Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Aynı fiş içerisinde farklı malzeme kalemlerine ait işlemler bir arada kaydedilebilir. Bunu yapmak BunuAynı fiş içerisinde farklı malzeme kalemlerine ait işlemler bir arada kaydedilmesi için, her bir malzeme için kaydedilmesi gereken işlem bilgileri (malzeme kodu, miktarı, birimi, fiyatı vb.) o malzeme hareketi için ayrılan satıra girilir. Başka bir deyişle, fişe kaydedilecek her malzeme işlemi için ayrı bir satır eklenir. İşte malzeme işlemlerine ait bilgileri taşıyan bu satırlara malzeme satırı veya malzeme hareketi denir. Bir malzeme fişine istenen sayıda malzeme satırı girilebilir. Malzeme satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında F9-sağ fare tuşu menüsünde yer alan seçenekler ile kaydedilir. Her fiş satırında yer alan bilgiler ise şunlardır:

Tür: Satır türünü belirtir. Stok program bölümünden kaydedilen malzeme fişlerinde, Malzeme, Sabit Kıymet, Malzeme Sınıfı satır türleri kullanılır.

...

Devir fişlerinde satır türü Sabit Kıymet seçildiğinde, önceki yıllarda alınan ve devir fişi ile girilen sabit kıymet kaydının kart ile ilişkilendirilebilmesi için F9/sağ fare menüsünde yer alan "Devir Fişi İle İlişkilendir" seçeneği kullanılır.

Malzeme Kodu: Satırda hareket gören mal ya da hizmetin kodudur. Logo programı, malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

...

Varyant Kodu/Açıklaması: Satırda işlem gören malzemenin varyantlı olması durumunda malzeme varyant kodudur ya da açıklamasıdır. Kayıtlı malzeme varyantları listelenir ve ilgili kayıt seçilir. Bu alanVaryant Kodu/Açıklaması alanı, Malzeme Kodu alanına seçilen malzemenin varyantlı olup olmamasına bağlı olarak aktif olur. Varyantlı işareti atılmamış bir malzeme için varyant kodu alanı değiştirilemez.

...

Birim Fiyat: Malzeme birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi girilir. Fiyat seçenekleri listelenir. Malzeme için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir.

...

Birim fiyat seçenekleri arasında "Stok Maliyet Yöntemini Kısıtla" parametresinde yapılan seçime bağlı olarak maliyet yöntemlerine göre hesaplama seçenekleri de yer almaktadır. Stok Çalışma Bilgileri arasında yer alan Stok Maliyet Yöntemi Kullanımını Kısıtla parametresinde "Evet" seçiminin yapılmış olması durumunda yalnızca firmanın kullandığı maliyet yöntemi birim fiyat seçenekleri arasında yer alır. "Hayır" seçilirse tüm maliyet yöntemleri birim fiyat seçenekleri olarak listelenecektir.

Dövizli Birim Fiyat: Satırdaki işleme ait dövizi birim fiyat bilgisidir.

...

Proje Kodu: Fiş satırında yer alan malzemenin ilişkili olduğu proje kodudur. Kayıtlı proje kartları listelenir ve ilgili tanım seçilir. Satırda seçili malzeme kartında proje belirtilmişse ilgili proje kodu bu alana otomatik olarak aktarılır; istenirse değiştirilir. Malzeme fişinin alt bölümünde yer alan Kullanılacak Para Birimi alanlarından fiş geneli ve satırlar için kullanılacak para birimi seçilir. Fiş Geneli Euro

...

; Satırlar için Yerel para birimi, ve Euro üzerinden işlem yapılır

Satırdaki işleme ya da fiş geneline ait diğer bilgiler F9-sağ fare tuşu menüsündeki seçeneklerle kaydedilir.