Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Müşteri çekleri parametreleri, Finans Bölümü'nde , " Kayıt/Müşteri Çekleri " menüsünün altında yer alır. Bu bölümde kaydedilen bilgiler , " Müşteri Çekleri " modülünün kullanımında yardımcı olur. Kayıtlar, işaretlenen seçimler doğrultusunda işlem görür. 

Müşteri çekleri parametreleri ekranında yer alan parametreler ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Müşteri Çekleri Parametreleri Ekranı

Cariye Tek Tek Aktarılsın

Bu parametre Cariye tek tek aktarılsın parametresi işaretlenmediğinde; cari hesabın hareket kayıtlarına, alındı/verildi bordroları toplam tutar olarak tek bir harekette aktarılır. Parametrenin işaretlenmesi durumunda; bir bordro içindeki çekler, ilgili cari hesabın hareket kayıtlarına detaylı olarak ayrı ayrı aktarılır. Bu durumda, cari hareket kayıtlarına alındı/verildi çeklerinin satır adedi kadar bir aktarım olacağı için, cari hareketlerde satır sayısı artabilir. Satır sayısının artması istenmiyorsa, parametre işaretlenmeyerek, ilgili bordroya ait çekler cari hareket kayıtlarında " Hareket Detayı İzleme " tuşu ile ayrıntılı olarak izlenebilir.

“Döviz Uygulaması Var” parametresini işaretleyerek dövizli çek işlemi yapan firmaların bordrolarına ait çek kayıtları, bu parametresi işaretli olsa dahi cari hareket kayıtlarına tek tek aktarılacaktır.

Muhasebeye Tek Tek Aktarılsın

Muhasebeye tek tek aktarılsın, Çek programının modülünün muhasebe ile entegre kullanımında geçerli olan bir parametredir. Parametrenin işaretli olmaması durumunda Parametre işaretlenmediğinde; alındı ve verildi bordroları, numaralarına göre entegrasyona toplam tutar olarak aktarılacaktıraktarılır. Entegrasyona aktarım sırasında bir bordroda toplanan çeklerin, ayrıntılı olarak muhasebeye aktarılması isteniyorsa bu parametre işaretlenmelidiristendiğinde bu parametrenin işaretlenmesi gerekir. Entegrasyona aktarılan bir alındı ya da /verildi çek bordrosunun içinde kaç adet çek var ise varsa, entegrasyona da bu çekler de ayrı ayrı aktarılacaktıraktarılır. Bu nedenle Böylece; entegrasyonda ve entegrasyondan aktarılarak muhasebede oluşturulan fişlerde, çek adedi kadar satır kaydı olacak oluşur ve fişlerdeki satır sayısı artabilecektirartabilir.

Tahsil/Teminata Çıkış Cariden

Tahsil/ teminata Teminata çek çıkışı yapılırken , sorulacak banka kodunun, cari hesaplardan mı, banka hesaplarından mı yoksa   muhasebe hesap planında tanımlanmış olan tanımlanan bankanın hesap kodundan mı aranacağının sorgulandığı parametredir. Tahsil ve teminat hesaplarınızı hesapları cari hesaplarda açmış açılan ve cari hesaplarda takip ediyor iseniz bu parametreyi işaretlemeniz takibinin cari hesaplardan yapılması durumunda bu parametrenin işaretlenmesi tek başına yeterli olmayacaktırdeğildir. Banka modülü/Genel parametrelerdeki “Banka Entegre” sorgusunun da ‘hayır’ olması gerekir. Şayet → Kayıt → Banka Genel Parametreleri → Banka Entegre parametresinin işaretlenmemesi gerekir. Fakat, Tahsil/Teminat Hesaplarınızı Hesapları Banka Modülünde açtıysanız; Banka modülündeki ‘Banka Entegre’ sorgusu ‘Evet’ olmalıdıraçıksa, Banka Entegre parametresinin işaretlenmesi gerekir. Her iki seçeneği de kullanmayıp Tahsil/Teminat Hesaplarını hesaplarının Muhasebe Hesap planından kullanmak istiyorsanız bu parametre ve Banka modülündeki parametre işaretlenmemelidirPlanı bölümünden kullanılması istendiğinde Tahsil/Teminata Çıkış Cariden ve Banka Entegre parametrelerinin işaretlenmemesi gerekir.

Karşılıksız Çek Uyarısı Verilsin Mi?Karşılıksız çek ve /çekleri bulunan ve kara liste kaydına aktarılmış olan aktarılan müşteri ve asıl borçluya göre, çek/senet girişi sırasında ikaz uyarı verilmesini sağlayan parametredir.

Girişte Veren Kodu Aransın

Bu parametre Girişte veren kodu aransın parametresi sadece Devir Çek Girişi bölümünde bölümü için geçerlidir. Cari hesap çek işlemleri yapılırken Veren Kodunun mutlaka cari hesaplarda tanımlanmış olması gerekecektirmutlaka tanımlanması gerekir. Çek kayıtlarınız kayıtları sırasında, Verenin Kodunu Veren Kodu kod sistemi kullanmadankullanılmadan, cari hesaplarda ilgili kod aranmadan, sadece isim girerek kaydetmek istiyorsanız bu parametreyi işaretlememelisiniz. Tavsiyemiz, daha sağlıklı rapor alabilmeniz için bu parametreyi işaretlemenizdir. Veren kodları girilerek kaydedilmesi istendiğinde, bu parametrenin işaretlenmemesi gerekir. Daha sağlıklı rapor alınması için bu parametrenin işaretlenmesi tavsiye edilir. Böylece, Veren Kodu cari hesaplardan aranarak, ilgili cari hesapların hareketleri de düzgün olarak kaydedilmiş olacaktır. İleride de anlatılacağı gibi, çek girişbir şekilde kaydedilerek işlem görür.

Çek girişlerinin/çıkışlarının Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe bölümlerine bölümleri ile entegre çalışabilmesi çalışması için, alındı ve verildi kayıtlarının Cari Hesap Çek İşlemleri ile ilgili menülerden yapılması gerekecek, gerekir. Devir Çek Girişi bölümü kullanılmayacaktırkullanılmaz.

Çıkışta Verilen Kodu Aransın

Bu parametre ise sadece Devir Çek Girişi bölümünde bölümü için geçerlidir. Cari hesap çek işlemleri yapılırken Verilen Kodunun mutlaka cari hesaplarda tanımlanmış olması gerekecektirmutlaka tanımlanması gerekir.Çek kayıtlarınız kayıtları sırasında, Verilen Kodunu Kodu kod sistemi kullanmadankullanılmadan, cari hesaplarda ilgili kod aranmadan, sadece isim girerek kaydetmek istiyorsanız bu parametreyi işaretlemeyin. Tavsiyemiz, daha sağlıklı rapor alabilmeniz için bu parametreyi işaretlemenizdir. Verilen kodları girilerek kaydedilmesi istendiğinde, bu parametrenin işaretlenmemesi gerekir. Daha sağlıklı rapor alınması için bu parametrenin işaretlenmesi tavsiye edilir. Böylece, Verilen Kodu cari hesaplardan aranarak, ilgili cari hesapların hareketleri de düzgün olarak kaydedilmiş olacaktır. İleride de anlatılacağı gibi, çek girişbir şekilde kaydedilerek işlem görür.

Çek girişlerinin/çıkışlarının Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe bölümlerine bölümleri ile entegre çalışabilmesi çalışması için, alındı ve verildi kayıtlarının Cari Hesap Çek İşlemleri ile ilgili menülerden yapılması gerekecek, gerekir. Devir Çek Girişi bölümü kullanılmayacaktırkullanılmaz.

Alındı Bordrolarında Ortalama Gün Basılsın

Alındı bordrolarınızın bordrolarının basımı sırasında, ortalama günlerin bordro basımlarına basımına eklenmesi için bu parametrenin işaretlenmesi gereklidirgereken parametredir.

Verildi Bordrolarında Ortalama Gün Basılsın

Verildi bordrolarınızın bordrolarının basımı sırasında, ortalama günlerin bordro basımlarına basımına eklenmesi için bu parametrenin işaretlenmesi gereklidirgereken parametredir.

Döviz Uygulaması Var

Müşteri çekleri programını Çekleri modülünü dövizli olarak takip ederek, döviz birimleri ile çek kayıtları oluşturan firmalar için geçerli bir parametredir. Dövizli çek takibi ve işlemi yapmayan ve çek bilgilerini sadece Türk Lirası değerlerinden takip eden firmaların bu parametreyi işaretlememeleri gereklidirişaretlememesi gerekir. Dövizli çek işlemlerinin yapılabilmesi yapılması için bu parametrenin işaretlenmesinin dışında, Yardımcı Programlar /Genel Parametre Kayıtları bölümündeki “Döviz Uygulaması Var Mı” parametresinin de işaretlenmiş olması gereklidir.→ Kayıt → Şirket-Şube Parametre Tanımları → Döviz Uygulaması Var parametresinin işaretlenmesi gerekir. Dövizli kayıt işlemleri; Devir Çek Girişi, Cari hesap Çek Alındı Kaydı ve Cari Hesaba Çek Cirosu, Banka Tahsil Teminata Çek Cirosu bölümlerinde yapılan işlemlerden sorgulanacaktırsorgulanır. Her çek girişi için döviz birimi, kuru ve döviz tutarı tek tek sorgulanarak kayıt yapılabilecektiryapılır.

Dövizli çek girişlerinde program, kur bilgilerinden ilgili çekin tutarını (kur bilgilerinden) Türk Lirasına çevirerek  çevirerek muhasebe entegrasyonuna da Türk Lirası değerinden aktaracakaktarır. Böylece, döviz birimi ve döviz tutarının da hem izleme izlenmesini hem de raporlanabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca dövizli raporlanmasını sağlar.

Dövizli çeklerde kur farkının oluşması durumunda, Müşteri Çekleri → Raporlar /Dövizli Çekler Yeniden Değerleme Listesi bölümünden kur farkı değerleri çekler bazında listelenebilecektirlistelenir. Oluşan kur farkı değerlerinin muhasebe ve cariye aktarılması isteniliyor ise (Entegrasyon Modülünde Entegrasyon Kodları/Senet, Çek Kodları bölümünden girilen Kur Farkı Borçlu ya da Kur Farkı Alacaklı hesap sahalarındaki muhasebe kodlarına göre) İşlemler/Dövizli Çek istendiğinde, Müşteri Çekleri → İşlemler → Dövizli Çekler Kur Farkı Kaydı bölümü çalıştırılarak entegre edilebilecektir. İşlemlerin detayı ilgili bölümlerde açıklanmaktadır.

Döviz Uygulaması Var mı parametresini işaretleyerek dövizli çek işlemi yapan firmalarda, döviz bilgileri ile girilen çek bordrolarına ait çek kayıtları Cari Hesaba Tek Tek Aktarılsın parametresi işaretli olmasa bile cari hareket kayıtlarına tek tek aktarılacaktır.

edilir.

Bordro Basımında Açıklama Bulunsun

Çek kayıt

işlemlerinizde

işlemlerinde bordro dökümü

alıyorsanız bu parametreyi işaretlemeniz halinde, ekranda bordrolara kendi isteğiniz doğrultusunda 3

alınması istendiğinde ve bu parametre işaretlendiğinde, ekrandaki bordrolara (kullanıcının isteği doğrultusunda) üç satırlık bir açıklama hanesi gelir. Bu satırlara girilen bilgiler bordro basımlarının altında yazıcıya

aktarılabilir

aktarılır.

Bu sahalara

 Açıklama alanına girilen bilgiler

saklanmayacaktır, yani tekrar

saklanmaz. Tekrar aynı bordronun yazıcı basımının istendiği durumlarda ilgili

bilgiler baştan tekrar girilmelidir

bilgilerin yeniden girilmesi gerekir.

Bordro Basım Uzunluğu

Çek kayıtlarınızdan kayıtlarından sonra bordro basımı yapıyor iseniz kağıt uzunluğunu yapılacak ise; kağıt uzunluğunun 33, 66’lık 66 olarak veya kağıdınızın kağıdın perforesine göre tanımlatabileceğiniz tanımlamasının yapılmasını sağlayan parametredir.

Cari Hareket Kayıt Tarihi Olarak (Giriş/Çıkış Tarihi -Adat Baz Tarihi)

Eğer cari hareket kayıtlarınıza girmiş olduğunuz Cari hareket kayıtlarına girilen çeklerin hareket kayıt tarihi olarak giriş/çıkış tarihiyle işlenmesini istiyorsanız, bu parametrede işlenmesi istendiğinde Giriş/Çıkış Tarihini işaretlemelisiniz. Adat Baz Tarihinin işaretlenmesi durumunda çek kayıtlarının cari hareketlere aktarımındaTarihi, hareket kayıt tarihi olarak makine gününün tarihini baz alırgünün tarihinin baz alınması istendiğinde ise, Adat Baz Tarihi seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

Bordro Basımında Sıralama

Alındı ve Verildi Bordrolarınızın bordrolarının basımı esnasındasırasında, bordroda bulunan çeklerin , Vade Tarihi, Giriş Sırası veya Çek Numarasına göre sıralamasını yapmak için kullanılan Numarası alanlarına göre sıralama yapılmasını sağlayan parametredir.

Çekin Serisi Cari Açıklamaya Aktarılsın

Çekler için belirtilmiş olan belirtilen seri bilgisinin, cari hareket kayıtlarındaki açıklamaya aktarılmasını sağlayan parametredir.

Image Removed

Ek Açıklama Bilgi Girişi YapılsınÇek girişlerinde ek açıklama bilgi girişi yapılması istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir. İşaretlendiğinde, Çek girişi ekranına ek açıklama alanları eklenir.

Tamam

Girilen bilgilerin onaylanmasını sağlayan butondur.

Image Removedİptal

Girilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.