Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Stok Kartı Kayıtları Ekranı
Stok KoduStok kodu ve isim bilgisinin program tarafından otomatik olarak aktarıldığı alandır.

Satış fiyatı 1, 2, 3, 4

Stok satış fiyatlarının girildiği alanlardır. Özellikle vadelere göre farklı fiyat uygulaması olan firmalar, tek stok için birden fazla fiyat tanımlayarak istedikleri fiyatın fatura kaydı sırasında ekrana gelmesini sağlayarak işlem yapabilirler.

Alış fiyatı 1, 2, 3, 4

Stok alış fiyatlarının girildiği alanlardır.

Stok Kartı Kayıtları Ekranı

Özel Fiyat

Stok → Kayıt → Stok Parametreleri → "Özel Fiyat Sistemi" parametresinin işaretlenmesiyle aktif hale gelen alandır. Stok → Kayıt → "Stok Fiyat İşlemleri" bölümünün kullanılması halinde, bu bölümden oluşturulan fiyat listesinin stok kartıyla bağlantısının yapılması sağlanır.

"Stok Fiyat İşlemleri" menüsündeki bölümler (stok kartlarında tanımlı olan fiyatlar kullanılmadan), farklı amaçlı tarihsel fiyat listelerinin oluşturulması ve oluşturulan fiyat listelerindeki alış/satış fiyatlarının grup tanımlanarak değiştirilmesini sağlar. Girilen fiyatlar "Fatura" modülünde de kullanılabilir. Oluşan fiyat listeleri, "Cari" modülde bulunan “Koşul Kayıtları” bölümüyle bağlantılı kullanılabilir.

Fiyat Kodu

Tanımlanan stokun bağlı olacağı fiyat kodunun, Stok → Kayıt Stok Fiyat İşlemleri → "Fiyat Kodu Tanımlamaları" bölümünden kaydedildikten sonra girildiği alandır. Alış ve/veya satış fiyat değişikliği yapılırken, belirlenen fiyat koduna ait stokların fiyatları değiştirilebilir. Rehber butonu ile tanımlanmış fiyat kodlarına ulaşılır.

Fiyat Sırası

"Stok Fiyat İşlemleri" bölümünden toplu ürün fiyat değişikliği yapılırken girilen fiyat koduna ait stokların listede kaçıncı sırada listelenmesi isteniyorsa, ilgili sıra numarasının girildiği alandır.

Örneğin;

Aynı fiyat koduna ait 100 adet stok kodu olduğu varsayıldığında;

A malını kaydederken fiyat sırasına 5 girildiğinde, fiyat değişikliği listesinde A malı 5.sırada listelenir.

Stok Kartı Kayıtları Ekranı

Döviz Bilgileri

Tanımlanan stokun farklı döviz birimleri ile alış/satış yapılmasını sağlayan alandır.

Alış Tipi

Dövizle takip edilecek stok kartlarında "Alış Tipi" alanına, "Döviz Takibi" modülünde yer alan "Döviz İsimleri Tanımlama" bölümündeki "Döviz Sıra Numarası" girilir.  

Info
Döviz tiplerinin tanımlanması ile ilgili detaylı bilgi için; Genel → Döviz Takibi → Kayıt → Döviz İsimleri Tanımlama

Özellikle dövizli alım yapan firmaların bu alanı boş bırakmaması gerekir. Döviz tipi girilmediğinde, fatura işlemleri yapılırken stokun dövizli çalışıp çalışmadığı, program tarafından bu alan üzerinden kontrol edilir. Boş bırakılırsa, stokla ilgili döviz fiyatı girilemez. Belirlenen döviz tipi, fatura kaydı sırasında kullanıcı tarafından değiştirilerek farklı bir döviz tipi ile alım yapılabilir. Rehber butonu ile tanımlanmış alış tipi kodlarına ulaşılır.

Alış Fiyatı

Kaydı oluşturulan stokun, döviz biriminden alış fiyatının girildiği alandır. Bu sahaya alana girilen döviz fiyatı fatura işlemi yapılırken anlık değiştirilebilir. Hatta kullanıcı Kullanıcı işlem sırasında gelen döviz bilgisini silmek suretiyle amacıyla TL kaydı da işleyebilirgirebilir.

Maliyet

Döviz Maliyet ise kaydı oluşturulan stoğun Kaydı oluşturulan stokun dövizli alışlarında, döviz birim fiyatına yansıyan (nakliye vb.) ve maliyetini etkileyen tutarı, döviz alış tipinde belirlediğiniz belirlenen para biriminden giriş yapabileceğiniz, sadece raporlamaya yönelik sahadırgirilmesini sağlayan alandır.

Satış Tipi

Dövizle takip edilecek stok kartlarında "Satış Tipi

sahasına, döviz takibi modülünde döviz isimleri tanımlama bölümünde girilen döviz sıra numarası girilmelidir.  

" alanına, "Döviz Takibi" modülünde yer alan "Döviz İsimleri Tanımlama" bölümündeki "Döviz Sıra Numarası" girilir.   

Info
Döviz tiplerinin tanımlanması ile ilgili detaylı bilgi için
bakınız
; Genel → Döviz Takibi
/.

Özellikle dövizli

satış

alım yapan

firmalarda

firmaların bu

saha

alanı boş

geçilmemelidir

bırakmaması gerekir. Döviz tipi

girilmediği takdirde

girilmediğinde, fatura işlemleri yapılırken

stoğun

stokun dövizli

çalıştığı

çalışıp çalışmadığı, program tarafından bu

sahaya bakılarak anlaşılmaktadır. Bu saha boş ise bu

alan üzerinden kontrol edilir. Boş bırakılırsa, stokla ilgili döviz fiyatı

girilemeyecektir. Sonuç olarak stokla ilgili dövizli işlem yapılamayacaktır. Bu sahada belirlenen

girilemez. Belirlenen döviz tipi, fatura kaydı sırasında kullanıcı tarafından değiştirilerek farklı bir döviz tipi ile

satış

alım yapılabilir. Rehber butonu Image Added ile tanımlanmış satış tipi kodlarına ulaşılır.

Satış Fiyatı

Satış Fiyatı sahasına, kaydı oluşturulan stoğun Kaydı oluşturulan stokun, döviz biriminden satış fiyatı girilebilirfiyatının girildiği alandır. Bu sahaya alana girilen döviz fiyatı fatura işlemi yapılırken anlık değiştirilebilir. Hatta kullanıcı Kullanıcı işlem sırasında gelen döviz bilgisini silmek suretiyle amacıyla TL kaydı da işleyebilirgirebilir.


Anchor
Ek Bilgiler
Ekranı
Image Removed
Ek Bilgiler

Ek

...

Bilgiler 


Image Added


Stok Kartı Kayıtları EkranıÖTV

Yok/ Satış/ Alış

Bu sahada, ilgili stok için Ö.T.V. (Özel Tüketim Vergisi) olup olmadığı, var ise hangi işlemde uygulanacağı sorgulanmaktadır. İlgili stok için Ö.T.V. uygulanmayacak ise Yok seçeneği işaretlenmelidir. Ö.T.V. uygulanacak stoklar için, satışta uygulanıyor ise Satış, alışta uygulanıyor ise Alış seçeneği işaretlenmelidir.

Oran/Tutar

Bu sahada, Ö.T.V’nin oran üzerinden mi yoksa tutar üzerinden mi hesaplanacağı belirlenmektedir.

Tutar/Oran

Oran/Tutar sahasında yapılan seçime göre, Ö.T.V. hesaplamasında kullanılacak tutar ya da oranın girilmesi için kullanılacaktır. Bir önceki sahada Oran seçildiğinde, bu sahaya Ö.T.V. oranı, Tutar seçildiğinde ise Ö.T.V. tutarı girilmelidir.

Ek Bilgiler EkranıPuan Bilgileri

Satıcı firmaların, müşterilerine, alımları üzerinden puan hesaplatması ve puanlarına istinaden hediye vermesi işlemlerinin takibinin yapılması için kullanılan bölümdür.

Birim Puan

Ürünün bir birimi için belirlenen puandır. Eğer bir ürünün satışı veya alımı sonucu puan verilecek ise bu saha mutlaka doldurulmalıdır. Böylece, fatura modülünden bu ürün için yapılan satış ve alışlarda miktar * puan değeri ile puan toplamı hesaplanacaktır.

Puan Değeri

Hediye ürünler için doldurulmalıdır. İlgili ürünün kaç puan karşılığında verileceği bu sahada belirlenmektedir. Bu üründen bir adet hediye olarak verilebilmesi için carinin, en az bu değer kadar puanının olması gerekecektir. Puan uygulamasının işleyişi ve programda yapılması gereken tanımlar hakkında bilgi için bakınız Ek-1 (Puan Uygulaması)

Hacim Kodu

Dinamik depo uygulamasında yerleştirilecek ve toplanacak ürünleri hacimleri bazında gruplayabilmek, aynı hacme sahip ürünlerin hepsini ayrı ayrı tanımlamaktansa bir grup kodu ile birleştirmek için hacim kodları tanımlanmaktadır. Dinamik depo uygulaması kullanılıyorsa hacim kodları,  stok kartlarındaki hacim kodu sahasına girilmelidir.

Tartı ürünü

Özellikle marketlerde kullanılan elektronik terazilere, Netsis’ten stok bilgilerinin gönderildiği durumlarda, teraziye gönderilecek stoklar için bu parametre işaretlenmelidir. Aksi halde ürünler text dosyaya atılmayacaktır.

Fiktif Mamul

Üretim modülünü kullanan firmaların, uygulamalarına yönelik olarak işaretlemeleri gereken parametredir. Fiktif mamul olarak kaydedilen stok, sadece reçete kayıtları için kullanılmalıdır. Bu stok, reçete kayıtları sırasında, reçetesi tanımlanan mamul olarak girilir. Ancak üretim sonucunda, fiktif mamul için herhangi bir giriş veya çıkış hareketi oluşmaz. Fiktif mamul uygulaması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Üretim/Ek-1 (Fiktif Mamul Uygulaması)

Gümrük Tarife Kodu

Özellikle serbest bölgede faaliyet veren firmaların raporlama amaçlı kullanabilecekleri alandır. Her stoğa ait Gümrük Tarife Kodu, ilgili alana kaydedildikten sonra Serbest Raporlar kullanılarak listelenebilir. Serbest raporların kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Rapor/Serbest Raporlar

Dağıtıcı Kodu

Bu alan rapor amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Ek Bilgiler EkranıMaliyet Bilgileri

Türü

Maliyet muhasebesi modülünde kullanılmak üzere, maliyet hesaplamaları için belirteç olan sahadır. Mamul, yarı mamul ve yan ürün seçeneği girilen stok kodları için aşağıdaki mamul grup kodu mutlaka tanımlanmalıdır. Ayrıca maliyet raporlarında stok kodunun türüne göre rapor alınabileceğinden, bu sahanın tanımlanmış olması gereklidir

Mamul Grup

Maliyet muhasebesi modülü kullananlar için bu bölümde tanımlanan maliyet grup kodunun girileceği sahadır. Maliyet gruplarının maliyet hesaplamaları için bu sahaları taranacaktır. Bu sahanın boş geçilmesi halinde herhangi bir maliyet grubuna eklenmeyeceğinden maliyet hesaplamalarına bu stok kodu dahil edilmeyecektir. Bu sahada, maliyet muhasebesi modülünde tanımlanan maliyet grup kodlarına rehber tuşu kullanılarak ulaşılabilir. Maliyet grup kodlarının tanımlanması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Maliyet Muhasebesi/Mamul Grup Kodu Kayıtları.

Ek Bilgiler Ekranı

Reçete Bilgileri

Mamul

Üretim modülünde reçetesi olan mamullerde, bu saha işaretli olacaktır.

Eski Reçete

Üretim modülünde, daha önceden bir reçetesi bulunan stok kartlarında bu saha işaretli olacaktır.

Bileşen

Üretim modülünde kaydedilen bir reçete kaydında, bileşen olarak kullanılan stok kartlarında, bu saha işaretli olacaktır.

Ek Bilgiler Ekranı

Ambar Giriş/Çıkış

Çıkış Yeri/Masraf Merkezi

Ambar Giriş/Çıkış işlemlerinde kullanılmak üzere Çıkış Yeri ve Masraf Merkezi bilgilerinin girilebileceği sahadır.. Stok kartında girilen bu bilgiler, Ambar Giriş/Çıkış fişlerinde kalem bilgilerindeki ek açıklama sahasına otomatik olarak gelecektir.

Ek Bilgiler Ekranı

Esnek Yapılandırma Bilgileri

Esnek Yapılandır

Tanımlanan stoğun birden fazla özelliğe bulunduğunda, bu özellikler bazında takip edilebilmesi için bu seçeneğin mutlaka işaretlenmesi gerekmektedir.  Bu sahanın stok kartında sorgulanması için Esnek Yapılandırma uygulamasının yüklü olması ve Stok Parametre Kayıtlarında bulunan Esnek Yapılandırma parametresinin işaretlenmesi gerekmektedir.  Esnek Yapılandırma Parametresinin kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Stok/Stok Parametre Kayıtları.

Süper Reçete Kullansın

Esnek yapılandırma uygulamasının kullanıldığı durumlarda, farklı özelliklere sahip ürün için tek bir reçete tanımlanmakta ve daha sonra bu ürünün özellikleri bazında reçetelerin program tarafından oluşturulması sağlanmaktadır. Tanımlanana ürünün farklı özellikleri için gerekli reçetelerinin program tarafından oluşturulması isteniyor Süper Reçete Kullansın seçeneği mutlaka işaretlenmelidir. Bu seçenek Esnek Yapılandır sorgusu işaretlendiği durumlarda aktif olacaktır. Özellik bazında reçetelerin program tarafından oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Üretim/Süper Reçete Kayıtları.

Bağlı Stok Kodu

Esnek yapılandırma uygulaması ile ilgili olarak daha sonraki versiyonlarda kullanılacak sahadır.

Yapılandırma Kodu

Esnek yapılandırma uygulaması ile ilgili olarak daha sonraki versiyonlarda kullanılacak sahadır.

...