Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Mamul Ana Grup Kayıtları Ekranı

Ana Grup Kodu

Maliyet ana grubuna verilen koddur. Rehber butonu  ile, ana grup kodları arasından seçim yapılır.

Info
Uygunluk taşıması açısından Muhasebe Hesap Planı ekranında girilen sarf yerleri hesap kodu ile aynı olabilir.

Ana Grup İsmi

Maliyet ana grup isminin girildiği alandır. Rapor amaçlı kullanılır. 

Referans Kodu

Muhasebe Parametreleri bölümünde Referans Kodu kullanımını işaretleyen kullanıcıların kullandığı alandır. Muhasebe Hesap Planı detayı olmadan sarf merkezleri referans kodları bazında tanımlanmışsa, maliyet ana grup koduna ait referans kodunun girilmesi gerekir. Referans kodu kullanımında da aşağıda açıklamaları bulunan hesap kod maskelemesi kullanılır. Fakat program maliyet hesaplarında, sarf tutarlarını yevmiye fişlerindeki referans kodlarını tarayarak oluşturur.

Standart MaliyetMamul ana grubu için standart maliyet bilgisinin girildiği alandır.

İade Hesaplamalarında Geri Dönülecek Ay Sayısı

Mamul ve yarı mamullerin satıştan iade işlemlerinde, maliyet fiyatlarının geçmiş bir aydaki ortalama maliyet fiyatı üzerinden değerlendirilmesi için kullanılacak alandır. Kaç ay geriye dönüleceği “İade Hesaplamalarında Geri Dönülecek Ay Sayısı” alanına girilen rakama göre belirlenecektirbelirlenir.

Örneğin;

11. ayda maliyet oluşturuluyorsa  , geri dönülecek ay sayısı sayısının 2 olarak 2 belirtilmesi durumunda, iade alınan mamul ve yarımamullerinin yarı mamullerin maliyetleri, 9 ayda maliyet girişinde oluşan ortalama maliyet fiyatı üzerinden değerlendirilecektirdeğerlendirilir.

Yan Ürünün Ortalama Satış Tutarı Mamul Maliyetinden Düşülecek

Yan ürün, üretimin nihai amacı olmayan, üretim aşamalarında yan ürün olarak çıkan ve satışı da yapılabilen yapılan üründür. Eğer kuruluşunuzun Kuruluşun üretim safhalarında yan ürün olarak oluşan ürünler varsa ise olduğunda ve bu yan ürünlerin mamul ürünleri gibi satışları yapılıyorsa bu parametre sizinle ilgili olacaktırsatışı yapıldığında kullanılması gereken seçenektir.

Bu saha, maliyet hesaplamalarında yan ürünlerin satış tutarlarının bağlı oldukları yarımamul/mamulün, maliyet toplamlarından düşülmesini sağlar. İşaretlendiği durumda, hesaplanan yarımamul/mamul maliyeti toplam tutarından, yan ürünlerin satış tutarları çıkarılır. Bu tercih ile yarımamul/mamulün maliyet değerleri düşürülmüş olur.

Ayrıca bu parametre işaretlendiğinde o yan ürünün maliyeti, ortalama satış fiyatı olarak kabul edilecektir.

Örneğin;  Buğdaydan irmik üretimi sırasında yan ürün olarak kepek çıkmaktadır. İrmik oluşturma safhasının bir maliyet ana kodu olarak tanımlandığını düşünürsek, parametrenin işaretlenmesi ile birlikte, irmiğin maliyetinden, kepeğin ortalama satış fiyatı olarak kabul edilen  maliyeti düşülecektir.

Muhasebe Hesap Kodlarının Maskelenmesi

720 ve 730 hesapların maskelenerek, maliyet ana grubu bazında girileceği sahalardır. 720 ve 730 hesapların maskelenerek maliyet ana grubu bazında girilirken dikkat edilecek konu; maskelemelerin tam hesap kodu düzeninde yapılmasıdır.

Örneğin; 3-3-4 seviye ve kod uzunluklarında oluşturulan 730 hesaplardan, 6 grubu ile başlayan amortisman giderleri için ana grup kodu tanımlama bölümündeki maskeleme 730-6??-???? şeklinde olmalıdır.

Maliyet kalemlerinde girilen bu maskelemeler filitre edilerek yine muavinlere dağıtılacaktır. Referans kodu sistemi ile çalışılsa dahi, bu filitre işlemi yapılacaktır. Gider yerleri olarak 2. sahalar, detaylamaları çok ayrıntılı olan hesap planları için kullanılabilecek yedek sahalardır. Özellikle tek bir muavin kullanan firmalar bu yedek sahaları kesinlikle doldurmayacaklardır.

Örneğin; Özellikle işçilik gideri hem 720 ana hesap hem de genel yönetim giderleri (730) bazında sarf nevilerinde dağıtılır. Bu dağılımların, 720 ve 730 ana hesap bazında ayrı ayrı entegre edilmesi gerekecektir. Bu durumda işçilik hesap kodları her iki sahaya da ayrı ayrı girilmelidir.

...