubesi: İthalat/ihracat operasyon fişinin Döviz Satış/Alış Belgesinde ödendiği banka hesabına ait şube adı listelenir.

İthalat/İhracat Bedelinin Ödendiği Banka IBAN No'su: İthalat/ihracat operasyon fişinin Döviz Satış/Alış Belgesinde ödendiği banka hesabına IBAN numarası listelenir.

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, muhasebeleşmiş (yevmiye numaraları atanmış) ithalat/ihracat fişleri fatura satırlarına ait tüm bu bilgiler Kayıt Saklama Bilgileri ekranı/"İthalat Kayıtları" ve "İhracat Kayıtları" sayfalarında listelenir.

Üretim Kayıtlarına ait Bilgiler:

Gerçekleştirilen üretim faaliyetlerinin, envanter ve randıman teknikleri kullanılarak kontrolüne yönelik olmak üzere oluşturulacak kayıtlarda asgari olarak aşağıdaki unsurlara yer verilir:

Üretim Girdileri (Sarf/Fire Fişi) şunlardır:

Üretim Başlangıç Tarihi: Üretim emrinin başlangıç tarihi ya da hızlı üretim fişine ait tarih listelenir.

Üretim Bitiş Tarihi: Üretim emrinin bitiş tarihi ya da hızlı üretim fişine ait tarih listelenir.

Girdi Malzeme Türü: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin türü listelenir.

Girdi Malzeme Kodu: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin kodu listelenir.

Girdi Malzeme Açıklaması: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin açıklaması listelenir.

Girdi Malzeme Miktarı: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin miktarı listelenir.

Girdi Malzeme Birim Kodu: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin birim kodu listelenir.

Girdi Malzeme Maliyeti: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş sarf ve fire fişindeki malzemelerin birim maliyeti listelenir.

Girdi Malzeme Maliyeti (Toplam): Girdi Malzeme Maliyeti * Girdi Malzeme Miktarı= değeri listelenir.

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, muhasebeleşmiş (yevmiye numaraları atanmış) ve üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşan Sarf ve Fire fiş satırlarına ait tüm bu bilgiler Kayıt Saklama Bilgileri ekranı/Üretim Kayıtları sekmesindeki Üretim Girdileri sayfasında listelenir.

Üretim Çıktıları (Üretimden Giriş Fişi) şunlardır:

Üretim Başlangıç Tarihi: Üretim emrinin başlangıç tarihi listelenir.

Üretim Bitiş Tarihi: Üretim emrinin bitiş tarihi listelenir.

Üretilen Malzeme Türü: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin türü listelenir.

Üretilen Malzeme Kodu: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin kodu listelenir.

Üretilen Malzeme Açıklaması: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin açıklaması listelenir.

Üretilen Malzeme Miktarı: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin miktarı listelenir.

Üretilen Malzeme Birim Kodu: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin birim kodu listelenir.

Üretilen Malzeme Maliyeti: Üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşmuş üretimden giriş fişindeki malzemelerin birim maliyeti listelenir.

Üretilen Malzeme Maliyeti (Toplam): Malzeme Maliyeti * Malzeme Miktarı= değeri listelenir.

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, muhasebeleşmiş (yevmiye numaraları atanmış) ve üretim emri/hızlı üretim sonucu oluşan Üretimden Giriş Fişi satırlarına ait tüm bu bilgiler Kayıt Saklama Bilgileri ekranı/Üretim Kayıtları sekmesindeki Üretim Çıktıları sayfasında listelenir.

Ürün Reçeteleri şunlardır:

Üretim Reçetesi Satır Tipi: Üretim reçete satırındaki satır tipi değeri listelenir.

Üretim Reçetesi Malzeme Türü: Üretim reçete satırındaki malzemenin türü listelenir.

Üretim Reçetesi Malzeme Kodu: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin kodu listelenir.

Üretim Reçetesi Malzeme Açıklaması: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin açıklaması listelenir.

Üretim Reçetesi Malzeme Miktarı: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin miktarı listelenir.

Üretim Reçetesi Malzeme Birim Kodu: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin birim kodu listelenir.

Üretim Reçetesi Satır Maliyet Oranı: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin satır maliyet oranı listelenir.

Üretim Reçetesi Satır Ambar: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin satır ambar kodu listelenir.

Üretim Reçetesi Satır Operasyon Kodu: Üretim reçete satırında seçilen malzemenin satır operasyon kodu listelenir.

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, ilgili başlangıç – bitiş tarih aralığındaki üren reçetelerine ait tüm bu bilgiler listelenir.

Envanter Kayıtlarına ait Bilgiler: Dönem başı ve dönem sonu mal (ilk madde malzeme, yarı mamul, mamul, ara girdi ve ticari mal) mevcutlarına ilişkin kayıtların, her bir mal cinsi ile ilgili olmak üzere asgari olarak aşağıdaki unsurlara yer verilir:

Dönem Başlangıç Envanter Kayıtları şunlardır:

Dönem Başı Tarihi: Kayıt saklama başlangıç tarihinde belirtilen değer listelenir.

Malzeme Kodu: Malzemenin malzeme browserındaki türü listelenir.

Malzeme Açıklaması: Malzemenin kodu listelenir.

Malzeme Birim Kodu: Malzemenin açıklaması listelenir.

Dönem Başı Malzeme Miktarı: Malzemenin başlangıç tarihinde elde olan miktar değeri listelenir.

Malzeme Maliyeti: Malzemenin maliyeti ya da alım faturası ise birim fiyatı listelenir.

Toplam Tutar: Malzeme Miktarı * Malzeme Maliyeti

Üretim Emri Tamamlanma Yüzdesi: Yarı mamullerin üretim emri tamamlanma yüzdesi

"Veri Al" seçeneği kullanılarak, ilgili dönem başı tarihindeki tüm envanter kayıtları yukarıdaki bilgiler dahilinde listelenir.

Dönem Sonu Envanter Kayıtları şunlardır:

Dönem Sonu Tarihi: Kayıt saklama bitiş tarihinde belirtilen değer listelenir.

Malzeme Kodu: Malzemenin malzeme browserındaki türü listelenir.

Malzeme Açıklaması: Malzemenin kodu listelenir. 

Malzeme Birim Kodu: Malzemenin açıklaması listelenir.

Dönem Sonu Malzeme Miktarı: Malzemenin bitiş tarihinde elde olan miktar değeri listelenir.

Malzeme Maliyeti: Malzemenin maliyeti ya da alım faturası ise birim fiyatı listelenir.

Toplam Tutar: Malzeme Miktarı*Malzeme Maliyeti

Üretim Emri Tamamlanma Yüzdesi: Yarı mamullerin üretim emri tamamlanma yüzdesi "Veri Al" seçeneği kullanılarak, ilgili dönem sonu tarihindeki tüm envanter kayıtları yukarıdaki bilgiler dahilinde listelenir.

Logo kayıt saklama ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Kayıt Saklama Bilgileri içerisinde "Veri Al" ya da "Tüm Verileri Al" seçeneği ile değerler listelendikten sonra Başlangıç ve Bitiş Tarihleri değiştirilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Veri Alma İşlemleri ve Dosya Oluşturma İşlemleri Geri Alınacaktır" mesajı ile uyarır. Mesaja "Tamam" denildiğinde veriler silinir.
  • Kayıt Saklama Bilgileri içerisinde "Veri Al" ya da "Tüm Verileri Al" seçeneği ile değerler listelendikten sonra "Kaydet" yapılıp tekrar değiştirildiğinde tarih alanları değiştirilemez.
  • Kayıt Saklama Bilgileri içerisinde "Veri Al" ya da "Tüm Verileri Al" seçeneği ile değerler listelendikten sonra "Excel Oluştur" seçeneği kullanıldığında program kullanıcıyı "Excel Dosyası Oluşturuldu" mesajı ile uyarır.
  • Kayıt Saklama Bilgileri içerisinde "Veri Al" ya da "Tüm Verileri Al" seçeneği ile değerler listelendikten sonra "Excel Oluştur" seçeneği kullanıldığında oluşacak klasör (muhasebe parametrelerindeki "kayıt saklama kataloğu" belirtilen yerde) kayıt saklama başlangıç ve bitiş tarih değeri ile oluşacaktır.
  • Kayıt Saklama Bilgileri içerisinde "Veri Al" ya da "Tüm Verileri Al" seçeneği kullanılmadan Excel dosyası oluşturulmak istendiğinde program kullanıcıyı "Dosya oluşturmak için önce Veri Al işlemini gerçekleştirmelisiniz" mesajı ile uyarır.