Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Cari hesap fiş ve faturalarında ve ödeme izleme işlemlerinde kullanılacak parametrik bilgilerin öndeğerleri, tanım penceresinde yer alan Parametreler seçeneği ile kaydedilir. Bu bilgiler  Cari Hesap Parametreleri alan bilgileri ve açıklamaları şunlardır:

AlanAçıklama

Toplu İrsaliye Faturalama Kuralı

Cari hesap için toplu irsaliye faturalama öndeğerinin belirlendiği alandır. Toplu irsaliye faturalama öndeğeri Sistem Ayarları bölümünde Finans parametreleri ile belirlenir ve cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer bu cari hesap için farklı bir yöntem izlenecekse kart üzerinde kaydedilir. Toplu irsaliye faturalama kuralı alanı; Birebir

  • Organizasyonel birime göre
  • Fiyat listesine göre
  • Ödeme planına göre
  • Sevkiyat adresine göre

    , Organizasyonel Birime Göre, Fiyat Listesine Göre, Ödeme Planına Göre ve Sevkiyat Adresine Göre seçeneklerini içerir. 

    Birebir seçilirse, cari hesaba ait irsaliyeler birebir faturalanır.

    Organizasyonel birimlere göreBirimlere Göre seçilirse, cari hesaba ait irsaliyeler organizasyonel birime göre toplu olarak faturalanır.

    Fiyat listesine göreListesine Göre seçiminde, faturalamada fiyat listeleri dikkate alınır.

    Ödeme planına görePlanına Göre seçiminde, aynı ödeme planına sahip irsaliyeler toplu olarak faturalanır.

    Sevkiyat adresine göreAdresine Göre seçilirse, irsaliyeler sevkiyat adreslerine göre toplu olarak faturalanır.

    Parçalı Sipariş Sevkiyatı

    Cari hesaba ait siparişlerin ne şekilde teslim edileceğini gösteren parametredir. Siparişin tümü aynı anda sevkedilebileceği gibi parçalı sevkiyatta yapılabilir. Bu parametre satırı; Evet

    ve Hayır seçeneklerini içerir. 

    Parçalı sevkiyat yapılmayacaksa Hayır seçeneği işaretlenir. Siparişlerin fatura ya da irsaliyeye aktarımı Sipariş fişi aktar seçeneği ile yapılır. Sevkedilecek sipariş fişi seçilir. Fatura ya da irsaliye satırında miktar ve birim alanındaki bilgi değiştirilemez.

    Toplu Sipariş Faturalama Kuralı

    Cari hesap için toplu sipariş faturalama kuralı öndeğeridir. Toplu sipariş faturalama öndeğeri Sistem Ayarları bölümünde Finans parametreleri ile belirlenir ve cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Eğer bu cari hesap için farklı bir yöntem izlenecekse kart üzerinde kaydedilir. Cari hesap için sipariş faturalamanın ne şekilde yapılacağı;

    • Birebir
    • Organizasyonel birime göre
    • Fiyat listesine göre
    • Ödeme planına göre
    • Sevkiyat adresine göre seçeneklerinden birisi seçilerek belirlenir. 

    Birebir seçilirse Birebir, Organizasyonel Birime Göre, Fiyat Listesine Göre, Ödeme Planına Göre ve Sevkiyat Adresine Göre seçeneklerinden biri seçilerek belirlenir.

    Birebir seçilirse, cari hesaba ait siparişler birebir faturalanır.

    Organizasyonel birimlere göre seçilirseBirimlere Göre seçilirse, cari hesaba ait siparişler organizasyonel birime göre toplu olarak faturalanır.

    Fiyat listesine göre seçimindeListesine Göre seçiminde, faturalamada fiyat listeleri dikkate alınır.

    Ödeme planına göre seçimindePlanına Göre seçiminde, aynı ödeme planına sahip siparişler toplu olarak faturalanır.

    Sevkiyat adresine göreAdresine Göre seçilirse, siparişler sevkiyat adreslerine göre toplu olarak faturalanır.

    Toplu İrsaliye Oluşturma Kuralı

    Cari hesap için toplu irsaliye oluşturma kuralı öndeğeridir. Toplu irsaliye oluşturma öndeğeri, Sistem Ayarları bölümünde, Finans parametreleri ile belirlenir ve cari hesap kartlarına öndeğer olarak aktarılır. Bkz. Finans Yönetimi Öndeğer ve Parametreleri Eğer bu cari hesap için farklı bir yöntem izlenecekse kart üzerinde kaydedilir. Cari hesap için toplu irsaliye oluşturmanın ne şekilde yapılacağı;

    • Birebir
    • Organizasyonel birime göre
    • Fiyat listesine göre
    • Ödeme planına göre
    • Sevkiyat adresine göre seçeneklerinden birisi seçilerek belirlenir. 

    Birebir seçilirse Birebir, Organizasyonel Birime Göre, Fiyat Listesine Göre, Ödeme Planına Göre ve Sevkiyat Adresine Göre seçeneklerinden biri seçilerek belirlenir.

    Birebir seçilirse, cari hesaba ait irsaliyeler birebir oluşturulur.

    Organizasyonel birimlere göre seçilirseBirimlere Göre seçilirse, cari hesaba ait irsaliyeler organizasyonel birime göre toplu olarak oluşturulur.

    Fiyat listesine göreListesine Göre seçiminde, fiyat listeleri dikkate alınır.

    Ödeme planına göre seçimindePlanına Göre seçiminde, aynı ödeme planına sahip irsaliyeler toplu olarak oluşturulur.

    Sevkiyat adresine göre seçilirseAdresine Göre seçilirse, irsaliyeler sevkiyat adreslerine göre toplu olarak oluşturulur.

    Borç Alacak Takibi

    Cari Hesaba ait borç alacak takibinin Cari Hesap Bazında mı Grup Bazında mı yapılacağının belirlendiği parametredir. Parametrenin değerinin, "Cari Hesap Bazında Yapılacak" olarak seçilen Cari Hesapların borç / alacak hareketleri sadece yine aynı cari hesaba ait borç / alacak hareketleri ile eşleştirilir. Parametrenin değeri "Grup Bazında Yapılacak" olarak seçilmiş ise, Cari Hesabın hareketleri yine aynı şekilde parametresi "Grup Bazında Yapılacak" olarak belirlenmiş olan grup kapsamındaki diğer carilerin hareketleri ile eşleştirilir.

    KDV Uygulanmayacak

    Cari hesabın seçildiği hareketlerde KDV uygulanıp uygulanmayacağı bu alanda yapılan seçimle belirlenir. Evet

    Hayır

    ve Hayır olmak üzere 2 seçeneklidir.

     

    Programda bu alanın değeri " boş " olarak gelir. Evet seçimi yapıldığında, cari hesaba ilişkin hareketlerde KDV uygulanmaz; alanın değeri " Hayır " olarak seçildiğinde KDV uygulanır. Alanın değeri boş bırakıldığında cari hesaba ait hareketler için sistem, KDV uygulanmasında, mevcut yapıda çalışmayı devam ettirir. Bu alan " Müşteri+Tedarikçi", " Müşteri", " Tedarikçi " ve " Birlik " türlerindeki cari hesap kartlarında yer almaktadır.

    Tevkifat Uygulanmayacak

    Cari hesabın seçildiği hareketlerde Tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı bu alanda yapılan seçimle belirlenir. Evet

    Hayır

    ve Hayır Olmak üzere 2 seçeneklidir. Programda bu alanın değeri

    "

    boş

    "

    olarak gelir. 

    Evet seçimi yapıldığında, cari hesaba ilişkin hareketlerde Tevkifat uygulanmaz; alanın değeri " Hayır " olarak seçildiğinde KDV uygulanır. Alanın değeri boş bırakıldığında cari hesaba ait hareketler için sistem, Tevkifat uygulanmasında, mevcut yapıda çalışmayı devam ettirir. Bu alan " Müşteri+Tedarikçi", " Müşteri", " Tedarikçi " ve " Birlik " türlerindeki cari hesap kartlarında yer almaktadır.

    Fatura Yazım Sayısı

    Cari hesap için fatura yazım sayısı öndeğeridir. Faturaların kaçar tane yazılacağını gösterir. Fatura yazım sayısı öndeğeri 1'dir.

    Sipariş Sıklığı (Gün)

    Verilen siparişlerin sıklığını gösterir. Azami sıklık 1/Gün'dür. Her gün için ayrı sipariş verilmesi anlamına gelir.

    Sipariş Günleri

    Cari hesabın sipariş aldığı günler, her günün yanındaki kutu işaretlenerek seçilir.

    Cari Hesabın Kullanılacağı Program Bölümleri

    Cari hesabın hangi program bölümlerinde yapılan işlemlerde kullanılacağını belirtir. Cari hesabın belirli durumlarda, bazı program bölümlerinden yapılan işlemlerde kullanılmasının engellenmesi içindir. Örneğin, ödemelerini zamanında yapmayan cari hesaba satış yapılmasının engellenmesi, aynı şekilde teslimatlarını zamanında yapmayan tedarikçiye sipariş verilmesinin önlenmesi gerekebilir. Ancak bu cari için Finans bölümünde işlemlerin sürmesi gerekir. Bu gibi durumlarda, ilgili işlemlerde cari hesaba erişimin kesilmesi sağlanır. Kullanılacak bölümler işaretlenerek seçilir.

    Form Gönderim Bilgileri

    İrsaliye, sipariş, fatura ve ihtar bilgilerinin cari hesaba ne şekilde ulaştırılacağı bu alanlarda tanımlanır ve izlenir.

  • İşlem türü
  • Form Gönderim Bilgiler alanında; İşlem Türü, İlişkili Kişi Adı

    , İlişkili Kişi Soyadı

    , e-Posta

    , Faks No alanları yer alır.

    Tip
    İşlem Türü " Mutabakat Mektubu " olan satırların mail adresleri e-Mutabakat BA/BS, işlem türü " Ekstre " olan satırların mail adresleri e-Mutabakat Cari Bakiye/Cari Ekstre formlarında kullanılır.