Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Anchor
Yevmiye
Yevmiye

Yevmiye



Muhasebe Parametreleri Ekranı

Fişlerde Referans Kodu Sorulsun

"Yevmiye Fiş Girişi" sırasında, girilen hareketleri belli masraf merkezlerine yönlendirmek için, "Referans Kodu" sorgulamasının yapılması için kullanılan parametredir. İşaretlendiğinde; fiş kayıtlarındaki hareketlerin hesap kodları aynı olsa bile, referans kodu bazında ayrı gruplarda toplama ve grupların ayrı ayrı dökümlerini almayı sağlar.

Örneğin;

Personel giderleri ile ilgili bir gider hesabının olduğu varsayıldığında ve kullanıcı bir hesap içinde ayrı departmanların giderlerini ayrı gruplar altında toplayıp, rapor amaçlı izlemek istediğinde;

Personel giderleri ile ilgili fiş kayıtlarının oluşturulması sırasında görüntülenen "Referans Kodu" ekranında, hangi departmana ait masraf varsa o departmanın kodunu yazması gerekir. Rehber butonu Image Modified ile referans kodlarına ulaşılır. Alınacak raporlarda, girilen referans kodlarına göre ayrı departmanların aynı hesap altındaki giderleri ayrı ayrı izlenebilir. Muhasebeye entegre çalışılıyorsa ve parametre işaretlenmişse, ön muhasebe bölümlerinden yapılacak kayıtlar için, her bölümün kendi kaydı sırasında "Referans Kodu" sorgulanır. Böylece, ön muhasebeden genel muhasebeye aktarılan kayıtlar, kaydedilecek referans kodlarıyla birlikte işlenir.

Kullanılacak "Referans Kodları" Muhasebe → Kayıt → "Referans Kodu Kayıtları" bölümünden tanımlanması gerekir. Tanımlanmayan referans koduna herhangi bir kayıt girilmez. Program, “Referans Kodu Tanımlı Değil” şeklinde uyarı vererek ilgili kaydın tamamlanmasını engeller.

Referans Sorulacak Hesap Tipleri

"Fişlerde Referans Kodu Sorulsun" parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen parametredir. Hesap planında tanımlanan tüm hesaplar için "Referans Kodu" sorgulamasının yapılması istenmeyebilir. Sorgulanan hesap tipleri arasından referans kodu sorulması istenen hesap tipleri işaretlenir.

Kasa Tahsil/Tediye Muavin

Kasa Tahsil ve Kasa Tediye fişlerinin elle düzenlendiği durumlarda, fişlerin otomatik kapatılmasında kullanılan tuş için gerekli kasa muavin hesap kodlarının girildiği alanlardır. Bu alanlara kayıt girişi yapılmadığında, yevmiye fiş girişlerinde hesap kapama işlemi yapılamaz. İlgili alanlara, muhasebe hesap planında "Nakit Kasası" için açılan muavin hesap kodlarının girilmesi gerekir. Tahsil ve Tediye kayıtları için her iki alana da aynı muavin hesap kodu girişi yapılabilir. Rehber butonu Image Modified ile, muhasebe hesap kodları arasından seçim yapılır.

Image Modified

Girilen bilginin onaylanmasını sağlayan butondur.

Image Modified

Girilen bilgiden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.


Anchor
Kullanıcı Tanımlı Sahalar
Kullanıcı Tanımlı Sahalar

...

Entegrasyon aktarımından oluşan ya da elle girilen muhasebe yevmiye fişlerinde oluşan özellikle ondalıklardan kaynaklanan bakiye farkının program tarafından otomatik kapatılabilmesi sağlanmaktadır.


Image RemovedImage Added


Muhasebe Parametreleri Ekranı

Maksimum Yuvarlama Fark Tutarı

Fiş bazında bulunan farkın, yuvarlama farkı olarak kabul edilebilmesi için sahip olabileceği maksimum değerin girildiği alandır. Burada girilen tutardan daha fazla bakiyesi olan fişlerde, bakiye, yuvarlama farkı olarak kabul edilmeyecek ve program tarafından kapatılmayacaktır. Bu saha mutlaka bir değer almalıdır. Burada verilecek değer, 1 YTL. ve altı gibi mümkün olduğunca küçük bir değer olmalıdır. Böyle küçük bir değer, yuvarlamadan ve ondalıklardan kaynaklanan farkları çözümler. Ancak maliyet, personel vb. büyük mahsuplarda 1 YTL. üzeri olan, kabul edilebilir ve yuvarlama hesaplarına atılması istenen farklar oluşabilir. Ancak bu farkların burada anlatılan otomatik kapatma yerine kontrollü olarak kapatılmasında fayda var.

Fiş Bazında Yuvarlama Farkını İşleme Yöntemi

Yevmiye fişinde bulunan yuvarlama farkının ilgili fişe ne şekilde işleneceğinin belirlendiği bölümdür. Yuvarlama farklarını fişe işlemek için iki yöntem kullanılabilir. Bu yöntemler “Yuvarlama Farkı Hesabına Yaz” ve “Hesap Kodlarını Veya Maskelerini Kullanarak Bulduğun İlk Hesaba Yaz”

Yuvarlama Farkı Hesabına Yaz

Bu seçeneğin kullanılması halinde, fişte bulunan yuvarlama farkı, fişe ayrı bir satır olarak işlenecektir. Bu satırda kullanılacak muhasebe kodları ise “Yuvarlama Farkının Yazılacağı Hesap Kodu” sahasında belirlenecektir.

Hesap Kodlarını veya Maskelerini Kullanarak Bulduğun İlk Hesaba Yaz

Bu yöntemin kullanılması durumunda, fişte bulunan yuvarlama farkı fişte mevcut olan bir satıra ilave edilecektir. Hangi satıra ilave edileceği Yuvarlama Farklarının Yazılacağı Hesap Kodları veya Maskeleri bölümünde belirlenmektedir. Ancak burada hiç hesap kodu ya da maskesi belirtilmediyse, yuvarlama farkı fişte bulunan ilk satıra eklenecektir. Eğer yuvarlama farkının alacak olarak işlenmesi gerekiyor ise, bulunan ilk alacak satırına, borç olarak işlenmesi gerekiyorsa da bulunan ilk borç satırına ilave edilir. 

Yuvarlamama Farkının Yazılacağı Hesap Kodu

Yuvarlama farkının işlenirken kullanılacak yöntem olarak Yuvarlama Farkı Hesabına Yaz seçeneğinin işaretlendiği durumlarda aktif olan sahadır. Burada yuvarlama farklarının işleneceği Borç ve Alacak hesapları sorgulanmaktadır. Farklar işlenirken borç ya da alacak bakiyesine göre burada belirlenen hesaba, ayrı bir satır olarak işlenecektir.

Yuvarlama Farkının Yazılacağı Hesap Kodu veya Maskeleri

Yuvarlama farkı işlenirken kullanılacak yöntem olarak Hesap Kodlarını veyaMaskelerini Kullanarak Bulduğun İlk Hesaba Yaz seçeneğinin işaretlendiği durumlarda aktif olan bölümdür. Burada 10 adet hesap kodu/hesap maskesi sorgulanmaktadır. Yevmiye fişinde fark bulunması halinde program, burada belirlenen hesapların ilgili fişte olup olmadıklarını ve de borç/alacak bakiyelerini kontrol edecektir. Yani, fişte yuvarlama farkının alacak olarak işlenmesi gerekiyorsa, parametrede belirlenen hesabın da fişte alacak olarak çalışması gerekecektir. Eğer fişte, bu hesaba/maskeye uyan kayıt bulunursa, yuvarlama farkı ilgili satıra eklenir. İlk hesabın fişte bulunamaması ya da borç/alacak olarak uygun çalışmaması halinde parametrede bulunan ikinci hesap kodu/maskesine geçilir. Bu şekilde, sırasıyla 10 hesap da kontrol edilecektir. Eğer belirlenen 10 hesap kodu ya da maskesinden hiçbiri fişte girilen satırlar ile uyuşmuyorsa, fişteki ilk borç/alacak satırına ondalık fark tutarı işlenir.

Fiş Bazında Yuvarlama Farkı Kapatma ile ilgili detay bilgi için bakınız Ekler/Muhasebe Yuvarlama Farkları.

...