Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Go to start of metadataStokların birden fazla ölçü birimine göre işlem

...

görebilmesi için yapılması gereken tanımlamalar ve bu tanımlamalar

...

sonucu programdaki kullanımlarının anlatıldığı bölümdür.


Stok Kartında Yapılan TanımlamalarImage Removed


Image Added


Stokların birden fazla ölçü birimine sahip olmaları halinde, "Stok Kartı Kayıtlarında bulunan Kayıtları" ekranında yer alan "Ölçü Birimi sayfasındaki " sekmesindeki "Sabit Tanımlamalar" ve "Çoklu Ölçü Birimi" bölümlerinden, stoğa stoka ait birden fazla ölçü birimi girişi yapılabilmektedir. Bu girişlerin yapılır.

Info
Stok girişlerinin ne şekilde yapılacağı ile ilgili detaylı bilgi için

...

; Stok → Kayıt → Stok Kartı Kayıtları

...


Yukarıdaki örnekteki örnekte; stok kartında kartı için hem "Sabit Tanımlamalar" hem de "Çoklu Ölçü Birimi" bölümlerinde ölçü birimi girişi yapılmış ve Sabit Tanımlamalardan girilen ölçü birimleri, Çoklu Girişleri Güncelle butonu kullanılarak . "Sabit Tanımlamalar" bölümünde girilen ölçü birimleri Image Added butonu kullanılarak "Çoklu Ölçü Birimi" bölümüne aktarılmıştıraktarılmış.

"Sabit Tanımlamalar" bölümünden girilen AD, KG ve PK ölçü birimleri, her şekilde stok raporlarında ve fatura belgelerinde kullanılabilecektirkullanılır. Ancak "Çoklu Ölçü Birimi" bölümünden girilen ölçü birimlerinin stok raporlarında ve fatura belgelerinde kullanılabilmeleri kullanılması için öncellikle "Birim Seçimi sahalarında, " alanlarında "Çoklu Ölçü Birimi" bölümünden girilen ve "Sabit Tanımlamalarda Tanımlamalar" bölümünde bulunmayan 2 iki ölçü birimi seçilmelidirseçilir. Dolayısıyla, farklı stoklarda stoklara farklı sayıda ve farklı ölçü birimleri tanımlanabildiği tanımlandığı için fatura kaydında ve stok raporlarında ölçü birimi 1,2,3 haricinde Birim Seçiminde seçtiğiniz "Birim Seçimi" bölümündeseçilen iki ölçü birimi de dahil olmak üzere raporlama ve çevrim işlemi yapılabilecektiryapılır.

"Çoklu Ölçü Birimi" bölümünden girilen, "Sabit Tanımlamalarda Tanımlamalar" ve "Birim Seçimi sahalarında " bölümlerinde bulunmayan ölçü birimleri sadece bilgi amaçlıdır. Fatura işlemleri ve stok raporlarında, bu ölçü birimleri için çevrim yapılmamaktadıryapılmaz.
Buna Bu durumda, yukarıdaki örneğe göre , "Sabit Tanımlamalar" bölümünde bulunmayan ancak "Birim Seçimi sahasına girilmiş olan " bölümüne girilen KL ve CV ölçü birimleri, fatura ve stok raporlarında kullanılabilecektirkullanılabilir.

"Çoklu Ölçü Birimi sahasında " bölümünde tanımlanan ve "Birim Seçimi sahasına da " bölümüne girilmeyen Ölçü birimleri (ÖrnÖrneğin; KT), "Sabit Tanımlamalarda da Tanımlamalar" bölümünde yer almadığından, çevrim için kullanılamazkullanılmaz. Sadece Rapor modülünde Modülünde bulunan "Serbest Raporlar" bölümünden raporlanabilirlerraporlanır.


Faturada stok kaleminin kaydedilmesi sırasında kullanılan ölçü biriminin "Sabit Tanımlamalarda Tanımlamalar" bölümünde bulunan ilk ölçü biriminden farklı olduğu durumlarda, kullanılan ölçü birimine ait bilgi TBLSTHAR tablosundaki OLCUBR sahasında tutulmaktadıralanında saklanır. Ayrıca bu ölçü biriminin kullanıldığı anda tanımlı pay/payda değeri de yine aynı tablodaki CEVRIM sahasında tutulacaktıralanında saklanır. Dolayısı ile, ölçü birimlerine ait pay/payda değerleri veya "Birim Seçimi sahalarına " bölümünde girilen ölçü birimlerinde değişiklik yapılmış stoklar için hareket raporu alındığında, geçmişe yönelik hareketlerde tutarsızlık oluşacaktır. Bu yüzden meydana gelir. Bunun için, tanımlanan ölçü birimlerinde ve bunlara ait pay/payda değerleri ile "Birim Seçimi sahasına " bölümünde girilen ölçü birimlerinde değişiklik yapılmaması önerilmektedirönerilir.


Raporlarda Ölçü Birimi Kullanımı



Stok modülünde bulunan ve ölçü birimi seçimine göre çevrim yapılabilen raporlarda Ölçü Birimi sahası yukarıdaki gibi olacaktır. Bu durumda, Sabit Tanımlamalardaki 3 ölçü birimi ve Birim Seçimi sahalarındaki 2 ölçü birimine göre rapor alınabilir.

...