You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

      Tasarım Aracı Üzerinden Rapor Oluşturma

  1. Akış tasarlanır. Form aktivitesi özellikler alanında bulunan Rapor kategorisi altındaki Rapor Adı üç noktalı butonuna basılır. Açılan Rapor Seçimi ekranında V2 switchi bulunmaktadır. Switch aktif edilir.
  2. Yeni butonuna basılır.
  3. Rapor tasarım aracı V2 tasarım ekranı açılır.
  4. Başlık kısmı otomatik olarak gelir. Detay kısmı tasarlanmalıdır. Alan listesi tabına basıldığında akışta yer alan değişkenler parametre olarak yer almaktadır.
  5. Tablo ve tablo liste değişkenlerinin değerleri parametre olarak gelmemektedir. Object datasource olarak gelmektedir.
  6. Rapor tasarımına başlamak için rapora eklemek istenen değişkenler sürükle bırak ile tasarıma eklenir. Yeni araç eklenmek istenirse sol menüde yer alan araç listesinden sürükle bırak ile eklenebilir. Eklenen yeni araç akıştan gelen parametreler ile beslenmek istenirse tasarıma eklenen aracın üzerine sağ tarafta bulunan değişkenlerden biri sürükleyip bırakılır ve atama gerçekleşmiş olur.
  7. Tablo değişkenini rapora eklemek için rapor tasarım ekranına sağ tıklanır ve Detay Raporu Ekle > İlişkisiz seçilir.
  8. Daha sonra değişkenler alanından tablo değişkeni sürüklenir ve yeni eklenen detay alanına bırakılır.
  9. Tabloya header bilgisi eklenmek istenirse sağ tık > Şerit Ekle > Rapor Başlığı seçilir.
  10. Eklenen başlık alanına istenirse akıştan gelen tablo değişkeni ya da sol menüde yer alan araç listesinden tablo eklenir.
  11. Eklenen başlıklar değişkenlerde yer alan labeltext parametreleriyle beslenir.
  12. Rdl'den farklı olarak tablo başlıklarını ayrı eklediğimiz için görünümde bozulma yaşamama adına header alanına eklenen başlıklar detail başlığına bitişik olarak konumlandırılıp aradaki boşluk kapatılmalıdır.
  13. Tablo satırları arasındaki boşlukları da tablo değişkenini attığımız detail alanının çerçevesindeki boşlukları azaltıp arttırarak ayarlarız.
  14. Rapor tasarımına eklenen değişkenlerinin yazı tipi, kenar çizgileri, renk gibi özelliklerini değiştirmek için değişken seçili iken sağ alttaki özellik kılavuzu alanı kullanılır.
  15. Rapor tasarımına eklenen değişkenler seçili iken çıkan f butonuna basıldığında İfade Düzenleyicisi ekranı açılmaktadır. Dinamik olarak hesaplanan değerleri, hesaplamaları veya koşullu ifadeleri değişken üzerinde göstermemizi sağlar.
  16. Değişken seçili iken çıkan ayarlar butonuna basıldığında Görevler ekranı açılır. Bu ekran değişken özelliklerine hızlı erişim sağlamak, tasarım sürecini hızlandırmak ve temel ayarları kolayca yönetmek için kullanılır.
  17. Tablo ve tablo liste değişkenlerine Hesaplanmış Alan ekleyebiliriz. Bu alan rapor veri kaynağına bağlı olarak dinamik olarak hesaplanan bir alan eklemek için kullanılır. Bu alanlar, doğrudan veri kaynağında olmayan ancak raporda ihtiyaç duyulan özel hesaplamalar veya mantıksal işlemler yapmak için kullanılır. Rapor tasarım aracı ekranında sağda yer alan Alan Listesindeki tablo değişkeni kolonuna sağ tıklanır ve Hesaplanmış Alan Ekle seçilir.
  18. Kolonu özelleştirmek için eklenen alana sağ tıklayıp düzenle denir ve Hesaplanan alan Düzenleyicisi ekranı açılır.
  19. Açılan ekranda Veri alanındaki ifade üç noktasına basılır ve İfade Düzenleyici ekranı açılır. Bu ekranda yeni eklenen hesaplanmış alan kolonu formül yazılarak beslenebilir. Örneğin kolon değer toplamı, sayısı vs..
  20. Rapora veri kaynağı eklemek istersek Rapor Gezgini alanında yer alan veri kaynakları menüsüne sağ tıklanır ve Veri Kaynağı Ekle seçilir.
  21. Açılan Veri Kaynağı Sihirbazı ekranında veritabanı seçiliyken sonraki butonuna basılır.
  22. Bitir butonuna basılır ve veri kaynağı kaydedilir. Sonrasında istenen değişkenin Görevler ekranı açılarak veri kaynağı bağlantısı yapılabilir.
  23. Önizleme tabı tıklandığında, tasarlanan raporun çektiği veriler ile birlikte nasıl bir görünüme sahip olacağının bir örneği oluşturulur.