Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Muhasebe Bölümü'nde, "İşlemler/Maliyet Muhasebesi Modülü" menüsünün altında yer alır. Birim Katsayı Hesaplama İşlem Verisi alanından seçilecek işlem tipine göre, mamul grupları ve gider tipleri için otomatik olarak birim katsayılarının toplu şekilde hesaplanmasını sağlayan bölümdür. Böylece, Mamul Grup Kayıtları ekranındaki birim katsayıların güncellenmesi sağlanır. 

Üretim Akış Kontrol modülünden elde edilen üretim süreleri, reçetelerdeki üretim süreleri veya çizelgeleme tanımlarındaki üretim süreleri kullanılarak birim katsayı hesaplaması yapılabilir. Bu ekranın ana amacı, mamul grupları bazında birim üretim sürelerini hesaplamak ve bu süreleri, verilen tarih aralığında mamul ana grubu altında üretilmiş ürünlerin toplam üretim süresine oranlayarak 0-1 arasında birim katsayısı hesaplamaktır.

Birim Katsayı Güncelleme ekranı; Hesaplama ve Hesaplama Sonuçları olmak üzere iki sekmeden oluşur. 

Anchor
Hesaplama
Hesaplama

Hesaplama


Birim katsayılarının güncelleneceği tarih aralığının girildiği alandır. 
Birim Katsayı Güncelleme Ekranı
Birim Katsayı Hesaplama Verisi 

Birim katsayılarının güncelleneceği hesaplama verisinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır. 

Tarih Aralığı

Üretim Akış Kontrol seçilirse; Üretim Akış Kontrol modülünden girilen kayıtlar kullanılarak mamul grupları için birim üretim süreleri hesaplanır.

Reçete seçilirse; mamul grupları için reçetelerdeki operasyonların üretim süreleri kullanılarak birim üretim süreleri hesaplanır.

Çizelgeleme seçilirse; mamul grupları için çizelgeleme uygulamasında yapılan operasyon-makine eşleşmelerindeki üretim süreleri kullanılarak birim üretim süreleri hesaplanır.

UAK Tarih AralığıHesaplama verisi olarak “Üretim Akış Kontrolden Getirilsin” seçildiğinde aktif hale gelen alandır. Hesaplama sırasında kullanılacak üretim akış kontrol kayıtlarının tarih aralığını filtrelemek için kullanılır.
Mamul Ana Grup Kodu Aralığı

Birim

katsayılarının güncelleneceği

katsayı hesabının yapılacağı mamul ana

grup kodu aralığının girildiği

grubu için kısıt verilen alandır. Rehber butonu Image Modified ile, grup kodları arasından seçim yapılır.

Güncellenecek Gider Hesapları Birim katsayılarının güncelleneceği gider hesaplarının seçildiği alandır. Hammadde, İşçilik, Enerji, Amortisman, Yardımcı Servis, Yedek Parça, Ambalaj, 5. Gider Tanımı ve belirlenen gider tipleri arasından seçim yapılır. 

Image Modified

Girilen kısıtlamalar doğrultusunda hesaplama yapılması için kullanılan butondur. 


Anchor
Hesaplama Sonuçları
Hesaplama Sonuçları

...

Hesaplama sonuçlarının yer aldığı sekmedir. Sonuçlar  butonu ile Excel'e gönderilebilir, Excel'den Netsis'e aktarım için  butonu kullanılır. Birim katsayılarının güncellenmesi için de, butonuna tıklanması gerekir. 

Mamul grupları için hesaplanan yeni birim katsayılar “Yeni Değer” kolonunda görülür. Mamul grubu için giderler bazında daha önce tanımlı olan birim katsayılar da ayrı kolonlarda - işçilik, enerji gibi - raporlanır. "Yeni Değer" kolonundaki birim katsayılar grid üzerinden değiştirilebilir. Eğer ilgili mamul ana grubunun gider hesabının dağıtım anahtarı “Birim Katsayılar Oranı” değilse, bu satırlar için birim katsayılar güncellenmez ve ekranda pasif olarak görünür.


Örnek Uygulama:

Preshane mamul ana grubu altında aşağıdaki mamul gruplarına ait üretim akış kontrol kayıtlarından elde edilen birim üretim süreleri görülür:


Mamul Grup Kodu                       Birim Üretim Süresi
YARIMAMUL1                                15 sn
YARIMAMUL2                                25 sn
YARIMAMUL3                                30 sn


Mamul grubuna ait birim katsayı hesabında aşağıdaki formül kullanılır:

Birim Katsayı = Mamul Grubunun Birim Üretim Süresi ÷ Mamul Ana Grubunda Üretilen Bütün Ürünlerin Toplam Üretim Süresi 

Bu örnek için mamul gruplarının birim katsayı hesapları aşağıdaki şekildedir:


Mamul Grup Kodu                      Birim Üretim Süresi
YARIMAMUL1                               15/(15+25+30) = 15/70 = 0.2143
YARIMAMUL2                               25/(15+25+30) = 25/70 = 0.3571
YARIMAMUL3                               30/(15+25+30) = 30/70 = 0.4286